Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 28 декември 2009 г.

Турската полиция обискира специален военен отдел !

Турската полиция обискира специален военен отдел !

Автор: Нихал Йозерган – кор. на БНР в Турция.

Турската полиция извърши обиск в щаб-квартирата на специалния военен отдел за „Мобилизация и бързо реагиране". Отделът има готовност да окаже отпор по време на война или на терористични нападения срещу Турция и е свързан директно с генералния щаб на армията. Обискът беше извършен със специално разрешение на прокуратурата в Анкара.

Предполага се, че съдията, който днес единствен беше допуснат до забраненото за цивилни лица секретно военно помещение, ще продължи да издирва поне още едно денонощие документи, доказващи планираненото на атентат срещу втория човек в правителството - Бюлент Арънч.

Обискът, който се оценява като невиждан досега прецедент, е част от разследването срещу арестуваните от полицията преди няколко дни двама офицери от спецчастите. Те бяха задържани, докато са водели секретно наблюдение пред дома на вицепремиера.

Началникът на генералния щаб на армията ген. Илкер Башбуг отрече пред медиите възможността двамата военослужещи да са подготвяли покушение. Същевременно той потвърди, че те са били изпратени със специална мисия да наблюдават друг офицер, заподозрян да изнася квалифицирана военна информация.

След избухването на скандала между двете служби, тръгна дебатът докъде се простират границите на държавната тайна. След това министър-председателят разговаря вчера повече от 3 часа насаме с шефа на армията Башбуг и командващият сухопътните сили ген. Ъшък Кошанер, когото спрягат за следващия началник на генералния щаб.

Ердоган отхвърли категорично ширещите се коментари за задълбочаващото се след аферата „Ергенекон” разединение между управляващите и военните. Същевременно той заяви, че няма криза между институциите, но ако сред тях има виновни те трябва да бъдат изчистени и наказани. Темата е първа в дневния ред на последното за годината съвещание на Съвета за национална сигурност, който се оглавява от президента Абдуллах Гюл.


bnr / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2