Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 14 януари 2010 г.

Turkiye haberler - 14.01.2010 !

Израелските безпилотни самолети „Херон” пристигат в Турция през март
14 януари 2010 | 13:07 | Агенция "Фокус"
Тел Авив/Анкара. Турската делегация, отишла в Израел във връзка с доставките на безпилотни самолети „Херон”, попадна между чука и наковаляната с кризата, предизвикана от недпипломатичното отношение на израелски заместник-външен министър към турския посланик в Тел Авив, пише турският вестник „Заман”. Турската делегация е съставена от 15 души от съветничеството към министерството на отбраната и офицери от военновъздушните сили. Те ще разследват дали самолетите отговарят на всички изисквания. Решението за закупуване на 10 безпилотни самолети „Херон” беше взето през 2004 година, но възникнаха проблеми в изпълнението на договора заради неотговарящи на изискванията технически характеристики. Според последните договорености самолетите трябва да бъдат предадени на Турция през март.

Ен Ти Ви: С десет пъти са се увеличили миграциите от Турция към Израел през 2009 година
14 януари 2010 | 12:43 | Агенция "Фокус"
Анкара. В нито един период отношенията между Турция и Израел не са били толкова напрегнати както през 2009 година, съобщава телевизионният канал Ен Ти Ви. С израелската операция в Газа и напрежението, възникнало между премиера Реджеп Тайип Ердоган и израелския президент Шимон Перес в Давос полемиката взе връх, като кризи в израелско-турските отношения не липсваха през цялата година. Началото на 2010 година също беше белязана от кризи като недипломатичното отношение на заместник-външния министър на Израел Дани Аялон към турския посланик в Тел Авив, което предизвика остра турска реакция. Кризите дадоха отражение и върху евреите, живеещи в Турция. Председателят на турската еврейска общност в Израел Еял Перец каза, че през 2009 година миграцията на евреи от Турция към Израел се е увеличила 10 пъти. Сред мигриращите са основно млади семейства. Той посочи, че причина за миграциите са събитията от изтеклата година, като разбира се има и икономически причини. Еврейската общност в Турция е преживяла едно разочарование от антиеврейските и антиизраелските прояви през 2009 година, което е увеличило процента на миграциите.

„Заман”: Турският парламент обсъжда законопроекта за пълен работен ден на лекарите
14 януари 2010 | 11:54 | Агенция "Фокус"
Анкара. Парламентът на Турция започна обсъждането на законопроекта, който предвижда лекарите в държавните болници да работят на пълен работен ден, пише турският вестник „Заман”. Законопроектът, който ще бъде приет до няколко дни, ще наложи лекарите да избират да работят или в държавни болници, или в частни болници и кабинети. Така ще бъде сложен край на случаите, с които се сблъскват пациентите, че лекарят след определен час е в частния си кабинет или в частна клиника. Очаква се с приемането на закона голяма част от частните клиники да бъдат закрити. На пълен работен ден ще работят и преподавателите в медицинските факултети. С тази промяна се предвижда и значително повишаване на заплатите на лекарите в държавните болници, пише вестникът.

„Сабах”: Истанбул е готов да посрещне хиляди гости като културна столица на Европа през 2010 година
14 януари 2010 | 11:37 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Истанбул е готов да посрещне хиляди гости в рамките на инициативите по повод обявяването му за културна столица на Европа през 2010 година, пише турският вестник „Сабах”. На 16 януари с официална церемония ще бъде дадено начало на мероприятията, които ще привлекат в града на Босфора стотици представители на културата и различните изкуства, изтъкнати личности от световния интелектуален елит. Реставрирани са стотици исторически паметници и сгради, които чакат посетители.
Във връзка с инициативата в различни райони на града бяха изградени 18 културни центъра, в които ще се състоят редица културни мероприятия. За улеснение на туристите, които ще дойдат, са изградени 190 нови хотела, а в парка на двореца Топкапъ ще може да бъде видян новият комплекс „Панорама Истанбул 1453”.
Улиците и булевардите на централния истанбулски квартал Бейоглу /централната част на византийския Константинопол, в османската епоха – районите Пера и Галата/ в продължение на 1 година ще ухаят на лавандула, която ще се разпръсква от трамваите.
В публикация в германски вестник, коментиращ привилегията Истанбул да бъде културна столица на Европа през тази година, пише, че „Европа има необходимост от Изтока, ако той е като Истанбул”.

„Милиет”: Турция става все по-антисемитска, пише в писмо на еврейското лоби в САЩ до премиера Ердоган
14 януари 2010 | 10:41 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк/Анкара. Председателят на една от най-силните и влиятелни еврейски организации в САЩ „Лигата по антидефамация” Абрахам Фоксман заяви, че турското общество от ден на ден става все по антисемитско и противник на Израел, пише турският вестник „Милиет”. За разрастването на антисемитизма Фоксман обвинява правителството на Реджеп Тайип Ердоган. Той посочва, че атмосферата на омраза към евреите и Израел поражда притеснения у тях и евреите, живеещи в САЩ няма да си затворят очите за това. В писмо до Ердоган Фоксман посочва, че турският премиер показва Израел като заплаха за световния мир и призовава за санкции срещу Израел в ООН. Фоксман пише, че филмът „Долината на вълците”, който предизвика скандал между Израел и Турция, е „засада” и изразява недоволство срещу турската държавна телевизия, която представя в излъчвания Израел и евреите като лоши страни.

Турски печат: Русия и Турция още веднъж потвърдиха решимостта си за напредък в енергийното сътрудничество
14 януари 2010 | 10:09 | Агенция "Фокус"
Москва/Анкара. Кризата в турско-израелските отношения и резултатите от визитата на премиера Реджеп Тайип Ердоган в Москва са водещите теми в турския печат днес. Вестник „Милиет” пише, че проектите за сътрудничество в енергийната област са сложили печат на срещите на Ердоган с руските лидери в Москва. Направена е била важна крачка към предоставяне без търг на Москва на изграждането на първата атомна централа в Турция. Договорени са били стъпки за увеличаването на търговския оборот между двете страни на 100 милиарда долара и е било взето решение за започване на действия за двустранно премахване на визите. На срещите си, продължили повече от 5 часа, Ердоган, Дмитрий Медведев и Владимир Путин са обсъдили проектите „Южен поток” и проекта за петролопровода Самсун-Джейхан.
Вестник „Сабах” обръща внимание на коментарите в руската преса за срещите на Ердоган с Путин и Медведев и цитира изявленията на представители на руското правителство и на „Газпром”, че Турция е третият партньор на Русия след Германия и Италия.
Вестник „Хюриет” прави сравнение между визитите във Вашингтон и в Москва и срещите Ердоган-Обама и Ердоган-Путин, които се състояха в рамките на един месец. В публикацията се посочва, че във Вашингтон е господствала атмосфера на сърдечност и естественост, допадаща на Обама, а в Москва церемониал, блясък и пищност, допадащи на авторитарния Путин. Водещи теми във Вашингтон са били кюрдският въпрос, Армения и Ирак, а в Москва – търговията и енергетиката. Като се погледнат резултатите от срещата Турция даде атомната централа на Русия, а срещу това постигна напредък в проекта Самсун-Джейхан и изграждането на обща рафинерия, коментира вестникът.
В публикация, озаглавена „Визите с Русия се премахват, целта е търговски оборот от 100 милиарда долара”, вестник „Заман” обръща голямо внимание на постигнатите договорености между Ердоган и Путин. Цитират се думите на Путин на пресконференция след срещата, че Русия продължава да бъде сигурен енергиен доставчик за Турция и в този план двете страни разширяват енергийното си сътрудничество.

„Хюриет”: ПСР в Турция кани Хилари Клинтън на среща за ролята на жената в политиката, организирана по случай 8-март
14 януари 2010 | 09:13 | Агенция "Фокус"
Анкара. Партията на справедливостта и развитието в Турция отсега започна подготовка за отбелязването на международния ден на жената 8-ми март, пише турският вестник „Хюриет”. На срещата на високо равнище „Изтокът и Западът в правата на жените”, която се организира от председателството на женските организации на ПСР, са поканени държавният секретар Хилари Клинтън, както и много жени министри, председатели на парламенти и политици. Сред тях са председателката на парламента на Пакистан Фахмида Мирза, председателката на парламента на Босна и Херцеговина Душанка Мажкич, на Румъния Роберта Анастасе, председателката на швейцарския парламент. Според председателката на женските организации на ПСР Фатма Шахин на срещата ще се обсъжда мястото и ролята на жената в политиката и задълженията на правителството в посока на подкрепа за това и формирането на обществена подкрепа в защитата на правата на жените.

„Радикал”: Турция и Русия подписаха документ за сътрудничество за изграждане на атомна централа в Турция
14 януари 2010 | 08:40 | Агенция "Фокус"
Москва. Турция и Русия подписаха документ за сътрудничество за изграждане на атомна централа в Турция, пише турският вестник „Радикал”. На пресконференция след срещата премиерите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган заявиха, че е започнал нов процес по въпроса за атомната централа и ако двете страни накрая се споразумеят по всички въпроси, ще бъде подписано окончателно споразумение.
Eрдоган посочи, че след отмяната на търга за изграждането на АЕЦ от Върховния съд, е било взето решение да бъде направена тази крачка и текат предварителните дейности в тази връзка.
Путин от своя страна изтъкна, че искат да разширят сътрудничеството си с Турция в областта на атомната енергия и подписаното миналата година споразумение в тази насока формира основата за това. Той добави, че в проектите си за изграждане на АЕЦ включват като партньори европейските страни в онези области на атомните технологии, в които са по-напреднали и така в проекта като партньор е привлечена компанията „Сименс”.

„Сабах”: Турция е третият голям партньор на Русия след Германия и Италия, заявяват руски високопоставени лица
14 януари 2010 | 08:16 | Агенция "Фокус"
Москва/Анкара. Посещението на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган в Москва заедно с 5 министри и постигнатите договорености намериха широко отражение в руската преса, пише турският вестник „Сабах”. Вестник „Комерсант” пише, че Турция е третият партньор на Русия след Германия и Италия. Изданието отбелязва, че руският премиер Владимир Путин е предложил на колегата си Ердоган задълбочаване на сътрудничеството в енергийната област, а Анкара от своя страна е посочила, че до ноември ще приключи изготвянето на всички необходими разрешителни, свързани с проекта „Южен поток”. Вестникът отбелязва, че „Газпром” вижда Турция като свой трети партньор след Германия и Италия.
Говорителят на правителството Дмитри Песков посочва, че са проведени разговори за нов механизъм на срещите и работата на съвместната група от министри.
Говорителят на „Газпром” Сергей Куприянов посочва също, че продължават връзките си с турските фирми и възприемат Турция като трети голям партньор. Руските медии отбелязват, че руските компании проявяват голям интерес към приватизацията в Турция, особено в миннодобивната област и разпределението на природен газ. Руските компании следят отблизо и плановете за раздържавяване на турските компании „Игдаш” и „Боташ”.
По въпроса за сътрудничеството в „Южен поток” Ердоган е дал твърдо обещание, че до 10 ноември Анкара ще даде всички необходими разрешения за проучвателни действия. Екологичната експертиза е приключена на 100 %, а геологичната и техническата продължават.

Турският парламент ще обсъжда политиката по демократизация, насочена към кюрдите
14 януари 2010 | 00:06 | Агенция "Фокус"
Анкара. „Демократичното отваряне”, както се нарича процесът за демократично решаване на кюрдския въпрос в Турция, е в дневния ред на днешното заседание на парламента, съобщават турски медии. Ще бъдат разгледани законопроектът за изграждане на Съветничество по обществен ред и сигурност и процесът по демократизация.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2