Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 25 декември 2009 г.

TRT-VOT,News,25.12.2009

Турция и Азербайджан взаимно ще отменят визите

Протоколът за взаимната отмяна на визите между Турция и Азербайджан ще бъде подписан днес от външния министър Ахмет Давутоглу и външния министър на Азербайджан Елмар Мемедяров.

Изпратена 25.12.2009 11:22:52 UTC

Обновена 25.12.2009 11:22:52 UTC

Турция и Азербайджан взаимно ще отменят визите.

Протоколът за взаимната отмяна на визите между Турция и Азербайджан ще бъде подписан днес от външния министър Ахмет Давутоглу и външния министър на Азербайджан Елмар Мемедяров.

С това приложение двустранните отношения ще бъдат разгърнати още повече.

С този договор Азербайджан ще стане 56тата страна, която не изисква визи от Турция.
-
35 арестувани бяха предадени на съда в Диярбакър...

Полицията предаде на съда в Диярбакър арестуваните 35 лица, между които и кметове от закритата Партия на Демократичното Общество...

Изпратена 25.12.2009 10:48:29 UTC

Обновена 25.12.2009 10:48:29 UTC

Арестуваните в резултат на операциите на турската полиция 35 члена на терористична организация, явяваща се градско крило на терористичната организация ПКК, бяха предадени на съда в град Диярбакър.
Прокуратурата продължава да разпитва 35тте арестувани.
По време на организираните вчера операции бяха арестувани много заподозрени в членство в терористична организация лица, между които и дeвет кмета от закритата от Конституционния Съд партия на Демократичното Общество.
Арестуваните в Сиирт, Шанлъурфа, Батман, Ширнак и Мардин бяха предадени на сда в град Диярбакър.
-
Ердоган разговаря с началника на генералния щаб генерал Башбуг...

Вчера в Анкара бе изживян усилен трафик на контакти между висши държавни служители...

Изпратена 25.12.2009 10:45:42 UTC

Обновена 25.12.2009 10:45:42 UTC

Вчера в Анкара бе изживян усилен трафик на контакти между висши държавни служители. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган се срещна след три седмичен период с началника на турския генерален щаб армейски генерал Илкер Башбуг. Обсъдени бяха въпроси засягащи сигурността на страната и заседанията на тристранния механизъм Труция-САЩ-Ирак, състояли се в Ирак и на които Турция бе представена от министъра на вътрешните работи Бешир Аталай.
Срещата Ердоган-Башбуг продължи два часа.
По-късно президентът на Турция Абдуллах Гюл прие поотделно началника на турския генерален щаб армейски генерал Илкер Башбуг и премиера Реджеп Тайип Ердоган.
-
Преглед на турския печат 25.12.2009 г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешната турска преса.

Изпратена 25.12.2009 11:13:29 UTC

Обновена 25.12.2009 11:13:29 UTC

Вестник Йени Шафак в новината със заглавие „Покана за посещение към Талят” съобщава, че президентът на ТРСК Мехмет Али Талят е бил поканен на посещение в Испания. Вестникът отбеляза, че по време на срещата на върха по Кипърския въпрос в Анкара Хосе Луис Сапатеро- премиерът на Испания, която през новата година ще поеме ротационното председателство на ЕС е потърсил по телефона премиера на Турция Реджеп Тайип Ердоган и е казал, че ще покани на посещение в Испания президента на ТРСК Мехмет Али Талят.

Вестник Стар в новината със заглавие „Среща на върха по Кипърския въпрос” пише, че вчера премиерът Реджеп Тайип Ердоган и президентът ТРСК Мехмет Али Талят, които целят Кипърския въпрос да бъде разрешен в началото на 2010 година са провели среща в Анкара. Вестникът предава, че Ердоган и Талят са обсъдили етапа достигнат в преговорите по Кипърския въпрос.

В новината със заглавие „Азарбейджан отменени визите” вестник Йени Шафак отбелязва, че протокола за взаимна отмяна на визите между Турция и Азербайджан ще бъде подписан днес от външния министър на Турция Ахмет Давутоглу и външния министър на Азербайджан Елмар Мемедяров. В новината със заглавие „Турция ще бъде една от водещите страни през 2010 година” вестник Миллиет съобщава, че в доклада на японската инвестиционна банка Номура се прогнозира, че Турция ще бъде една от страните, която ще осъществи най-голям икономически ръст след края на кризата. Вестникът пише, че Японският гигант е окачествил Турция като „Краля на завръщането”.

Вестник Хюрриет публикува новината по същата тема със заглавието „Договор с МВФ ще доведе до 2,5 процентен ръст на икономиката на Турция” съобщава, че японската инвестиционна банка Номура в доклада, в който прави преценка на глобалната икономическа криза е прогнозирала, че през идната година Турция ще осъществи ръст от 4,4 %.

Вестник Хабер Тюрк в новината със заглавие „Коледен подарък от Сената за Обама” предава, че Американският сенат е одобрил реформите в сферата на здравеопазването, които се окачествяват като исторически. Вестникът пише, че в изявление след одобряването на закона президентът на САЩ Барак Обама е казал, че гражданите останали без работа вече няма да се безпокоят по въпроса със здравните услуги.

Вестник Сабах пише, че Гърция е обявила мобилизация срещу кризата в страната и е одобрила бюджета за 2010 година, който се планира да бъде намален с 8 милиарда евро.

Вестник Хабер Тюрк съобщава, че първият Международен Истанбулски фестивал на операта ще бъде реализиран през месец юли като един от проектите, които ще бъдат реализирани в рамките на обявяването на Истанбул за новата европейска столица на културата през 2010 година. Вестникът сочи, че на фестивала, който ще продължи три седмици ще бъдат предсатвени 7 различни оперни продукции и общо 18 представления.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2