Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 16 февруари 2010 г.

Turkiye haberler - 16.02.2010 !

Високопоставен действащ генерал и действащ адмирал в Турция дават показания по делото „Ергенекон”
16 февруари 2010 | 14:58 | Агенция "Фокус"
Измир. Командващият Егейската армия дивизионен генерал Йомер Пач и командващият на корабната част Фоча в Измир дивизионен адмирал Мехмет Фатих Илхан дават показания в рамките на разследването по делото „Ергенекон”, пише електронното издание на турския вестник „Заман”.
Така разследването по делото обхвана и високопоставени дейставищ военни. Днес пак в рамките на разследването трябваше да даде показания и командващият трета армия генерал Берк.

Средата на стабилност и сигурност направи от Турция страна, успешно справяща се с кризата, каза Мехмет Шимшек
16 февруари 2010 | 14:22 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на финансите на Турция Мехмет Шимшек се срещна с представители на различни сектори на турската икономика, пише електронното издание на турския вестник „Заман”. На срещата Шимшек информира турските бизнесмени и индустриалци за икономическите политики на правителството. Той посочи, че макроикономическите политики на правителството създават база за стабилен и здравословен растеж и за засилвенато на конкурентноспособността на Турция на международната арена. По думите му според проучвания на много международни агенции през 2050 година Турция ще остави след себе си страни като Япония и Франция и ще стане деветата икономика в света и третата в Европа. Той даде информация за реформите, които предприема правителството във финансовата и данъчната система, една от които е връщане в срок на данък добавена стойност. В тази връзка са започнали въвеждане на кодовата система, с което се улеснява отчитането. По думите му правителството е започнало и обсъждания за промени в турския търговски закон, за да бъде приведен той в съответствие със съвременните изисквания.

30 души са задържани в турския град Измир за членуване в престъпна организация
16 февруари 2010 | 13:38 | Агенция "Фокус"
Измир. 30 души са задържани в турския град Измир за членуване в престъпна организация, пише електронното издание на турския вестник „Заман”. При операция, организирана от отдела за борба с организираната престъпност и трафика към полицията в Измир са били предприети обиски срещу много адреси на лица, които се занимавали с рекет, принудително събиране на финансови средства, нанасяне на физически рани на лица, взети под прицел.

Цените на жилищата в Турция са поскъпнали най-много в Истанбул през януари 2010 година
16 февруари 2010 | 13:20 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Цените на жилищата през месец януари 2010 година най-много са се увеличили в Истанбул, а цените на наемите са поскъпнали най-много в Адана, съобщава телевизионният канал Ен Ти Ви. Изследване на водещи агенции за недвижими имоти представя движението на цените на недвижимите имоти в Турция. Според изследването жилищата в Истанбул са се увеличили с 0,49 % в сравнение с предходния месец. Продажната цена на квадратен метър в Истанбул се е увеличила от 1,222 турски лири на 1,228 лири /1 турска лира = 0,947232409 български лева/. Най-много цената на жилищата е спаднала в Бурса – от 913 лири на квадратен метър на 908 лири. В Адана цените на жилищата са се увеличили с 0,34 % спрямо предходния месец, а в Анкара с 0,24 %. В Измир се наблюдава спад на цените на жилищата с 0,18 %. Спад в цените на наемите има и в курортния център Анталия.

Сблъсъци възникнаха в Турция при протести по повод 11-годишнината от задържането на Абдуллах Йоджалан
16 февруари 2010 | 12:34 | Агенция "Фокус"
Диарбекир/Истанбул. Десетки лица бяха задържани вчера при демонстрации по повод 11-годишнината от задържането на лидера на Кюрдската работническа партия /ПКК/ Абдуллах Йоджалан, пише турският вестник „Сабах”. В много градове възникнаха сблъсъци между демонстранти и полиция. Протестиращите замерваха полицаите с камъни, а полицаите отговориха с атаки от сълзотворен газ и водни струи за разхпръсване на демонстрантите.
В Диарбекир бяха задържани 35 души, сред които и деца. В Хаккяри собствениците на магазини и работилници затвориха, а учениците не отидоха на училище. В Батман група лица организира седящ протест пред офиса на Партията на мира и демокрацията, а във Ван на сградата с офиса на ПМД беше закачена черна кърпа. Заради замерване на полицаи с камъни бяха задържани 6 души. Протести имаше и в Агръ, Догубеязът, Мардин, Ъгдър, Истанбул, пише вестникът.

„Сабах”: Генералният щаб в Турция въвежда мерки срещу изтичането на информация от неговите структури
16 февруари 2010 | 12:12 | Агенция "Фокус"
Анкара. Генералният щаб в Турция въвежда мерки срещу изтичането на информация от неговите структури, пише турският вестник „Сабах”. Турските въоръжени сили преминават към „шифрован период” срещу „къртиците” в своите редове. Началникът на Генералния щаб генерал Илкер Башбуг заяви, че един от най-големите проблеми е изтичането на информация и в тази връзка ще се ограничи силно достъпът до секретните отдели на щабовете на военните подразделения. В секретните помещения на щабовете вече ще влизат само определени лица и ще има шифър, който ще се обновява всеки ден. Високопоставените лица, които посещават щабовете ще оставят мобилните си телефони и другите комуникационни средства. Забранява се влизането с мобилни телефони и на всички военни лица. Разпространението на военни документи и информация ще става само в електронното пространство при засилени методи за сигурност. Всички компютри ще имат специална номерация и ще се следи каква информация съдържат те и излиза от тях, пише вестникът.

Си Ен Ен Тюрк: Стачкуващи тютюноработници в Турция ще бъдат съдени за употреба на сила срещу полицаи
16 февруари 2010 | 11:48 | Агенция "Фокус"
Анкара. Работниците от тютюневата компания ТЕКЕЛ в Турция ще бъдат съдени за употреба на сила срещу полицаи по време на продължаващата вече два месеца стачка, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Обвинението е повдигнато от Републиканската прокуратура в Анкара и беше прието от 20-ти Първоинстанционен съд. Първото заседание по делото ще се състои на 11 юни. Обвинението е повдигнато след сезиране от служител в дирекцията за контрол на пътното движение. Според подадения от него сигнал по време на служба когато се е опитал да се намеси за усмиряване на стачкуващите работници той е бил малтретиран и ранен от стачкуващите. Прокуратурата иска до 8 години затвор за работниците. Ако бъдат намерени за виновни, те няма да могат да работят в държавни и публични предприятия и институции и няма да имат право да избират и да бъдат избирани.

С настоящата конституция Турция няма да отиде много напред, заяви главният преговарящ с ЕС Егемен Багъш
16 февруари 2010 | 11:21 | Агенция "Фокус"
Анкара. С настоящата конституция Турция няма да отиде много напред, заяви държавният министър и главен преговарящ с ЕС Егемен Багъш, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. „С военна конституция се постига една минимална демокрация, а този народ е достоен не за минимума на демокрацията, а за най-широка демокрация”, каза Багъш в лекцията си „Актуалната ситуация на целта ни към ЕС” в Центъра на фондацията за единство в Чемберлиташ. Багъш изтъкна, че вече 51 години Турция върви към ЕС, а през този период страни, които са били в по-тежка ситуация от Турция вече са станали членки на ЕС. Турският преговарящ представи как Партията на справедливостта и развитието след като е дошла на власт е подходила към процеса за интеграция с ЕС и какви реформи са проведени в тази насока.
Той изтъкна, че са направени реформи във всички сфери като образованието, комуникациите, съдебната система, които целят разширяването на демокрацията, на правата на човека. Относно твърденията, че в последните години тези реформи са забавили темпа си Багъш каза, че през 2007 година са се състояли избори, а през 2008 година е било повдигнато дело за забрана на ПСР, което е дало своето отражение.
Той припомни, че в рамките на процеса на евроинтеграция са направени много редица стъпки като стартирането на канал на кюрдски език по държавната телевизия, връщането на гражданството на поета с леви възгледи Назъм Хикмет и др. Той изтъкна обаче, че промяната на конституцията е много наложителна, защото тази конституция е изработена след военния преврат през 1980 година и не може да задоволи всички изисквания на демокрацията.

„Хюриет”: Язовирът на река Тунджа е много необходим, е казал Ердоган пред българския премиер
16 февруари 2010 | 10:51 | Агенция "Фокус"
Анкара/София. Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган припомни на българския премиер Бойко Борисов по време на визитата му миналия месец в Анкара наводненията в Тракия, които стават всяка година, и поиска да бъдат взети съвместни мерки, пише турският вестник „Хюриет”. На срещата Ердоган е посочил, че ежегодните наводнения през зимата и пролетта се отразяват крайно отрицателно не само на Турция, но и на България и Гърция. Той е поискал от Борисов да бъде изграден съвместно от двете страни общ язовир на река Тунджа. Турският премиер е казал също, че язовирът на река Арда на територията на България е крайно недостатъчен за събиране на водите на реката и притоците й след топенето на снеговете и проливните дъждове и не може да събира много вода. Той е изтъкнал крайната необходимост от изграждането на общ язовир на река Тунджа. Борисов е приел положително предложението на Ердоган и е посочил, че са готови за съвместното изграждане на язовира.
Всъщност въпросът за изграждането на общ язовир на река Тунджа е на дневен ред още от 1968 година. Турция е приключила предварителните проучвания за изграждането му. Планира се той да е на границата между двете страни, като бетонната част ще е от турска страна, а водоемът от българска. В същото време за предотвратяване на бедствията между валийството в Одрин и българските власти действа системата за ранно предупреждение.

Турски печат: Наводненията в Одринска Тракия и привикването на разпит на висш действащ военен по делото „Ергенекон”
16 февруари 2010 | 09:57 | Агенция "Фокус"
Одрин/Ерзурум. Привикването на разпит на висш военнокомандващ в Турция във връзка с делото „Ергенекон”, разследването по разкритите случаи с планове за военен преврат, както и тежката ситуация в Тракия заради наводненията от дъждовете и прелелите реки привличат вниманието на турските вестници днес. Вестник „Заман” пише, че онова, което се очакваше, стана факт. Одрин, който от дни е в ситуация на повишен риск от бедствия заради обилните валежи и преливането на реките в областта, от вчера е в още по-усложнена ситуация. Река Марица преля в определени участъци, след като България вчера информира, че започва изпускане на язовирите. Във водите на прелялата Марица се удавиха 7 нелегални имигранти, тръгнали да търсят надежда за по-добър живот към Гърция и други страни.
В контекста на тежката метереологична ситуация в Южна България и Северозападна Турция вестник „Хюриет” обръща внимание на обсъдения на срещата Ердоган-Борисов въпрос за изграждане на язовир на река Тунджа. Вестникът посочва, че след преливането на Тунджа е преляла и река Марица и е заляла значителни територии край коритото си. За трафик продължават да са затворени много пътища в Одринска Тракия. След преливането на Марица е недостъпен и пунктът с Гърция Пазаркуле.
Вестник „Сабах” пише, че командващият трета армия генерал Салдърай Берк, който беше привикан миналата седмица на разпит по делото „Ергенекон”, не се яви и вчера за даване на показания в прокуратурата в Ерзурум с мотива, че е на военни учения. Прокуратурата даде допълнителен срок за явяване на висшия военен до 26 февруари. При положение, че той не се яви, ще бъде приложена законната процедура за принудително явяване. Вестник „Милиет” пише, че прокуратурата е удължила срока за даване на показания от командващия трета турска армия армейски генерал Берк като заподозрян по делото „Ергенекон”. Главният прокурор на Ерзурум Синан Куш заяви, че показанията ще бъдат взети в Ерзурум и при неявяване ще бъде приложена законовата процедура.
През декември 2009 година по искане на прокуратурата в Ерзурум бяха задържани 6 военни по различни обвинения.

Си Ен Ен Тюрк: 7 нелегални имигранти са в неизвестност след преливането на река Марица в турска територия
16 февруари 2010 | 09:00 | Агенция "Фокус"
Одрин. Река Марица преля в турска територия в резултат на обилните валежи през последната седмица и след изпускането на вода от язовирите в България, предаде телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Залято е селището Караагач махала, а достъпът до граничния пункт с Гърция Пазаркуле е възможен само с големи превозни средства. 7 нелегални имигранти, които са искали с лодка да се прехвърлят в Гърция, са изчезнали безследно в резултат на рязкото покачване на нивото на водата и силното течение. Прекратени са учебните занятия в две основни училища и в гимназията за природни науки в Караагач махле. Под водата са останали много пътища в околиите Мерич и Ипсала, а между двете околии транспортната връзка е невъзможна. Евакуирани са много домове в селата Боснакьой, Караагач, Султанкьой, Адасарханлъкьой и др. селища. Екипите на полицията в Одрин са започнали евакуиране на граждани заради заливането на булевард „Лозан”. В готовност в района чакат екипи на пожарната служба и медицински екипи.

„Хюриет”: Политическите сили в Турция продължават разискванията за срока на президентския мандат на Абдуллах Гюл
16 февруари 2010 | 08:26 | Агенция "Фокус"
Анкара. Продължават разискванията между политическите сили в Турция за срока на мандата на настоящия президент Абдуллах Гюл, пише турският вестник „Хюриет”. Дирекцията за законите и решенията към парламента поиска срокът на президентския мандат на настоящия президент да бъде записан в закона, но председателят на подкомисията, която обсъжда внесения закон за избор на президент, заяви, че срокът на мандата на действащия президент Абдуллах Гюл няма да бъде записан в закона. Председателят на комисията Айхан Сефер Юстюн каза, че да остане президент до 2014 година е конституционно право на Гюл. Той заяви, че определянето на срока на Гюл в закона ще бъде рисковано и ще породи правни противоречия. Юстюн добави, че положението с Гюл ще бъде уредено не със закон, а с решение на парламента.
Представителят на опозиционната Народнорепубликанска партия Иса Гьок коментира, че законът е изготвен, за да бъде доведен премиерът Реджеп Тайип Ердоган на президентския пост в „Чанкая”.

„Сабах”: Ахмет Давутоглу заминава днес за Техеран за разговори по иранската ядрена програма
16 февруари 2010 | 08:00 | Агенция "Фокус"
Анкара/Техеран. Турският външен министър Ахмет Давутоглу заминава днес за Техеран за разговори по иранската ядрена програма, пише турският вестник „Сабах”. Целта на визитата на Давутоглу в иранската столица е да се опита да възстанови зациклилите преговори между Иран и Запада. Давутоглу ще се срещне с иранския си колега Манучехр Мотаки и президента Махмуд Ахмадинеджат.
Трите основни цели на визитата на турския външен министър в Техеран са да бъде изградено доверие между Иран и шесторката /5-те постоянни членки на Съвета за сигурност и Германия/. Тема на разговорите ще бъде и предложението за размяна на нискообогатен уран срещу високообогатен уран. Ще се иска Иран да предава 1200 кг уран на Турция или на трета страна.
Русия, която не даваше зелена светлина за нови действия след засилването на напрежението между двете преговарящи страни в резултат на направените декларации, възприе ново поведение. Тя обяви, че не съществуват пречки за предаването на отбранителните ракети S-300 на Иран. Изявлението съвпадна с първия ден от визитата на израелския премиер Бенямин Нетаняху в Москва.
САЩ предприе търсене на подкрепа от Китай в Саудитска Арабия. Турция пък, която е непостоянна членка на Съвета за сигурност, е против нови сурови мерки срещу Иран.
Вашингтон подкрепя размяната на уран през Анкара, но на дневен ред стои обсъждането на въпроси като количеството на урана, който ще се разменя, къде ще се депонира в Турция и за колко време.

„Женмин жибао”: Турция затвори ГКПП с България заради наводнения
16 февруари 2010 | 06:36 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция затвори граничен контролно-пропускателен пункт, разположен на североизточната граница с България след наводняването на магистрала, свързваща двете страни-съседки, съобщава китайският вестник „Женмин жибао”, позовавайки се на турски медии.
Официални лица на КПП Капъкуле в провинция Одрин прекратиха пропускането на автомобили за България, след като намираща се наблизо река преля и наводни магистралата от Капъкуле до българския КПП Капитан Андреево.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2