Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 23 декември 2009 г.

Turkiye Haberler - 23.12.2009 !

Разкритие за подготвяно покушение срещу турски вицепремиер разбуни духовете в Анкара
23 декември 2009 | 14:54 | Агенция "Фокус"
Анкара. Разкритието за подслушване на турския вицепремиер Бюлент Арънч и за подготвяно покушение срещу него разбуни духовете в Турция, пише турският вестник „Заман”. В тази връзка Анкарската републиканска прокуратура води разследване срещу полковник Еркан Й. Б. и капитан Ибрахим Г., у които бяха открити домашният адрес и телефони на Бюлент Арънч. При обиска на колите и на домовете на двамата са били открити скици на домовете и на маршрутите, по които се движат много политици и депутати – сред тях са президентът Абдуллах Гюл, премиерът Реджеп Тайип Ердоган, председателят на парламента Мехмет Али Шахин и др. Според разследването предполагаеми виновници за подготвяното покушение са някои леви организации.

Високопоставени представители на ПКК заплашиха с още улични протести и надигания в Турция
23 декември 2009 | 14:32 | Агенция "Фокус"
Диарбекир. Високопоставени представители на Кюрдската работническа партия /ПКК/ заплашиха с улични протести и надигания докато не бъде решен кюрдският въпрос в Турция, пише турският вестник „Ватан”. „Ако нерешаването на кюрдския въпрос бъде още удължено във времето, Турция може да отиде към по-големи сблъсъци и вътрешна война”, заявява Дуран Калкан - високопоставен представител на терористичната организация пред кюрдската агенция „Фърат”. Калкан коментира уличните протести от последните седмици в редица градове в Югоизточна Турция и Истанбул и посочва, че преди време лидерът на ПКК Абдуллах Йоджалан е спрял разрастването им, тъй като Турция е можела да стигне до гражданска война. Той е призовал без повече проливане на кръв проблемът да бъде решен по мирен начин. Според Калкан докато Турция не се демократизира, заплахата от сблъсъци и вътрешна война няма да отпадне и се налага час по-скоро да се действа в тази посока.

Абдуллах Гюл призова политическите партии в Турция да действат отговорно и да не предизвикват вътрешни кризи
23 декември 2009 | 14:08 | Агенция "Фокус"
Кувейт. Президентът Абдуллах Гюл призова политическите партии в Турция да действат национално отговорно и да не предизвикват вътрешни кризи, които се отразяват негативно върху страната, пише турският вестник „Хюриет”. Гюл, който е на посещение в Кувейт, посочи, че вътрешните кризи се отразяват отрицателно върху представата отвън, което не трябва да се допуска. „В настоящия момент имаме някои проблеми, но те не трябва да се превръщат в криза”, каза турският президент и добави, че онези, които правят политика и онези, които коментират политиката, трябва да запазват благоприличие и да внимават за начина, по който правят това.

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган е на посещение в Сирия
23 декември 2009 | 13:46 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган пристигна на посещение в Сирия, пише електронното издание на турския вестник „Сабах”. Заедно със сирийския премиер Наджи Отри Ердоган участва в откриването на заседанието на Комисията за стратегическо сътрудничество между Турция и Сирия. При откриването Ердоган изтъкна, че отношенията между двете страни преминават през един исторически период и те са не само приятелски, но и братски страни с близки култури. Той добави, че между двете страни ще бъдат подписани близо 50 споразумения, които включват много въпроси, започвайки от разчистването на мините на турско-сирийската граница. Ердоган изтъкна, че подписаното споразумение за свободна търговия и премахването на визите между двете страни ще увеличи търговския оборот и ще засили връзките. Той определи Сирия като врата към Близкия изток и подчерта, че ако Турция и Сирия действат ръка за ръка, мирът и стабилността в Близкия изток ще са по-постижими.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2