Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 24 декември 2009 г.

TRT-VOT-News,24.12.2009

Операции срещу терористичната организация Ка Дже Ка

В 8 окръга на Турция бяха започнати операции срещу органичното продължение на терористичната организация ПКК-Ка Дже Ка.

Изпратена 24.12.2009 13:19:38 UTC

Обновена 24.12.2009 13:19:38 UTC

В 8 окръга на Турция бяха започнати операции срещу органичното продължение на терористичната организация ПКК-Ка Дже Ка.

В рамките на операциите бяха задържани 42 души, сред които и 9 кмета, а така също бяха конфискувани и някои документи.

Операциите продължават.

Операция бе започната и във филиала на Дружеството за защита на правата на човека в град Диярбакър.
-
Положението в Газа

На последното заседание на Съвета за Сигурност на ООН за 2009 година Турция за пореден път постави на дневен ред въпроса за положението в Газа.

Изпратена 24.12.2009 13:06:40 UTC

Обновена 24.12.2009 13:10:07 UTC

На последното заседание на Съвета за Сигурност на ООН за 2009 година Турция за пореден път постави на дневен ред въпроса за положението в Газа.

Постоянният представител на Турция в ООН посланик Ертугрул Апакан заяви, че населението на Газа е в много трудно положение.

Постоянният представител отбеляза, че Турция е отправила призив за незебавното отваряне на преходите за Газа за да може да бъде обезпечено стриктното изпълнение на резолюция номер 1860 на Съвета за сигурност, за да бъдат доставяни хуманитарни помощи за населението и за подобряване на социалноикономическото положение на региона.

Посланик Апакан отбеляза, че Турция е дълбоко огорчена от факта, че няма ни най-малко подобрение в хуманитарната обстановка в Газа въпреки всички тези призиви.

Посланик Апакан отбеляза, че Турция е готова да окаже мащабна подкрепа за хуманитарните помощи след като бъдат отворени преходите за Газа.
-
Поздравления от председателя на ВНСТ

Шахин и премиера Ердоган към християнския свят
Шахин и Ердоган поздравиха християнските граждани с настъпването на Коледа.

Изпратена 24.12.2009 11:41:24 UTC

Обновена 24.12.2009 11:41:24 UTC

Председателят на ВНСТ Мехмет Али Шахин и премиерът Реджеп Таип Ердоган поздравиха християнските граждани с настъпването на празника Коледа. В посланието си председателят на парламента Шахин пожела Коледните празници да допринесат за развитието на световната толерантност и културата за съвместно съжителстване,от които светът се нуждае в голяма степен. А премиерът Ердоган заяви,че празниците,проповядващи обич,взаимопомощ,мир и толерантност заемат важно място при утвърждаването на единството и солидарността на народа.
-
Смъртните случаи от свински грип са 11 516

СЗО направи преценка на хода на пандемията в света.

Изпратена 24.12.2009 11:45:46 UTC

Обновена 24.12.2009 11:45:46 UTC

Световната здравна организация съобщи,че 11 516 са смъртните случаи от свински грип от месец април досега.Пандемията е в кулминацията си в Западна Европа и Северна Америка,докато в Азия проявява вече тенденция на отминаване.В САЩ и Канада вирусът е все още силно разпространен,но леченията в болница и смъртните случаи са намалели.
-
Християнския свят чества Коледните празници.

Кметове от Хатай посетиха по повод Коледа църквите в района.

Изпратена 24.12.2009 14:46:04 UTC

Обновена 24.12.2009 14:46:04 UTC

Делегация от местни кметове в община Искендерун окръг Хатай където религиозната толерантност е на най-високо ниво, обходи католическите и православни църкви в района за да честити Коледа.Отправени бяха послания за мир и братство между религиите. Кметът Фуат Гезгин заяви, че като хора водили мирно съвместно съществуване от 2-3 хиляди години по тези места ,приемат християнския празник като свой празник.

А свещеникът от православната църква Димитри Йълдъръм каза,че в тази страна всички живеят като братя и пожела Коледните празници да донесат на Турция мир,спокойствие и благоденствие. Католическият свещеник, италианецът Луиджи Падовеса от своя страна каза,че е от 5 години в Турция и че изпитва щастие от проявата на гостоприемство и доброжелателство от турските граждани.
-
Давутоглу и Багъш обсъдиха отношенията с ЕС...

Днес външният министър Ахмет Давутоглу и държавният министър и главен преговарящ на Турция с ЕС Егемен Багъш проведоха среща в Анкара, на която обсъдиха последния етап достигнат в отношенията с ЕС.

Изпратена 24.12.2009 13:10:26 UTC

Обновена 24.12.2009 13:10:26 UTC

Днес външният министър Ахмет Давутоглу и държавният министър и главен преговарящ на Турция с ЕС Егемен Багъш проведоха среща в Анкара, на която обсъдиха последния етап достигнат в отношенията с ЕС.

Багъш информира за стъпките предприети за преструктурирането на Генералния секретарият отговарящ по въпросите на ЕС и бяха обсъдени целите на Турция по време на ротационното председателство на Испания.

Давутоглу на свой ред отбеляза, че съвместните дейности на двете министерства са много плодотворни.

В преговорите на Турция с ЕС досега бяха отворени общо 12 преговорни глави, от които единствено преговорната глава „Наука и изследвания” бе закрита. 8 от преговорните глави бяха суспендирани поради възраженията на Кипърската гръцка част, а 5 от преговорните глави са едностранно възпрепятствани от Франция. По 6 от преговорните глави съществуват някои проблеми.
-
Ердоган проведе среща с Есад

Вчера премиерът Реджеп Тайип Ердоган осъществи последната си официална среща в Дамаск с държавния глава на Сирия Бешар Есад...

Изпратена 24.12.2009 12:36:37 UTC

Обновена 24.12.2009 12:36:37 UTC

Вчера премиерът Реджеп Тайип Ердоган осъществи последната си официална среща в Дамаск с държавния глава на Сирия Бешар Есад...

Ердоган и Есад обсъдиха двустранните отношения, регионални въпроси и процеса на „Демократични реформие”...

На съвместна пресконференция след срещата Ердоган припомни за договорите подписани между двете страни и каза дословно: „Открито се вижда, че тези важни стъпки имат голямо социално, търговско, икономическо и културно значение”.

Ердоган отбеляза, че приноса на Турция и Сирия за мира в Близкия Изток е неоспорим и акцентува на значението на дейностите на Съвета за стратегическо сътрудничество.

На въпрос дали Турция отново би поела посредническа роля между Сирия и Израел премиерът Ердоган отбеляза, че Турция винаги е готова да направи това, което е необходимо, но че Израел също трябва да изяви желание по този въпрос.

Държавният глава на Сирия Бешар Есад на свой ред акцентува на успешната роля на Турция на посредник.
-
Преглед на турския печат 24.12.2009 г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешната турска преса.

Изпратена 24.12.2009 12:33:47 UTC

Обновена 24.12.2009 12:33:47 UTC

Вестник Стар в новината със заглавие „Обсъдиха ликвидирането на терора” съобщава за посещението на премиера Реджеп Тайип Ердоган в Сирия. Вестникът пише, че премиерът Ердоган и държавният глава на Сирия Бешар Есад са обсъдили регионалните въпроси и главно ликвидирането на терористичната организация ПКК и изпразването на терористичния лагер Махмур. Вестникът предава, че относно посредничеството на Турция в преговорите между Сирия и Израел Ердоган е казал: „Готови сме да окажем подкрепа при условие, че бъде поискана помощ от Турция”.

Вестник Заман съобщава, че в рамките на посещението на премиера Р.Т.Ердоган в Сирия между двете страни са били подписани общо 51 договора в сферите на транспорта, околната среда, търговията и здравеопазването. Вестникът предава, че сирийските граждани са посрещнали много сърдечно премиера Ердоган по време на посещението му в джамията Сюлеймание.

Вестник Сабах в новината със заглавие „Акционен план от Анкара за ЕС” пише, че през последните месеци държавният министър и главен преговарящ на Турция с ЕС Егемен Багъш е посетил столиците на почти всички страни членки на ЕС. Вестникът предава, че през идните дни Багъш ще проведе среща с председателя на ВНСТ и ще поиска изготвянето на план за реформите, които трябва да бъдат предприети в рамките на членството в ЕС и обсъждане на неодобрените закони.

Вестник Йени Шафак съобщава, че срещата на върха по въпросите на климатичните промени, на която бе подписан „Най-лошият договор в историята” е отворила за дискусии горчивата истина относно бъдещето на ЕС. В новината се отбелязва, че въпросното решение е било взето единственно от САЩ, Китай, Индия, Бразилия и ЮАР. Вестникът предава, че лидерът на европейските либерали Ги Верховстад е оповестил, че е започнала нова императорска епоха и че отказването от проекта за ЕС ще бъде много по-реалистично. В новината се отбелязва, че Верховстад е казал „ЕС не бе поканен на масата за преговори в Копенхаген”.

Вестник Йени Шафак съобщава, че турска технологическа фирма е успяла да произведе посредством нано технология гориво от минерала бор. В новината се отбелязва, че горивото "nano fuel" може да се използва безпроблемно от моторните превозни средства работещи с бензин или нафта и че е много по-икономично от другите горива.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2