Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 26 декември 2009 г.

Turkiye haberler - 26.12.2009 !

Група на ПКК, планираща покушения срещу местни управляващи, била задържана в Източна Турция
26 декември 2009 | 19:02 | Агенция "Фокус"
Мерсин. Група на Кюрдската работническа партия /ПКК/ за извършване на атентати е била задържана при операции в Диарбекир и Ван, пише електронното издание на турския вестник „Хюриет”. Операцията е била организирана от полицията в град Мерсин. Според получената информация операцията е била организирана от отдела за борба срещу тероризма към полицията в Мерсин след получен сигнал. Групата на ПКК се е състояла от 7 души, две от които са жени. При разпита е станало ясно, че те са имал връзка със заловените неотдавна в Мардин боеприпаси. Те са планирали извършването на покушения срещу високопоставени управляващи в тези провинции.

Колективна оставка подадоха половината членове на областния съвет на ПСР в Коня в Турция
26 декември 2009 | 18:42 | Агенция "Фокус"
Коня. Колективна оставка подадоха членове на областния съвет на Партията на справедливостта и развитието в Турция в град Коня, пише електронното издание на турския вестник „Хюриет”. Заместник-председателят на областната организация Сейит Мехмет Сюмер каза, че са подали оставка, за да не навредят на страната си и на партията. От 49 редовни членове на областното ръководство оставка са подали 25. На 21 декември беше подал оставка областният председател на партията в Коня Мустафа Чевик по искане на премиера Реджеп Тайип Ердоган. Той беше избран за областен председател на 17 юли 2009 година с подкрепа 327 гласа срещу фаворита на Ердоган Фарук Дюген, който получи 245 гласа.

Нови академични кадри продължават да назначават университетите в Турция
26 декември 2009 | 18:18 | Агенция "Фокус"
Анкара. Нови академични кадри продължават да назначават университетите в Турция, пише турският вестник „Хюриет”. 31 преподаватели, от които 15 професори и 16 доценти, ще бъдат назначени в Тракийския университет в Одрин. Преподаватели се търсят и в университетите в Мугла, Бурса, Анталия, Афион и други университети. Най-много кадри ще бъдат назначени във факултетите по медицина, педагогика, природни науки и филологии.

2010 година ще бъде „година на Япония” в Турция
26 декември 2009 | 17:41 | Агенция "Фокус"
Истанбул. 2010 година е обявена за „година на Япония” в Турция, предава Анадолската агенция. Министърът на културата и туризма Ертугрул Гюнай заяви, че тази година не само ще премине под знака на японската култура и на японските традиции, но и ще бъде принос за братството и мира в света. Годината се организира в чест на 120-годишнината от установяването на дипломатически отношения между двете страни. Тя ще бъде открита с церемония в турско-японския културен център в Анкара на 4 януари. В рамките на инициативата ще се състоят над 70 мероприятия в различни градове на Турция, които ще представят на турските граждани японската култура и традиции.

Турско-германският филм „На брега на живота” е сред 10-те най-добри филми на последното 10-летие
26 декември 2009 | 17:18 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Анкара. Филмът „На брега на живота” на турския сценарист и режисьор Фатих Акън, спечелил наградата за най-добър сценарий на филмовия фестивал в Кан през 2007 година и наградата за най-добър филм на чужд режисьор на филмовата академия в Германия, е сред 10-те най-добри филма на последното десетилетие, според американския вестник „Вашингтон пост”. Това пише турският вестник „Радикал”. Филмът беше предложен от Германия за раздаването на 80-те награди „Оскар” в категорията най-добър чуждестранен филм.

Близо 80 % от турските граждани ще посрещнат новогодишната нощ в домовете си
26 декември 2009 | 16:48 | Агенция "Фокус"
Истанбул. 86 % от турските граждани ще прекарат новогодишната отпуска в дома си, а 79 % ще посрещнат новогодишната нощ в къщи, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Според изследване на агенция „Мастериндекс”, проведено в редица градове на Турция, 45 % от турските граждани планират да направят специални покупки за новогодишната нощ, като основната част от покупките ще включват храна и напитки. Средният бюджет, отделян за новогодишната нощ, е 127 лири /ок. 120 лева/. Що се отнася до новогодишни подаръци, турските граждани купуват подаръци средно по на 1 човек и за това отделят около 48 лири. От анкетираните само 2 % планират да прекарат новогодишната отпуска на почивка извън родния си град, а един процент в чужбина.
Прави впечатление, че колкото повече се снижава социално-икономическото равнище на гражданите, толкова по-голяма е цифрата на онези, които посрещат новата година у дома си. По-малък е процентът във възрастовите групи 20-24 и 25-29 години, които са посочили, че ще прекарат новогодишната нощ у дома си – съответно 66 % и 69 %. От категорията на хората с високи доходи в къщи ще останат 50 %, докато при хората с ниски доходи този процент нараства на 90 %. Прави впечатление, че гражданите от егейската област имат най-голямо желание да празнуват навън – 68 %, докато 88 % от живеещите в черноморската област посочват, че ще си бъдат у дома.

Демократизацията и борбата срещу тероризма ще са тема на заседанието на Съвета по национална сигурност на Турция
26 декември 2009 | 16:16 | Агенция "Фокус"
Анкара. На 28 декември, понеделник, ще се състои последното за годината заседание на Съвета за национална сигурност на Турция, пише електронното издание на турския вестник „Милиет”. В дневния ред на последното заседание на съвета са политиката по демократизация, забраната на прокюдската Партия на домекратичното общество заради подкрепа на тероризма и връзки с ПКК, уличните протести и сблъсъци от последните седмици и твърденията за планирано покушение срещу вицепремиера Бюлент Арънч. На заседанието, което ще се състои в президентския дворец „Чанкая” под председателството на президента Абдуллах Гюл, министърът на вътрешните работи Бешир Аталай ще представи информация и за политиката по демократизация, насочена към демократично решаване на кюрдския въпрос, и за борбата срещу тероризма. Ще бъдат обсъдени стъпките за пресичане на външното финансиране на организацията, действията, които ще бъдат предприети от иракското централно правителство и местните власти в автономния район в Северен Ирак, социалните и икономическите мерки, които ще предотвратят излизането на кюрдски активисти в планините, пише вестникът.

1370-та годишнина от смъртта на имам Хюсеин и празника Ашуре отбелязаха хиляди негови последователи в Турция
26 декември 2009 | 15:34 | Агенция "Фокус"
Истанбул. 1370-та годишнина от смъртта на имам Хюсеин и неговите привърженици и религиозният празник Ашура бяха отбелязани в редица градове на Турция, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Със сълзи на очи стотици последователи на шиитската традиция се събраха в град Ъгдър, за да почетат мъченическата смърт на внука на Мохамед – Хюсеин и много негови близки и привърженици в битката при Кербела през 680 година. На церемониите в джамиите и домовете бяха изпълнени елегии в памет на Хюсеин. Паметна церемония се състоя и в град Карс, където много хора с портретите на Али, Хюсеин и Ататюрк се насочиха към джамията „Ехл-и бейт” и гробището в града.
Церемония в памет на загиналите при Кербела, който се чества също като празник Ашуре от последователите на зетя на Мохамед Али, се състоя и в Истанбул. На нея присъстваха лидерът на Народнорепубликанската партия в Турция Дениз Байкал, депутатът от Партията на националистическото движение Мерал Акшенер, кметът на Истанбул Кадир Топбаш и др. Лидерът на джаферитската общност в Турция Селахаттин Йозгюндюз изтъкна, че подкрепят политиката на отваряне към етническите и несунитските религиозни общности в Турция.

Група работници на летище „Ататюрк” в Истанбул стачкуваха заради неизплатени заплати
26 декември 2009 | 14:56 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Група работници стачкуваха на летище „Ататюрк” в Истанбул с искане да им бъдат изплатени дължимите им заплати, пише турският вестник „Йени шафак”. За да привлекат по-голямо внимание те се качиха на скелето, изградено при входа на летището. В знак на протест срещу това, че не са получили заплащането си, стачкуващите работници хвърляха железни парчета на пътя. Полицията се намеси, като задържа работниците и ги отведе в полицейската служба на летището.

Турският парламент прие след двуседмични обсъждания бюджета за 2010 година
26 декември 2009 | 14:39 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският парламент прие след двуседмични обсъждания бюджета за 2010 година, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. В гласуването късно вчера участваха 437 депутати, от които 335 гласуваха „за”, а 102 гласуваха „против”. Според приетия закон за бюджет 2010 приходите се изчисляват на 236 794 000 000 турски лири, а разходите на 286 981 000 000 лири. Бюджетният дефицит се планира на равнище 50 187 000 000 лири. Предвижда се приходите от данъци през идващата година да бъдат 193,3 милиарда лири. Според закона за бюджета се предвижда през 2010 година да бъдат назначени нови 32 000 чиновници в обществения сектор.

Сблъсъци възникнаха в Югоизточна Турция при протести срещу полицейски операции срещу цивилна структура на ПКК
26 декември 2009 | 14:13 | Агенция "Фокус"
Юксекова. Сблъсъци възникнаха при протестни демонстрации в околийските центрове Юксекова и Джизре в Югоизточна Турция срещу операции на турските сили за сигурност срещу цивилна структура на Кюрдската работническа партия /ПКК/, пише турският вестник „Сабах”. Група е запалила огън на градския площад в Юксекова в знак на протест срещу арестите на лица, свързани с организацията Съюз на общностите на Кюрдистан. Полицията е искала да разпръсне групата с водни струи, но протестиращите са отвърнали на тези опити, а магазините и работните места за затворили в знак на протест.
Протестите в Джизре са започнали вчера и продължават и днес. Протестиращите са се събрали на булевард „Идил” и са скандирали лозунги в подкрепа на терористичната организация ПКК въпреки предупрежденията на полицията. Те са замервали полицаите с камъни, на което силите на реда са отговорили с атаки със сълзотворен газ, пише вестникът.

8 войници са задържани в Турция в рамките на разследване на намерения за покушение срещу турски вицепремиер
26 декември 2009 | 13:48 | Агенция "Фокус"
Анкара. 8 войници са задържани в Турция в рамките на съдебно разследване, заявиха от Генералния щаб, пише турският вестник „Милиет”. Според информация в интернет сайта на турския генерален щаб към 19,30 часа на 25 oекември е бил извършен обиск в Председателството за военна мобилизация в Анкара по разрешение на Републиканската прокуратура. Обискът е извършен от служители на централното командване, тъй като обектът е военен. Той е приключил към 6 часа тази сутрин. В рамките на операцията са били задържани 8 войници.
Обискът е извършен по разпореждане на прокурора, разследващ твърденията за покушение срещу вицепремиера Бюлент Арънч. Това е първата операция на гражданското правосъдие в Турция срещу обект на Генералния щаб, коментира вестникът.

Турски съд повдигна обвинения срещу 23 кюрдски лидери за връзки със сепаратистите

26 декември 2009 | 12:19 | Агенция "Фокус"
Диарбекир. Турски съд повдигна обвинения срещу 23 кюрдски лидери, включително осем кмета, за връзки с кюрдските сепаратисти, предаде АФП.
Обвиняемите са част от групата от 31 задържани в четвъртък по време на операция, която обхвана 11 провинции в рамките на разследване срещу забранената сепаратистка групировка ПКК (Кюрдска работническа партия).
Това е третата подобна акация през годината. Повече от 100 души бяха арестувани досега и срещу тях бяха повдигнати обвинения в рамките на разследването, водено от поделението на турската прокуратура в Диарбекир.
Осемте кмета, изправени в съда са членове на забранената вече прокюрдска Партия на демократичното общество.

Турски военнослужещи получиха присъди, защото са били пленени от екстремисти
26 декември 2009 | 00:02 | Агенция "Фокус"
Диарбекир. В петък турски военен съд наложи присъди от до 30 месеца лишаване от свобода за осем обвиняеми, които са били пленени от кюрдски сепаратисти през 2007 г. докато са служели в турската армия, съобщава АФП.
Присъдите са за неподчинение и небрежност.
Войниците са били пленени от представители на Кюрдската работническа партия (ПКК) на 21 октомври 2007 г., като при същото нападение са били убити други 12 войници.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2