Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 22 февруари 2010 г.

Turkiye haberler - 22.02.2010 !

Ако бъде заведено дело за забрана на ПСР, ще отидем към избори, заявиха от управляващата партия в Турция !

22 февруари 2010 | 17:46 | Агенция "Фокус"

Истанбул. Ако бъде повдигнато дело за забрана на Партията на справедливостта и развитието, ще отидем към предсрочни избори, заяви председателят на Конституционната комисия в турския парламент Бурхан Кузу, съобщава телевизинният канал Си Ен Ен Тюрк. Вицепремиерът Бюлент Арънч също посочи относно евентуално дело за забрана на ПСР, че това е една психологическа война и направи паралел с израза, който използва началникът на Генералния щаб Илкер Башбуг, че се води асиметрична война срещу турските въоръжени сили. Той изтъкна, че да се действа от позицията, че във всеки един момент може да се заведе дело за забрана на ПСР, означава да не се мисли изобщо бъдещето на Турция.

Кюрдският език ще бъде изучаван като избираем предмет в турските университети

22 февруари 2010 | 17:29 | Агенция "Фокус"
Анкара. Кюрдският език ще бъде изучаван като избираем предмет в турските университети, заяви председателят на Висшия учебен съвет проф. Юсуф Зия Йозджан, пише турският вестник „Сабах”. Йозджан каза, че след откриването на Институт за изучаване на живите езици в Турция ще бъде въведено и обучение на майчин език, в рамките на което кюрдският ще се изучава като избираем предмет в университетите. „Ще видим колко тази стъпка ще бъде успешна и колко студенти ще го изберат”, каза той.

Над 50 са задържаните висши военни в Турция във връзка с разкритията за предполагаем план за военен преврат
22 февруари 2010 | 17:02 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Над 50 са вече задържаните висши военни в Турция във връзка с разкритията за предполагаем план за военен преврат с кодовото име „Балйоз”, пише електронното издание на турския вестник „Заман”. Един от мотивите на днешните операции в Истанбул, Анкара и Измир е опасението от унищожаване на доказателства и извършеното унищожаване на такива. В рамките на операциите беше извършен обиск в домовете на бившия командващ на първа армия генерал Четин Доган и бившия директор на Центъра за стратегически изследвания и анализи към Генералния щаб генерал Сюха Танйели. Продължава обискът във Фондацията за подпомагане на турските въоръжени сили.

Въпросът е в прерогативите на правосъдието, каза турският премиер за арестите на бивши висши военни
22 февруари 2010 | 16:42 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Това е случай, който е преминал вече в прерогативите на правосъдието, изпълнителната власт тук действа доколкото трябва да изпълнява заповедите на правосъдието. Така турският премиер коментира последните арести на бивши висши военни в Турция, пише електронното издание на турския вестник „Милиет”. На пресконференция в Мадрид Ердоган отговори на въпроси за днешните арести по разкритията за план за военен преврат с кодовото име „Балйоз”. Той посочи, че не може да каже какъв ще е резултатът от започналия процес, защото всичко е в правомощията на правосъдната система и той не може да коментира какви ще са нейните действия.

Няма друга страна като Турция, която да е чакала 50 години за ЕС, заяви турският премиер Ердоган
22 февруари 2010 | 16:22 | Агенция "Фокус"
Анкара. Няма друга страна като Турция, която да е чакала 50 години за влизане в ЕС, заяви турският премиер Реджеп Тайип Ердоган, пише вестник „Сабах”. На конференция на тема „Турция-Испания: Обща визия по пътя за мир, стабилност и благоднествие”, която се състоя в хотел „Риц” в Мадрид Ердоган засегна връзките между Турция и ЕС, както и отношенията с Испания. Турският премиер изтъкна, че е голяма опасност в една епоха на глобализация, при която инвестициите и капиталите се движат много бързо, информационните и научните технологии са толкова напреднали, все повече да се отваря ножицата между бедните и богатите. Той посочи, че Испания и Турция може да изглеждат, че са далеч една от друга, но в действителност са близо и имат много общи черти, като не трябва да се забравя, че и двете са средиземноморски страни. Между двете страни от 18 век насам съществува трайно приятелство, а чрез дейността на Института „Сервантес” испанската култура и литература среща голям интерес в Турция. В същото време Испанска Андалусия е страната, където много средновековни мюсюлмански автори създават своите шедьоври и правят велики открития, добави той. Израз на това взаимно опознаване и зачитане на културите днес е инициативата „Съюз на цивилизациите”, инициирана и председателствана от Испания и Турция. Той посочи, че Испания и Турция действат ръка за ръка срещу глобалните заплахи и се борят срещу липсата на диалог, нетолерантността, за взаимното опознаване и разбирателство между Запада и Изтока. Във връзка с евроинтеграционния процес с ЕС Ердоган каза, че няма друга страна като Турция, която да чака 50 години за ЕС. Той посочи, че в някои отношения Турция е по-напред от някои страни членки на съюза. „Ако искаме силен ЕС, трябва да бъде приета Турция. С Турция ЕС ще стане по-силен, по-различен, по-действен”, каза Ердоган.

Ако има виновници сред задържаните, те ще понесат отговорността си, каза турски вицепремиер относно арестите
22 февруари 2010 | 15:37 | Агенция "Фокус"
Истанбул. „Лице в лице сме с един въпрос, който се проучва от прокурорите и лицата, които имат отношение към случая, ще бъдат разпитани и ще понесат отговорността си. Или ще бъде заведено дело по този случай, или нещата ще приключат без дело. Турция добре да следи тези задържани”. Това коментира турският вицепремиер Бюлент Арънч във връзка с арестите на бивши висши военни за съучастие към плана за военен преврат „Балйоз”, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. В предаване по телевизия Си Ен Ен Тюрк, в което участва, Арънч каза, че в рамките на разследването за предполагаемия план за военен преврат „Балйоз” се разследват бивши командващи на видовете военни сили и на армейски части. На въпрос дали това е признак, че страната се демократизира или се преживява един процес, обърнат с главата надолу, Арънч каза, че и той следи събитията от информации от медиите. По думите му това е процес, който се проучва от прокурорите, документите, които са събрани, ще се проучат и ако има виновници, те ще бъдат съдени.
Той препоръча турските граждани добре да следят развитието на събитията с тези задържани и действията на правосъдието. Арънч каза, че не трябва да се пишат незаконни сценарии и в тези сценарии да се включват различни групи и хора.

Сред задържаните висши военни в Турция са бивши командващи на видовете военни сили и армейски части
22 февруари 2010 | 15:09 | Агенция "Фокус"
Анкара/Истанбул. Сред задържаните висши военни рано тази сутрин са бившите командващи на военноморските сили на Турция Йозден Йорнек, на военновъздушните сили Ибрахим Фортуна, бившият командващ на Първа армия армейски генерал Ергин Сайгун, както и генерал Енгин Алан, ръководил операцията по задържането на лидера на Кюрдската работническа партия /ПКК/ Абдуллах Йоджалан в Кения, пише турският вестник „Хюриет”. Относно арестите на пенсионирани висши военни валията на Анкара Кемал Йонал заяви, че заповедта за задържането е дошла от Истанбул и у прокурора има списък и задържанията се правят по него. Бившият командващ военноморските сили генерал Ибрахим Фъртъна и още 7 задържани са изпратени в Истанбул.
По заповед на Истанбулската прокуратура тази сутрин полицията в Анкара организира операции в близо 20 точки. Операциите са във връзка с предполагаемо съучастие към плана за военен преврат „Балйоз”. Бившият командващ военноморските сили адмирал Йозден Йорнек е задържан за връзка с плановете за преврат „Айъшъгъ” и „Саръкъз”.
Т.н. план за военен преврат „Балйоз”, който според твърденията, изнесени във вестник „Тараф”, е имал за цел да създаде среда на хаос. Според плановете „Чаршаф”, „Сакал”, „Ораж” и „Суга”, които са част от този план, е трябвало да бъдат бомбардирани джамиите Беязът и Фатих в петъчен ден, да бъде свален турски самолет в Егейско море и да бъде представена Партията на справедливостта и развитието като неспособна да се справи със ситуацията.
Според плана войници под командването на бившия командващ първа армия армейски генерал Четин Доган е трябвало да отведат на стадиона 200 000 души, които ще се противопоставят на преврата. Според плана е бил подготвен дори военен кабинет. Според твърденията под плана стои подписът на армейски генерал Четин Доган. Той беше заявил, че въпросните планове са планове за военно учение и е съвсем естествено да бъдат разиграни на семинар.
Генерал Енгин Алан, който ръководи операцията по задържането на Йоджалан от Турция, все още е директор на фондацията за засилване на турските въоръжени сили. През 2004 година той е издигнат в ранг корпусен генерал.

Хюриет: Турски бивши висши военни са задържани, генерал Башбуг отмени пътуването до Египет
22 февруари 2010 | 14:05 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Полицията в Турция задържа над 15 бивши висши военни в Истанбул, Анкара, Бурса и Измир и претърси рано днес жилищата на двама запасни генерали в Истанбул. Във връзка с това развитие началникът на генералния щаб генерал Илкер Башбуг е отменил планираното посещение в Египет, съобщава електронното издание Хюриет дейли нюз.
Новата вълна на арести, свързани с разследването на аферата „Ергенекон”, има отношение по-конкретно към предполагаемия план за военен преврат срещу управляващата Партия на справедливостта и развитието, изготвен през 2003 г. Засега не са известни причините за задържането, но според частния канал НТВ задържаните имали същите подписи като намерените в документите, свързани с въпросния план.
Всички задържани трябва да бъдат докарани в Истанбул и според някои източници това ще стане със самолет в ранния следобед днес. Турски медии съобщават, че продължават обиските в Анкара и в страната.
Министърът на вътрешните работи Бешишр Аталай казал пред журналисти, че следи отблизо развоя.
Напрежението между военните и правителството в Турция се покачва откакто полицията започна да задържа военни в рамките на разследването на предполагаемия заговор за държавен преврат, отбелязва изданието.



Израелски удар срещу Иран би бил катастрофа, заяви турският премиер

22 февруари 2010 | 13:31 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Превантивен израелски удар срещу иранските ядрени обекти би бил „катастрофа с непредсказуеми последствия”, предупреди турският премиер Реджеп Тайип Ердоган, предаде АФП.
„Трябва да намерим решение с помощта на дипломатически средства. Не трябва да напускаме масата за преговори”, заяви Ердоган в интервю за испанският ежедневник „Ел Паис”.
Израел този месеци повдигна възможността за използване на сила с цел спиране на разработката на ядрени оръжия от Иран, който стремеж Техеран твърдо отрича.
Ердоган отбеляза също, че не е имал директен контакт с израелския премиер Бенямин Нетаняху.

Делегация на хърватския парламент е на посещение в Турция
22 февруари 2010 | 13:27 | Агенция "Фокус"
Анкара. Делегация на парламента на Хърватия ще се срещне днес в Анкара с председателя на Великото национално събрание на Турция Мехмет Али Шахин, съобщава Анадолската агенция. Начело на делегацията е Франьо Матушич, председател на комисията за външна политика на хърватския парламент. По-рано днес хърватските парламентаристи имаха среща с председателя на турската парламентарна комисия по външна политика Мурат Мерджан.

Полицията залови 8 кг хероин в Югоизточна Турция
22 февруари 2010 | 08:31 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турската полиция залови 8 кг хероин при операция, проведена в неделя, в югоизточната провинция Батман, съобщава Анадолската агенция. След получен сигнал полицията е спряла автомобил, в който са били открити наркотиците.
Четирима души са задържани при операцията.

Премиерът на Турция ще направи двудневно официално посещение в Испания
22 февруари 2010 | 00:03 | Агенция "Фокус"
Анкара/Мадрид. Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган ще бъде на официално двудневно посещение в Испания от днес, съобщават испански медии. Ердоган ще се срещне с краля на Испания Хуан Карлос и премиера Хосе Луис Сапатеро, като се очаква испанският министър-председател да изрази подкрепата на страната му за турската кандидатура за ЕС.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2