Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 24 декември 2009 г.

Turkiye haberler - 24.12.2009г. !

С 82 % е нараснал пазарният дял на автомобилите „Шевролет” в Турция за 2009 година
24 декември 2009 | 16:53 | Агенция "Фокус"
Истанбул. С 82 % е нараснал пазарният дял на автомобилите „Шевролет” в Турция за 2009 година, пише турският вестник „Милиет”. Така „Шевролет” стана от автомобилните марки с най-бързо пазарно развитие в страната. Компанията ще завърши годината с над 10 000 реализирани продажби. Само от „Шевролет круиз”, който беше обявен за най-добър автомобил на годината и е на пазара от 7 месеца, са продадени 4 000 автомобила. Най-новият модел на „Шевролет” ще бъде представен на турския пазар през февруари 2010 година, пише вестникът.

Подобрените икономически показатели трансформираха очакванията на турския бизнес за 2010 година в положителни
24 декември 2009 | 16:35 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Наблюдаваното подобрение в показателите на икономиката на Турция през последните месеци на 2009 година трансформира очакванията на турския бизнес за 2010 година в положителни, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Кризата, която се прояви с намаляване в показателите на производство, потребление, инвестиции, осигуряване на заетост, започна да отслабва с антикризисния пакет, приложен в икономиката на страната. Отшумяване тя показва и в други страни. Съживяването в края на годината в Турция и света дава положителни сигнали за бизнес климата през идващата година. Според представителя на Сдружението на турските индустриалци и бизнесмени /ТЮСИАД/ Халук Динчер през 2010 година не се очаква някакъв значителен растеж. По думите му средносрочната програма на правителството залага много консервативни цели. В тази ситуация оръжията на Турция в борбата срещу проявленията на кризата са силната банкова система, предприемаческият дух на бизнес кръговете и иновациите. Той изтъкна, че е необходим много тесен диалог между бизнес кръговете и правителството, за да може да се постигне среден растеж от 5 %.

Новосъздадената Партия на мира и демокрацията в Турция внася утре молба за изграждане на парламентарна група
24 декември 2009 | 16:04 | Агенция "Фокус"
Анкара. Новосъздадената Партия на мира и демокрацията в Турция, която „подслони” членовете на забранената прокюрдска Партия на демократичното общество, ще внесе утре молба за изграждане на парламентарна група, съобщава телевизионният канал Ен Ти Ви. В партията се включи и независимият депутат Уфук Урас. За създаването на парламентарна група са необходими 20 депутати. Със забраната от Конституционния съд броят на депутатите от ПДО падна от 21 на 19, тъй като съдът наложи искане за отнемане на депутатския мандат на Ахмет Тюрк и Айсел Туглук.

Управляващите в Турция развиват синдрома „Берлускони” с твърденията за покушения, каза лидерът на НРП
24 декември 2009 | 15:48 | Агенция "Фокус"
Анкара. Лидерът на Народнорепубликанската партия /НРП/ в Турция Дениз Байкал заяви във връзка със самоубийството на офицера от военноморските сили, задържан по делото „Ергенекон” и с ареста на служители на Националната разузнавателна организация в Ерзинджан, които са представители на алевийската общност, че ако има атака срещу тези хора заради тяхната принадлежност, това веднага трябва да бъде предотвратено, защото ще породи големи травми в обществото. Това пише турският вестник „Хюриет”. На заседание на централния съвет на НРП вчера Байкал припомни думите на съпругата на самоубилия се офицер, че на мушката са офицерите алевии и все те биват арестувани. Байкал посочи, че с твърдението за подготвяно покушение срещу вицепремиера Бюлент Арънч у управляващите се е появил синдромът „Берлускони” и правителството се опитва да спечели точки с измислени твърдения за покушения.

Сирия е врата към Близкия изток, каза турският премиер Ердоган по време на визитата си в Дамаск
24 декември 2009 | 15:03 | Агенция "Фокус"
Дамаск/Анкара. Регионалното сътрудничество ще заздрави стабилността и мира в Близкия изток, каза премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган на заседанието на Комисията за стратегическо сътрудничество Турция-Сирия в Дамаск, пише турският вестник „Йени шафак”. На заседанието сирийският премиер Наджи Отри посочи, че Израел не проявява склонност към мирните преговори и посредничеството на Турция е необходимо. Ердоган, който от вчера е на двудневна визита в Сирия, посочи, че разглеждат Сирия като врата към 320-милионния пазар на Близкия изток. Той изтъкна, че сближаването със страните от Близкия изток във външната политика не е промяна на ориентацията и отговори с поговорката, че реката си тече в коритото. По думите му не сближаването днес е проблем, а проблем е била студенината в миналото.
При визитата на Ердоган в Дамаск бяха подписани близо 50 споразумения за разширяване на търговските и икономическите връзки, пише вестникът.

31 души бяха задържаха при операции срещу цивилна структура на ПКК в Турция
24 декември 2009 | 14:08 | Агенция "Фокус"
Диарбекир. 31 души, от които 8 кметове са задържани в рамките на операция срещу цивилната структура на Кюрдската работническа партия /ПКК/ Съюз на общностите на Кюрдистан, пише турският вестник „Ватан”. Операциите, които се провеждат в 11 провинции, продължават, а задържаните са подложени на разпит в отдела за борба срещу тероризма към Главната дирекция на полицията. Сред задържаните са кметът на Сиирт Селим Садак, на Джизре Айдън Будак, на Каяпънар Зюлкюф Каратекин и др. Републиканската прокуратура в Диарбекир беше повдигнала обвинение срещу организацията на 28 май 2009 година за извършване на уж правораздавателни функции в името на организацията, за създаване на нейни структури в официални държавни институции, опит за прилагане на модел на т.н. свободни общини.

Вървим към ЕС без да капитулираме, а за да допринесем с богатството си, каза турският главен преговарящ
24 декември 2009 | 13:45 | Агенция "Фокус"
Анкара. Главният преговарящ на Турция с ЕС Егемен Багъш заяви, че се насочват към ЕС, за да допринесат с богатството на собствената си история и със съзнанието за необходимостта от извличането на положителните примери от миналото, пише турският вестник „Милиет”. На среща с журналисти вчера Багъш каза, че ще работят за създаването на длъжност помощник-областен управител, пряко отговарящ за връзките с ЕС и политиката по евроинтеграция в 81-те провинциални центрове.
„ЕС е един от най-важните проекти на правителството ни. Това е проекта на цялата държава”, каза турският главен преговарящ. Той посочи, че и опозицията е обещала подкрепа в тази насока, но нека да докаже на действие тази своя позиция. По думите му 60 % от турските граждани ще подкрепят членството на Турция в ЕС. Той посочи също, че с оглед процеса на евроинтеграция бързото преминаване към биометрични паспорти е особено важно.

АФП: Турската полиция задържа 31 души при операция срещу ПКК
24 декември 2009 | 10:24 | Агенция "Фокус"
Диарбекир. Турската полиция е задържала днес сутринта 31 души в рамките на операция срещу кюрдските сепаратисти, предаде АФП, позовавайки се на полицейски източник.
Полицията е претърсила домовете заподозрени в 11 провинции като част от разследване срещу незаконната Кюрдска работническа партия (ПКК).
Това е третата подобна операция за тази година. Срещу над 100 души вече бяха повдигнати обвинения от главната прокуратура в Диарбекир.
Сред задържаните днес са осем кмета от населени предимно с кюрди градове, които са били членове на забранената от скоро прокюрдска Партия на демократичното общество (ПДО).

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2