Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 24 февруари 2010 г.

TRT - VOT - News , 24.02.2010 !

Частни канали ще могат да водят емисии на чужди езици...

Висшия Съвет за Радио и Телевизия прие много важно решение от гледна точка на процеса на демократизация...

Изпратена 24.02.2010 10:50:41 UTC

Обновена 24.02.2010 10:50:41 UTC

Висшия Съвет за Радио и Телевизия прие много важно решение от гледна точка на процеса на демократизация.
Съветът при решение разрешаващо на частни медийни организации да водят радио и телевизионни емисии на 14 различни езика и диалекта.
Корпорацията на Турското Радио и Телевизия, която винаги поема пионерска роля в сферата на медиите, води от 2009та година насам посредством телевизионния канал ТРТ Шеш емисии на различни езици и далекти.
Тези 24 часови емисии дневно допринесоха и за приемането от Съвета за Радио и Телевизия на промяната разрешаваща и на частни медийни учреждения да водят емисии на чужди езици и диалекти.
Съветът издаде разрешителни документи на 14 медийни организации.
С цел да бъде осигурен ефикасен контрол, Съветът за Радио и Телевизия ще наеме нови служители в главната дирекция и в регионалните дирекции.
-
Холандскотo правителство взе решение за предсрочни избори...

Временното правителство водено от премиера Ян Петер Балкененде оповести, че ще остане на поста си до 9ти юни...

Изпратена 24.02.2010 10:53:43 UTC

Обновена 24.02.2010 10:56:49 UTC

След кризата дължаща се на противоречията по въпроса за холандския военен контигнент в Афганистан, коалиционното правителство на Холандия прие решение за провежданетона предсрочни избори. Временното правителство водено от премиера Ян Петер Балкененде оповести, че ще остане на поста си до 9ти юни.
Третият партньор в холандското коалиционно правителство, Работническата Партия бе взела решение за оттегляне от коалицията, след като възникнаха противоречия с другите два коалиционни партньора по въпроса за холандския военен контингент в Афганистан.
По-рано бе предвидено изборите в Холандия да се проведат идната година.
-
Фолкландските острови отново тема на спор

Фолкландските острови, които бяха причина за войната избухнала преди 30 години между Великобритания и Аржентина отново са тема на спорни дискусии.

Изпратена 24.02.2010 11:43:51 UTC

Обновена 24.02.2010 11:43:51 UTC

Фолкландските острови, които бяха причина за войната избухнала преди 30 години между Великобритания и Аржентина отново са тема на спорни дискусии.

Намерението на Британската петролна компания да сондира петрол на 100 км северно от Фолкландските острови предизвика острите реакции на опозицията в Аржентина.

Външният министър на Аржентина Хорхе Таяна поиска генералния секретар на ООН да предприеме инциативи относно сондажните дейностите от Великобритания за търсене на петрол в близост до Фолкландските острови.

В Аржентина бяха проведени протестни демонстрации срещу Великобритания. На демонстрациите в Буенос Айрес бе подпален флага на Великобритания.

Външният министър на Великобритания Дейвид Милибанд каза, че правата на Великобритания над Фолкландските острови произхождат от международното право.

В последния спор относно Фолкландските острови лидерите на страните от Латинска Америка и Карибите заеха позиция на страната на Аржентина.

Великобритания и Аржентина стигнаха до война за Фолкландските острови през 1982 година.

В края на войната Великобритания утвърди контрола си над Фолкландските острови продължаващ от 1833 година насам.
-
Заседание на Висшия ислямски конгрес

22рото заседание на Висшия ислямски конгрес започна вчера в Египет.

Изпратена 24.02.2010 11:38:22 UTC

Обновена 24.02.2010 11:38:22 UTC

22рото заседание на Висшия ислямски конгрес започна вчера в Египет.

На заседанието, което се провежда в столицата Кайро и на което Турция е представяна от директора на дирекцията по вероизповеданията Али Бардакоглу участват компетентни лица от 70 страни.

Бардакоглу отбеляза, че заседанието предоставя възможност за дискутиране на съществуващите проблеми, а така също е възможност за представянето на Турция и дирекцията по вероизповеданията.

Заседанието ще приключи на 26ти Февруари с програма по случай годишнината от рождението на пророка Мухамед-Мевлид кандил.
-
Експлозия в мина...

Експлозия предизвикана от газ гризу в каменовъглена мина в община Дурсунбей окръг Балъкесир отне живота на 13 миньора...

Изпратена 24.02.2010 11:00:36 UTC

Обновена 24.02.2010 11:00:36 UTC

Експлозия предизвикана от газ гризу в каменовъглена мина в община Дурсунбей окръг Балъкесир отне живота на 13 миньора и бяха ранени 18 миньора като 6 от ранените са в тежко състояние.
Министърът на труда и социалното осигуряване отпътува за мястото на катастрофата.
Екип от експерти ще проведе проучвания в мината за да бъде категорично установена причината за експлозията.
-
Холандския министър от турски произход Албайрак призова турците да гласуват...

Първият холандски министър от турски произход, Небахат Албайрак разкри пред кореспондента на Турското Радио и Телевизия причините за правителствената криза...

Изпратена 24.02.2010 10:56:56 UTC

Обновена 24.02.2010 10:56:56 UTC

Първият холандски министър от турски произход, Небахат Албайрак разкри пред кореспондента на Турското Радио и Телевизия причините за правителствената криза довела до оттеглянето на партията й от коалиционния кабинет.
Албайрак акцентува на нарастващата подкрепа за расизма в страната и подчерта, че мюсюлманите представляват богатство за Холандия.
Небахат Албайрак, която също така е и първият холандски министър с емигрантски произход, отбеляза, че преди три години правителството е приело решение да изтегли на първи август 2010та година военния контингент от Афганистан, но християн-демократите са се отказали от това решение и са подложили на давление по въпроса Работническата Партия, което е довело и до принудителното й оттегляне от коалицията.
Небахат Албайрак каза, че резултатите от насрочените за трети март избори за местни органи на властта ще се отразят и над резултатите от предсрочните избори, които се очаква да бъдат проведени през месец юни и призова турците в страната да гласуват.
Албайрак подчерта, че мюсюлманите са неразделна част от холандското общество и отбеляза, че едно увеличаване на подкрепата на избирателите за Работническата Партия ще предотврати опасността от сформирането на крайно радикално дясно правителство.
-
Преглед на турския печат 24.02.2010 г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешната турска преса.

Изпратена 24.02.2010 09:51:53 UTC

Обновена 24.02.2010 09:51:53 UTC

Вестник Хюрриет в новината със заглавие „Турция и Испания се договориха за издаването на 5 годишни визи” съобщава, че премиерът Реджеп Тайип Ердоган след среща с премиера на Испания Хосе Луис Родригес Сапатеро е казал, „Въпросът с визовия режим е от голямо значение за нас. Постигнахме съгласуваност по въпроса за издаването на 5 годишни визи за многократно влизане главно за турските бизнесмени”.

Вестник Ватан отбелязва, че премиерът Реджеп Тайип Ердоган, който не участва на тазгодишния Световен икономически форум в Давос ще бъде почетен гост на икономическата среща на върха, която ще се състои на 6-7 април в Сараево и която е окачествявана като Балкански икономически форум. Вестникът пише, че на икономическия форум в Босна и Херцеговина ще участват висши ръководители на видни картели от Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Турция, Малайзия и западните страни. Вестникът предава, че срещата на върха ще се проведе под егидата на Истанбулската търговска палата.

Вестник Сабах съобщава, че във връзка с договора между Турция и МВФ, за който вече две години не бе постигната съгласуваност държавният министър Али Бабаджан е казал „На 31 декември страните се договориха. Не съществуват никакви проблеми. След последните актуализации преразглеждаме данните. Търпеливи сме, не бързаме”.

Вестник Заман в новината със заглавие „Борсата в Атина бе окупирана в знак на протест на ограничителните мерки на гръцкото правителство” предава, че преди общонационалната стачка в Гърция, която ще започне днес членове на синдиката ПАМЕ са окупирали борсата в Атина. Вестникът пише, че синдикалистите не са позволили на служителите на борсата да влязат в сградта.

Вестник Миллиет съобщава, че според световно известният икономист професор Кенет Рогоф редица страни ще обявят фалит поради публичните си дългове. Вестникът предава, че професор Рогоф, който е бивш главен икономист на МВФ и който сега е преподавател в Харвардския университет е казал ”Обикновено след криза в банковия сектор се наблюдава бюджетен дефицит в много страни. Очаквам това отново да се случи в близко бъдеще”.

Вестник Хюрриет пише, че снощи след взрив на метан в мина за въглища в община Дурсунбей, окръг Балъкесир са загинали 13 миньори.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2