Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 25 февруари 2010 г.

TRT - VOT - News , 25.02.2010

Ергюн: Турция ще бъде една от бъзро растящите страни в света

Министърът на индустрията и търговията Нихат Ергюн заяви, че Турция ще бъде една от бъзро растящите страни в света.

Изпратена 25.02.2010 11:41:35 UTC

Обновена 25.02.2010 11:41:35 UTC

Министърът на индустрията и търговията Нихат Ергюн заяви, че Турция ще бъде една от бъзро растящите страни в света.

Министър Ергюн, който прие председателя на Дружеството на турските индустриалци и бизнесмени г-жа Юмит Бойнер и придружаващите я членове отбеляза, че турският делови свят е посрещнал с хладнокръвие глобалната икономическа криза и че затова Турция е преодоляла успешно кризата.

Ергюн каза „Турция ще бъде една от бързо растящите страни в света. Страната ни притежава този потенциал. В предстоящият период ще нарастне дела на Турция от световната търговия”.

Ергюн посочи, че един от най-важните пропуски на Турция е предприемачеството, което се дължи на проблемите в професионалното и техническо обучение.
-
Виктор Янукович встъпи в длъжност

Победителят в изборите в Украйна Виктор Янукович встъпи в длъжност с официална церемония след като положи клетва.

Изпратена 25.02.2010 11:43:24 UTC

Обновена 25.02.2010 11:43:24 UTC

Победителят в изборите в Украйна Виктор Янукович встъпи в длъжност с официална церемония след като положи клетва.

На инагурацията на Янукович Турция е представяна от външния министър Ахмет Давутоглу.

Давутоглу е придружаван от председателя на парламентарната асамблея на Европейския съвет Мевлют Чавушоглу.

На инагурацията на Янукович, която се състоя в столицата на Украйна-Киев участваха 11 държавни лидери, председателите на 4 международни организации, 15 външни министри и 4 парламентарни председатели.
-
Арменският парламент прие закон...

Арменският парламент прие закон, с който се отваря пътя за анулирането при нужда на международните спогодби.

Изпратена 25.02.2010 11:48:23 UTC

Обновена 25.02.2010 12:52:52 UTC

Арменският парламент прие закон, с който се отваря пътя за анулирането при нужда на международните спогодби.

Законът бе приет с 80 гласа „За” срещу 5 „Против” и ще даде възможност на Армения да обяви за „невалидни” подписаните протоколи между Анкара и Ереван.

Арменският президент Саркисян бе предупредил по рано,че ако Турция не ратифицира протоколите в съответния срок ще се оттегли от подписаните спогодби.
-
Паметта на загиналите в Ходжалъ бе почетена

Азербайджанският парламент почете паметта на загиналите в Ходжалъ.

Изпратена 25.02.2010 11:53:23 UTC

Обновена 25.02.2010 11:53:23 UTC

Азербайджанският парламент почете паметта на загиналите в Ходжалъ.

Азербайджанските народни представители в изказванията си пред Общото събрание на парламента на Азербайджан обявиха, че ще поискат от страните- членки на Организацията Ислямска конференция да признаят за геноцид масовите убийства извършени от арменците на 26 февруари 1992 година в азербайджанския град Ходжалъ на 613 невинни турци, повечето от които жени деца и възрастни.
-
Почина професор доктор Ихсан Дограмаджъ

Днес от „остра недостатъчност” почина професор- доктор Ихсан Дограмаджъ, учредител на Съвета за висше образование в Турция и частният университет Билкент в столицата Анкара.

Изпратена 25.02.2010 12:42:44 UTC

Обновена 25.02.2010 12:42:44 UTC

Днес от „остра недостатъчност” почина професор- доктор Ихсан Дограмаджъ, учредител на Съвета за висше образование в Турция и частният университет Билкент в столицата Анкара.

Проф.Дограмаджъ бе на лечение в университетската болница Хаджеттепе от 9 ноември 2009 година насам. Ихсан Дограмаджъ е роден на 3 април 1915 година в иракския град Ербил.

Последно той бе председател на попечителския съвет на университета Билкент,директор на турския и на международния център за детско здравеопазване,председател на националния комитет на Юницеф в Турция и почетен председател на Международната организация по педиатрия.

Владееше английски, френски ,нермски, арабски и персийски езици.
-
"Турската икономика ще отбележи ръст по-висок от очакваното "

Министърът на финансите на Турция Мехмет Шимшек заяви, че прирастът на турската икономика през последното тримесечие на 2009 година може да бъде над очакваното.

Изпратена 25.02.2010 11:37:24 UTC

Обновена 25.02.2010 11:37:24 UTC

Министърът на финансите на Турция Мехмет Шимшек заяви, че прирастът на турската икономика през последното тримесечие на 2009 година може да бъде над очакваното.

Министър Шимшек, който вчера бе гост на университета Мармара коментира състоянието на турската икономика и отбеляза, че турската икономика се е справила много успешно с глобалната криза.

Шимшек изтъкна, че през 2010 година турската икономика ще осъществи ръст над очаквания и че подкрепата на Международния валутен фонд за средносрочната програма на правителството ще има положителни резултати.
-
Преглед на турския печат 25.02.2010 г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешната турска преса.

Изпратена 25.02.2010 11:33:37 UTC

Обновена 25.02.2010 11:33:37 UTC

Вестник Сабах в новината със заглавие „През последното тримесечие Турция осъществи 4-5 процентен ръст” съобщава, че министърът на финансите Мехмет Шимшек е отбелязал, че през последното тримесечие на 2009 година туркската икономика е осъществила ръст между 4 и 5 %. Вестникът предава, че министър Шимшек в речта си на конференцията на тема „Отражението на глобалната криза върху турската икономика” организиран от университета Мармара е казал, че през последното тримесечие на 2009 година турската икономика е осъществила 4-5 процентен ръст, с което стагнацията на икономиката през 2009 година ще остане под прогнозираните 6 %.

Вестник Йени Шафак отбелязва, че глобалната криза е довела до спад в заявките за регистрация на международни патенти, но че Турция със своите 371 заявки е на едно от първите места сред развиващите се страни. Вестникът предава, че на първо място сред развиващите се страни подали заявки за регистрация на международни патенти през 2009 година е Индия със 761 заявки, на второ място с 549 заявки е Сингапур, на трето място с 480 е Бразилия, на четвърто с 380 е ЮАР и на пето с 371 заявки е Турция. През 2008 година Турция бе направила 393 заявки за международни патенти, през 2007 година 359, през 2006 година 269, а през 2005 година 174 заявки.

Вестник Хюрриет пише, че вчера синдикатите в Гърция са провели 24 часова общонационална стачка в знак на протест срещу ограничителните мерки на правителството на премиера Йорго Папандреу. Вестникът предава, че поради стачката държавните учреждения, общинските съвети, държавните банки и известна част от училищата са били затворени. Болниците приемаха единственно спешните случаи, летищата също бяха затворени. Полетите на гръцките и чуждестранни авилонии бяха анулирани. Влаковете и корабите също бяха спрени от движение. Голямо бе участието и на частния сектор в стачката. Телевизиите и радио каналите не излъчваха новинарски емисии. Днес няма да има вестници.

Вестник Миллиет в новината със заглавие „Цените поевтиняха, каним турските бизнесмени да инвестират в Гърция” съобщава, че председателят на Турско-Гръцката търговска палата Куцикос е казал „Настоящият период е идеален за инвестиции в Гърция”. В новината пише, че докато международните финансови пазари са започнали да дискутират политическата и икономическа основа на договорите от Маастрихт и Лисабон, председателят на Турско-Гръцката търговска палата Панайотис Куцикос е дефинирал на ново понятието „превръщане на кризите във възможност”. Куцикос продължава да се доверява както на новото гръцко правителство, а така също и на турското правителство за извеждането на Гърция от кризата.

Вестник Йени Шафак предава, че парламентът на ТРСК е приел с единодушие решението акцентуващо на значението, което имат гаранциите за разрешаването на Кипърския въпрос. В решението се набляга на значението на гарантьорството на Турция. В новината се отбелязва, че парламентът на ТРСК е бил свикан извънредно след като парламента на кипърската гръцка част прие решение отхвърлящо гаранциите и гарантьорските права. Лидерът на Републиканската турска партия Ферди Сабит Сойер на свой ред акцентува на значението всички политически партии да действат единно в националните каузи.

Вестник Заман съобщава, че проектът на Турския институт за научни и технологични проучвания ТЮБИТАК целящ да разгърне употребата на турския език е бил одобрен от Европейската комисия. Вестникът предава, че благодарение на проекта MULTISAUND в онлайн информационно-резервационните системи ще бъде включен и турския език. Благодарение на автомобилните навигатори упътващи на турски език, турските граждани, които не владеят английски език няма да се загубят докато пътуват в чужбина.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2