Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 23 декември 2009 г.

TRT - VOT - News,23.12.2009 !

САЩ и Русия преговарят над договора СТАРТ-2...

САЩ оповестиха, че е постигнат съществен напредък в преговорите с Русия за намаляване числеността на ядрените оръжия...

Изпратена 23.12.2009 11:04:05 UTC

Обновена 23.12.2009 11:04:05 UTC

САЩ оповестиха, че е постигнат съществен напредък в преговорите с Русия за намаляване числеността на ядрените оръжия.
В изявлението, което направи след изявлението на руския външен министър Сергей Лавров, че планират радикално и прецедентно намаляване на броя на ядрените оръжия, говорителят на Държавния Департамент на САЩ Кроули отбеляза, че съхраняват вярата си, че в рамките на добрата воля и усилията на двете страни, ще бъде постигнат желания резултат.
Говорителят каза, че въпросите обсъждащи се в рамките на подготовката на новия договор, който ще заеме мястото на договора СТАРТ-1, подписан през 1995та година и чийто срок изтича на пети декември, са много комплексни и затова и двете страни не правят прибързани стъпки в рамките на преговорите.
-
Местни избори в Азербайджан...

Започнаха местните избори в Азербайджан...

Изпратена 23.12.2009 11:15:40 UTC

Обновена 23.12.2009 11:15:40 UTC

Започнаха местните избори в Азербайджан...

Гласове ще подадат около 4 милиона и 500 хиляди избиратели.

Гласоподавателите ще изберат членовете и кметовете на 1718 общински съвета.

В изборите участват 18 политически партии и около 30 000 независими кандидати.

Гласоподаването, което започна в 08:00 часа местно време ще приключи след 19:00 часа.
-
Ердоган води контакти в Дамаск...

Снощи премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган отпътува за столицата на Сирия Дамаск...

Изпратена 23.12.2009 10:51:16 UTC

Обновена 23.12.2009 10:51:16 UTC

В рамките на политиката си за нулеви проблеми със съседните страни, Турция продължава инициативите за поставянето на основите на нов период в отношенията със Сирия.
Преди три месеца, в Истанбул, двете страни взеха решение за отменяне на визовия режим за гражданите на двете страни. Сега столицата на Сирия Дамаск е домакин на заседанието на Съвета за сътрудничество на високо равнище.
Снощи премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган отпътува за столицата на Сирия Дамаск. Посещението на Ердоган в Дамаск започна с жест на сирийския държавен глава Бешар Есад. Преди десет дена почина братът на Бешар Есад, и в съответствие със сирийските традиции, той не приема гости в продължение на 40 дена. Но Есад, нарушавайки тази традиция прие снощи премиера Ердоган. Този жест е доказателство за значението, което сирийската администрация отдава на отношенията с Турция.
Премиерът на Сирия Наджи Отри посрещна премиера Ердоган с официална церемония организирана пред сградата на министерския съвет.
След разговора насаме и официалните преговори между делегациите на двете страни, бе преминато към заседанието на Съвета за сътрудничество на високо равнище.
Очаква се в рамките на посещението да бъдат подписани близо 50 двустнанни спогодби.
Премиерът Ердоган ще се срещне отново с държавния глава на Сирия Бешар Есад на официална вечеря, която ще бъде организирана в негова чест.
-
Преглед на чуждия печат 23.12.2009

Преглед на новини и анализи за Турция в чуждестранната медия

Изпратена 23.12.2009 08:54:45 UTC

Обновена 23.12.2009 08:54:45 UTC

Високотиражният германски вестник Берлинер Цайтунг се спира на въпроса за закриването на Партията на демократичното общество.В новината се отбелязва че закриването на партията ще бъде в полза на процеса на демократични реформи и че тази партия не се е възползвала от възможностите на този процес и е обърнала по-голямо внимание на указанията на главатаря на терористичната организация ,който всъщност е възпрепятствал в известен смисъл процеса на демократизация. Вестникът изтъква,че новата партия,която ще бъде учредена,ще трябва да бъде по внимателна за да не вреди на този демократичен процес.

….Руският вестник Независимая газета пише,че въпреки прилаганото ембарго на ТРСК,стандартът на живот в страната е доста висок.В новината се пояснява,че в ТРСК са открити представителства на редица автомобилни гиганти и филиал на една английска банка и се посочват следните статитстически данни:

…”По 524 автомобила се падат на всеки 1000 души,а доходът на глава от населението надхвърля 15 хиляди долара годишно,докато преди 26 години когато е била обявена републиката този доход е бил едва 1305 долара,секторът на туризма се развива усилено и миналата година в Северен Кипър са прекарали ваканцията си 300 хиляди души.

…..Италианският вестник Ил Соле 24 Оре прави анализ на малките и средни предприятия в Турция и помества думите на председателя на Римската индустриална палата Алесандро Калтагироне,че италианските фирми желаят да разширят инвестициите и стокообмена с турските фирми,които имат блестящо бъдеще.Вестникът сочи,че в периода януари-юли 2009 година италианските инвестиции в Турция са отбелязали 38.2 процентен ръст и че този растеж ще се увеличи още повече след подписването на специален договор между Индустриалната палата в Рим и Агенцията за стимулиране и популяризиране на инвестициите при МС през февруари 2010 година.

….Германският вестник Кьолнер Щтад Анзейгер привлича вниманието,че през 2010 година Истанбул ще бъде културна столица на Европа. Вестникът подчертава,че като културна столица на Европа Истанбул ще обогати още повече тази идея и че мегаполисът ще бъде домакин на редица проекти в областта на културата.

През 2010 година туристически обекти като Света София,джамията Султанахмет и сараят Топкапъ ще заблестят още повече с богатото културно наследство,което притежават.Културните столици през 2010 година ще разработят темата „Земя, въздух, вода и огън” и че до месец март основната тема ще бъде земята,пише вестникът. От месец юни до 22 септември ще надделее темата Вода и на преден план ще излезе ключовата функция на Истанбул като мост между Азия и Европа.Ще бъде организирана изложбата „Босфорската Европа”,където творци от цял свят ще представят произведенията си.
-
Преглед на турския печат 23.12.2009 г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешната турска преса.

Изпратена 23.12.2009 11:05:35 UTC

Обновена 23.12.2009 11:05:35 UTC

Вестник Джумхуриет в новината със заглавие „Кризата с Израел бе разрешена” предава, че генералният директор на турската компания за авиационна и космическа индустрия ТУСАШ Мухарем Дьорткашлъ е съобщил, че е било разрешено неразбирателството относно закупуването от Израел на безпилотни самолети „Херон”. Вестникът отбелязва, че генералният директор на ТУСАШ е съобщил, че първата пратка от поръчката за 10 самолета Херон ще бъде доставена през първото тримесечие на 2010 година.

Вестник Джумхуриет пише, че правителството на Германия търси пътища да изтегли силите си от Афганистан. Вестникът акцентува, че министърът на отбраната на Германия Карл Теодор Цу Гутенберг е казал „Преговори може да бъдат водени и с умерените талибани” и предава, че Германия се подготвя да се изтегли от Афганистан преди да е загубила авторитет.

В новината със заглавие „Снежни бури парализираха Европа” вестник Хюрриет съобщава, че снежните бури и ниските температури са станали причина за смъртта на най-малко 80 души в Европа. Вестникът сочи, че поради снеговалежите са били отменени полетите в редица европейски страни и че хиляди пътници са били принудени да чакат на летищата.

Вестник Хюрриет съобщава, че Турските авиолинии, които през изминалите дни подписаха спонсорски договор на стойност 3 милиона евро с прочутия испански клуб Барселона сега се подготвят да станат спонсори на английския футболен клуб Манчестър Юнайтед.

Вестник Миллиет в новината със заглавие „Турско-Гръцко приятелство в медицината” съобщава, че турски и гръцки лекари съвместно са оперирали двама пациента с дупка в сърцето в Анкара. Вестникът предава, че турските и гръцките лекари са провели успешни безкръвни операции.

Вестник Хабер Тюрк предава, че американската преса е проявила голям интерес към супер звездата на турската поп музика Ажда Пеккан след концерта, който изнесе в Ню Йорк. Вестникът отбелязва, че вестник Ню Йорк Таймс е писал, че феновете на Ажда Пекан са повече от тези на световноизвестната певица Шер.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2