Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 10 януари 2010 г.

гафът на Божидар Димитров с Турция не бил само лично мнение !

Йотова заподозря, че гафът на Божидар Димитров с Турция не бил само лично мнение !

10 яну 2010

Божидар Димитров

Божидар Димитров
Фотограф: Надежда Чипева
Изказването на Божидар Димитров за обвързването на членството на Турция в ЕС с обезщетенията на тракийските българи е дипломатически гаф, но едва ли е само лично негова позиция. Това заяви евродепутатът Илияна Йотова по БНР.

Според нея думите на чиновника, който беше уволнен, след като заяви публично, че това е въпрос на правителствена политика, едва ли са случайни и едва ли са продиктувани от неграмотност на въпросния чиновник. "Някак си много бързо правителството уволни този човек, скри го от медиите, без да му даде възможност да каже нищо в своя защита", смята Йотова. По думите й България ще има проблеми с уреждането на въпроса, защото Димитров е блокирал "усилията на дипломацията, които биха могли да доведат до по-сериозни резултати".

"Необходими са прагматични отношения с Турция, които да позволят всичките тези въпроси да се сложат на масата за преговори и да се види кое е възможно и кое не е възможно да се постигне", коментира и Асен Агов от ДСБ. По думите му ДСБ има ясна позиция за това, че Турция се меси във вътрешните работи на България по абсолютно недопустим начин. "Тя се намеси с логистичната и политическа подкрепа, която даде на гласуването в Турция на предишните избори. Това е нещо нетърпимо", каза още Агов.

"Атака" няма да преразгледа позицията си относно обезщетенията за тракийските българи, заяви и Десислав Чуколов от "Атака". Според него не бива да се казва, че изказването на министъра без портфейл Божидар Димитров, касаещо въпроса с тракийските българи, е гаф. "Смятам, че между всички представители на българските политически сили има консенсус, че това задължение на Турция по Ангорския договор към България трябва да бъде върнато на България. Не съм чул досега освен ДПС някоя друга политическа сила, която да каже, че не трябва да се върнат тези пари. Всяка политическа сила иска да се намери разрешение по този въпрос, за да продължат нормалните връзки между България и Турция на нормална основа", поясни Чуколов.



Междувременно в събота министърът без портфейл Божидар Димитров, заяви, че е за свалянето на новините на турски от програмата на БНТ. Той обясни по "Нова телевизия", че това може да стане с решение на генералната директорка на БНТ Уляна Пръмова, защото емисиите нямали добър рейтинг. Тези новини не се гледат, смята Димитров и се зарече да говори с Пръмова, за да бъдат свалени въпросните новини. Според него излъчвания на чужди езици можело да има в частните медии, но не и в държавна телевизия.

вд / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2