Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 26 декември 2009 г.

Турският външен министър Ахмед Давутоглу веднага отхвърли обвиненията,че неговото правителство упражнява религиозна дискриминация !

Декември 2009 Вартоломей І

Вартоломей І предизвиква криза между Атина и Анкара

Негово Всесветейшество Вселенският Патриарх Вартоломей І стана причина за избухването на словесна престрелка между дипломатическите ведомства на Гърция и Турция. Това стана след неговите изявления пред американския телевизионен канал CBS. Патриархът декларира, че гръцкото малцинство в Турция е третирано като група граждани от втора класа и че последните се чувстват понякога като „разпънати на кръст”. Висшият клирик буквално каза, че те не притежават пълни права като турски граждани. Въпреки това, дори „разпънати”, те предпочитали да останат в тази страна. Агенциите припомнят, че Патриархът е лидер на около 2 000 гърци, живеещи в Турция. В същото време той е духовен предводител на повече от 250 милиона източноправославни християни.

Нека припомним, че през 2007 г. Върховният касационен съд на Турция забрани на Патриарх Вартоломей І да използва титлата „вселенски”. Това решение беше постановено по делото, което заведоха срещу него българският свещеник Константин Костов и Божидар Чипов, член на българската православна църковна фондация. Аргументът на турския съд е, че твърдението за вселенския характер на титлата на Вартоломей І нарушава принципа за равнопоставеност на малцинствата и религиите в Турция. По този начин фактически се нарушава конституцията на страната.

Веднага след интервюто на Вартоломей І представител на гръцкото външно министерство заяви, че „Турция трябва да спазва правата на религиозните малцинства по пътя си на присъединяване към Европейския съюз.” Говорителят на МВнР в Атина Григорис Делавекурас допълва, че Патриарх Вартоломей І е известен със своята мъдрост и умереност, както и с непоколебимата си подкрепа за членството на Турция към ЕС. По този начин гръцкият дипломат се опитва да внуши достоверност на твърденията на високопоставения духовен служител.

Турският външен министър Ахмед Давутоглу веднага отхвърли обвиненията, че неговото правителство упражнява религиозна дискриминация. Той отстоява позицията, че употребата на думата „разпънати” е лапсус, използван от Вселенския Патриарх. Ръководителят на турската дипломация подчертава, че властите не приемат факта да им бъдат отправяни обвинения, които не заслужават.

В същото време международните информационни агенции отбелязват, че Анкара отвори поредната, дванадесета по ред, глава от преговорите си с ЕС. Тя се отнася до опазването на околната среда. Редица експерти, в това число и французинът Дидие Билион, споделят мнението, че това е относително скромна крачка на фона на засилващия се натиск, на който е подложена Европейската комисия от страна на кабинета на Реджеб Ердоган.

Преговорният процес Турция-ЕС все повече се усложнява, поради факта, че Никозия добави пет нови условия, за да оттегли ветото си върху преговорния процес. Освен това на 19 декември министър Давутоглу изрази своето недоволство от факта, че ЕС премахна визите за сърби, македонци и черногорци, а остави тази бариера пред неговите съграждани. Той заяви, че Турция е готова много бързо да покрие критериите за влизане в Шенгенската зона.

ориентбг.инфо /
Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2