Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 26 декември 2009 г.

TRT - VOT - news,26.12.2009 !

Изявление от Ергюн

Министърът на индустрията и търговията Нихат Ергюн заяви, че Турция ще продължи своя напредък в сферите на инвестициите, производството, износа и икономическия растеж.

Изпратена 26.12.2009 11:42:24 UTC

Обновена 26.12.2009 11:42:24 UTC

Министърът на индустрията и търговията Нихат Ергюн заяви, че Турция ще продължи своя напредък в сферите на инвестициите, производството, износа и икономическия растеж.

В изявление в град Коня Нихат Ергюн каза, че през последните години турската икономика е претърпяла сериозна промяна.

Ергюн каза, че в периода на глобалната криза турската икономика е отбелязала спад, но че не е променила своята насока.
-
5 години от опустошителното цунами в Югоизточна Азия

Днес светът отбелязва 5тата годишнина от опустошителното цунами в Югоизточна Азия, което бе причинено от земен трус с магнитуд 9,3 бала по скалата на Рихтер и което отне живота на 226 000 души.

Изпратена 26.12.2009 11:47:07 UTC

Обновена 26.12.2009 11:47:07 UTC

Днес светът отбелязва 5тата годишнина от опустошителното цунами в Югоизточна Азия, което бе причинено от земен трус с магнитуд 9,3 бала по скалата на Рихтер и което отне живота на 226 000 души.

В памет на загиналите в бедствието бяха организирани различни церемонии в пострадалите страни.

Единствено в Индонезия бяха починали 166 хиляди души. На възпоменателните церемонии в Банда Аче хиляди граждани отправиха молитви за душите на своите близки починали в бедствието. Въпреки, че от бедствието изминаха 5 години на 80% от пострадалите днес все още не са предоставени подходящи жилища.

В Тайланд, където цунамито отне живота на 5 398 души също бяха организирани възпоменателни церемонии. В областта, където един от най-прекрасните плажове в света бе превърнат в масово гробище народа все още се страхува да строи жилища.

В Шри Ланка, където починаха 31 хиляди души, жертвите от бедствието бяха почетени с едноминутно мълчание и бяха отправени критики, че системата за ранно предупреждение при цунами днес все още не завършена поради корупциите в страната.
-
Арестувани бяха 23 заподозрени...

В рамките на операциите срещу терористичната организация органично продължение на ПКК бяха арестувани 23ма от 28те лица предадени на съда, а останалите 5ма сред които и кмета на Сиирт Селим Садък след като бяха свалени показанията им бяха освободени.

Изпратена 26.12.2009 11:32:20 UTC

Обновена 26.12.2009 12:31:46 UTC

В рамките на операциите срещу терористичната организация органично продължение на ПКК бяха арестувани 23ма от 28те лица предадени на съда, а останалите 5ма сред които и кмета на Сиирт Селим Садък след като бяха свалени показанията им бяха освободени.

В едновременните операции срещу терористичната организация Ка Дже Ка осъществени в 11 окръга на Турция: Анкара, Истанбул, Измир, Диярбакър, Сиирт, Хаккяри, Тунджели, Батман, Шанлъурфа, Шърнак и Ван бяха задържани общо 36 души сред, които и 9 кмета.

28 от задържаните бяха предадени на съда за снемане на показанията им. Съдът арестува 23ма от тях с обвинение в членство в терористична организация и в оказване на подкрепа за терористична организация.

Сред арестуваните са и кмета на Батман Неждет Аталай, бившия депутат Хатип Диджле и кметовете на 6 общини.
-
Мемедяров посети Анкара

Външният министър на Азербайджан Елмар Мемедяров осъществи официално посещение в Анкара.

Изпратена 26.12.2009 11:35:32 UTC

Обновена 26.12.2009 11:35:32 UTC

Външният министър на Азербайджан Елмар Мемедяров осъществи официално посещение в Анкара.

Външният министър на Турция Ахмет Давутоглу и Мемедяров първо посетиха паметника на Хайдар Алиев в столичния квартал Батъкент, а след това преминаха във Външното министерство.

Протоколът за взаимна отмяна на визите между Турция и Азербайджан, който се планираше да бъде подписан вчера бе отложен за по-предна дата поради някои бюрократични пропуски от страна на Азербайджан.

Давутоглу отбеляза, че мира в Кавказ вече не е далеч и каза дословно: „Турция оказва пълна подкрепа за нормализирането на отношенията между Азербайджан и Армения и за прекратяване на окупацията на Нагорни Карабах”.

Външният министър на Азербайджан Елмар Мемедяров на свой ред каза, че Турция винаги е оказвала подкрепа за Азербайджан още от както извоюва своята независимост и че приемат Турция свой най-близък приятел.

По-късно Мемедяров бе приет от премиера Реджеп Тайип Ердоган.
-
Преглед на турския печат 26.12.2009 г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешната турска преса.

Изпратена 26.12.2009 11:30:12 UTC

Обновена 26.12.2009 11:30:12 UTC

Вестник Джумхуриет в новината със заглавие „Иньоню бе възпоменат с обич и уважение” съобщава, че в 36тата годишнина от смъртта на втория президент на Република Турция Исмет Иньоню този важен пълководец от Национално-освободителната война, съратник на Ататюрк, виден политик и държавник е бил възпоменат с различни мероприятия. Вестникът предава, че първата церемония в памет на Иньоню е била организирана на гроба му в Мавзолея на Ататюрк и че на церемонията от името на президента Абдуллах Гюл е участвал генералния секретар на президентството Мустафа Исен, заместник председателя на ВНСТ Гюлдал Мумджу, министри, политици и висши военни. В новината се отбелязва, че президентът Абдуллах Гюл, премиерът Реджеп Тайип Ердоган и лидерът на Републиканската народна партия Дениз Байкал са публикували послания по повод годишнината от смъртта на Исмет Иньоню.

Вестник Заман съобщава, че външният министър Ахемт Давутоглу е приел външния министър на Азербайджан Елмар Мемедяров в новата резиденция на външното министерство и че този жест е показател за голямото значение, което отдава Турция на братски Азербайджан. Вестникът предава, че по време на посещението на Мемедяров в Анкара и двете страни са отправили топли послания. Вестникът пише, че на срещата на Давутоглу и Мемедяров са били обсъдени главно дейностите на Минската група по въпроса с Нагорни Карабах, Афганистан и съвместните енергийни проекти.

Вестник Сабах предава, че вън шният министър на Иран Манучехр Мутаки в изявление за иранския телевизионен канал ИРИБ-2, във връзка със страната, в която са готови да складират нискообогатения уран на Иран в замяна, на който ще бъде внасяно ядрено гориво е казал следното ”Между Иран и Турция не съществуват никакви проблеми”. Мутаки е посочил, че сътрудничеството между Иран, Турция, Ливан, Сирия и Ирак ще има много положителни последици за целия регион. Вестникът съобщава, че външният министър на Турция Ахмет Давутоглу на свой ред е казал: „Всеки е запознат с усилията на Турция по този въпрос. Ще направим всичко което е по силите ни за постигането на дипломатическо разрешение, което няма да доведе до ново напрежение”.

Вестник Заман в новината със заглавие „След отмяната на визите броят на сирийските туристи се покачи двукратно” отбелязва, че след като Сирия и Турция подписаха договор за отмяна на визите броят на сирийските туристи посетили Турция през последните два месеца е нараснал с 97% в сравнение със същия период на миналата година. Вестникът предава, че в периода Октомври-Ноември 2008 година Турция е била посетена от 66 568 туриста и че през същия период на 2009 година на посещение в Турция са пристигнали 131 663 сирийски туриста, което е 97% повече. В новината пише, че по този начин Сирия се е покачила на 15 позиция в класацията на страните посещаващи най-много Турция.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2