Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 25 февруари 2010 г.

Turkiye haberler - 25.02.2010 !

Срещата премина в много позитивен дух, каза премиерът Ердоган
25 февруари 2010 | 15:08 | Агенция "Фокус"
Анкара. Приключи срещата на президента, премиера и началника на Генералния щаб в Турция, на която беше обсъдено напрежението, възникнало във връзка с разкрития за план за военен преврат, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. В писмено изявление след срещата, продължила три часа, те призоваха за трезвост и разум и изтъкнаха, че проблемите ще бъдат преодолени. В него се изтъква, че всички ще поемат своята отговорност, за да не се подриват институциите. След срещата премиерът Ердоган каза, че тя е преминала в много позитивен дух, а след нея тримата са обядвали заедно.

Подкрепа за „високите токчета” от банка „Гаранти” в Турция
25 февруари 2010 | 14:44 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Турската банка „Гаранти” ще подкрепя финансово жените предприемачи, за да могат те да заемат много по-активно място в бизнеса и да станат по-конкурентни на световния пазар, пише турският вестник „Милиет”. Банката „Гаранти” беше първата частна банка, която през 2006 година подкрепи жените предприемачки и бизнесмени, като предостави финансиране в размер на 203 000 000 лири на 4 500 жени. Президентът на банката Назиф Карадере изтъкна, че с подкрепата си целят да извадят наяве предприемаческия дух на жените, да ги подтикнат към активност във всички сектори. Той припомни, че заедно с Дружеството на жените предприемачки в Турция са организирали през 2007 година инициатива под наслов „Разраствам бизнеса си”. През 2008-2009 година са се състояли редица срещи на жени предприемачки от Ескишехир, Адана, Кайсери, Измир и Самсун, в които са се влючили над 1600 участнички. Той припомни, че в световен мащаб размерът на парите в обръщение сред жените предприемачки е 12 трилиона долара, а продажбите на фирмите на жени предприемачи са 255 трилиона долара. Според доклада за джендър програмата за 2009 година на Световния икономически форум от страните в развитие Турция е на 129 място по участие на жените в бизнеса и икономиката. От кредитите за жени предприемачки най-много са били усвоени в Истанбул – 4 500 жени са усвоили 7 400 кредита. Следват Измир, Анкара, Анталия, Бурса и Мугла.

Със 7,74 % се е увеличил броят на чужденците, посетили Турция през януари 2010 година
25 февруари 2010 | 13:52 | Агенция "Фокус"
Анкара. Със 7,74 % се е увеличил броят на чужденците, посдетили Турция през януари 2010 година, пише турският вестник „Дюня”. Според данни на министерството на културата и туризма през януари страната е била посетена от 7,74 % повече чужденци в сранение със същия период на 2009 година. Прави впечатление, че сред първите 10 страни, от които има най-много посетители, са страните съседни на Турция. Най-голям е броят на посетителите от Германия – 14,30 % - т.е 115 844 души, от Иран - 90 351 души, което е 11.15 %, от България - 83 131 души, което е 10.26 %, от Грузия - 53 939 души – т.е. 6.66 %, от Сирия 48 536 души, което е 5.99 %. В класацията следват Руската федерация, Гърция и Азербайджан.
Общият брой на чужденците, посетили Турция през януари е 809 974 души. Премахването на визите за Иран и Сирия се отразило положително за увеличаването на броя на посетителите от тези страни.

Проливни дъждове предизвикаха наводнения в курортните центрове Мармарис и Фетхие в Егейска Турция
25 февруари 2010 | 13:25 | Агенция "Фокус"
Мармарис. Проливни дъждове предизвикаха наводнения в Егейска Турция, пише турският вестник „Милиет”. Наводнени са много домове в села в околията Мармарис. Дъждовете парализираха живота и в околия Фетхие. Щети има и в двата града, които са курортни центрове.
В околия Мармарис са прелели реки в резултат на дъждовете и дори са отвлекли в реката новостроящ се хотел. Околийският началник на Мармарис Сердар Полат посочи, че се установяват щетите от наводненията, предизвикани от неочаквания проливен дъжд. По думите на гражданка, потърпевша от бедствието, цялото им имущество и къщата им са били унищожени.

17 % от турските граждани изобщо не са ходили на зъболекар, сочи проучване на Европейската комисия
25 февруари 2010 | 12:37 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Според доклад на Европейската комисия за денталното здраве на гражданите в Европа повече от половината от турските граждани не са посещавали зъболекар, защото не са имали сериозен проблем със зъбите си, пише турският вестник „Хюриет”. На въпрос „Кога за последно сте ходили на зъболекар?” 17 от всеки сто души са посочили, че изобщо не са ходили. Турция е единствената страна, в която този процент е толкова голям - 17 %. Пак 17 % са отговорили, че са ходили на зъболекар преди 5 години.
Според доклада Турция също е страната, в която е най-голям броят на гражданите, живеещи до съмртта си с естествените си зъби.

Ще направя всичко по силите ми за преодоляване на напрежението, каза турският президент Абдуллах Гюл
25 февруари 2010 | 12:14 | Агенция "Фокус"
Анкара. Ще направя всичко, което е в моите прерогативи и по силите ми за преодоляване на напрежението от последните дни. Това каза президентът Абдуллах Гюл пред председателя на Дружеството на турските индустриалци и бизнесмени Юмит Бойнер, пише турският вестник „Заман”. След срещите си с председателите на висшите съдебни институции Гюл прие вчера и водещия представител на турския бизнес Юмит Бойнер. Той посочи, че много погледи са обърнати към него в тази ситуация, но той няма пълномощията да може да реши всички въпроси. На срещата Гюл е изтъкнал, че ще работи докрай за провеждане на широка реформа в правосъдието, но и опозционните партии и ръководството на ТЮСИАД също трябва да играят конструктивна роля.

„Дюня”: Заседание на Смесената икономическа комисия Турция-Франция се провежда в Анкара
25 февруари 2010 | 11:45 | Агенция "Фокус"
Анкара. Заседание на Смесената икономическа комисия Турция-Франция започна в Анкара с участието на министъра на външната търговия на Франция Ан-Мари Идрак и държавния министър Зафер Чаглаян, пише турският вестник „Дюня”. В изказването си при откриването Чаглаян каза, че заради икономическата криза през 2009 г. въшната търговия на Турция се е свила с 22 %, като износът за Франция е намалял с 6 %. По думите му обаче въпреки този спад търговските отношения между двете страни не са застрашени. Той посочи, че за периода 2002-2009 година инвестициите на Франция в Турция са 4,4 милиарда долара, а инвестициите на компаниата „Рено” са една 'приказка на успеха'. Ще продължи сътрудничеството в областта на екологията, транспорта и енергийния сектор, отбеляза Чаглаян.
Френският министър Ан-Мари Идрак също подчерта, че страните имат голям потенциал за развитие и Франция е един от най-важните инвеститори в Турция.

Си Ен Ен Тюрк: Удар срещу ПКК и от Румъния
25 февруари 2010 | 11:24 | Агенция "Фокус"
Букурещ. Удар срещу Кюрдската работническа партия /ПКК/, която се определя от европейските страни като „най-опасна мафиотска организация”, дойде и от Румъния, съобщава турският канал Си Ен Ен Тюрк. При операция на румънските сили за сигурност в столицата Букурещ е бил задържан Хюсеин Дж. /40 годишен/, срещу когото има много повдигнати обвинения. Турция ще предприеме стъпки по връщане на задържания в Турция от румънските власти. ПКК се определя в списъка на терористичните организации като занимаваща се с трафик на дрога, трафик на хора, насилствено събиране на пари, търговия с оръжие и подкрепа и извършване на терористични акции.

„Радикал”: Армения може да отмени подписаните протоколи с Турция, заяви Едвард Налбандян
25 февруари 2010 | 11:04 | Агенция "Фокус"
Ереван. Министърът на външните работи на Армения Едвард Налбандян заяви, че могат да отменят подписаните протоколи с Турция за нормализиране на отношенията, пише турският вестник „Радикал”. Едвард Налбандян каза това по време на внасяне на предложение за закон за отмяна на международни споразумения преди те да влязат в действие. Според президента Серж Саркисян при положение, че Турция продължава да бави ратифицирането на протоколите и влизането им в действие, става ясно, че тя ме опитва да извлече печалби от този процес.
Протоколите бяха подписани на 10 октомври 2009 година от външните министри Ахмет Давутоглу и Едвард Налбандян в Цюрих, Швейцария и предвиждаха нормализиране на отношенията и отваряне на границата между двете страни, затворена през 1993 година заради окупацията на Нагорни Карабах.

Турската икономика е с растеж между 4 и 5 % през последната четвърт на 2009 година, каза финансовият министър
25 февруари 2010 | 10:45 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Между 4 и 5 % е бил растежът в икономиката на Турция през последната четвърт на 2009 година, заяви турският финансов министър Мехмет Шимшек, пише турският вестник „Дюня”. На семинар на тема „Отражението на глобалната криза върху публичния финансов сектор в Турция”, проведен в Центъра за изследване и движение на финансите в университета „Мармара” в Истанбул Шимшек коментира състоянието на турската икономика. Той посочи, че свиването на икономиката за 2009 година ще остане под 6 %. Шимшек изтъкна, че някои стъпки, насочени към разклащане на политическата стабилност в страната съставляват риск и могат да се отразят отрицателно на икономиката през 2010 година. Относно евентуалното споразумение с Международния валутен фонд той посочи, че Средносрочната програма на правителството е обоснована и реална. Турският финансов министър добави също, че продължава работата върху кодифицирането на финансови правила и проектът вече е готов и ще бъде внесен в парламента.

Турски печат: Среща на върха заради разследването по разкритията на план за военен преврат
25 февруари 2010 | 09:47 | Агенция "Фокус"
Анкара. Развитието на разследването по разкритията за предполагаем план за военен преврат „Бальоз” в Турция и планираната за днес преди обяд среща между президента, премиера и началника на Генералния щаб за обсъждане на напрегната политическа ситуация са водещата тема в турските вестници. „Заман” пише, че Гюл е предприел очакваната намеса във връзка с операциите срещу лица, свързани с плана „Бальоз”, който според твърденията е бил за извършване на военен преврат. Днес по инициатива на държавния глава в президентската резиденция „Чанкая” ще се състои среща на Гюл, премиера Реджеп Тайип Ердоган и началника на Генералния щаб Илкер Башбуг. Премиерът Ердоган запази мълчание преди днешната среща, въпреки че се имаше много спекулации относно колективна оставка на Генералния щаб и нова декларация от страна на висшия орган на армията към правителството.
Вестник „Хюриет” пише, че доведените в съда задържани офицери са били разпитвани дали са взели участие във военната хунта под ръководството на армейски генерал Четин Доган. По време на разпита между прокурора и обвинените офицери са възникнали пререкания. Офицерите са отхвърлили обвиненията, че са съучастници в изготвяне и евентуално реализиране на план за военен преврат. Според полковник Дженгиз Кьойлю този т.н. план е едно бълнуване, той самият не е изготвял никакъв план и човек със здрав разум не би могъл да направи такова нещо.
Вестник „Сабах” обръща внимание на позицията на опозиционния лидер Дениз Байкал за арестите на висши военни, заподозрени в планиране на военен преврат. Според Байкал ситуацията е такава, че може да се стигне до предсрочни парламентарни избори.
Вестник „Милиет” пише, че граждани са протестирали пред съда в Истанбул срещу задържането на бившите командващи на военноморските сили адмирал Йозден Йорнек и на военновъздушните сили генерал Ибрахим Фъртъна.
Вестник „Йени шафак” цитира думите на заместник-председателя на Партията на справедливостта и развитието Бекир Боздаг, че Генералният щаб ще подаде колективна оставка. Според него това е черна пропаганда на лица, които искат да правят политика чрез турските въоръжени сили.

Най-добрият път да се помогне на Турция е приемането й в ЕС, коментира британски вестник за разкритията за преврат
25 февруари 2010 | 08:57 | Агенция "Фокус"
Анкара. Задържането на висши военни, които според твърденията са планирали преврат, отведе Турция крачка напред в епичната борба, коментира германският вестник „Зюддойче цайтунг”, пише турският вестник „Милиет”. Развитието на разследването за планиран военен преврат с кодовото име „Балйоз” продължава да предизвиква широк интерес в световните медии. В коментарите за събитията се посочва, че се намалява влиянието на армията и се изтъква, че една евентуална политическа нестабилност в Турция ще се отрази негативно и върху ситуацията в света.
Според британския вестник „Дейли Телеграф” най-добрият път, за да се помогне на Турция в тази борба, е приемането й в ЕС. Съпротивата срещу приемането на Турция засилва опасността от ислямска реакция в страната, се отбелязва в публикацията. Каквото и да стои зад твърденията за военен преврат, Западът трябва да положи усилия Турция да остане стабилен и приятелски съюзник.
Според „Файненшъл таймс” арестите са предизвикали шок в системата, защото преди се е считало за естествено военните да оказват натиск върху министрите и да ги контролират.
Руският „Комерсант” отбелязва, че дори и да не постигнат крайната си цел, усилията на правителството да сложат край на влиянието на армията ще дадат резултат. Според анализаторите дори и да вземе решение за преврат, армията няма да има достатъчно подкрепа и позиции, за да го извърши и наложи.

„Заман”: Турски националистически лидер призова за обединение на партиите с общи възгледи
25 февруари 2010 | 08:20 | Агенция "Фокус"
Анкара. За да може да се промени политическата власт в Турция, партиите, които споделят сходни възгледи трябва да се обединят около общи принципи и силни и харизматични лица, заяви лидерът на Партията на националистическото движение в Турция Девлет Бахчели, пише турският вестник „Заман”. Бахчели посети Партията за просветена Турция, основана от сина на Алпаслан Тюркеш Тугрул Тюркеш и обсъди с лидера й Октай Йозтюрк актуалната политическа ситуация. Йозтюрк каза, че няма да оставят без отговор призива за обединение от страна на ПНД. В рамките на усилията си за обединение на партиите с националистически възгледи Бахчели ще се срещне и с партията „Велик съюз”. Бахчели отново призова за предсрочни парламентарни избори, които според него са единственият начин за спасение от политическата криза и хаос в страната.



„Сабах”: За 5 офицери, разследвани за планиран военен преврат в Турция е разпоредена мярка за неотклонение

25 февруари 2010 | 07:57 | Агенция "Фокус"
Истанбул. За петима офицери, които бяха задържани по разследването за разкрития за планиран военен преврат с кодовото име „Балйоз” в Турция вчера беше разпоредена мярка за неотклонение, пише турският вестник „Сабах”. Във втория ден от разследването в съда бяха доведени 20 офицери, от които 9 действащи, а 11 пенсионирани. След приключване на разпита 7 от тях бяха освободени, а за 5, сред които и корпусен адмирал Али Феяз Йогютчю, беше разпоредена мярка за постоянно задържане. 8 военни пък бяха доведени в съда предната нощ.
Името на адмирал Йогютчю фигурираше и в консултативния съвет по плана „Кафес”, който е целял да предизвика хаос в Турция и да подготви почва за преврат чрез посегателства срещу немюсюлманите. Днес в съда трябва да бъдат доведени пенсионираните адмирл Йозден Йорнек и генерал Ибрахим Фъртъна, а генерал Четин Доган ще застане пред съдиите утре.

Президент, премиер и началник на Генералния щаб в Турция ще обсъдят разследването на план за военен преврат
25 февруари 2010 | 07:33 | Агенция "Фокус"
Анкара. Редовните седмични срещи на президента Абдуллах Гюл с премиера Реджеп Тайип Ердоган и началника на Генералния щаб Илкер Башбуг се трансформираха в тройна среща, която ще се състои днес в президентската резиденция „Чанкая”, пише турският вестник „Хюриет”. Основна тема на срещата ще бъде развитието на разследването по разкритията за план за военен преврат с кодовото име „Балйоз”. Инициативата за срещата дойде от президента Гюл. Освен политическото напрежение, възникнало след арестите на бивши висши военни и действащи офицери, ще бъде засегнато и напрежението, възникнало между правителството и правосъдието.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2