Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 16 февруари 2010 г.

TRT - VOT - News , 16.02.2010 !

Председателят на ВНСТ е на посещение в Бахрейн...

Председателят на ВНСТ Мехмед Али Шахин заяви, че ефикасната и активна външна политика следвана от Турция през последния период е повишила авторитета на страната специално сред ислямските страни...

Изпратена 16.02.2010 11:05:00 UTC

Обновена 16.02.2010 11:05:00 UTC

Председателят на ВНСТ Мехмед Али Шахин заяви, че ефикасната и активна външна политика следвана от Турция през последния период е повишила авторитета на страната специално сред ислямските страни.
В рамките на контактите си в Бахрейн Мехмед Али Шахин се срещна с премиера Салман Ел Хлифе и краля на тази страна Xамед Бин Иса Ел Халифе.
На срещата Шахин засегна отношенията на Турция с ЕС и каза, че те няма да се отразят негативно на връзките й с близкоизточните страни.
Кралят на Бахрейн Хамед от своя страна акцентува на регионалната роля на Турция и каза, че благодарение на тази роля тя ще придобие по-силни позиции пред страните от ЕС. Крал Хамед кaза, че за всички ислямски страни е важно Турция да бъде приета за член на ЕС и акцентува по този начин на подкрепата на страната си.
Отговаряйки на въпросите на кореспондента на Турското Радио и телевизия във връзка с контактите си в Бахрейн, председателят на ВНСТ Мехмед Али Шахин каза, че Турция желае да продължи влиятелната си външна политика и да разгърне още повече отношенията си със страните от Персийския Залив.
-
Давутоглу води контакти в Техеран...

Министърът на външните работи на Турция Ахмед Давутоглу е на посещение в Техеран...

Изпратена 16.02.2010 10:57:36 UTC

Обновена 16.02.2010 10:57:36 UTC

Министърът на външните работи на Турция Ахмед Давутоглу е на посещение в Техеран за контакти в рамките на усилията на Анкара за намиране на разрешение на ядрената криза между западните страни и Иран.
Давутоглу се срещна с външния министър на Иран Манучехр Мюттеки. На организираната след срещата съвместна пресконференция на дневен ред бе поставено направеното от премиера Ердоган в Катар предложениe Турция да поеме посредническа роля в обмяната на ядрено гориво между западните страни и Иран.
Иранският външен министър Мюттеки каза, че не възприемат Турция като посредник, но тя представлява важна страна в политическите контакти по проблема.
Мюттеки каза, че Иран произвежда ядрено гориво в напълно законни рамки и че е започнал втори етап на иранската ядрена програма и на преговорите по въпроса.
Външният министър на Турция Ахмед Давутоглу заяви, че дипломатическите и политически канали с Иран трябва да остават отворени.
Иранският външен министър Мюттеки съобщи, че Международната Агенция по Атомна Енергия е поставила на дневен ред ново прредложение, но не даде подробности.
Дипломатически източници сочат, че ролята на Турция не е да предава послания между Иран и западния свят и че поставя на преден план свои предложения.
-
Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху поиска от Русия подкрепа за санкциите срещу Иран...

Руската администрация призова Иран да отвори вратите си за МААЕ...

Изпратена 16.02.2010 11:00:58 UTC

Обновена 16.02.2010 11:00:58 UTC

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху поиска от Русия подкрепа за санкциите срещу Иран.
Руската администрация отправи към Иран призива да разреши на Международната Агенция по Атомна Енергия да контролира ядрената й програма и за първи път даде зелена светлина на западните страни във връзка със санкциите срещу Иран.
След убеждаването на Русия, Нетаняху очаква положителен отговор и от Китай във връзка със санкциите срещу Техеран.
Нетаняху също така поиска от Русия да анулира продажбата на противовъздушните ракетни системи S-300 на Иран.
До днес Русия отлагаше с доводите за технически проблеми предаването на 5тте системи S-300, договорът за продажбата на които бе подписан през декември 2005та година.
Отбелязва се обaче, че отлагането се дължи на давлението на САЩ и Израел.
-
Турските банки са първи по печалби в света...

Турският банков сектор предизвиква възхита в света....

Изпратена 16.02.2010 11:12:56 UTC

Обновена 16.02.2010 11:12:56 UTC

Турският банков сектор предизвиква възхита в света.
Докато редица европейски и американски банкови гиганти обявиха банкрут през 2009та година, турските банки увеличиха печалбите си с 50 процента.
Турският банков сектор е на челно място в света по големина на печалбите от изтеклата година с печалба от 20 милиарда и 75 милиона лири.
Турският банков сектор ще внесе в държавната хазна и данъчен приход от пет милиарда лири.
-
Поредният ход на Караджич

Бившият лидер на босненските сърби Радован Караджич, който е обвиняван за смъртта на хиляди босненси мюсюлмани поиска от западните страни да разкрият тайните документи.

Изпратена 16.02.2010 11:48:30 UTC

Обновена 16.02.2010 11:48:30 UTC

Бившият лидер на босненските сърби Радован Караджич, който е обвиняван за смъртта на хиляди босненси мюсюлмани поиска от западните страни да разкрият тайните документи.

Караджич, който е известен с прозвището босненския касапин е съден от Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия с обвинението за извършване на геноцид и военни престъпления.

Сръбският лидер отстоява, че секретните документи, които желае да бъдат разкрити съдържат доказателства, че Германия и Франция, които по време на войната бяха на страната на босненските мюсюлмани са отпуснали оръжейни помощи.

Представителите на тези страни с довода, че подобно нещо ще постави в опасност националната сигурност се обявяват против оповестяването на секретните документи.

Някои от страните, от които се иска да оповестят секретни документи са Хърватия и Иран.

Радован Караджич, който е виновен за най-голямото клане в Европа след края на Втората Световна война осъществено по време на войната в Босна в периода 1992-95 година бе заловен преди две години в Сърбия.
-
ГКПП Капитан Андреево е затворен

ГКПП Капитан Андреево е затворен поради наводненията предизвикани от поройните дъждове.

Изпратена 16.02.2010 11:44:47 UTC

Обновена 16.02.2010 11:44:47 UTC

ГКПП Капитан Андреево е затворен поради наводненията предизвикани от поройните дъждове.

Българските власти съобщиха, че митницата е била наводнена от преливането на язовир „Каламица”, който е разположен близо до границата с Турция.

След авария на трафопоста снабдяващ с електроенергия ГКПП границата бе затворена.

Не бе дадена информация кога ще бъде отворена границата.
-
Наводнения в Едирне

Наводненията в Едирне парализираха живота.

Изпратена 16.02.2010 12:29:57 UTC

Обновена 16.02.2010 12:29:57 UTC

Наводненията в Едирне парализираха живота.

Въпреки спирането на поройните валежи кризата започнала с нарастването на дебита на реките Тунджа и Марица продължава.

Около 5 хиляди души живеещи в квартал Караагач останаха изолирани след като мостовете над Тунджа и Марица бяха наводнени.

Силите за сигурност осъществяват връзките между Едирне и Караагадж посредством военни автомобили и бронетранспортьори.

8те незаконни емигранти, чиято лодка се преобърна в река Марица се намират в дирекцията за работа с чужденци на Жандармерията. След приключване на разследването 8те незаконни емигранти единия от които иракчанин, а другите 7 граждани на Бурма ще бъдат експулсирани.

Днес в Едирне не се очакват валежи предполага се, че под въздействието на водите идващи от България дебита на реките ще нарастне незначително. Утре вечер отново се очакват валежи в Едирне.
-
Посланикът на САЩ в Анкара посети ВНСТ...

Посланикът на САЩ в Анкара Джеймз Джефри заяви, че е с голяма важност да бъде продължен процесът на нормализиране на отношенията между Армения и Турция...

Изпратена 16.02.2010 11:08:58 UTC

Обновена 16.02.2010 11:08:58 UTC

Турция следи с внимание процеса на подготовка за поставянето на гласуване в американския конгрес на проекто-резолюция във връзка с арменските твърдения за събитията от 1915та година.
Посланикът на САЩ в Анкара Джеймз Джефри заяви, че е с голяма важност да бъде продължен процесът на нормализиране на отношенията между Армения и Турция.
Посланикът на САЩ Джеймз Джефри посети парламентарната комисия за външните отношения към ВНСТ за да предаде информация и да бъде запознат със позициите на Турция.
Председателят на комисията Мурат Мерджан отбеляза, че ще обсъдят както въпроса с арменската проекто-резолюция така и цялостното състояние на турско-американските отношения.
На въпрос относно арменската проекто-резолюция, която ще бъде обсъдена на 4ти март в камарата на представителите на американския конгрес, американският посланик отбеляза, че оказват пълна подкрепа на процеса на нормализация в отношенията между Турция и Армения.
Джефри заяви, че предават тези свои послания както на двете страни така и на американския конгрес.
-
Преглед на турския печат 16.02.2010 г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 16.02.2010 12:32:21 UTC

Обновена 16.02.2010 12:32:21 UTC

Вестник Хабер Тюрк в новината със заглавие „Олмерт каза: Ердоган е справедлив посредник” съобщава за изявленията на бившия премиер на Израел. Вестникът пише, че бившият премиер на Израел Ехуд Олмерт е казал, че мира със Сирия е напълно възможен и че в тези рамки е окачествил премиера на Турция Реджеп Тайип Ердоган като „справедлив посланик”. В новината позоваваща се на новина публикувана в интернет страницата на вестник „Йедиот Ахронот” се отбелязва, че Олмерт е разкритикувал премиера Бенямин Нетаняху поради напрегнатите отношения с Турция и липсата на контакти със Сирия.

Вестник Заман в новината със заглавие „Искаме повече турски инвестиции и турски училища” предава исканията на президента на Танзания към Турция. Вестникът отбелязва, че преди обиколката, която планира да осъществи идната седмица президента Абдуллах Гюл в Африка, Турция ще посрещне важен лидер от черния контитент. Вестникът сочи, че президентът на Танзания Джакая Мришо Киквете в интервю за вестник „Тудейс Заман” дни преди посещението си в Турция на 18 февруари, четвъртък е отправил призив към турските бизнесмени да оползотворят възможностите за инвестиции в неговата страна и е поискал броя на турските училища в страната му да бъде увеличен.

Вестник Йени Шафак публикува новината във връзка със „съвместната” операция в Афганистан със заглавието „Време за равносметка както за НАТО така и за Карзаи”. Вестникът отбелязва, че по време на военната операция в Афганистан, която е най-голямата за последните 8 години правителството на Карзаи и афганската армия са подложени на сериозен изпит за да спечелят подкрепата и доверието на народа. Вестникът припомня, че в операцията осъществена преди два дни ракета е ударила една къща при което са загинали 12 цивилни и че вчера по време на въздушното нападение са загинали още 5ма цивилни. Вестникът предава, че отзвуците от въпросните инциденти продължават и че вестник „Уол Стрийт Джърнъл” е писал, че операцията в град Маржак, която е най-голямата операция осъществена до днес в страната представлява сериозно изпитание както за Карзаи така и за афганската армия.

Вестник Джумхуриет съобщава за влаковата катастрофа в Белгия, която отне живота на 18 души. Вестникът предава, че по време на катастрофата станала на 20 минутно разстояние от столицата Брюксел са били ранени 80 души, 20 от които тежко и че компетентните лица са обезпокоени от нарастването на броя на жертвите. Вестникът пише, че катастрофата може да е предизвикана от заледяването на релсите или поради грешка на машиниста.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2