Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 29 декември 2009 г.

TRT - VOT - News,29.12.2009 !

Акционният план за Югоизточен Анадол

Акционният план за Югоизточен Анадол ГАП стъпка по стъпка ще бъде поставен в изъпленине.

Изпратена 29.12.2009 11:49:15 UTC

Обновена 29.12.2009 11:49:15 UTC

Акционният план за Югоизточен Анадол ГАП стъпка по стъпка ще бъде поставен в изъпленине.

След като през 2012 година бъдат въведени в експлоатация напоителните канали, всички долини в басейна на река Ефрат ще бъдат напоявани. По този начин ще бъде увеличена плодородността на долините в областта.

В тези рамки още от сега бяха започнати инфарструктурни дейности за транспортирането на селскостопанските стоки. Дейностите за строеж на магистрала, която ще свърже областта с Хабур също продължават.

Финансови проблеми по реализацията на проектите от акционния план за Югоизточен Анадол ГАП не съществуват. До днес за пътно-строителните дейности бяха изразходвани над 500 милиона турски лири.
-
Сапатеро е на посещение в Кипърската гръцка част...

Премиерът на Испания Хосе Луис Сапатеро посети Кипърската гръцка част...

Изпратена 29.12.2009 11:13:49 UTC

Обновена 29.12.2009 11:13:49 UTC

Премиерът на Испания Хосе Луис Сапатеро посети Кипърската гръцка част. Премиерът на Испания, която на първи януари ще поеме мандатното председателство на ЕС отбеляза, че като мандатен председател на съюза ще поощрят и ще окажат подкрепа на преговорите за разрешаване на кипърския проблем.
Сапатеро, който посети заедно със съпругата си кипърската гръчка част се срещна с кипърския гръцки лидер Димитрис Христофяс. След срещата Христофяс и Сапатеро организираха съвместна пресконференция. Сапатеро каза, че подкрепят продължаването на процеса на преговори в рамките на критериите на ООН и на ЕС, за намиране на разрешение въз основа на принципа за единна държава.
След контактите си Сапатеро отпътува от Кипърската гръцка част.
Очаква се през януари Сапатеро да покани президента на ТРСК Талят в Испания.
-
Азербайджан се подготвя за отмяна на визовия режим с Турция...

Говорителят на министерството на външните работи на Азербайджан Елхан Полухов зяви, че в Азербайджан се водят подготовки за анулиране на визовия режим с Турция...

Изпратена 29.12.2009 11:09:35 UTC

Обновена 29.12.2009 11:09:35 UTC

Говорителят на министерството на външните работи на Азербайджан Елхан Полухов зяви, че въпросът за анулирането на визовия режим между Турция и Азербайджан ще бъде поставен отново на дневен ред след като в Азербайджан бъдат приключени бюрократичните операции по въпроса. Полухов каза, че продължава кореспонденцията между отделните държавни институции в страната и че очакват отговорите на съответните държавни инстанции. Плухов посочи, че с приключването на бюрократичните процедури, ще поствят отново на дневен ред въпроса за взаимната отмяна с Турция на визовия режим за гражданите на двете страни.
-
Започна серийното производство на КАЛКАН...

Започна серийното производство на радара за противовъздушна отбранителна система КАЛКАН, който бе произведен от АСЕЛСАН с напълно национални възможности.

Изпратена 29.12.2009 11:46:38 UTC

Обновена 29.12.2009 11:46:38 UTC

Започна серийното производство на радара за противовъздушна отбранителна система КАЛКАН, който бе произведен от АСЕЛСАН с напълно национални възможности.

След подробни изпитания радара бе предаден на Турските въоръжени сили.

Министерството на националната отбрана и АСЕЛСАН подписаха договор по въпроса на стойност 71 милиона долара.

Радарът КАЛКАН реализира с успех търсене, устяновяване и преследване на всякъкви въздушни цели като хеликоптери, самолети, безпилотни самолети и ракети.

Автоматично класифицира информацията и я предава на командно контролните системи.
-
Съветът за Национална Сигурност обсъди последните външни и вътрешни събития...

Вчера в резиденция Чанкая под председателството на президента Абдуллах Гюл бе проведено последното за 2009та година заседание на Съвета за Национална Сигурност...

Изпратена 29.12.2009 10:57:17 UTC

Обновена 29.12.2009 10:57:17 UTC

Вчера в резиденция Чанкая под председателството на президента Абдуллах Гюл бе проведено последното за 2009та година заседание на Съвета за Национална Сигурност.
В декларацията, която бе публикувана след продължилите 4 и половина часа обсъждания, бе подчертано, че е била направена преценка на събития в страната и чужбина, засягащи сигурността на Турция и бе изразена пълна решителност за продължаване на борбата с терористичната организация ПКК, а също така и очакването, че турските граждани ще проявят хладнокръвие и ще избягват действия, които ще навредят на атмосферата на братство в страната.
В декларацията бе посочено, че са били обсъдени предстоящите на 7ми март 2010та година избори в Ирак, срещите в Ирак на тристранния механизъм Турция-САЩ-Ирак и отношениятас Ирак и е била направена преценка на отношенията с ЕС в рамките на процеса на присъединителни преговори.
След заседанието на Съвета за Национална Сигурност премиерът Ердоган проведе консултативна среща в премиерската резиденция с министрите от Съвета за Сигурност.
-
Преглед на турския печат 29.12.2009

Обзор на новините по страниците на турските вестници от 29ти декември 2009та година.

Изпратена 29.12.2009 08:06:22 UTC
Обновена 29.12.2009 08:07:37 UTC
Сред основните теми по страниците на днешните турски вестници главно място заемат новините във връзка с проведеното вчера заседание на Съвета за Национална Сигурност и на продължаващите опозиционни вълнения в Иран.
Вестник Йени Шафак в новината озаглавена "В дневния ред е процесът на демократизация", вестникът отбелязва, че на продължилото 4 и половина часа в резиденция Чанкая под председателството на президента Абдуллах Гюл заседание на Съвета за Национална сигурност, са били обсъдени събития в страната и в чужбина засягащи сигурността на Турция и е бил отправен призивът за братство, солидарност и хладнокръвие.
"Отпечатък над последното заседание за 2009та година на Съвета за Национална Сигурност поставиха кипърският проблем и пакета за демократизация". В новината под това заглавие вестник Заман отбелязва, че за първи път от три години насам процесът на членство в ЕС е бил включен в дневния ред на заседанието на съвета и от ЕС е било поискано да вдигне политическите пречки, които някои страни членки поставят пред Турция. В новината пише, че държавния министър и главен преговарящ с ЕС Егемен Багъш и генералния секретар на отдела за връзки с ЕС Волкан Бозкър са запознали в течение на един час членовете на кабинета за сигурност с процеса на членство на Турция в ЕС.
Вестник Заман съобщава, че израелския външен министър Авигдор Лиеберман е отхвърлил напълно възможността Турция да поеме отново ролята на посредник в преговорите между Израел и Сирия и подчертава, че това изявление е засенчило подобряването в двустранните отношения започнало след посещението на израелския министър на индустрията Бенямин Бен Елиезер в Турция и срещата на президента Гюл в Копенхаген с израелския президент Шимон Перез.
Вестник Джумхурийет в новината озаглавена "300 арестувани в Иран" съобщава, че броят на убитите от иранската полиция привърженици на опозицията е нарастнал на 15 и че са били арестувани 300 души, сред които и съветниците на опозиционните лидери Мусави, Ибрахим Язиди и бившия президент Хатеми. В новината пише, че иранската държавна телевизия е разпространила твърдението, че 10 от убитите са антидържавни терористи, а източници на опозицията са отбелязали, че вълненията са се разпространили и в градовете Кум, Шираз, Исфахан, Неджефабад и Мешхед.
"Новата цел на САЩ е Йемен". В новината под това заглавие вестник Йени Шафак пише, че според британския вестник Сън е била получена разузнавателна информация, че в Йемен се обучават в нападения над летища 25 члена на терористичната организация Ел Каиде. Йени Шафак съобщава, че и според мериканския Ню Йорк Таймз, третият фронт на САЩ е Йемен. В новината се подчертава също така, че след неуспешния опит за бомбено нападение в самолет пътуващ от Амстердам за Детройт, Турските Авиолинии са увеличили мерките за сигурност в самолетите и отбелязва, че дори прочутата турска поп певица Ажда Пеккан е била претърсена основно на връщане от САЩ.
Вестник Ватан пише, че според Световната Здравна Организация, се наблюдава сериозен спад в броя на заболяванията от Свински Грип в Северна Америка и в Западна Европа и че има голямо намаление на броя на болните в Турция, постъпили на лечение в болница с оплаквания за Свински Грип.
Последната ни новина е от вестник Хюррийет. Вестникът пише, че според данните на мнистерството на културата и туризма на Турция, музеите и историческите обекти в страната през 2009та година са били посетени от 20 милиона и 192 хиляди туристи и че сред обектите привлекли най-голям брой туристи от страната и чужбина са Аясофия, двореца Топкапъ, музея на Мевляна, руините на древните грладове Ефес, Хиераполис и Гьореме.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2