Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 24 февруари 2010 г.

TRT - VOT - News , 24.02.2010

Арестите на бивши военни в Турция предизвикаха голям международен отзвук, пише "Милиет"
24 февруари 2010 | 15:20 | Агенция "Фокус"
Анкара/Лондон/Брюксел. Операциите по задържане на бивши висши военни в Турция по разследването на план за предполагаем военен преврат „Балйоз” предизвика голям международен отзвук, пише турският вестник „Милиет”. Според коментари в световните медии разкритията и развитието на ситуацията във връзка с този план са разделили турското общество. Те пишат, че сериозно се е покачило напрежението между правителството и светски настроените среди. Според публикации в британските медии армията няма да остане безмълвна към случващото се. Според „Гардиън” последното развитие на ситуацията е първият удар срещу авторитета на армията, която до неотдавна държеше цялата мощ в ръцете си.
Според „Таймс” извършените арести може да станат повратна точка в историята на демокрацията в Турция. Вестникът цитира свой кореспондент, който посочва, че голяма част от турските граждани са убедени, че армията таи желание за преврат и все още действа „дълбока държава”. Според неговия коментар голяма част от хората искат да се тръгне по следите на планиращите преврат и подобни процеси да бъдат възспрени.
Според гръцкия вестник „Елефтеротипия” последните събития са напрегнали и без това напрегнатата ситуация. Според министъра на външните работи на Италия Франко Фратини Италия трябва да подкрепи законно избраното правителство. На заседание на външните министри на ЕС в Брюксел Фратини каза, че информациите за планиран преврат срещу правителството на премиера Ердоган са силно обезпокояващи и ако те се окажат верни, ЕС трябва да окаже пълна подкрепа на законния премиер.

От управляващата ПСР в Турция реагираха остро срещу заседанието на Генералния щаб
24 февруари 2010 | 14:52 | Агенция "Фокус"
Анкара. Заместник-председателят на Партията на справедливостта и развитието в Турция Салих Капусуз коментира за вчерашното заседание на действащите армейски генерали и армейски адмирали към турския генерален щаб, че което заседание ще има отрицателно влияние върху развитието на страната, ще отговаря пред историята, пише турският вестник „Милиет”. Относно заседанието на висшите действащи военни Капусуз каза, че не всеки, който се привиква за разпит, се счита за виновен.
След заседание в централата на ПСР на отговарящите за връзките с обществеността представители на партията Капусуз беше попитан как ще коментира изявлението на Генералния щаб, че е провело заседание, на което е анализирало ситуацията с арестите на бивши висши военни. Той посочи, че докато процесът е в ръцете на правосъдието, няма да го коментира. Капусуз призова политиците и медиите също да не се намесват в работата на съдебните институции. Относно заседанието на Генералния щаб той изтъкна, че ако то има отрицателно влияние върху политическия процес, трябва да понесе отговорността си пред историята.

Би Би Си: Високопоставени военни са обвинени в организиране на държавен преврат в Турция
24 февруари 2010 | 12:32 | Агенция "Фокус"
Анкара. Срещу седем високопоставени военни са повдигнати обвинения в опит за държавен преврат в Турция, предава Би Би Си. Става въпрос за четирима адмирали, генерал и двама полковници, някои от тях пенсионирани.
Те са сред над 40 офицери, задържани в понеделник заради предполагаем план за преврат през 2003 г.
Мащабът на операцията в понеделник срещу армията бе безпрецедентен и засили напрежението между правителството и въоръжените сили. Десетки военни са задържани през последните няколко години по подобни обвинения, припомня Би Би Си.

АФП: Седем от задържаните военни за предполагаем преврат в Турция остават в ареста
24 февруари 2010 | 10:12 | Агенция "Фокус"
Анкара. Съд в Турция постанови седем от заподозрените за предполагаем план за преврат да останат в ареста в рамките на разследването на предполагаем план за преврат срещу правителството с ислямистки корени през 2003 г., предаде АФП.
От 50 военни, които бяха задържани от полицията в понеделник, в ареста остават двама действащи адмирали, двама в оставка, един пенсиониран генерал и двама бивши полковници.
Предполага се, че планът за преврат е бил замислен през 2003 г., малко след като Партията на справедливостта и развитието /ПСР/ поема властта.

„Ел Паис”: Турция гледа на изток
24 февруари 2010 | 08:13 | Агенция "Фокус"
Мадрид/Анкара. Турция се обръща към Близкия изток с всяка стъпка, която предприема. Турската дипломация и бизнес интереси, които стават все по-важни, с лекота се развиват в съседните страни като Иран, Ирак и Сирия. Турският износ за региона и за Северна Африка се увеличава с всяка изминалата година и в момента е над 30 милиарда долара. На първи поглед изглежда, че мюсюлманската страна отново се обръща към обширния регион, който до голяма степен е контролирала в продължение на няколко века, коментира испанският вестник „Ел Паис”.
Разширяването на тези връзки е нещо повече от прилагане на политиката на „нулеви проблеми със съседите”, която толкова активно се развива от турския външен министър Ахмет Давутоглу.
Усилията в тази посока станаха по-активни поради факта, че вратите на ЕС остават затворени за Турция. В свое скорошно изказване премиерът Ергодан заяви, че недоволството му от позициите на Франция и Германия се увеличава. Той посочи, че в страната му все повече се подкрепя позицията, че ЕС е „християнски клуб”, до който Турция никога няма да бъде допусната.

„Коммерсант”: Турското правителство обяви разкриването на заговор на военните със седемгодишна давност
24 февруари 2010 | 02:29 | Агенция "Фокус"
Анкара. Над 50 високопоставени турски военни – както на служба, така и в оставка, са арестувани миналата седмица за опит за заговор със седемгодишна давност, съобщава руският вестник „Коммерсант”.
По информация на властите, те са планирали серия от диверсии и провокации за сваляне на правителството. Арестите са поредната фаза на проточилото се противопоставяне между гражданската администрация на страната, водеща политика за ислямизация на Турция, и военните, отстояващи светските принципи на държавата.

Най-малко 17 души са загинали в резултат на взрива в мината в Турция
24 февруари 2010 | 01:48 | Агенция "Фокус"
Анкара. Най-малко 17 души са загинали след взрив на метан в мина за въглища в Турция, съобщи управителят на северозападната провинция Балъкесир, предаде АФП.
Спасителите са извлекли на повърхността телата на 12 загинали при взрива в мината Одакой близо до град Дурсунбей, докато други 5 миньори са починали от получените рани, каза Йълмаз Арслан.
„В мината повече няма миньори и търсенето е прекратено”, добави той.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2