Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 10 януари 2010 г.

TRT - VOT - News , 10.01.2010

Тристранна среща на високо равнище в Истанбул...

Истанбул ще бъде домакин на регионална среща на високо равнище с участието на президента Гюл, пакистанския президент Зердари и афганистанския президент Карзаи...

Изпратена 10.01.2010 10:37:27 UTC

Обновена 10.01.2010 10:37:27 UTC

Истанбул ще бъде домакин на регионална среща на високо равнище. На 25ти януари, под домакинството на президента на Турция Абдуллах Гюл в Истанбул ще се проведе поредната Тристранна Среща на Високо Равнище Турция-Пакистан-Афганистан. На срещата ще присъстват президентът Гюл, президентът на Афганистан Хамид Карзаи и президентът на Пакистан Асъф Али Зердари. Един от основните въпроси в дневния ред на срещата на високо равнище ще бъде бoрбата с тероризма.
Също така ще бъдат обсъдени и приетите на предходните тристранни срещи на високо равнище решения за установяването на сътрудничество в различни сфери.
Първата тристранна среща на високо равнище се състоя на 1ви април 2001ва година в Анкара, втората на 6ти април 2008ма година в Истанбул, а третата на 30ти април 2009та година в Анкара.
-
Преглед на турския печат 10.01.2010

Кратък обзор на новините в турския печат от 10ти януари 2010та година...

Изпратена 10.01.2010 08:34:58 UTC

Обновена 10.01.2010 08:34:58 UTC

Първата новина за днес е от вестник Хюррийет. Вестникът се е спрял на посещението на държавния лидер на Палестина Махмуд Аббас в Анкара и предава, че той е разговарял с президента Абдуллах Гюл и се е срещнал с премиера Ердоган и по време на тези срещи е поискал подкрепа за проекта на Асоциацията на Турските Палати и Борси за изграждането на индустриална зона в областта Дженин на Западния Бряг на река Йордан. В новината пише, че по време на преговорите с палестинската делегация е била постигната съгласуваност над договора, който ще бъде подписан между Анонимното сдружение Индустриална и Технологична зона за мир, основана от Асоциацията на Турските Палати и Борси с цел реализацията на проекта за изграждане на индустриална зона в областта Дженин и Управлението на Палестинските индустриални зони. Вестникът сочи, че е предвидено договорът да бъде подписан през предстоящите дни и че договорът за изграждане на индустриални предприятия, оформящ рамките на дейностите в зоната, също ще бъде подписан в близките дни. Сочи се, че изграждането на инфраструктурата може да приключи за 16 месеца и през април 2011та година зоната да бъде готова за посрещането на инвеститорите.
Вестник Йени Шафак пише, че председателят на комисията за външни отношения към ВНСТ Мурат Мерджан е подчертал, че намесата на Турция е осигурила транспортирането на помощите превозвани с конвоя Вива Палестина в Ивицата Газа. Мурат Мерджан е отбелязъл, че конвоят се е срещнал с много големи трудности и е казал, че египетската администрация е забранила внасянето на хранителните продукти а само на медикаменти и че дори е било забранено внасянето на бебешки храни. "Това е най-големия затвор в света, в който живеят 1 и половина милиона души, при много трудни условия. Ако не бе Турция, щеше да се окаже напълно невъзможно транспортирането на помощите за Ивицата Газа"-отбелязва Мурат Мерджан за вестника.
С тази новина приключваме днешния кратък преглед на турския печат.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2