Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 26 февруари 2010 г.

Turkiye haberler - 26.02.2010 !

Хюсню Йозйегин води класацията на 100-те най-богати турци според списание „Форбс”
26 февруари 2010 | 14:53 | Агенция "Фокус"
Анкара. Класацията на 100-те най-богати турци според списание „Форбс” е водена от Хюсню Йозйегин, притежаващ богатство от 3 милиарда долара, пише турският вестник „Ватан”. Втори в класацията е Мехмет Емин Карамехмет с 2,9 милиарда долара, а на трета позиция е Шарък Тара с 2,6 милиарда долара.
Мехмет Емин Карамехмет с дяловете си в „Чукурова холдинг” и мобилния оператор „Тюрксел” се издигна на втора позиция. През 2008 година Шарък Тара беше на втора позиция с богатство от 4,1 милиарда долара.
Общо 100-те най-богати турци за тази година имат богатство от 87 милиарда долара.
За 2008 година общият размер на богатството на 100-те най-богати турци е било 111 милиарда долара, което е намаляло през 2009 година на 56 милиарда долара, а от 36 души доларови милиардери през 2009 година са останали само 13 души, като сред тях няма представители на бизнес фамилиите Коч и Сабанджъ.
Тази година в списъка на милиардерите фигурират трима представители на фамилията Коч - Семахат Арсел, Рахми Коч и Суна Кърач се върнаха в списъка на доларовите милиардери.
В тазгодишния списък, публикуван от „Форбс”, в Турция има 28 доларови милиардери, като трима са от фамилията Коч, двама от фамилията Сабанджъ. Според изнесената информация фамилия Сабанджъ е най-богатата в Турция.

Пазарът на лекотоварни превозни средства в Турция за януари 2010 година е нараснал с 16 % спрямо преди 1 година
26 февруари 2010 | 14:11 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Пазарът на лекотоварни превозни средства в Турция за месец януари 2010 година е нараснал с 16 % спрямо същия месец на 2009 година, пише турският вестник „Дюня”. Според доклада на асоциацията на дистрибуторите на автомобили на територията на Европейската зона за свободна търговия през януари се наблюдава свиване на пазара на лекотоварни превозни средства с 5,5 %. От октомври 2009 година се забелязва забавяне в застрашителното свиване на този пазар в Европа. Увеличаването на пазара на лекотоварни превозни средства в Турция през януари 2010 година се дължи на кампаниите, които стартираха в последните месеци на 2009 година автомобилните компании.

11 души са арестувани при широкомащабно разследване срещу ПКК в Италия
26 февруари 2010 | 13:40 | Агенция "Фокус"
Венеция. 11 души са били арестувани при широкомащабно разследване срещу Кюрдската работническа партия /ПКК/ в Италия, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. 10 от арстуваните при операцията, проведена по искане на прокуратурата във Венеция, са турски граждани, а еидният е италиански гражданин. Арестуваните са обвинени в привличане на членове към терористичната организация.
В рамките на широка международна операция срещу ПКК, която се провежда във Франция, Германия, Белгия, Холандия и Италия, днес имаше акции в италианските градове Венеция, Тревизо, Пиза, Модена, Удине, Порденоне и Милано. При акциите полицията е иззела документи, показващи че някои от задържаните са били обучавани в лагери на ПКК. В разпита на арестуваните в прокуратурата във Венеция ще участват и френски полицейски служители.

„Милиет”: Операция срещу ПКК в провинция Сиирт, Югоизточна Турция, са преприели турските сили
26 февруари 2010 | 12:43 | Агенция "Фокус"
Сиирт. Операция срещу група терористи от Кюрдската работническа партия /ПКК/ в планината Чърав в провинция Сиирт, Югоизточна Турция, са предприели турските сили за сигурност, пише електронното издание на турския вестник „Милиет”. Части на трета бригада в Сиирт са започнали в ранните часове на деня операция за обезвреждане на група на ПКК в околия Ерух. Операцията се подкрепя от въздуха с хеликоптери „Сикорски”. В операцията участват и селски пазачи. Планината Чърав се претърсва много внимателно. Разположени са мобилни екипи край всички пещери и проходи, откъдето могат да преминат терористи, пише вестникът.

Турция е изплатила 2 063 190 000 долара външни задължения за периода 1-24 февруари 2010 година
26 февруари 2010 | 12:24 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция е изплатила 2 063 190 000 долара външни задължения за периода 1-24 февруари 2010 година, пише турският вестник „Дюня”. От тях 37,36 милиона долара са били изплатени на Международния валутен фонд. Според данни, изнесени от турската централна банка, 1 939 920 000 долара от задълженията са платени от хазната, а 81,69 милиона долара от общи и допълнителни бюджети на различни институции, в това число от министерството на отбраната и военноотбранителната промишленост.

С 24 % са се увеличили продажбите на жилища в Турция в резултат на спада на цените на недвижимите имоти
26 февруари 2010 | 12:06 | Агенция "Фокус"
Истанбул/Анкара. С 24 % са се увеличили продажбите на жилища в Турция в резултат на спада на цените на недвижимите имоти заради кризата, пише турският вестник „Заман”. За 2009 година на територията на Турция са били продадени 531 746 жилища, което е с 24,50 % повече от 2008-ма. Според данни на Турския статистически институт почти половината от продажбите са в Анкара и Истанбул. В Истанбул са били продадени през 2009 година 131 150 жилища, което е с 26,7 % повече от предходната 2008-ма. С 16,26 % са се увеличили продажбите на жилища в Анкара, а в Измир с 26,98 %. Увеличение на продажбите се регистрира и в Анталия, Ъспарта, Бурдур средно с 14,90 %, а в Адана и Мерсин с 23,88 % поради засилената миграция към тези градове. Най-нисък ръст в продажбите на жилища се регистрира във Ван, Муш, Битлис и Хаккяри.

Турски и чужди експерти обсъдиха във Вашингтон развитието на политическите процеси в Турция
26 февруари 2010 | 11:35 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Турски и чужди експерти в областта на международните отношения и разузнаването обсъдиха във Вашингтон развитието на политическите процеси в Турция, пише турският вестник „Милиет”. При разискванията на срещата на преден план бяха арестите на висши военни във връзка с разкритията за план за военен преврат. Бившият експерт и ръководен кадър на Централното разузнавателно управление Греъм Фулър заяви, че следенето на развитието на актуалната политическа ситуация в Турция за него е много интересно занимание, което го въодушевява силно. Фулър посочи, че на всеки 6 месеца или 1 година Турция се сблъсква с политическа криза и след всички тях излиза по-зряла. Според него с времето се засилва принципът на правовата държава. По думите му Турция е достигнала равнище, при което може да постави на масата много кризи и да разисква по тях. Според него търсенето на сметка от военните за опитите им за намеса в политиката, а не само за действията им срещу кюрдите, са предизвикали голяма криза и остри разисквания в Турция.
Бившият докладчик за Турция Йоост Лагендейк изрази оптимизъм за бъдещето на Турция. Според него в страната се изпитва симпатия към премахването на институционалните бариери пред напредването по пътя към Европа. В същото време обаче той изрази опасения такива нови препятствия да не бъдат поставени от Партията на справедливостта и развитието.

„Сабах”: 31 от задържаните 48 офицери в Турция за планиране на военен преврат за изпратени в затвор
26 февруари 2010 | 11:04 | Агенция "Фокус"
Истанбул. 31 от задържаните в понеделник 48 офицери по обвинения за съучастие в изготвяне на план за военен преврат в Турция са били изпратени в затвор по решение на съда, пише турският вестник „Сабах”. Вчера съдът освободи трима задържани бивши висши военни, а днес продължава разпитът на останалите задържани офицери, пише вестникът.

Задържаният по делото „Ергенекон” прокурор Илхан Джиханер ще се изправи пред съда на 2 април
26 февруари 2010 | 10:50 | Агенция "Фокус"
Анкара. Задържаният по делото „Ергенекон” прокурор на Ерзинджан Илхан Джиханер ще бъде изправен пред съда на 2 април, пише турският вестник „Милиет”. Прокурорът беше задържан заради жалби срещу него заради разследване на известните религиозни общности на Исмаилага и Фетхуллах Гюлен. Делото ще се гледа в 11-то наказателно отделение на Касационния съд. За прокурора се иска затвор от 26 години.

Турски печат: Проблемите ще бъдат решени в рамките на конституционния ред, заявиха президентът, премиерът и началникът на ГЩ
26 февруари 2010 | 10:12 | Агенция "Фокус"
Анкара. Срещата на върха между президента Абдуллах Гюл, премиера Реджеп Тайип Ердоган и началника на Генералния щаб в Турция Илкер Башбуг за успокояване на ситуацията след арестите на бивши висши военни и действащи офицери, обвинени в планиране на преврат, приковават вниманието на турските вестници днес. Вестник „Милиет” пише, че премиерът Ердоган и началникът на Генералния щаб са дошли в президентската резиденция „Чанкая” с чанти като тази на Джеймс Бонд.
Срещата беше инициирана от президента Абдуллах Гюл заради развитието на разследването по разкрит план за военен преврат, при което бяха арестувани много бивши висши военни и действащи офицери, последвалото след това заседание на действащите армейски генерали и адмирали в Генералния щаб и изявлението им, че ситуацията е сериозна. Били са обсъдени притеснението от разклащането на авторитета на институциите. След тричасови разговори в изявление беше посочено, че турските граждани трябва да бъдат сигурни, че възникналите проблеми ще бъдат решени в рамките на конституционния ред и законите и се отправи призив всички да действат отговорно, за да не се подрива авторитетът на институциите в страната.
Според коментарите Ердоган и Башбуг са представили документи и правни доводи, свързани със ситуацията. Генерал Башбуг е изказал отново опасенията си от психологическа война, водена срещу турските въоръжени сили и е представил позицията си в светлината на последното заседание в Генералния щаб. От своя страна Ердоган е изразил безпокойството си от появилите се в медиите разкрития, че паролата за действие на военните за евентуален преврат е „Премиер”.
Вестник „Хюриет” пише, че след срещата при президента Гюл, на която Ердоган и генерал Башбуг са дошли с пълни чанти, е било направено изявление от три изречения. От пресцентъра на президентството са посочили, че президентът е счел за необходимо редовните седмични срещи с премиера и началника на Генералния щаб тази седмица да се проведат в троен формат с оглед обсъждане на възникналото напрежение от последните дни. Гражданите могат да бъдат сигурни, че въпросите ще бъдат решени в рамките на конституционния ред и законите. Вчера вечерта след срещата при президента премиерът Ердоган се срещна с някои министри.
В публикация вестник „Сабах” пише, че според доклад, изпратен от Военната прокуратура в Турция на Истанбулската републиканска прокуратура, съдържащ данни на осведомени лица, разкритият план „Бальоз” е бил не план за военен семинар, а план за преврат. При изготвянето му е взет за основа плана „Байрак” за преврата от 12 септември 1980 година. Задържаните 48 военни са онези, които са взели активно участие в т.н. семинар по този план, направили са изказвания и чели доклади.
Вестник „Заман” пише, че освободените трима военачалници генералите Фъртъна и Сайгун и адмирал Йозден ще бъдат съдени за замисъл за военен преврат без да им е наложена мярка за постоянно задържане. Изданието отбелязва, че вчера броят на задържаните офицери, за които беше разпоредена постоянна мярка за неотклонение, достигна 20.
Вестник „Йени шафак” пише, че от срещата на върха в „Чанкая” са излезли три послания – няма криза във висшите държавни институции и напрежение между тях; проблемите ще бъдат решени по конституционен ред; всички институции трябва да действат отговорно.
Вестник „Ватан” съобщава имената на 11-те офицери – 9 действащи и двама пенсионирани, за които вчера съдът разпореди мярка за задържане в затвор. Сред тях са командващият флота адмирал Семих Четин, адмирал Тургай Ердаг и пенсионираният генерал Сюха Танели.

„Хюриет”: Съдът в Диарбекир осъди кмета на турския град Сиирт за пропаганда в полза на ПКК
26 февруари 2010 | 08:32 | Агенция "Фокус"
Диарбекир. Съдът за тежки наказания в Диарбекир осъди на 1 година затвор кмета на град Сиирт Селим Садак за терористична пропаганда по време на изказване на фестивал в околийския център Ерух, пише турският вестник „Хюриет”. Предвид състоянието на Садак обаче съдът взе решение за намаляване на наказанието на 10 месеца. По повдигнатото обвинение за Садак се искаха 5 години затвор.

„Ватан”: Турският поп певец Таркан и още 9 души са задържани в Истанбул при антинаркотична операция
26 февруари 2010 | 08:17 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Известният турски поп певец Таркан и още 9 души са били задържани в Истанбул при операция на полицията срещу наркотиците, пише турският вестник „Ватан”. В имението на Таркан в Йомерли е било заловено също известно количество кокаин. Операцията е била организирана от полицията в Истанбул след подаден сигнал за разпространители на дрога. Единият от задържаните е син на бивш депутат от Партията на верния път, а двама са синове на бизнесмена Йомер Фарук. Задържаните са минали през контролен медицински преглед, след което са отведени за разпит в полицията.

„Хюриет”: Задържаните командващи на видовете въоръжени сили в Турция са освободени след разпита
26 февруари 2010 | 08:02 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Задържаните в понеделник бивши командващи на видовете въоръжени сили в Турция армейски генерал Ибрахим Фъртъна, армейски генерал Йозден Йорнек и бившия командващ първа армия армейски генерал Ергин Сайгун са освободени след първото даване на показания пред прокуратурата, пише турският вестник „Хюриет”. Генерал Ибрахим Фъртъна и адмирал Йорнек Йозден бяха доведени за разпит в прокуратурата вчера сутринта, а в 20,25 часа бяха освободени. Разпитът, който е продължил 2 часа, е бил по обвинение за престъпление от член 312 в турския наказателен кодекс „за опит да се свали правителството на Република Турция чрез използване на насилие и принуда или да възпрепятства възможността то да изпълнява задълженията си”.
При излизане от съда Фъртъна заяви пред представителите на медиите, че задържането и разпитът му са процес, който изяснява съмненията и изчиства пропуските в един процес, по който са обвинени той, турските военновъздушни сили и целите турски въоръжени сили.
Заместник-прокурорът Чолаккадъ обясни мотивите за освобождаването на Фъртъна и Йозден с това, че двамата са били разпитани и през декември и са били освободени и не са избягали. Сега при ново обвинение те отново са открити в домовете си. Не е установено двамата да са заличили доказателства.
След разпита в съда в Бешикташ вчера прокурорите поискаха налагане на мярка за неотклонение на адмиралите Семих Четин и Тургай Ердаг и генерал Сюха Танйери. Мярка за неотклонение беше поискана и за 8 действащи офицери и 1 пенсиониран полковник.
Общо за 28 военни е поискана постоянна мярка за неотклонение след разпита от страна на прокуратурата. Сред тях са 7 адмирали и 6 генерали, пише вестникът.

Полицията в Истанбул е арестувала Таркан
26 февруари 2010 | 06:34 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Полицията в Истанбул е арестувала турския поп певец Таркан, предаде Анадолската агенция.
Той е бил задържан при операция тази сутрин. До момента не са повдигнати обвинения. Таркан е арестуван заедно с още няколко души.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2