Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 14 януари 2010 г.

Москва и Анкара ще си сътрудничат в изграждането на първата турска АЕЦ !

Москва и Анкара ще си сътрудничат в изграждането на първата турска АЕЦ !

Автор: Васко Михайлов - кор. на БНР в Москва

Москва и Анкара ще си взаимодействат при строителството на първата в Турция АЕЦ, се казва в съвместното заявление, подписано в присъствието на двамата премиери. Очаква се изпълнителят да бъде определен чрез търг до средата на годината. В предишния конкурс, отменен от Турция в края на 2009-та, участваше руският „Атомстройекспорт” с проект за четири енергоблока с обща мощност 4 800 мегавата.

Относно проекта „Южен поток” стана ясно, че до 10 ноември Турция вероятно ще е готова с разрешението за преминаването на газопровода през нейните териториални води. Владимир Путин и Реджеп Ердоган обсъдиха също така и съвместния проект „Син поток-2”, по който Русия възнамерява да изнася природен газ към Израел.

Днес са били уточнявани и условията, при които руски компании ще се включат в проекта за петролопровода на турска територия „Самсун- Джейхан”, който заобикаля Босфора и се смята за конкурентен на „Бургас- Александрупулис”.

И още една тема от днешните преговори. Русия и Турция ще работят за отмяна на визите между двете страни, заяви на пресконференция Реджеп Ердоган, като изрази надежда това да стане факт още тази пролет.

бнр / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2