Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 4 януари 2010 г.

TRT - VOT - News , 04.01.2010 !

Нападенията в Афганистан продължават...

Четирима американски служители и един британски войник са загинали в резултат на две отделни бомбени нападения в Афганистан...

Изпратена 04.01.2010 10:49:38 UTC

Обновена 04.01.2010 10:49:38 UTC

Четирима американски служители и един британски войник са загинали в резултат на две отделни бомбени нападения в Афганистан.
Командването на британския контингент към силите на НАТО отбеляза, че нападениятя са били осъществени в район южно от столицата Кабул.
През последния период броят на чуждестранните войници и служители загинали в резултат на организираните в Афганистан нападения нарастна двукратно.
-
В Анкара започна втората конференция на Посланиците...

Втората Конференция на Посланиците започна с участието на 200 посланици на Турция в чужбина и посланиците работещи в министерството на външните работи...

Изпратена 04.01.2010 10:37:45 UTC

Обновена 04.01.2010 10:37:45 UTC

Днес в Анкара започна втората Конференция на Посланиците. Пристигналите от различни страни в света посланици на Турция посетиха най-напред мавзолея на Ататюрк. Делегацията водена от министъра на външните работи Ахмед Давутоглу постави венец пред саркофага на Ататюрк. След това Давутоглу премина в кулата Мисаки Милли, Национална Клетва, където подписа почетната книга на мавзолея.
В конференцията, която ще продължи пет дена ще вземат участие и външният министър на Германия Гидо Вестервеле, външния министър на Бразилия Селсо Аморим и външния министър на Япония Катсуя Окада.
Очаква се на конференцията да присъства и държавният лидер на Палестина Махмуд Аббас, който в края на седмицата ще пристигне на двудневно официално посещение в Анкара.
По време на конференцията 200 посланици на Турция ще обсъдят темата "Демокрация, мир, стабилност" и ще направят преценка на основните събития, които ще заемат място в дневния ред на турската външна политика през 2010та година. На заседанията на работните групи ще присъстват и представители от другите държавни институции.
Министърът на външните работи Ахмед Давутоглу бе подчертал, че през 2010та година Турция няма да се съсредоточава само над кризисни региони и въпроси, а ще следва широкомащабна и всеобхватна външна политика.
-
Преглед на турския печат 04.01.2010

Обзор на новините по страниците на турската преса от 4ти януари 2010та година...

Изпратена 04.01.2010 08:24:52 UTC

Обновена 04.01.2010 08:24:52 UTC

Започваме днешния преглед на турския печат с новина на вестник Йени Шафак. Вестникът е отразил посещението на министъра на външните работи Ахмед Давутоглу в Саудитска Арабия. В новината се отбелязва, че в последния ден от посещението си Давутоглу е бил приет от краля на Саудитска Арабия Абдуллах. В новината пише, че на срещата са присъствали и министърът на отбраната на Саудитска Арабия, принцът престолонаследник Султан Бин Абдулазиз и министърът на външните работи Сууд Ал Файсал. Вестникът подчертава, че по време на разговора крал Абдуллах е казал, че са много доволни от дейността на турските фирми в страната и е подчертал, че Турция е страна с огромен авторитет сред страните от Персийския Залив. Вестникът сочи, че на срещата състояла се при закрити за пресата врати са били обсъдени и сирийско-ливанските отношения и че Давутоглу е отбелязъл, че продължаващите разногласия между палестинските групировки навреждат на палестинската кауза.

Вестник Джумхурийет в новината озаглавена "Събират се 200 посланици" съобщава, че в Анкара започва втората Конференцията на Посланиците. В новината пише, че на конференцията, която ще придължи една седмица, ще присъстват редица гости от чужбина между които и държавния глава на Палестина Махмуд Аббас.

Вестник Заман пише че САЩ и Великобритания са закрили посолствата си в Йемен поради опасността те да станат цел на терористични нападения, след като двете страни изказаха подкрепата си за борбaта на йеменските власти с базираните в страната терористи от Ел Каиде. В новината пише, че САЩ не планират да откриват трети фронт в Йемен, но че последните операции на йеменските сили за сигурност срещу лагерите на Ел Каиде са били осъществени с американска помощ и подкрепа.

Вестник Ватан съобщава че анадолските фирми се надяват, че през 2010та година икономиката ще се възстанови напълно. В новината пише, че анадолските фирми са оказали силнa съпротива на глобалната икономическа криза и не само че не са уволнявали работници, но са и наели на работа нови работници и са разширили призводството си.

В новина на вестник Сабах се отбелязва, че в САЩ е било направено много важно откритие, което може да сложи край на слепотата. Вестникът сочи, че е бил изработен иплант на ретина с висока разрешителност на образа, който работи със слънчева енергия. Вестникът сочи, че по време на изпитанията е бил постигнат пълен успех в получаването на образи върху изкуствена ретина с LCD екран.

Вестник Ватан, в новината под заглавието "Опасността от Свинския Грип бе преувеличена" съобщава, че в света са започнали оспорвани дискусии във връзка с болестта и че специалисти от Харвардския университет в САЩ са изучили смъртните случаите от свински грип в страната в периода Април-Ноември 2009та година и сa установили, че смъртните случаи от свински грип са по-малко от смъртните случи дължащи се на сезонния грип.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2