Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 20 януари 2010 г.

TRT - VOT - News , 20.01.2010 г. !

2010та ще бъде начало на икономическо развитие...

Министърът на индустрията и търговията Нихат Ергюн участва в панела "Икономически прогнози за 2010та година"...

Изпратена 20.01.2010 11:10:24 UTC

Обновена 20.01.2010 11:10:24 UTC

Министърът на индустрията и търговията Нихат Ергюн участва в панела "Икономически прогнози за 2010та година" организиран от дружеството на необвързаните индустриалци и бизнесмени.
В словото, което произнесе министър Ергюн подчерта, че 2010та година ще за бъде за Турция началото на период на бързо и стабилно икономическо развитие. Той каза, че прогнозрат, че икономическия ръст ще бъде между 3,5 и 5 процента.
Нихат Ергюн подчерта, че за първи път фондовете заделяни от частния сектор за научно-изследователски дейности са изпреварили университетските фондове за научно-изследователска работа и подчерта, че осигуряват и на студентите капитали за дейности в сферата на технологията.
-
Контакти на Минската група...

Усилията за разрешаване на Нагорно-Карабхския проблем продължават...

Изпратена 20.01.2010 11:03:44 UTC

Обновена 20.01.2010 11:03:44 UTC

Усилията за разрешаване на Нагорно-Карабхския проблем продължават. Cъпредседателите на Минската група към Европейската организация за сигурност и сътрудничество осъществяват контакти в региона.
Съпредседателите Юри Мерзляков, Бернар Фази и Робърт Брадке се срещнаха с арменския външен министър Налбантян. Утре делегацията ще осъществи контакти в Азербайджан. Подчертано бе, че посещенията представляват подготвителен етап за предвидената среща на президента на Азербайджан Илхам Алиев с президента на Армения Серж Саркисян.
По време на посещението си преди два дена в Москва арменският президент Саркисян бе обсъдил с руския президент Медведев процеса на разрешаване на Нагорно-Карабахския проблем.
-
Турция ще отпусне 1 милион долара за ТРСК

Турция взе решение да отпусне парична помощ в размер 1 милион долара за ТРСК поради наводненията в страната.

Изпратена 20.01.2010 11:37:42 UTC

Обновена 20.01.2010 11:37:42 UTC

Турция взе решение да отпусне парична помощ в размер 1 милион долара за ТРСК поради наводненията в страната.

В изявлението направено от посолството на Турция в Лефкоша се отбелязва, че Турция е покрусена от наводненията в Гюзелюрт и околностите, които нанесоха големи материалните щети.

В изявлението се казва ”Правителството на Република Турция, което винаги и при всяко едно условие е на страната на кипърския турски народ в координация с Дирекцията за бедствени и спешни ситуации към Министерския съвет взе решение да отпусне парична помощ в размер 1 милион долара за ТРСК”.
-
Турция иска да закупи безпилотни щурмови самолети...

Първата партида безпилотни самолети Херон ще бъдат предадени от Израел на Турция през месец март...

Изпратена 20.01.2010 11:06:04 UTC

Обновена 20.01.2010 11:06:04 UTC

Първата партида безпилотни самолети Херон ще бъдат предадени от Израел на Турция през месец март, ако не възникнат някои нови проблеми в двустранните отношеня.
Сега Турция се готви да закупи безпилотни самолети способни да нанасят ракетни и бомбени удари.
Отбелязано бе, че ако не възникнат нови проблеми, Израел ще предаде на Турция на две партиди, през месеците март и юни, безпилотните разузнавателни самолети.
В момента се осъществяват последните изпитания. Подчертава се, че изпитанията протичат много успешно. Конструираните от Израел безпилотни разузнавателни самолети Херон не притежават способностите да нанасят ракетни или бомбени удари.
САЩ се възползват в Афганистан от безпилотни самолети способни да ннасят ракетни и бомбени удари.
В изявлението за последния брой на списание Отбрана и Авиация, командващият венно-въздушните сили на Турция армейски генерал Хасан Аксай отбеляза, че водят контакти за закупуването на безпилотни самолети способни да нанасят ракетни или бомбени удари.
Тези самолети имат удължен срок на престой във въздуха и могат да изпълняват и разузнавателни мисии, благодарение на съвременните оптически и електронни системи с които са снабдени.
Същевременно самолетите са способни да нанасят и ракетни или бомбени удари по определени цели.
-
Турция очаква от Армения разяснение относно решението на Конституционния Съд...

Решението на Конституционния съд на Армения във връзка с двустранните протоколи с Турция, предизвика остри реакции в Анкара...

Изпратена 20.01.2010 10:56:28 UTC

Обновена 20.01.2010 10:56:28 UTC

Решението на Конституционния съд на Армения във връзка с двустранните протоколи с Турция, предизвика остри реакции в Анкара. Министърът на външните работи Ахмед Давутоглу предаде на външния министър на Армения Налбантян реакцията на Турция с думите-очакваме да проявите необходимата политическа воля.
Премиерът Ердоган от своя страна подчерта, че правителството е внесло протоколите във ВНСТ и е показало по този начин сериозната си позиция по въпроса.
Министърът на външните работи Давутоглу, по време на телефонен разговор проведен по искане на арменския външен министър Налбантян отбеляза, че очакват арменското правителство да направи необходимото изявление и да прояви нужната воля. Давутоглу каза, че турското правителство е предприело всички необходими стъпки и че очакват адекватни стъпки и от арменска страна.
Давутоглу припомни, че съдържанието на протоколите е много ясно и че международните закони не позволяват внасяне на промяна в целите на протоколите в последвалите подписването им периоди.
Премиерът Ердоган изрази официалната реакция на Турция със изявление, което направи в Саудитска Арабия, където е на официално посещение.
Той отбеляза, че за Туpция е неприемлива възприеманата от арменската страна позиция на секретност над протоколите и припомни, че са внесли протоколите във ВНСТ без да отправят никакви нови искания.
Ердоган отбеляза, че Турция не разполага с възможността да държи настрана азербйджано-арменските отношения и подчерта, че трябва да се сложи край на окупацията на азербайджански територии.
-
Преглед на чуждия печат 20.01.2010

Обзор на публикации за Турция в чуждата медия

Изпратена 20.01.2010 07:36:30 UTC

Обновена 20.01.2010 07:36:30 UTC

Започваме прегледа на чуждата преса с новини във връзка с дипломатическата некоректност на заместник- външния министър на Израел Дани Аялон проявена към турския посланик в Тел Авив Огуз Челиккол.

--Вестник Хаарец в електронното си издание на английски език помести новина озаглавена „Дипломацията не е цирк”.В новината се отбелязва,че посланик Челиккол след случая е казал следното: ”Аялон говори на еврейски език.Ако в него момент бях разбрал намерението му и това което казва на журналистите,щях да му дам съответния отговор”.Според вестника, турската общественост няма да забрави лесно неприятната постъпка на Аялон.

…Френската осведомителна агенция AFP съобщи,че писмото с извинение написано от премиера на Израел Нетаняху и външния министър Лиеберман,е било изпратено от заместник- външния министър Аялон до посолството на Турция и в него се изразявала надеждата за прекратяване на кризите между двете страни. А в изявление на израелското правителство се изразява безпокойство във връзка с влошаването на турско-израелските отношения и се отправя призив към ръководствата да вземат мерки за отстраняване на напрежението.

….Иранската преса писа: ”Ционисткият режим не зачете турския посланик,но след ултиматума на Турция бе принуден да се извини”.

….Британският вестник Дъ Таймс в сайта си отбелязва също,че Израел е бил принуден да се извини на Турция.Вестникът критикува израелския заместник- външен министър Аялон за проявената неучтивост с думите: ”Израел няма външна политика,има само вътрешна политика”.

….Електронното издание на израелския вестник Йедиот Ахронот пише,че с проявената неучтивост към турския посланик Израелското външно министерство е изпаднало в смешно положение.

…Ливанският вестник Ас Сафир в интернет сайта си отбеляза,че министърът на индустрията и търговията на Израел Бенямин Бен Елиезер е заявил,че включването на Турция в списъка на неприятелските страни няма да бъде от полза за Израел.

….В сайта на БиБиСи се съобщава,че премиерът на Турция Ердоган и премиерът на Ливан Саад Харири са подписали 6 договора,между които и договор за отмяна на визите между двете страни.

….Сръбският вестник Данас съобщава за посещението на министъра на труда на Сърбия Расим Лаич в Турция,по време на което са били водени разговори за влагане на инвестиции от Турция не само в областта Санджак,а в цяла Сърбия. Руската преса отрази по обстоен начин двудневното работно посещение на премиера на Турция Ердоган в Москва по покана на премиера на Русия Владимир Путин,като на преден план бе изведено енергийното сътрудничество.

….Руският официоз Росийската газета писа подробно за срещите на премиера Ердоган с държавния глава Димитри Медведев и Путин. В разговорите Медведев е ползвал израза „сътрудничество на високо равнише” във връзка с отношенията между двете страни и е изтъкнал, че благодарение на помощта на Турция, Русия е успяла да разреши проблема с прокарването на тръбопровода „Син поток” по дъното на Черно море.Турция е дала разрешение за преминаването на проекта през нейните териториални води и е спасила Москва от трудни преговори с Черноморските страни. Вестникът писа,че е постигнато споразумение за съвместно сътрудничество в областта на ядрената енергия.

…..Руският икономически вестник Комерсант публикува новина под заглавие „Берлин-Рим-Анкара.Турция е на път към стратегическо партньорство с Русия”.В новината се сочи, че специално Газпром оценява Турция в същата позиция като Германия и Италия и че отношенията между двете страни в енергийната област ще се задълбочат още повече.
-
Преглед на турския печат 20.01.2010 г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешната турска преса...

Изпратена 20.01.2010 11:22:06 UTC

Обновена 20.01.2010 11:22:06 UTC

Вестник Хюрриет съобщава, че с церемония в президентската резиденция Чанкая семействата на 21те герои загинали в борбата с терора и 42ма ветерани са били удостоени с Държавния почетен орден на Турция. Вестникът предава, че президентът Абдуллах Гюл, който е разговарял по отделно с всички гости по време на церемонията е седнал между лейтенант Алпер Кюр, загубил зрението си при експлозия на мина и полицая-ветеран Аббас Гюндюз. Гюл е заявил, „Турция се гордее със своите герои. Борбата срещу терора ще бъде продължена с решителност. Убеден съм, че ще дойде ден, когато Турция ще се спаси от тази беда”.

Вестник Миллиет предава, че премиерът Реджеп Тайип Ердоган, който се намира на официално посещение в Саудитска Арабия е казал, че за Турция сътрудничеството със Саудитска Арабия е не по-маловажно от членството на страната в ЕС. Вестникът отбелязва, че премиерът Ердоган на заседанието в Търговско индустриалната палата на Риад е казал „Историята, религията, общата култура, традиции, съдба и идеалите ни превърнаха в братя”.

Вестник Заман съобщава, че 100 бизнесмени от Конфедерацията на турските бизнесмени и индустриалци са взели участие в програмата „Мост на търговията и инвестициите между Турция и Египет” в египетската столица Кайро. Вестникът пише, че на срещата, на която около 800 египетски предприемачи са се срещнали с турските си колеги е било взето решение търговския обем между двете страни да бъде повишен на 10 милиарда долара.Вестникът предава, че делегациите на двете страни ръководени от министъра на търговията и индустрията на Египет Рашид Мухамед Рашид и министъра на индустрията и търговията на Турция Нихат Ергюн са посетили някои фабрики в Кайро.

Вестник Хюрриет в новината със заглавие „Бебето Имран се превърна в символ на чудото в Хаити” съобщава, че след бебето Еркан, което се бе превърнало в дете символ на бедственото земетресение в областта Мармара след като тогавашния президент на САЩ Бил Клинтън го бе взел на ръце при посещението си в бедствения регион, символ на земетресението в Хаити отново е станало едно турско бебе. Вестникът предава, че 5 месечното турско бебе Имран, дете на директора на отдел „Кадри” на програмата на ООН за развитие Есра Дилдар, което е било спасено живо изпод руините и което е било взето на ръце от генералния секретар на ООН Бан Ки Мун по време на посещението му в Хаити се е превърнало в дете символ на чудото.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2