Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 23 декември 2009 г.

Траколожки проучвания ще помагат на Турция по пътя към ЕС !

Траколожки проучвания ще помагат на Турция по пътя към ЕС !

23 декември 2009

София. Обявяването на ХІ международен конгрес в Истанбул (1 - 5 ноември 2010 г.) е голям успех за науката тракология. Не всяка наука за древен народ може да се похвали с проведени десет международни и единадесети предстоящ конгрес за 37 години от обособяването си. По своята същност тези конгреси са световни, тъй като в тях участват учени от престижни университети и научни институти от цял свят. Това каза в интервю за Агенция “Фокус” проф. Валерия Фол от Центъра по тракология в София.
Според нея – става дума за „активиране” на турската историческа наука в областта на тракологията. „Тя реагира абсолютно адекватно на новите политически и икономически реалност. След промените в България, влизането на страната ни в НАТО и в Европейския съюз от Европейска Турция постепенно се изтеглят военните бази и територията се отваря за икономическо развитие и научни изследвания. До този момент турските колеги знаеха точкова, колкото и ние за тракийските паметници в района, т.е. познавахме описанията на пътешествениците, на К. Шкорпил, проф. Б. Филов и публикациите от самото начало на 20 век, когато учените са можели свободно да посещават тази част от древна Тракия. Разбира се, селища по Мраморноморското и Североегейското крайбрежие се проучват отдавна и са въведени в научно обръщение и от там – в създаването на цялостен културен продукт за културния туризъм. Турските колеги бързо публикуват и културно-исторически интерпретират откритията си", каза тя.
Втората важна причина за активиране на траколожките изследвания в Турция е желанието на страната да влезе в Европейския съюз. Траките са един от най-древните европейски народ, индоевропейци са, и са живели не само в Югоизточна Европа, а и в Мала Азия. Те са доказателство, че „древна Европа” не стига до Босфора и Дарданелите. Херодот е казал, че Европа се състои от Елада, Тракия и Македония. И третата основна причина е, че културният туризъм все повече се превръща във водещ дял в икономиката на всички страни. Културният туризъм в Малоазийската територия на Турция е изключително развит. Преминаването от там в Европа е през Истанбул и от мегаполиса може да се поеме към древна Елада или към древна Тракия. Турските колеги са обособили отделна секция по време на конгреса с наименованието „От Бизантион към Константинопол: трансформацията на един тракийски град в имперска столица”. Бизас е тракийски цар, дал името си на града, в който е властвал. Траките са алтернативата на Елада. За културния туризъм е ясно, че елинска култура и цивилизация е бранд на Гърция, Византийска – на Турция и на Гърция, римска – на Италия. Че ще има активиране на изследванията по тракология в Турция пролича още по време на Х-ия международен конгрес по тракология, който се проведе през октомври 2005 г. в Гърция (в Комотини и Александруполис). Тогава научната делегация от Турция бе многобройна и състояща се не само от утвърдени изследователи, а и от много докторанти. Там бе обявено, че те ще организират единадесетия конгрес. И тъй като Истанбул бе избран за културна столица на Европа през 2010 година, то конгресът се обявява и ще се проведе именно в този контекст. Турция винаги е следвала целенасочено целите си с яснотата, че добре направената история ще отвори пътя на мениджърите на културния туризъм – каза още тя.

АФ / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2