Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 28 декември 2009 г.

Turkiye Haberler - 28.12.2009 !

Турция очаква да бъдат отворени нови преговорни глави с ЕС при председателството на Испания
28 декември 2009 | 19:15 | Агенция "Фокус"
Мадрид/Анкара. Турция очаква да бъдат отворени нови глави в преговорите за присъединяване към ЕС при председателството на Испания, което започва от 1 януари 2010 година, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. През периода на испанското председателство за първи път ще бъде приложен Лисабонският договор. Испания, която винаги е декларирала подкрепа за турското членство, обеща да направи възможното за отваряне на нови преговорни глави при своето председателство. Тя направи също жест към Турция като планира за месец февруари провеждането на две междуправителствени срещи на високо равнище между двете страни.
Отделно на 5 и 6 март в Кордова се планира провеждането на срещата от инициативата Алианс на цивилизациите, чиито съпредседатели са премиерите Ердоган и Сапатеро, а на 5 и 6 юни в Барселона ще се състои срещата на Средиземноморското сътрудничество.

Турция потъпква подписани международни споразумения с повдигането на съдебни дела срещу журналисти и писатели
28 декември 2009 | 18:50 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция потъпква подписани от нея международни споразумения с налагането на съдебни наказания на журналисти и писатели, пише турският вестник „Заман”. Над 3 000 дела са повдигнати срещу журналисти, които са писали за делото „Ергенекон”, което е в нарушение с член 10 от Международната харта за правата на човека, според който всеки има право да изразява възгледите си свободно. Делата са в противоречие и с член 11 на Хартата за основните права на ЕС и с член 19 на Международното споразумение за политическите и цивилизационните права. С всяко ново съдебно решение, осъждащо журналисти, се нарушава свободата на словото, което е основен принцип на демократичното общество, се посочва в декларация на подведени под съдебна отговорност турски журналисти. Повдигането на дела срещу журналисти по Турския наказателен кодекс и Закона за борба срещу тероризма за техни публикации показва, че в страната се нарушава свободата на словото и на свободно изразяване на възгледите, пише вестникът.

Турската икономика навлезе в период на нормализиране, заяви заместник-председателят на ПСР Кюршад Тюзмен
28 декември 2009 | 17:32 | Агенция "Фокус"
Мерсин. Турската икономика навлезе в период на нормализилане, заяви заместник-председателят на Партията на справедливостта и развитието Кюршад Тюзмен, пише турският вестник „Заман”. При откриване на медицински център по коронарна ангиография към държавната болница в Мерсин Тюзмен посочи, че в Турция въпреки въздействието на икономическата криза се случват хубави неща и след откриването на 4 хидроцентрали вчера в Ламас днес в Мерсин се откриват два нови модерни медицински центъра. Той каза, че наяве се появяват различни тайни сценарии и теории, но страната трбява да продължи да се развива и да бъдат извадени истините на бял свят. Той посочи, че това, което преживява Турция в момента, Италия е преживяла през 1990-те години и това е послужило като тласък за развитието й. По думите му колкото повече се развива икономиката, толкова по-силна трябва да става и демокрацията в страната.

„Заман”: Българските турци не са проблем, а решение на проблема
28 декември 2009 | 17:04 | Агенция "Фокус"
София/Анкара. Церемония в памет на жертвите при кампанията за насилствена асимилация на турците и мюсюлманите, живеещи в България, предприета преди 25 години при комунистическия режим, се състоя в Момчилград, намиращ се недалеч от Кърджали, пише турският вестник „Заман”. В писмено послание, изпратено до участниците в паметната церемония от лидера на Движението за права и свободи, обединяващо преобладаващо турците в България, Ахмед Доган се казва, че българските турци не са проблем, а решение на проблема. В посланието, прочетено от депутата от ДПС Лютфи Местан, се посочва, че българските турци винаги са били толерантни, но това не трябва да се интерпретира, че са с наведени глави и готови да бъдат мачкани. Доган отбелязва, че с действията си расистката и крайнонационалистическа партия АТАКА, която се опитва да представи Движението за права и свободи като „враг” и предприе действия за забрана на излъчването на кратки новини на турски език по Българската национална телевизия, се опитва да изолира България от Европа и правителството, което е заложник на партия АТАКА, която е противник на Европа, трябва да реши този въпрос. Ахмед Доган посочва, че ако някой се опита да потъпче правата на човека и на малцинствата в страната, ще срещне сероизна съпротива, пише вестникът.

Вътрешно и външнополитически въпроси обсъжда на заседание Съветът по национална сигурност на Турция
28 декември 2009 | 16:25 | Агенция "Фокус"
Анкара. Съветът по национална сигурност на Турция се събра днес следобед за последното си за годината заседание, пише електронното издание на турския вестник „Сабах”. На заседанието в президентския дворец „Чанкая” под председателството на Абдуллах Гюл ще бъдат поставени на дневен ред вътрешнополитически и външнополитически въпроси, сред които борбата срещу тероризма и политиката по демократично решаване на кюрдсия въпрос, отношенията Турция-ЕС, твърденията за планиран атентат срещу вицепремиера Бюлент Арънч и обиските в квартира на Генералния щаб. На заседанието главният преговарящ Егемен Багъш ще даде информация за последните събития в преговорния процес с ЕС, пише вестникът.

4 от задържаните за подпомагане на терористичното нападение в турската провинция Токат са освободени
28 декември 2009 | 16:09 | Агенция "Фокус"
Токат. Четирима от шестимата задържани за оказване на помощ за извършване на терористичното нападение срещу турски войници в провинция Токат бяха освободени, пише електронното издание на турския вестник „Сабах”. Валията на Токат Шериф Йълмаз посочи, че продължават операциите на силите за сигурност след терористичното нападение на 7 декември, за което пое отговорност ПКК. Той посочи, че продължава събирането на разузнавателни данни и в тази връзка за помагачество на терористите са билизадържани 6 души. След разпита обаче 4 от тях са били освободени, а разпитът на другите двама продължава, пише вестникът.

12 активисти на цивилна структура на ПКК в турския град Ван бяха осъдени на затвор
28 декември 2009 | 15:51 | Агенция "Фокус"
Ван. На 12 души, задържани в турския град Ван при операция срещу цивилната структура на Кюрдската работническа партия /ПКК/ - Съюз на общностите на Кюрдистан, беше наложена мярка за неотклонение от съда, пише електронното издание на турския вестник „Йени шафак”. Задържаните на 24 декември от екипи на отдела за борба срещу тероризма към полицията във Ван 14 активисти на цивилната структура на ПКК бяха изправени вчера пред съда след 10-часов разпит в прокуратурата. След съдебно заседание, продължило почти до сутринта, за 12 от тях беше разпоредена мярка затвор, а един беше пуснат за съдене бе наложена мярка за постоянно задържане.

Ахмет Давутоглу призова да се вдигне блокадата на Газа на среща с посланика на Палестинската автономия в Анкара
28 декември 2009 | 15:35 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на външните работи на Турция Ахмет Давутоглу се срещна с посланика на Палестинската автономия в Анкара, за да изрази подкрепа за Газа, пише турският вестник „Заман”. След срещата Давутоглу призова за вдигане на блокадата на Газа. Той предаде също подкрепата, изразена от президента и премиера на страната за палестинския народ. Той посочи също, че се преодоляват проблемите със задържането на хуманитарния конвой от Турция за Газа. По думите му са възникнали проблеми с маршрута, по който е трябвало да премине конвоят, пише вестникът.

Трети обиск беше извършен в регионалния мобилизационен център на Генералния щаб на Турция заради действия, насочени срещу правителството
28 декември 2009 | 15:19 | Агенция "Фокус"
Анкара. Трети обиск беше извършен днес в председателството за мобилизация в Анкара, където се съхраняват най-тайните досиета на Генералния щаб на Турция, пише турският вестник „Хюриет”. Този път обискът беше по-продължителен и широкообхватен от първите два, които бяха извършени в петък и събота. С разрешение на съда са претърсени досиетата от последната 1 година. Стана ясно, че ще бъде повдигнато разследване за всички действия, насочени срещу правителството през последната година от страна на военни, което беше коментирано като ново дело, подобно но „Ергенекон”. Претърсването беше предизвикано от твърденията за покушение срещу вицепремиера Бюлент Арънч, пише вестникът.

Балкани 2009: Турция – курс към демократизация в страната, стремеж към ЕС

28 декември 2009 | 14:41 | Агенция "Фокус"
Животът на Турция през изминаващата 2009 година бе белязан от редица политически събития и процеси. Между тях са местните избори в края на март; ревизията на кабинета след тях; предприетата от управляващата Партия на справедливостта и развитието политика по демократизация, която има различни аспекти, но основният е демократичното решаване на кюрдския въпрос; започналият процес за нормализиране на отношенията с Армения; преговорният процес с ЕС и активизирането на турската външна политика към Близкия изток, Кавказ и Русия наред с активността в европейска посока и отношенията със САЩ като традиционен съюзник. В същото време и тази година продължи гледането на делото срещу скандалната организация „Ергенекон”, обвинена в подготовка на преврат срещу управляващата Партия на справедливостта и развитието. Съдът даде ход и на делото по втория обвинителен акт. Все още обаче няма никакво решение. Още по-скандален привкус на делото придадоха и самоубийствата на някои подсъдими неотдавна, което засили атаките от страна на опозиционни среди срещу арестите.

Политиката за демократично решаване на кюрдския въпрос

2009 година ще бъде запомнена с политиката по демократизация, насочена към решаване на кюрдския въпрос, която предприе управляващата ПСР. В изявленията и документите на кабинета проектът на правителството за демократично решаване на кюрдския въпрос се нарича „кюрдско отваряне” или „демократично отваряне”. През изминаващата година това беше може би най-дискутираната тема в турското публично пространство и в турските медии. Според управляващите политиката по „демократично отваряне” цели да изолира тероризма на Кюрдската работническа партия /ПКК/, да предостави демократични права на кюрдите в страната като излъчвания на кюрдски език по държавната телевизия и радио, изучаване на майчин език в училищата, откриване на специалност кюрдска филология, връщане на кюрдските имена на населени места в областите, населени традиционно с кюрди и др.

„Кюрдското отваряне” беше основна тема на много правителствени заседания и заседания на Съвета за национална сигурност през тази година. Целта на правителството беше да бъдат разисквани всички аспекти на този процес и предприеманите стъпки да получат политическа и обществена легитимност. Тази политика срещна яростна реакция и критики от страна на опозицията в лицето на Народнорепубликанската партия и Партията на националистическото движение, които особено остро реагираха и за деня, когато този въпрос беше поставен на предварително разискване в парламента – 10 ноември. Това предизвика разгорещени спорове между управляващи и опозиция, тъй като дискусиите съвпаднаха с годишнината от смъртта на основателя на моделна Турция Мустафа Кемал Ататюрк.

В началото на април ПКК обяви примирие и прекратяване на огъня в очакване на действията на правителството за реализиране на тази политика. ЕС приветства политиката по „кюрдското отваряне”. На срещата Турция-Тройката на ЕС през ноември в Истанбул шведският външен министър Карл Билд заяви, че това е доближило Турция повече към ЕС.

В рамките на процеса по демократизация, насочена към кюрдите, през октомври започна процес на завръщане в Турция на групи от лагери в Северен Ирак през граничния пункт Хабур. Заради начина, по който те се предадоха обаче и заради церемониите по посрещането им премиерът Реджеп Тайип Ердоган каза, че за определен период завръщането на кюрдските сепаратисти се спира.

Турция – ЕС

В началото на годината постът на главен преговарящ с ЕС беше отделен от министерството на външните работи и главен преговарящ стана близкият дотогава съветник на премиера Егемен Багъш, с което беше засилен акцентът върху евроинтеграцията като цел на Турция. Преговорният процес за присъединяване на Турция към ЕС през 2009 г. беше белязан от отварянето на две нови преговорни глави въпреки позициите на водещи европейски политици като френския президент Никола Саркози и германския канцлер Ангела Меркел срещу турското членство. Чешката република и Швеция, които последователно председателстваха ЕС през тази година, при поемането на председателството изразиха подкрепа за турското членство, ако бъдат изпълнен критериите.

В края на чешкото председателство беше отворена глава „Данъчна политика” в предприсъединителните преговори с ЕС, а при шведското председателство, на 21 декември на междуправителствена конференция в Брюксел беше отворена глава „Екология”. Така страната е започнала преговори по 12 глави от общо 33.

Турските управляващи активно защитават пред представителите на ЕС ползата от приемането на Турция в съюза, подчертавайки, че тя е мост между Европа и Азия и Близкия изток и че с приемането й ЕС от регионална сила ще се превърне в най-големия глобален играч на международната политика. Според главния преговарящ Егемен Багъш присъединяването на Турция ще е положителен сигнал не само към 70 милиона турци, а и към повече от 3 милиарда мюсюлмани, които имат чувство, че са изолирани от Европа. Той изтъква, че присъединяването на Турция към ЕС, която се кандидатира за членство още през 1959 г., остава кауза, подкрепяна от всички политически сили в страната, независимо от политическите позиции.

Има ли промяна в ориентацията на външната политика

2009 година беше белязана с важни стъпки за активизирането на турската външна политика. Назначаването на Ахмет Давутоглу за външен министър в началото на май се коментира като разширяване на полето на турската дипломация в посока към изток, тъй като той стоеше зад процеса на разширяване на отношенията на Турция с ислямския свят и сближаването с Близкия изток. Въпреки че чуждите коментатори и медии определят Давутоглу като „неоосманец”, той самият след активността, която прояви за повече от половин година на дипломатическата арена, отхвърля твърденията, че води неоосманска политика – политика за увеличаване на влиянието на Турция върху териториите, влизали в Османската империя. Западните медии определят новия турски външен министър като „името, което стои зад сближаването на Турция с Близкия изток”. Един от принципите, който Давутоглу провъзгласи, че ще следва във външната политика, беше „Нулеви проблеми със съседите”. В тази връзка той засили усилията за нормализиране на отношенията с Армения, които започнаха още през 2008 година.

Давутоглу също категорично отхвърля твърденията, че Турция се е откъснала от Запада и е обърнала оста на своята външна политика. Той посочва, че оста е ясна и тя е европейската ориентация и интеграция на Турция и призовава ЕС да не издига нови берлински стени.

Ново начало в отношенията Армения-Турция

Процесът на нормализиране на отношенията с Армения започна на 6 септември 2008 г. с гостуването на турския президент Абдуллах Гюл в Ереван за мача на националните отбори на Армения и Турция. 2009 година беше белязана със засилен дипломатически трафик между двете страни, атакуван от опозиционните партии и в двете. На 7 и 8 май президентите на Турция, Армения и Азербайджан Абдуллах Гюл, Серж Саркисян и Илхам Алиев се срещнаха в Прага за обсъждане на въпроса за Нагорни Карабах, който е един от конфликтните въпроси между тях. Срещу отварянето на турско-арменската граница протестира Азербайджан, който не е принципно против нормализирането на турско-арменските отношения, но обвързва това с „прекратяване на арменската окупация” в Нагорни Карабах. Армения от своя страна нееднократно изрази позицията, че е категорично против поставянето на предварителни условия за нормализирането на турско-арменските отношения. Заради установяването на връзки с Турция арменската опозиция и особено националистическата партия ДАШНАК обвини президента Серж Саркисян, че е продал каузата за признаване на арменския геноцид и Нагорни Карабах.

В крайна сметка протоколите за нормализиране на отношенията между Армения и Турция бяха подписани на 10 октомври в Цюрих от турския външен министър Ахмет Давутоглу и арменския му колега Едуард Налбандян с няколкочасово закъснение след криза заради изрази в изявленията, които се предвиждаше да се направят след церемонията. Споразумението, предвиждащо установяване на дипломатически отношения между двете страни и разширяване на двустранните връзки, бе определено като „историческо”. След церемонията президентът на САЩ Барак Обама изрази задоволство от историческото събитие и изрази своята подкрепа за процеса. ЕС също приветства процеса и изрази надежда, че това ще даде принос за активизиране и подобряване на контактите и на Армения с ЕС.

Местни избори 2009

Едно от знаковите събития за годината бяха местните избори на 29 март. Разразяването на глобалната икономическа криза и отражението й върху Турция, която беше сериозно засегната от нея още от началото й, се отрази и върху резултатите от изборите. ПСР спечели към 40 % от гласовете, което е с повече от 7% по-малко от резултатите на парламентарните избори на 22 юли 2007 г. Според опозицията и критиците на правителството то не предприема адекватни мерки към влошаващата се икономическа ситуация.

Преди местните избори на 29 март министър-председателят Реджеп Тайип Ердоган изрази увереност, че световната криза ще засегне слабо Турция. В първите месеци на годината обаче безработицата достигна рекордни стойности между 15,5-13,8 %. След изборите премиерът Ердоган обеща бързо приемане на антикризисна програма, а с ревизията на кабинета в началото на май целеше и упражняването на по-голям контрол над икономическите политики на правителството. Основните отрасли на турската промишленост като автомобилната и текстилната отбелязаха сериозен спад, но с предприетите мерки за временно намаляване и премахване на някои данъци беше стимулирано потреблението, което се отрази положително и върху производството в периода август-октомври. Според икономическите прогнози страната ще приключи с икономически растеж около 3,2% и бързо ще излезе от кризата.

Невена ГРАМАТИКОВА

"Милиет": Втори обиск в рамките на разследване на планирано покушение срещу вицепремиера на Турция
28 декември 2009 | 12:19 | Агенция "Фокус"
Анкара. Вторият обиск в щаба на специалните сили напълно промени дневния ред на mредстоящото днес заседание на Съвета за национална сигурност на Турция, пише турският вестник Милиет. Съдия и двама прокурори са проучвали повече от 27 часа документи в две помещения в мобилизационния център в Анкара, в които се съхраняват класифицирани документи . Предприетият втори обиск е в рамките на разследването на твърденията, че двама офицери са планирали покушение срещу турския вицепремиер Бюлент Арънч. Генералният щаб на турските въоръжени сили не е разрешил нищо да се изнася от двете помещения и затова обискът е продължил толкова дълго. Съдията и прокурорите били придружавани от представители на Генералния щаб и други военни. В секретните помещения не били допуснати полицаи, тъй като там имало документи, съдържащи висши държавни тайни, включително плановете на армията за евентуална война. Само шестима офицери имат достъп до секретното помещение, отбелязва вестник Йени шафък.

„Айриш таймс”: Турският премиер отрече да има напрежение с армията
28 декември 2009 | 09:15 | Агенция "Фокус"
Aнкара. Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган отрече да има напрежение между неговото правителство и армията, докато прокуратурата разследва предполагаем план за убийство на вицепремиера Бюлент Арънч, пише „Айриш таймс”.
В събота бяха задържани двама военнослужещи в рамките на разследването, което започна, след като вицепремиерът Бюлент Арънч съобщи, че охраната на дома му в Анкара на няколко пъти е забелязала автомобил с офицери.
Арънч е влиятелна фигура в правителството на Партията на справедливостта и развитието /ПСР/ и често е имал противоречия с армейски генерали.

Съветът за национална сигурност на Турция заседава днес на тема демократизация и борба с тероризма
28 декември 2009 | 00:06 | Агенция "Фокус"
Анкара. Днес ще се състои последното за годината заседание на Съвета за национална сигурност на Турция, съобщават медиите. В дневния ред на заседанието са включени политиката по демократизация, забраната на прокюдската Партия на демократичното общество заради подкрепа за тероризма и връзки с ПКК, уличните протести и сблъсъци от последните седмици и твърденията за планирано покушение срещу вицепремиера Бюлент Арънч.
На заседанието, което ще се състои в президентския дворец „Чанкая” под председателството на президента Абдуллах Гюл, министърът на вътрешните работи Бешир Аталай ще представи информация и за политиката по демократизация, насочена към демократично решаване на кюрдския въпрос, и за борбата срещу тероризма. Ще бъдат обсъдени стъпките за пресичане на външното финансиране на организацията, действията, които ще бъдат предприети от иракското централно правителство и местните власти в кюрдския автономен район в Северен Ирак, социалните и икономическите мерки, които ще предотвратят излизането на кюрдски активисти в планините.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2