Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 24 декември 2009 г.

Арестуваха 31 души от новата прокюрдска партия в Турция !

Арестуваха 31 души от новата прокюрдска партия в Турция !

Автор: Нихал Йозерган – кор. на БНР в Истанбул

Сред задържаните по време на полицейската акция са 20 кюрдски политици и 9 кмета от общините в кюрдските райони, както и говорителят на преименуваната прокюрдска Партия на мира и демокрацията - Хатип Диджле. Арестуваните са обвинени за връзки с новата терористична групировка КСК, свързана с кюрдските сепаратисти от ПКК.

Повечето от задържаните 31 души наскоро преминаха в състава на новосформираната прокюрдска Партия на мира и демокрацията, след като Конституционният съд в Анкара реши да забрани Партията на демократичното общество, заради връзки с ПКК. Съобщава се, че широкомащабната полицейска операция се е провела рано призори едновременно в 11 окръга по нареждане на главния прокурор на Диарбекир. Екипите са щурмували домовете и са извършили обиски. Твърди се, че акцията е била насочена срещу новообразуващото се крило на терористичната организация ПКК, която цели да пренасочи дейстията си в градска среда, за да извършва сензационни атентати в големите турски градове.

Сред задържаните са 9 кмета от кюрдските общини – Диарбекир, Сиирт, Урфа, Мардин, Шърнак, Джизре, Батман и други общинари от по-малките кюрдски провинции в района на югоизточна Турция, където населението е предимно кюрдско. Прави впечатление, че сред арестуваните е и дългогодишният кюрдски политик Хатип Диджле, който към момента е говорител на Кюрдския конгрес на новата Партия на мира и демокрацията. Председателят на преименуваната прокюрдска партия Демир Челик предупреди, че "в страната е налица риск мирните искания на кюрдите да бъдат тероризирани и изблъскани от турското общество".

бнр / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2