Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 4 януари 2010 г.

Turkiye haberler - 04.01.2010 !

Ахмет Давутоглу откри втората конференция на посланиците на Турция в мисиите по света
04 януари 2010 | 15:12 | Агенция "Фокус"
Анкара. В Анкара започна втората конференция на посланиците на Турция в мисиите по света под председателството на външния министър Ахмет Давутоглу, пише турският вестник „Дюня”. Основна тема на конференцията е „Демокрация, сигурност и стабилност: Поглед към турската външна политика през 2010 година”. При откриването на конференцията Давутоглу посочи, че турските представителства трябва да преминат към много по-действена и широкообхватна дипбломатическа дейност. На конференцията присъстват външните министри на Бразилия, Германия и Япония, както и севернокипърският президент Мехмет Али Талят и палестинският президент Махмуд Аббас.
В изказването си Давутоглу засегна значението на изграждането на ред, който като философия се основава на по-голямо сътрудничество, сигурност и свобода, като изтъкна, че за това трябва да се изработят механизми, което ще отнеме време. Той изтъкна и мястото на Турция в този световен ред, перспективите, които произтичат от нейното географско положение.

Близо 300 кг наркотици са задържани в Източна Турция
04 януари 2010 | 14:58 | Агенция "Фокус"
Aнкара. Турските сили за сигурност задържаха 120 кг хероин и 170 кг хашиш в източната част на страната, предаде Анадолската агенция.
Наркотиците са били скрити в партида ориз, който е бил транспортиран в Истанбул от Иран. Шестима души са задържани при операцията в провинция Ван.

"Милиет": България иска 10 милиарда долара компенсации за имуществото на българите, емигрирали през 1913 година
04 януари 2010 | 14:43 | Агенция "Фокус"
София/Анкара. България иска 10 милиарда долара компенсации за имуществото на българите, принудени да емигрират от Турция през 1913 година, пише турският вестник „Милиет”. Министър Божидар Димитров, който отговаря за българите в чужбина, в интервю за български вестник казва, че ако не бъдат платени въпросите компенсации, България ще възпрепятства присъединяването на Турция в ЕС. Димитров отбелязва, че въпросът за компенсациите намира място в доклада от 2008 година за напредъка на Турция към ЕС и това е неотменимо условие за българската подкрепа.
Официалното искане, което България ще направи пред Турция, ще съдържа копия на архивни документи и регистрации на имуществото на емигриралите принудително българи. Димитров посочва, че са приложени искания на 306 наследници на тракийски бежанци и работата върху проучването на документите продължава. Божидар Димитров изтъква, че въпросът за компенсациите между България и Турция намира място в Анкарския протокол, подписан през 1925 година, който все още е в сила. „Очакваме Турция да изпълни ангажиментите, записани в протокола”, казва той.
Въпросът с компенсациите за имотите на тракийските бежанци ще бъде поставен и от премиера Бойко Борисов при официалното му посещение в Анкара, планирано за края на този месец.
Протоколът, подписан между Анкара и София на 18 октомври 1925 година, и ратифициран от българския парламент на 27 май 1926 година, обхваща въпроса за миграциите между двете страни в периода 1878-1925 година и предизвиканите проблеми с имуществата на бежанците или емигриралите лица. Съгласно клауза от съпътстващия протокол Организацията на тракийските дружества в България иска компенсации за имуществото на тракийските бежанци от 1913 година. Споразумението обаче включва не само имуществото на принудително емигриралите българи, но и на турците, принудително емигрирали от България в Турция. За същия период близо 2 милиона турци насилствено емигрират от България в Турция. Съпътстващият протокол предвижда също недвижимото имущество в териториите на двете страни да премине към държавата, се казва в публикацията.

Студена въздушна вълна и сняг парализираха живота в Източна Турция
04 януари 2010 | 13:58 | Агенция "Фокус"
Агръ/Муш. Източна Турция е под въздействието на студената въздушна вълна и снега, пише електронното издание на турския вестник „Хюриет”. 811 населени места са недостъпни, а в Муш 13 училища са във ваканция заради ураганния вятър. В 65 села в района от два дни няма електричество.
Снегът, започнал да вали миналата събота в източните части на страната, парализира живота там. Поради обилния снеговалеж и виелиците бяха затворени пътищата до 379 села провинция Агръ, 371 в провинция Ерзурум, 44 в област Муш и 17 в Карс. Екипи за поддръжка на пътищата се грижат за разчистването им. Също от пътните служби предупреждават шофьорите да използват вериги и да разполагат с клинове и тегличи в автомобилите си.

8,6 милиона туристи са посетили турската туристическа столица Анталия през 2009 година
04 януари 2010 | 13:32 | Агенция "Фокус"
Анталия. 8,6 милиона туристи са посетили столицата на туризма в Турция Анталия през 2009 година, пише турският вестник „Заман”. Спадът на туристи за 2009 година спрямо 2008 година е 3 % вместо очаквания по-голям спад в началото на сезона от около 15 %. Според данни на областната дирекция по туризма и културата в Анталия за периода 1 януари-31 декември 2008 година на летището в Анталия са пристигнали 8 679 571 туристи, което е с 284 726 по-малко спрямо 2008 година. Най-много туристи са пристигнали от Германия – 2 225 036 души, следвани от тези от Русия – 2 105 840.

Съдът в Анкара отхвърли искането на Генералния щаб за прекратяване на обиските в мобилизационния център
04 януари 2010 | 11:58 | Агенция "Фокус"
Анкара. Съдът отхвърли искането на Генералния щаб на Турция за прекратяване на обиските в мобилизационния център в Анкара, свързан с Генералния щаб, пише електронното издание на турския вестник „Хюриет”. На 31 декември вечерта по специален куриер юридическото съветничество на Генералния щаб изпрати искане до 11-ти съд за тежки престъпления в Анкара обиските да бъдат прекратени. Те започнаха с цел разследване на твърденията за планирано покушение срещу вицепремиера Бюлент Арънч след задържането на двама офицери от центъра. В писмената молба беше поискано веднага да се унищожи протоколът, регистриращ документите, които се считат за секретни и съдържат държавни тайни. Съдът е отхвърлил това искане, пише вестникът.

Съдът в Анкара отхвърли искането на Генералния щаб за прекратяване на обиските в мобилизационния център
04 януари 2010 | 11:58 | Агенция "Фокус"
Анкара. Съдът отхвърли искането на Генералния щаб на Турция за прекратяване на обиските в мобилизационния център в Анкара, свързан с Генералния щаб, пише електронното издание на турския вестник „Хюриет”. На 31 декември вечерта по специален куриер юридическото съветничество на Генералния щаб изпрати искане до 11-ти съд за тежки престъпления в Анкара обиските да бъдат прекратени. Те започнаха с цел разследване на твърденията за планирано покушение срещу вицепремиера Бюлент Арънч след задържането на двама офицери от центъра. В писмената молба беше поискано веднага да се унищожи протоколът, регистриращ документите, които се считат за секретни и съдържат държавни тайни. Съдът е отхвърлил това искане, пише вестникът.

„Сабах”: Стоим зад намеренията си от 1989 година по отношение на Югоизточен Анадол, заявяват от НРП в Турция
04 януари 2010 | 11:45 | Агенция "Фокус"
Анкара. Заместник-председателят на опозиционната Народнорепубликанска партия Онур Оймен заяви, че стоят зад доклада за Югоизточен Анадол, изготвен през 1989 година, пише турският вестник „Сабах”. Оймен посочи, че основните констатации и предложения за политики в този доклад са станали част и от партийната програма на НРП. Според него обаче правителството върви по грешен път в политиката по демократизация за демократично решаване на кюрдския въпрос, пише вестникът.

Турският премиер Ердоган заяви, че се работи по откриването на духовната школа на остров Халки
04 януари 2010 | 11:26 | Агенция "Фокус"
Анкара. Действията и усилията за възобновяването на дейността на духовното училище на остров Хейбелиада /Халки/ продължават, но това е труден процес и откъм законодателна основа, и откъм образователна система, заяви премиерът Реджеп Тайип Ердоган, пише турският вестник „Дюня”. В интервю за турско списание Ердоган посочи, че ресорните министри и институции работят по въпроса за отварянето на православната школа, но Гърция също трябва да вземе под внимание положението на турското малцинство в Западна Тракия. По думите му гръцкото правителство трябва да предложи решения за безработицата и за дейността на турските религиозни дружества там.

„Сабах”: Правителството не е загубило своя ентусиазъм към ЕС, заяви турският премиер Ердоган
04 януари 2010 | 10:59 | Агенция "Фокус"
Анкара. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че правителството не е загубило своя ентусиазъм към ЕС, но се оплака от поведението на европейските лидери, пише турският вестник „Сабах”. В интервю за списание „Критер”, публикуващо информации и статии за отношенията Турция-ЕС, Ердоган изтъкна, че няма никакво забавяне по отношение на политиката за присъединяване към ЕС и никакъв спад в ентусиазма на кабинета в тази насока. В същото време той посочи, че изявленията, действията и пропагандата по отношение на Турция, която правят европейските лидери, намират отзвук сред гражданите в страната, срещат противодействие и намаляват желанието за ЕС. „Наистина в Турция има спад на ентусиазма и желанието за ЕС, но правителството не е отстъпило ни на йота от тази своя цел”, заявява турският премиер в интервюто. Според него ЕС също трябва да бъде отговорна за своите думи и действия. Той посочва, че при всяко председателство се отварят само две глави и се поставят условия, които не се съвместяват с духа на преговорите. Според Ердоган ЕС ще спечели от турското членство. „Ние не искаме от ЕС подаяние и не можем да си позволяваме да обръщаме лицето си към запад, а гърба си на изток. Истинският проблем е не смяната на оста на Турция, за което говорят някои западни анализатори, а верността към заявените думи и позиции от ЕС и западните лидери”, заявява той.

Си Ен Ен Тюрк: Износът на Турция за 2009 година е бил на стойност 101,6 милиарда долара
04 януари 2010 | 10:28 | Агенция "Фокус"
Анкара. Износът на Турция за 2009 година е бил на стойност 101,6 милиарда долара, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. За месец декември на същата година износът възлиза на 9,5 милиарда долара.

Турски печат: Влаковата катастрофа и продължаващите обиски във военна структура към Генералния щаб
04 януари 2010 | 09:57 | Агенция "Фокус"
Истанбул/Анкара. Катастрофата между два влака, пътуващи по линиите Истанбул-Ескишехир и Ескишехир-Истанбул и продължаващите обиски в мобилизационния център към Генералния щаб в Анкара, където се съхраняват секретни документи, представляващи държавна тайна, са сред водещите теми в турския печат днес. Вестник „Заман” пише, че обискът в мобилизационния център на специалните части в Анкара продължава от там откъдето е бил прекратен преди нова година. Въпреки предупреждението на Генералния щаб, че се посяга на документи, считани за държавна тайна, съдията от съда за тежки престъпления в Анкара продължи операцията по претърсване вчера, с което опроверга опасенията, че операцията ще остане недовършена и без резултат. Неправителствени организации планират днес организирането на митинг срещу натиска, който се оказва върху съда за спиране на обиските.
Вестник „Хюриет” обръща внимание на призива на Партията на националистическото движение за вслушване в предупрежденията на началника на Генералния щаб Илкер Башбуг за въздържане от действия, които ще уронят престижа на турските въоръжени сили. Изявленията на най-високопоставения турски военен бяха във връзка с обиските в космическата стая на мобилизационния център.
Вестник „Милиет” пише, че след двудневна почивка обиските в мобилизационния център пак са започнали вчера около 12 часа. Обискът е бил извършен под надзора на съдията Кадир Каян, за когото се появиха твърдения, че е бил заплашван и се е планирало да бъде отровен. Вестникът отбелязва, че на 31 декември вечерта Генералният щаб е отправил ултимативно искане да бъдат спрени обиските, тъй като застрашават да бъдат разкрити държавни тайни.
Вестник „Йени шафак” също обръща внимание на защитата от страна на ПНД на турските въоръжени сили и атаката срещу управляващите за провеждания обиск в център, свързан с Генералния щаб.
Два влака се врязаха един в друг в началото на новата година заради неспазване на червената сигнализация от единия машинист, пише вестник „Сабах”. В резултат на катастрофата е загинал единият машинист, а 12 души, от които двама жп служители, са ранени.

„Хюриет”: Железопътна катастрофа в Турция отне живота на един човек и рани 12 души
04 януари 2010 | 09:15 | Агенция "Фокус"
Истанбул/Ескишехир. Катастрофа между влакове, пътуващи по един и същи маршрут в противоположни посоки, отне живота на един и рани 12 души в Турция, пише турският вестник „Хюриет”. Катастрофата е станала вчера в 10,05 часа между две мотриси на влака „Ескишехир експрес”, пътуващи съответно по маршрутите Истанбул-Ескишехир и Ескишехир-Истанбул и потеглили от гара Хайдарпаша в Истанбул в 7,10 часа и от Ескишехир за Истанбул в 08,42 часа. Двата локомотива са се врязали един в друг на 1 км от гара Везирхан недалеч от Биледжик. Близо 700 пътници, които са пътували във влака, преживявайки първоначалния шок са скочили за помощ от служителите във влаковете, като са се блъскали един в друг от паника. След новината за катастрофата на мястото веднага са били изпратени спасителни екипи. Единият от двамата ранени машинисти е починал на път за болницата, а 12 пътници са били ранени. След катастрофата жп линията е била затворена, а пътниците са били откарани с автобуси до Ескишехир и Истанбул.
Според директора на областната дирекция на турските железници в Истанбул Хасан Гедикли катастрофата е била предизвикана от влака, идващ от Истанбул, който не се е съобразил с червената сигнализация при влизането си в гара Везирхан. Прокуратурата е започнала разследване срещу двамата машинисти, пише вестникът.

„Йени шафак”: Вирус, създаден от хакери на ПКК в Европа, заплашва интернет пространството
04 януари 2010 | 08:46 | Агенция "Фокус"
Анкара. Вирус, създаден от хакери на Кюрдската работническа партия /ПКК/, намиращи се в Европа, заплашва интернет пространството, пише турският вестник „Йени шафак”. Дирекцията на полицията в Анкара предупреждава гражданите да не отварят писма, получени на електронната си поща под заглавието „Осъждаме тероризма. Призоваваме всички към единство”. Според експерти, служители на полицията, писмата съдържат програми, които могат да разрушат основната дейност на компютъра.

„Милиет”: Абдуллах Гюл събира представителите на изпълнителната, законодателната и съдебната власт в Турция
04 януари 2010 | 08:26 | Агенция "Фокус"
Анкара. Представителите на изпълнителната, законодателната и съдебната власт в Турция ще се срещнат утре на прием, организиран от президента Абдуллах Гюл по случай новата 2010 година в президентския дворец „Чанкая”, пише турският вестник „Милиет”. На приема ще присъстват премиерът Реджеп Тайип Ердоган, председателят на парламента Мехмет Али Шахин, министърът на правосъдието Садуллах Ергин, председателите на Конституционния съд Хашим Кълъч, на Касационния съд Хасан Герчекер, на другите висши съдебни институции, на Военния съд и други високопоставени представители.

„Сабах”: Днес в Турция официално се открива „годината на Япония в Турция”
04 януари 2010 | 08:10 | Агенция "Фокус"
Анкара. Днес в Турция официално се открива „годината на Япония в Турция”, пише турският вестник „Сабах”. Тя ще бъде открита от външните министри на Турция и Япония Ахмет Давутоглу и Катсуя Окада в Японския културен център в Анкара. Тази седмица мероприятията ще включват концерти на състав за японски тъпан и модно дефиле на кимона в съпровод на японски танци в Истанбул и Анкара. Мероприятията ще продължат през цялата година, като ще включват театрални представления, театър на сенките, традиционни представления на японското бойно изкуство, концерти, изложби на произведения на традиционното японско отбранително изкуство и др.
Японският външен министър, който е в Турция за откриването на годината, посветена на Япония, посети вчера музея дворец Топкапъ и църквата „Света София” в Истанбул, други исторически места в Истанбул, както и обекти по проекта „Мармарай”, изграждан от турско-японски консорциум.

„Сабах”: Шести обиск започна в Мобилизационния център в Анкара, в който се съхраняват секретни документи
04 януари 2010 | 07:45 | Агенция "Фокус"
Анкара. Шести обиск започна вчера в Мобилизационния център в Анкара, пише турският вестник „Сабах”. Досега бяха извършени пет обиска в центъра, свързан с Генералния щаб на Турция, като на 31 декември приключи петият. Обиските започнаха след разкрития за подготвяно покушение срещу вицепремиера Бюлент Арънч и се извършват в присъствието на съдията от 11-съд за тежки престъпления в Анкара Кадир Каян. На 31 декември вечерта генералният щаб изпрати писмено искане до 11-съд за тежки престъпления обиските веднага да спрат и да бъде унищожен протоколът, който описва тайните документи, които се съдържат в помещението, което се претърсва. Така за три дни обиските бяха прекратени. Искането на Генералния щаб ще бъде обсъдено от съда днес.

Конференция на турските посланици се открива в Анкара
04 януари 2010 | 00:04 | Агенция "Фокус"
Анкара. Конференция на турските посланици в чужбина под надслов „Демокрация, сигурност и стабилност – поглед към турската външна политика и световните дела през 2010 г.”, се открива днес в Анкара, съобщават медиите. Срещата, която ще продължи до 8 януари, е свикана от външния министър Ахмет Давутоглу и на нея ще се дискутира изготвянето на пътната карта за 2010 година. Пред посланиците ще говорят палестинският президент Махмуд Аббас, лидерът на кипърските турци Мехмет Али Талят, външните министри на Германия, Япония и Бразилия.
Турция за първи път организира конференция на посланиците си през юли 2008 г., при тогавашния външен министър Али Бабаджан.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2