Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 28 декември 2009 г.

TRT - VOT - News,28.12.2009 !

Улични вълнения в Иран...

В Иран възникнаха сблъсъци между полицията и привърженици на опозицията....

Изпратена 28.12.2009 10:48:34 UTC

Обновена 28.12.2009 10:48:34 UTC

В Иран възникнаха сблъсъци между полицията и привърженици на опозицията. Иранската държавна телевизия съобщи, че са били убити 15 души и че са арестувани над 300 души.
Площад Имам Хюсейни в центъра на столицата Техеран, през последните дни е арена на ожесточени сблъсъци между привърженици на опозицията и полицията.
Демонстрантите отправях антиправителствени лозунги и подпалват мотоциклетите на полицията. Иранската телевизия отбеляза, че сред 15тте загинали по време на сблъсъците между демонстрантите и полицията се намира и 20 годишният братовчед на опозиционния лидер Мусави. Държавната телевизия отбеляза, че 10 от убитите в Техеран са били членове на антиреволюционни терористични групи.
Интернет сайт на опозицията съобщава, че е бил арестуван генералният секретар на Движението за Свобода на Иран, Ибрахим Йезид.
Йезид, който бе външен министър на първото иранско правителство сформирано след ислямската революция, по-късно бе поел поста на генерален секретар на Движението за Свобода на Иран.
-
Турция винаги ще бъде заедно с палестинския народ...

Министърът на външните работи Ахмед Давутоглу посети по повод годишнината от израелската операция в Ивицата Газа посолството на Палестина в Анкара...

Изпратена 28.12.2009 10:43:20 UTC

Обновена 28.12.2009 10:43:20 UTC

Министърът на външните работи Ахмед Давутоглу посети по повод годишнината от израелската операция в Ивицата Газа посолството на Палестина в Анкара и предаде посланията на Турция в подкрепа на Палестина. На пресконференцията, която организира заедно с посланика на Палестина в Анкара Небил Маруф той подчерта, че Турция винаги ще оказва подкрепа на палестинския народ.
Давутоглу отправи призив и към международната общественост и отбеляза, че за установяването на мир в региона е необходимо незабавно да бъде вдигната изрaелската блокада наложена на Ивицата Газа.
Давутоглу подчерта, че положението в региона е много тежко и че Турция отправя към всички страни призива да бъде вдигната блокадата и да бъде даден шанс на умиротворителния процес.
Давутоглу отбеляза, че Близкият Изток е като бомба със закъснител и че ако блокадата на Ивицата Газа продължи, това ще доведе до последици, които всеки момент може да предизвикат ескалация на напрежението.
Давутоглу подчерта, че постигането на компромис между палестинските фракции е от голямо значение за бъдещето на Палестина.
Посланикът на Палестина в Анкара Маруф от своя страна благодари на турския народ за подкрепата и помоща оказана на палестинския народ.
-
NBC се извини за грешката с картата на Турция...

Американския телевизионен канал NBC се извини за грешката с картата на Турция...

Изпратена 28.12.2009 10:55:34 UTC

Обновена 28.12.2009 10:55:34 UTC

Американският телевизионен канал NBC изрази съжалението си по повод погрешната карта на Турция показана по време на един от информационните бюлетини на канала.
Каналът излъчи текст с извинение и поправка и подчерта че съжалява за тази грешка.
-
Протести в годишнината от израелската операция в Газа...

В различни градове в света бяха организирани протестни демонстрации в годишнината от израелската военна операция в Ивицата Газа, по време на която загинаха хиляда и 400 палестинци...

Изпратена 28.12.2009 10:44:41 UTC

Обновена 28.12.2009 10:44:41 UTC

В различни градове в света бяха организирани протестни демонстрации в годишнината от израелската военна операция в Ивицата Газа, по време на която загинаха хиляда и 400 палестинци.
На демонстрациите организирани в Ню Йорк и други градове в САЩ и в Египет, бяха отправени протести и по адрес на египетската администрация, която не позволява на конвоя с помощи за Палестина да премине в Ивицата Газа.
На демонстрациятав Ню Йорк присъстваха не само американски граждани с близкоизточен произход, но и американски граждани с различен етнически произход и някои евреи. Демонстрантите отпарвиха антиизраелски лозунги и критики по адрес на американската администрация, поради подкрепата й за Израел, и обвиниха ООН в пасивност пред действията на Израел.
Демонстрантите също така привлякоха внимание и на липсата на всякакъв интерес на международната общественост към проблема в Ивицата Газа.
Цел на протестите на демонстрантите бе и египетската администрация, която не допусна конвоя с помощи да влезе в Ивицата Газа.
Протестна демонстрация в подкрепа на плестинското население на Ивицата Газа бе организирана и в столицата на Египет Кайро. Демонстрантите пуснаха в река Hил чaши със свещи, в знак на уважение към паметта на палестинците, които загинаха по време на израелската военна операция.
-
Реакции в САЩ и Франция...

САЩ и Франция остро разкритикуваха действията на иранските власти срещу участниците в демонстрациите на опозицията...

Изпратена 28.12.2009 10:51:11 UTC

Обновена 28.12.2009 10:51:11 UTC

САЩ и Франция остро разкритикуваха действията на иранските власти срещу участниците в демонстрациите на опозицията. САЩ подчертаха, че осъждат несправедливото давление на иранската администрация над демонстрантите и изразиха подкрепата си за опозицията.
В изявлението на Белия Дом бе подчертано, че Историята и Надеждата подкрепят тези, които се борят за универсалните си права и бе отбелязано, че и САЩ оказва пълна подкрепа на тези среди.
Министерството на външните работи на Франция осъди своеволните арести и употребата на прекомерна сила над демонстрантите в Иран.
Френската администрация отправи призив за намирането на политическо разрешение на ескалиращата в страната криза.
-
Ще бъде проведен втори тур на президентските избори в Хърватско...

Победители от първия тур са кандидатът на Социал Демократическата Партия Иво Йосипович и кметът на столицата Загреб Милан Бандич...

Изпратена 28.12.2009 10:53:35 UTC

Обновена 28.12.2009 10:53:35 UTC

Вчера в Хърватско бе проведен първият тур на президентските избори.Победители от първия тур са кандидатът на Социал Демократическата Партия Иво Йосипович и кметът на столицата Загреб Милан Бандич.
В надпреварата за президентския пост бяха участвали общо 12 кандидата.
Хърватската Избирателна Комисия съобщи( че Йосипович е получил 32,4 а Бандич 14,8 процента от гласовете.
Вторият балотажен тур на изборите ще се проведе на 10ти януари, понеделник.
Всички кандидати за президентския пост на Хърватско оказват пълна подкрепа на процеса на членство на страната в ЕС.
-
Ще бъдат обсъдени важни въпроси в дневния ред на Турция...

Днес под председателството на президента Абдуллах Гюл се провежда последното за 2009та година заседание на Съвета за Национална сигурност...

Изпратена 28.12.2009 10:39:37 UTC

Обновена 28.12.2009 10:39:37 UTC

Днес под председателството на президента Абдуллах Гюл се провежда последното за 2009та година заседание на Съвета за Национална сигурност.
Заседанието започна в 13 часа и 30 минути в резиденция Чанкая.
На заседанието ще бъде обсъдена операцията срещу градската фракция на терористичната организация ПКК, в рамките на която бяха арестувани някои кметове и политици от партията Мир и Демокрация. Също така ще бъдат обсъдени и докладите на разузнавателните служби във връзка с уличните събития и безредици през последния период.
Очаква се да бъдат обсъдени и резултатите постигнати в борбата с тероризма и в рамките на процеса за демократизация.
Министърът на вътрешните работи Бешир Аталай ще започнае членовете на съвета с резултатите постигнати на проведените в Ирак две последователни заседания на тристранния механизъм Турция-САЩ-Ирак.
Премиерът Ердоган ще даде информация за контактите, които проведе по време на посещението си в САЩ.
Съветът за Национална Сигурност ще обсъди също така и отношенията с ЕС и политиката на Турция по кипърския проблем.
-
Преглед на турския печат 28.12.2009

Обзор на новините по страниците на турските вестници от 28ми декември 2009та година.

Изпратена 28.12.2009 08:37:36 UTC

Обновена 28.12.2009 08:37:36 UTC

Прегледа на новините по страниците на днешните турски вестници започваме с вестник Сабах. Вестникът се е спрял на провеждащото се днес под председателството на президента Абдуллах Гюл последно за 2009та година заседание на Съвета за Национална Сигурност и подчертава, че в дневния ред са включени много важни въпроси. Вестникът пише, че се очаква премиерът Ердоган да запознае членовете на кабинета за сигурност с контактите, които е провел по време на посещението си в САЩ.
Вестник Йени Шафак съобщава в новината озаглавена "Конвоят за Газа обяви гладна стачка", че конвоят с помощи за населението на Ивицата Газа, който потегли от Великобритания и към който във всяка страна откъдето премина се включиха нови камиони с помощи е бил спрян от египетските власти и не е бил допуснат да премине през границата. Вестникът отбелязва, че конвоят чака разрешение в залива Акабе и че петима британски граждани пътуващи с конвоя са обявили гладна стачка в знак на протест срещу позицията на египетските власти.
Вестник Заман е засегнал в новината озаглавена "Турция предприе инициативи във връзка с конвоя за Газа, който бе спрян от египетските власти", същата тема и сочи, че министърът на външните работи Ахмед Давутоглу е предал на посолството на Египет в Анкара чувствителността на Турция по въпроса, и че позцията на Турция е била предадена и на египетските служители чрез канала на турското посолство в Кайро.
"Зеленият бунт в Иран се разраства". В новината под това заглавие вестник Ватан съобщава, че в столицата Техеран и в градовете Исфахан, Шираз и Тебриз са били организирани многохилядни протестни демонстрации на опозицията и че в резултат на огъня открит от иранската полиция са бли убити осем души.
Вестник Хабер Тюрк е засегнал същата тема в новината озаглавена " Зелената Интифада". В новината пише, че са се изживели много ожесточени сблъсъци между иранската полиция и привържениците на иранския опозиционен лидер Мусави и че са били убити осем души.
В новина на икономическа тема вестник Ватан сочи, че Истанбулската Фондова Борса е осъществила през 2009та година ръст от 90,44 процента и е европейската борса, която най-бързо се е възстановила от кризата. В новината пише, че истанбулската борса е на пето място в списъка на европейските борси осигурили най-големи приходи на акционерите и се подчертава, че на челно място в списъка се намира руската борса.
Вестник Стар съобщава, че в столицата Анкара е бил организиран крос на подразделения на анкарския гарнизон и на курсанти и офицери от Военната Академия, в чест на 90тата годишнина от пристигането на Мустафа Кемал Ататюрк в Анкара.
Вестник Миллийет, в новина на спортна тема отбелязва, че на преден план в търсенията на нов технически директор за турския национален отбор по футбол е излязло името на Джовани Трапатони и сочи, че турската футболна федерация е връчила оферта на прочутия италинаски технически директор, който в момента се намира начело на ирландския национален отбор по футбол.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2