Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 14 януари 2010 г.

TRT - VOT - News , 14.01.2010

Преглед на турския печат 14.01.2010 г.

Днешните вестници отделят широко място на новините във връзка с официалното извинение на Израел след кризата с посланика на Турция в Тел Авив Огуз Челиккол, а така също и на новините във връзка с посещението на премиера на Турция Реджеп Тайип Ердоган в Русия.

Изпратена 14.01.2010 13:20:19 UTC

Обновена 14.01.2010 13:20:19 UTC

Вестник Хабер Тюрк съобщава, че вчера президентът на Турция Абдуллах Гюл е предоставил на Израел срок до вечерта за да се извини за унизителното отношение проявено към посланика на Турция. Вестникът предава, че в отговор на този ултиматум президентът на Израел Шимон Перес е дал нареждане на премиера Бенямин Нетаняху да разреши кризата. В отговор на този развой на събитията виновният за кризата заместник външен министър Дани Аялон се е извинил на посланика на Турция в Тел Авив Огуз Челиккол, а така също и на турския народ.

Вестник Ватан отбелязва, че израелският министър станал причина за избухването на кризата първоначално е отказал да отстъпи назад, но след намесата на президента на Шимон Перес се е извинил на посланика на Турция и на турския народ.

Вестник Йени Шафак в новината със заглавие „Отмяна на визите” съобщава за двудневното посещение на премиера Реджеп Тайип Ердоган в Русия. Вестникът предава, че по време на посещението на Ердоган в Москва е било взето историческо решение и са били започнати дейности за отмяна на визите между двете страни. Вестникът пише, че премиерът Ердоган е съобщил, че сътрудничеството с Русия в сферата на енергетиката ще продължи.

Вестник Ватан съобщава, че Турция и Русия са подписали документ за сътрудничество за изграждане на атомна централа в Турция. Вестникът пише, че премиерът Ердоган на съвместна пресконференция с руския премиер Владимир Путин е заявил, че ще бъдат започнати дейности за отмяна на визите между двете страни и че целят в рамките на 5 години търговския обем между двете страни да бъде повишен на 100 милиарда долара.

Вестник Хюрриет съобщава, че китайската логистичната компания Li&Fung е открила своя филиал в Европа в Истанбул. Вестникът сочи, че управляващият директор на фирмата Уилям Фанг е казал „Истанбул ще стане столица на Европа. Всеки ще се насочи на тук. Проучихме градовете в Европа, те вече са минало, бедещето е в Истанбул”.

Вестник Хабер Тюрк пише, че Хаити е бил разтресен от мощно земетресение с магнитут 7 бала по скалата на Рихтер и че се предполага, че жертвите наброяват няколко хиляди души. Вестникът предава, че премиерът на Хаити е казал „Обезпокоени сме, че броя на жертвите може да надхвърли 100 хиляди души”.

Вестник Йени Шафак пише, че на 55тият конкурс за естрадна песен Евровизия Турция ще бъде представена от рок групата „Манга”, която в класацията за Европейските награди на МТV бе избрана за най-добрата група на Европа. Вестникът предава, че Турското радио и телевизия е направило официално съобщение, че на конкурса, чиито финал ще се състои на 29ти май в норвежката столица Осло, Турция ще бъде представена от група „Манга”.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2