Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 21 февруари 2010 г.

TRT - VOT - News , 21.02.2010 !

Кипърската гръцка част отново създава трудности в преговорния процес...

Турция остро реагира на искането на Кипърската гръцка администрация за временно преустановяване на преговорния процес...

Изпратена 21.02.2010 10:43:15 UTC

Обновена 21.02.2010 10:43:15 UTC

Процесът на преговори по кипърския проблем отново е изправен пред криза.
Кипърската гръцка част оповести желанието си за временно прекратяване на преговорите.
ТРСК от своя страна изрази открито позицията си в подкрепа на продължаването на преговорния процес.
Турция също е против временното преустановяване на преговорите в Кипър и подчертава ,че иска придаването на ускорение на процеса.
Но кипърската гръцка администрация отново проявява несговорчивост и поставя на преден плран искането си за отлагането на преговорите до насрочените в ТРСК президентски избори.
Одобрената от стрна кипърския гръцки парламент декларация в която се подчертава, че няма да бъдат приети гарантьорските права на Турция, Великобритания и Гърция, създават нови прецки пред преговорния процес.
Турция изрази недоволството си от това решение. На съвместната пресконференция, която организира вчера зедно с намиращия се на посещение в Турция сръбски външен министър Вук Йеремич, външният министър Ахмед Давутоглу отбеляза, че приетото от кипърския гръцки парламент решение е показател за липсата на добра воля в кипърската гръцка страна. Той подчерта, че преговорите са се превърнали в Изпитание на Решителността и отбеляза, че процесът трябва да продължи.
"Преговорите трябва да продължат с ново ускорение. Турция е изпълнена с решителност и очаква подобна решителност и от кипърската гръцка страна. Това е едно много важно послание."-каза Давутоглу.
-
Президентът Гюл прие сръбския външен министър...

Вук Йеремич и придружаващата го делегация посетиха президента Гюл....

Изпратена 21.02.2010 10:45:47 UTC

Обновена 21.02.2010 10:45:47 UTC

Президентът Абдуллах Гюл прие министъра на външните работи на Сърбия Вук Йеремич и придружаващата го делегация.
На срещата провела се в резиденцията на президента Гюл при закрити за пресата врати присъства и външният министър Ахмед Давутоглу.
През месец октомври миналата година президентът Гюл бе посетил Сърбия и по този начин бе допринесъл за развитието на двустранните връзки.
-
Ердоган обсъди с музикални творци демократичните стъпки...

Премиерът Ердоган се срещна вчера в Двореца Долмабахче с турски дейци на музикалното изкуство...

Изпратена 21.02.2010 10:41:02 UTC

Обновена 21.02.2010 10:41:02 UTC

Премиерът Ердоган се срещна вчера в Двореца Долмабахче с турски дейци на музикалното изкуство и ги запозна със стъпките предприемани в рамките на проекта за демократизация. Той отбеляза, че очакват от дейците на изкуството да поемат активно участие в процеса и да подкрепят усилията за демократизация.
В изявленията, които направиха след срещата, някои от дейците на изкуството изразиха пълната си подкрепа за процеса.
Те отбелязаха, че на срещата са били обсъдени стъпките които трябва да бъдат предприети за изграждането на по-демократична Турция и за укрепването на бартските чувства и на солидарността на турския народ.
-
Турски режисьор спечели Златната Мечка...

Семих Капланоглу спечели най-големия приз на 60тия международен филмов фестивал в Берлин...

Изпратена 21.02.2010 10:37:34 UTC

Обновена 21.02.2010 10:37:34 UTC

Турския кинематографски сектор спечели още една международна награда.
Филмът 'Бал', 'Мед', на режисьора Семих Капланоглу получи Златната Мечка на 60тия международен филмов фестивал в Берлин.
Филмът разказва за живота на едно нямо момче, което остава сирак на 6 годишна възраст.
В словото, което произнесе на церемонията по връчването на наградата, режисьорът на филма, Семих Капланоглу благодари на баща си, майка си и на всички, които са допринесли за заснимането на тази продукция. Той разказа, че по време на снимачните дейности в горска местност са се срещнали с една мечка, която е избягала от групата, и каза-"Струва ми се, че тази мечка сега е тук, в моите ръце."
След филма на Метин Ерксан, 'Сухо Лято', спечелил наградата Златната мечка през 1964та година, това е вторият турски филми спечелил наградата Златната Мечка.
Наградата за най-добър режисьор получи Роман Полански за филма "Писателят Призрак".
Президентът Абдуллах Гюл и премиерът Реджеп Тайип Ердоган изпратиха поздравителни телеграми до режисьора Семих Капланоглу и го поздравиха за постигнатия успех. Президентът Гюл отбеляза в посланието си, че е много щастлив от този успех, който е показателен за нивото на съвременната турска кинематография.
-
Ердоган води усилени контакти в Истанбул...

Премиерът Реджеп Тайип Ердоган се срещна вчера в Истанбул с външния министър на Сърбия Вук Йеремич...

Изпратена 21.02.2010 10:49:41 UTC

Обновена 21.02.2010 10:49:41 UTC

Премиерът Реджеп Тайип Ердоган се срещна вчера в Истанбул с външния министър на Сърбия Вук Йеремич.
На срещата състояла се в премиерския офис в двореца Долмабахче присъства и външният министър Давутоглу.
Срещата продължи близо половин час.
Прди тази среща премиерът Ердоган разговаря и с ректора на университета Сан Бернардино от щата Калифорния в САЩ Алберт Карнинг, ръководителя на катерата за ислямски и близкоизночни изследвания на Стейт Юнивърсити Ралф Салми, генералния дикертор на Турското Радио и Телевизия Ибрахим Шахин и председателя на управителния съвет на университета Бахчешехир Енвер Юджел.
-
Ердоган ще отпътува за Мадрид...

В Испания ще бъде проведена междуправителствена конференция Турция-Испания...

Изпратена 21.02.2010 10:35:35 UTC

Обновена 21.02.2010 10:35:35 UTC

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган ще отпътува за испанската столица Мадрид придружаван от девет министри за участие в двудневното междуправителствено заседание.
Турция отдава голямо значение на поемането от Испания на мандатното председателство на ЕС и таи надеждата, че по време на това мандатно председателство испанското правителство ще допринесе за ускоряването на присъединителния процес на Труция в ЕС и за преговорите за разрешаване на кипърския проблем.
Турската страна замина за Мадрид с дълъг списък от въпроси, които ще постави на масата.
По време на посещението си премиерът Ердоган ще посети и гладовете Севиля и Кордоба. В град Севиля на Ердоган ще бъде връчена междукултурната награда на фондация НОДО, връчваща се на политици допринесли за международния мир и сигурност.
През последните години отношенията между двете средиземноморски страни, които водят и лидерството на проекта на ООН за Алианс на Цивилизациите, се разгръщат с бързи темпове.
Турция очаква силна подкрепа от Испания оносно процеса на членство в ЕС и усилията за разрешаване на кипърския проблем.
Испания е една от страните оказващи най-голяма подкрепа на перспективата на Турция за членство в ЕС, и в рамките на това Турция цели да осигури по време на 6 месечния мандат на Испания откриването на възможно най-голям брой преговорни глави.
-
Преглед на турския печат 21.02.2010

Преглед на новините по страниците на турсдките вестници от 21ви февруари 2010та година.

Изпратена 21.02.2010 08:14:34 UTC

Обновена 21.02.2010 08:14:34 UTC

Днешния преглед на турския печат ще започнем с новина на вестник Джумхурийет озаглавена "Запозна творците на изкуството с Процеса на Демократизация". В новината вестникът отбелязва, че премиерът Ердоган е организирал среща с дейци на изкуството за да се допита до тяхното мнение и становище във връзка със стъпките по процеса на демократизация и в словото, което е произнесъл е подчертал, че дейците на изкуството са огледалото на обществото в страната и че до днес те са допринесли за братството и солидарността с песните, стиховете и творбите си и че сега от тях очакват да прояват смелост и воля и да допринесат за светлото бъдеще на страната.
Вестник Хабер Тюрк, в новината озаглавена "Поискана бе подкрепа от Турция" съобщава, че по време на посещението си в Сирия и срещата със сирийския държавен глава Бешар Есад, премиерът на Франция Франсоа Вийон е подчертал, че Турция играе важна роля в умиротворителния процес в Близкия Изток и очакват от нея да окаже подкрепа на инициативите на Франция за мир в региона. Вестникът сочи, че по време на срещата Бешар Есад от своя страна е казал, че мирът може да бъде изграден само с проявята на твърда воля и е подчертал, че Израел е лишен от една подобна воля.
Вестник Заман съобщава, че Конфедерацията на Турските Индустриалци и Бизнесмени продължава да изгражда нови търговски мостове с африканските страни и че по време на посещението си в Истанбул придружаван от 60 бизнесмени, президентът на Танзания Жакая Мришо Kиквете е казал, че искат от турските бизнесмени да реализират инвестиции в Танзания и че е готов да окаже подкрепа с различни пощрения и улеснения. Танзанийският президент е отбелязъл, че в страната му има възможности за инвестиции в сферите на енергетиката, добива на въглища и на диаманти.
Вестник Йени Шафак пише, че конфронтацията в холандското правителство по въпроса за изтеглянето на холандските сили от Афганистан е довело до криза в коалициония кабинет и премиерът Ян Петер Балкененде е съобщил, че Работническата Пратия, която е за изтеглянето на холандския военен контингент от Афганистан, е напуснала коалиционното правителство. В новината се подчертава, че поради тази криза в Холандия ще бъдат проведени предсрочни избори и че най-печеливша страна от тези избори ще излезе крaйно радикалната националистическа Партия на Свободата, водена от Герт Вилдерс, известен с радикалните си антиислямски виждания.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2