Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 20 януари 2010 г.

Turkiye haberler - 20.01.2010 !

Лидерът на турските националисти призова за оттегляне на турско-арменското споразумение от парламента
20 януари 2010 | 14:54 | Агенция "Фокус"
Анкара. Лидерът на Партията на националистическото движение в Турция Девлет Бахчели призова правителството да оттегли подписаните протоколи за нормализиране на отношенията с Армения след мотивираното решение на арменския конституционен съд, пише турският вестник „Сабах”. Според него решението на Конституционния съд на Армения означава, че се ревизира съдържанието на протоколите и говори, че враждебното отношение на Армения към Турция не се променя.

Телевизия Евронюз започва излъчвания на турски език след излъчвания на 10 езика
20 януари 2010 | 14:25 | Агенция "Фокус"
Лион/Анкара. Телевизия Евронюз започва излъчвания на турски език в рамките на подписано споразумение за сътрудничество с турската държавна телевизия ТРТ, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Евронюз, която има 24-часови излъчвания на 10 езика, планира след излъчванията на турски да започне емисии на фарси. От 2001 година телевизионният канал излъчва на руски език, а от 2008-ма на арабски.

Забранената ПДО в Турция внесе иск в Европейския съд по правата човека срещу решението за забрана
20 януари 2010 | 14:01 | Агенция "Фокус"
Анкара/Страсбург. Забранената Партия на демократичното общество в Турция внесе иск в Европейския съд по правата човека срещу решението за забрана на партията, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Депутатът от Партията на мира и демокрацията, в която се вляха депутатите от ПДО след забраната, Хасип Каплан даде пресконференция в Европейския парламент в Старсбург, след което се срещна с представители на Европейския съд за права на човека и предаде жалбата. Той посочи, че решението на съда няма правна основа и не могат да се правят паралели с Батасуна и ЕТА в техния случай, тъй като между ПДО и ПКК няма органична връзка.

„Милиет”: Кризата за еврокомисар приключи
20 януари 2010 | 13:10 | Агенция "Фокус"
София/Анкара. България предложи на мястото на оттеглената като кандидат за еврокомисар Румяна Желева вицепрезидентката на Световната банка Кристалина Георгиева, пише турският вестник „Милиет”. Желева беше оттеглена заради връзки на съпруга й с мафията, заради некоректни данни в данъчната декларация и съмнения в способностите й да заема поста, за който кандидатства.

ПКК трябва да бъде привлечена в решаването на кюрдския въпрос в Турция, според новата ПМД
20 януари 2010 | 12:46 | Агенция "Фокус"
Анкара. Председателят на парламентарната група на Партията на мира и демокрацията /ПМД/ в Турция Нури Яман заяви, че кюрдската работническа партия /ПКК/ трябва да бъде привлечена в решаването на кюрдския въпрос, пише турският вестник „Сабах”. На заседание на парламентарната група той каза, че не може да има в едната ръка белезници, а в другата „отваряне”. Според него правителството още от началото се е опитвало да потиска демократичните права, въпреки прокламираното отваряне. Той разкритикува проекта за създаване на Съветничество по обществен ред с думите, че определяните като терористи лица са също граждани на тази страна.

„Дюня”: Вече 37-ми ден стачкуват тютюноработниците от държавната тютюнева компания ТЕКЕЛ в Турция
20 януари 2010 | 12:24 | Агенция "Фокус"
Анкара. Вече 37-ми ден продължава стачката на тютюноработниците от държавната тютюнева компания ТЕКЕЛ в Турция, пише турският вестник „Дюня”. От вчера 136 работници от компанията са в гладна стачка, а останалите им колеги ги подкрепят до тях също протестирайки. Стачката се провежда пред централата на синдиката Тюрк Иш. При протестиращите чакат две линейки на „Спешна медицинска помощ”, за да не се случи на стачкуващите работници.

„Йени шафак”: Турският премиер Ердоган реагира срещу мотивираното решение на арменския конституционен съд
20 януари 2010 | 11:58 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган реагира срещу мотивираното решение на Конституционния съд на Армения във връзка с подписаните протоколи за нормализиране на отношенията с Турция, пише турският вестник „Йени шафак”. Според Ердоган съдът иска да направи поправки в текста, като завоалирано цитира някои документи, които определят събитията от 1915 година като „геноцид”. Той посочва, че Турция е внесла споразумението в парламента, без да бъде намесвана като посредник някаква институция.

Си Ен Ен Тюрк: Турция се приближава към радикалния ислям, според израелското разузнаване
20 януари 2010 | 11:33 | Агенция "Фокус"
Анкара/Тел Авив. След „посланическата” криза между Турция и Израел от израелска страна продължават да идват изявления, които минират отношенията между двете страни, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Шефът на военното разузнаване на Израел генерал Амос Ядлин посочва, че напрежението се дължи на отдалечаването на Анкара от светския принцип на Ататюрк и приближаването й към радикалния ислям. В изказване пред Комитета за външни отношения в израелския Кнесет Ядлин казва „Те преживяват един процес на отдалечаване от светския принцип. Все още може да се говори, че сме съюзници, но няма близки отношения като в миналото”.

„Заман”: „Ал Кайда” е планирала нападение срещу турските сили в Афганистан
20 януари 2010 | 11:14 | Агенция "Фокус"
Анкара. Клетката на организацията „Ал Кайда”, която беше разкрита при операция на полицията в Анкара и други градове в Турция, е планирала нападение срещу турските сили в Афганистан, пише турският вестник „Заман”. Нападението е било планирано с цел отмъщение за операция срещу клетка на организацията в град Газиантеп. С организацията на акцията се е ангажирал координаторът на „Ал Кайда” за Турция Сердал Ербашъ, известен с кодовото име Ебу Зер. Под координацията на Зер е била организирана група, действаща в Анкара, в която е имало и азери и грузинци, с които той е воювал в Чечня. При операцията на полицията в Анкара, започнала на 15 януари, срещу три отделни клетки са били иззети автомат „Калашников”, взривно устройство в мобилен телефон, униформи, лекарства, документи на организацията. Екипите, проследявайки нишката на организационната структура, са влезли във връзка с полицията в Адана за задържане на Сердал Елбашъ. При разпита е станало ясно, че през 2007 година той е бил във връзка със севернокавказкия лидер Дока Маров, който го е изпратил да събира помощи за Чечня, пише вестникът.

Турски печат: Агджа е пионка и едва ли знае кои са „дълбоките” сили зад поръчаните убийства
20 януари 2010 | 10:29 | Агенция "Фокус"
Анкара. Първите изявления на освободения от затвора Мехмет Али Агджа - извършител на покушението срещу папа Йоан Павел Втори и убиец на турския журналист Абди Ипекчи, както и реакциите в Турция и света продължават да са една от водещите теми в турските вестници и днес. Вестник „Хюриет” приковава вниманието върху изявлението на Агджа, че отвлечената през 1983 година в Рим гражданка на Ватикана Емануела Орланди е жива и той може да я заведе във Ватикана. Той обещава също да разкрие кой стои зад това отвличане, както и зад други събития от миналия век, забулени в мистерия. Според един от бившите адвокати на Агджа обаче той е само пионка и едва ли знае кои са „дълбоките” сили, организирали покушението през 1981 година и отвличането на Орланди.
В друга публикация се цитират думите на лидера на Партията на националистическото движение, водеща произхода си от организацията „Сивите вълци”, Девлет Бахчели, че Мехмет Али Агджа никога не е членувал в тяхната организация и някои хора сега се опиват да им приписват неща, в които изобщо не са замесени.
Вестник „Заман” пише, че според бившия адвокат на Агджа - Джан Йозбай, неговият бивш довереник не знае кой стои зад силите, поръчващи убийствата, в които е замесен. Според него изявленията му не струват "колкото и костилка". Според италианския съдия Розарио Приоре, който е водил предварителното разследване срещу Агджа във връзка с покушението срещу папата, той притежава голяма способност за изопачаване и отклоняване на истината и сега се опитва да превърне в пари изявленията си, че иска да дойде в Рим, за да обяви петата Библия. Приоре посочва, че не вярва, че Източният блок стои зад покушението срещу папата, а смята, че зад него стоят националистически етнически групи и покушението е организирано от съмишленика на Агджа - Абдуллах Чатлъ, който „случайно” загина при автомобилна катастрофа.
Вестниците „Сабах” и „Радикал” в публикациите си обръщат внимание на едно „учудващо” съвпадение – че съпругът на съдийка в съдебния състав, който през 2006 година взема решение за предсрочно освобождаване на Агджа от затвора, е негов адвокат.

„Сабах”: Освободеният Мехмет Али Агджа ще търси шанса си в САЩ
20 януари 2010 | 09:55 | Агенция "Фокус"
Анкара. Освободеният от затвора Мехмет Али Агджа в интервю за журналисти от Рим заявява, че няма да живее нито в Турция, нито в Италия, пише турският вестник „Сабах”. Агджа посочва, че иска да посети Италия, но знае, че това е много трудно. Ватиканът вероятно няма да се противопостави, но в Италия се правят отрицателни изявления срещу неговото освобождаване. Той посочва, че няма да живее нито в Турция, нито в Италия, защото и в двата случая за него ще е много трудно и е започнал да търси шанса си в Америка, влязъл е във връзка с журналисти като Барбара Уолтърс и Кристиан Аманпур. Ако проектите завършат с успех, той ще провежда срещи и ще дава интервюта за американски издания. Той посочва, че след Анкара, ще отиде в Истанбул, а след това в Малатия да види майка си. Той казва, че в Турция се страхува за живота си, тъй като някои фанатици и неуравновесени лица могат да му направят нещо. Агджа потвърждава, че е писал писмо до Дан Браун, но иска да изгради своята религия върху католическа основа. „Ще живея скромно и искам да изградя една религия, в която да ме следват моите другари. Религията, която ще изградя, няма да е като сектата на Муун, той е един луд, много фанатичен”, заявява Агджа. Относно твърденията, че има халюцинации, той посочва, че ще докажи с документи всичко, което говори.
Относно отвличането на Емануела Орланди Агджа посочва, че да се докажат признанията във връзка с отвличането е много трудно, защото това е един международен заговор и засяга много страни. „Колкото мога, ще помогна на семейството на Орланди”, добавя турският терорист.

„Милиет”: Лидерът на опозиционната НРП в Турция се обяви срещу референдум и промяна на конституцията
20 януари 2010 | 09:09 | Агенция "Фокус"
Анкара. Лидерът на Народнорепубликанската партия в Турция Дениз Байкал заяви, че промяната в конституцията е обявяване на нова война срещу правосъдието и турските въоръжени сили, пише турският вестник „Милиет”. Според Байкал това е продължаване на прекрачването на границата от страна на правителството и сблъсък с институциите. По думите му промяната на конституцията може да изправи Турция пред едно пречупване. Той определи референдума като капан за гражданите. Според него целта на промяната е очистване и изолиране на институциите и една нова война срещу турските въоръжени сили.

„Хюриет”: Изчезналата през 1983 г. Емануела Орланди е жива, заяви Мехмет Али Агджа
20 януари 2010 | 08:20 | Агенция "Фокус"
Анкара/Рим. Изчезналата през 1983 година Емануела Орланди е жива, заяви за италианския вестник „Ла Република” турският терорист Мехмет Али Агджа, който беше освободен от затвора преди два дни, пише турският вестник „Хюриет”. Агджа заяви, че смята да я предаде на Ватикана може би на годишнината от отвличането – 22 юни 2010 година.
В писмено интервю за италианския вестник Агджа посочва, че гражданката на Ватикана, която е в неизвестност от 27 години, живее. Емануела Орланди изчезва, или по-точно е отвлечена на 22 юни 1983 година, когато е само на 15 години. В отговор на въпрос дали иска да се срещне с папа Бенедикт XVI освободеният Агджа пише, че изпраща най-добри благопожелания на папата и призовава Ватикана да разкрие четвъртата тайна на Фатима на света. В противен случай заявява, че ще я разкрие той. „Никой да не забравя, че на 28 май 1985 година аз разкрих третата тайна”, казва Агджа. За папа Йоан Павел Втори, срещу когото извърши покушение, Мехмет Али Агджа казва „Полският папа беше един чудесен, омагьосващ човек. Войтила беше един бисер на Библията на любовта. Тази Библия обаче е била подложена на коварството на милиони лъжехристияни, които са станали заложници на омразата, ненавистта и яда”, пише Агджа.
Агджа пише, че Орланди е отвлечена от много силна организация в Рим, няма нищо подобно на загубване. „Аз дори и да знам всичко, не мога да посоча имена. Сигурно е само, че Емануела е отвлечена, но дали от „Сивите вълци”, дали от КГБ, дали от ЩАЗИ”, посочва той. Агджа пише също, че Орланди е отвлечена в рамките на тъмните връзки между Ватиканската банка и престъпната група Маглиана, но тезата, че е убита и е погребана в бетонен строеж не е вярна.
„От деня на отвличането досега се държат човешки с Емануела, много е добре, но връзките й с външния свят са ограничени”, казва той и добавя, че не трябва да се вярва на лъжите на направилите признания от престъпната група Маглиана.
В същото време стана ясно след тези думи на Агджа, че Републиканската прокуратура в Рим не смята да поиска разследване във връзка с думите на Агджа, пише "Хюриет".

Агенция „Фокус” припомня, че в отвличането на Емануела Орланди бе замесено името и на България. Според показания на свързана с боса на престъпната организация „Ла Маляна”, дадени пред италианското правосъдие, отвличането е заповядано от шефа на банката на Ватикана архиепископ Пол Марчинкус, който от 1971 до 1989 година е папски ковчежник, а след това става епископ в град Сън Сити в щата Аризона. Според разследванията на италианските служби и италианското правосъдие той е свързан с много афери по върховете на Ватикана, има връзки със сицилианската мафия.
Според признание в едно интервю на Агджа Емануела Орланди е отвлечена от българските служби и „Сивите вълци” и е жива.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2