Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 21 февруари 2010 г.

Turkiye haberler - 21.02.2010 !

Кризата в съдебната система в Турция ще обсъжда смесената парламентарна комисия Турция-ЕС
21 февруари 2010 | 16:38 | Агенция "Фокус"
Брюксел/Анкара. Кризата в съдебната система в Турция, която започна с ареста на главния прокурор на Ерзинджан Илхан Джиханер и последвалите позиции на Висшия съвет на съдиите и прокурорите и други висши съдебни институции, ще бъде основна тема на заседанието на смесената парламентарна комисия ЕС-Турция в Брюксел, пише електронното издание на турския вестник „Милиет”. На двудневното заседание, започващо утре, ще се обсъжда и докладът на Европейския парламент, който породи остри реакции в Турция. Заседанието ще бъде открито от еврокомисаря по разширяването Щефан Фюле. На него ще участва и министърът на правосъдието на Турция Садуллах Ергин. Очаква се ЕС да защити доклада, изготвен от докладчика за Турция на ЕП Риа Оомен-Рюитен, в който се призоваваше Турция незабавно да изтегли военните си части от Кипър. В дневния ред на заседанието ще бъдат оше Връзките Турция-ЕС, в това число и споразумението за митнически съюз, нелегалната емиграция, диалога между държавата и гражданското общество в Турция и други важни теми.
В смесената парламентарна комисия Турция-ЕС работят 25 европарламентаристи. 6 от тях са гърци /от Гърция и Кипър/, британският либерал Ендрю Дъф, Метин Казак от българските либерали и Исмаил Ертуг – представител на групата на германските социалдемократи.

14 души са задържани в Югоизточна Турция при операция срещу цивилна структура на ПКК
21 февруари 2010 | 16:09 | Агенция "Фокус"
Хаккяри. 14 души са задържани в град Чукурджа в Югоизточна Турция при операция срещу цивилната структура на Кюрдската работническа партия /ПКК/ - Съюз на общностите на Кюрдистан, пише електронното издание на турския вестник „Милиет”. Екипи на отдела за борба срещу тероризма към полицията в Чукурджа, провинция Хаккяри, са организирали операция срещу клетки на незаконната структура. След приключване на разпита задържаните ще бъдат предадени на съда, пише вестникът.

Турските потребители си подновяват най-често мобилните телефони, сочи изследване
21 февруари 2010 | 15:41 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турските потребители си подновяват най-често мобилните телефони, става ясно от изследване, проведено от агенцията за проучване на пазара „Милуърд Браун”, пише турският вестник „Милиет” . Анкета за честотата на подновяване на стоките, проведена в 18 провинции на Турция, констатира, че турските потребители най-често си купуват и подменят с нови мобилните си телефони. Средно за последната 1 година 50 % от анкетираните са си купили мобилни телефони. Според проучването средно на 2,5 години турските граждани си сменят старите телефони с нови. Сред изделията, които следват GSM-те, са телевизорите, компютрите, хладилниците, пералните машини.
Срокът на продължителност на употреба за различните стоки обаче е различен. Според проучването колите и компютрите се сменят на три години, а хладилниците, пералните и миялните машини средно на 6 години.
Според анкетата мобилните телефони, колите и компютрите са стоките, които най-често се подновяват. Процентът на подменилите 5 пъти мобилните си телефони е 40 %. Над една трета от лицата от групата на най-често подновяващи мобилните си телефони са между 18 и 25 години.

Действащата конституция представлява сериозен проблем за развитието на Турция, каза вицепремиерът Джемил Чичек
21 февруари 2010 | 15:13 | Агенция "Фокус"
Анкара. Вицепремиерът на Турция Джемил Чичек заяви, че действащата сега конституция представлява сериозен проблем за развитието на страната, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Пред журналисти в Кастамону, където беше на посещение, Чичек каза, че конституция, която е създадена след военния преврат от 1980 година не може да гарантира добра основа за права и свободи и колкото по-рано бъде променена, толкова по-добре.
Чичек отказа да коментира случая със задържания прокурор на Ерзинджан Илхан Джиханер докато продължава разследването.

Турският премиер поиска подкрепа от представителите на изкуството за проекта за демократизация
21 февруари 2010 | 14:49 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган поиска подкрепа от хората на изкуството в Турция за проекта за братство и национално единение, пише турският вестник „Заман”. Ердоган прие 62 представители на изкуството и културата в работния си кабинет в двореца „Долмабахче” в Истанбул. На срещата той поиска от тях със своето изкуство, със своите песни да преминат стени, да разкажат по най-чувствен и вълнуващ начин необходимостта от разбирателство и братство между всички граждани на тази страна, да подкрепят проекта за демократизация на страната, насочен към кюрдите и другите общности в страната. Ердоган изтъкна, че те са хората, които ще изградят мостове между езика на сърцата, които ще помогнат за заздравяването на кървящата рана на Турция.
На срещата един от представителите на турското изкуство Явуз Бингьол каза, че изцяло подкрепя Ердоган в тази политика, макар че иначе има различия с него във възгледите си. Представителката от алевийската общност Зеррин Йозер също изрази голямо задоволство от случващото се в страната, а известната изпълнителка Емел Сайин засегна богатството, оставено от арменските композитори в Турция от османската епоха.

8 души задържа полицията в Одрин при операция срещу канал за трафик на хора
21 февруари 2010 | 14:19 | Агенция "Фокус"
Одрин. Екипи на отдела за борба срещу нелегалния трафик и организираната престъпност към полицията в Одрин задържаха 8 души при операции срещу канал за трафик на хора, пише турското електронното издание „Каналахабер”. Полицаите са предприели операцията по следене на трафиканти на хора по нареждане на прокуратурата преди 5 месеца. След 5-месечно следене на 18 февруари са организирали едновременни операции в Одрин, Истанбул и Измир срещу нелегалния канал за трафик на хора. Задържани са били 8 души, сред които и ръководителят на престъпната група. След разпита в дирекцията на полицията в Одрин задържаните са били предадени на съда. Те ще бъдат съдени за създаване на престъпна група и трафик на имигранти.
В същото време продължават да се издирват още 7 души, които са осигурявали външните връзки на организацията. При операцията са били иззети един фалшив български паспорт и една фалшива българска лична карта, 1 фалшива турска лична карта, един пистолет Blow Compact MDD 2002, 1 празен патрон, патрони за дългоцевни пушки, 17 кучета /6 броя от породата Хъски, 7 пинчера, 2 броя Кокер, 2 броя Каниш/, 2 надуваеми лодки, 4 помпи за надуване на лодките, 1155 евро, 625 долара, 540 турски лири, документи и паспорти на иракски граждани.

Управляващата ПСР в Турция разкритикува ПНД, която призовава за предсрочни избори
21 февруари 2010 | 13:41 | Агенция "Фокус"
Анкара. Управляващата Партия на справедливостта и развитието в Турция остро разкритикува Партията на националистическото движение, която заяви, че страната е в хаос и трябва де се отиде към предсрочни избори, пише турският вестник „Сабах”. В отговор на твърдението на ПНД, че политиката, която води ПСР застрашава националното единство и целостта на страната, Централният съвет на управляващата партия посочи, че истинският сепаратист е ПНД, който не зачита различията. От ПСР отхвърлят обвинението, че водят война срещу институциите в страната. Според тях да се търси отговорност от лица от някои институции, които са действали срещу държавата, не е война. От управляващата партия отхвърлят обвинението, че използват властта за оказване на натиск и посочват, че заплахите и натискът са заложени генетично у ПНД. Според тях предсрочни избори няма да има, а изборите ще се състоят във времето, което е определено за това.

Фалшиви български паспорти и лични карти, оръжие и валута са намерени при операция на силите за сигурност в Турция
21 февруари 2010 | 09:49 | Агенция "Фокус"
Фалшиви български паспорти и лични карти, документи, оръжие и голямо количество валута са намерени при мащабна операция срещу нелегалния трафик на хора, предприета от турските сили за сигурност, предаде БНР. Полицейската операция е проведена едновременно в Истанбул, Измир и Одрин. Арестувани са осем души, за които се твърди, че са част от престъпна банда за трафик на хора. Арестуваните са предадени на съда в Одрин, който е постановил задържането им.
При обиските, освен посочените вече български документи, били намерени и паспорти на иракски граждани, а също и различни други документи. Една част от групата, обаче успели да избягат. Следствените органи разследват връзките на групата и съучастниците им в други държави. Предупредени са граничните пунктове. Турската полиция е предприела акции и в други градове на страната. Седем души, за които се твърди, че са в неизвестност, се издирват чрез Интерпол.
Преди няколко дни в истанбулската дирекция по сигурността бе арестувана група полицаи от паспортната служба за чужденци по обвинени за участие в трафик на хора, включително и от България.
Твърди се, че от разкриването на полицейската група, тръгнала и операцията за пресичане на каналите за нелегалния трафик на хора от Запад към Изток, на който Турция е пресечна точка.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2