Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 19 декември 2009 г.

TRT - VOT - news,19.12.2009 !

Жребият бе изтеглен...

В швейцарския град Нион бе теглен жребият за 1/16-финалните срещи в турнира Лига Европа.

Изпратена 19.12.2009 13:04:49 UTC

Обновена 19.12.2009 13:04:49 UTC

В швейцарския град Нион бе теглен жребият за 1/16-финалните срещи в турнира Лига Европа. Първите двубои от тази фаза ще се играят на 18, а реваншите са на 25 февруари 2010 година.

Според това представителя ни в Лига Европа Фенербахче ще играе с френския Лил, а Галатасарай с испанския Атлетико Мадрид.
-
Световната банка проведе проучване...

Световната банка подготви анкета във връзка с трудовата сфера в 6 страни, включително и Турция.

Изпратена 19.12.2009 12:58:44 UTC

Обновена 19.12.2009 12:58:44 UTC

Световната банка подготви анкета във връзка с трудовата сфера в 6 страни, включително и Турция.

Според резултатите от анкетата Турция въпреки отрицателните последици от кризата е страната, в която очакванията са най-положителни.

Проучването бе осъществено в 1686 фирми в България, Унгария, Литва, Латвия, Румъния и Турция. 50 % от фирмите очакват през идните 6 месеца ръст в продажбите.

Забелязано бе изоставане на българските фирми взели участие в анкетата по въпроса за пълното възползването от капацитета и за наемането на работници.

Унгария е странатаь в която фирмите са най-слабо повлияни от кризата.
-
Домашна дипломация...

Планираната от президента на ТРСК Мехмет Али Талят и лидера на кипърските гърци Димитрис Христофяс домашна дипломация през месец януари ще се води в дома на специалния представител на ООН за Кипър Тае Брук Зерихун в буферната зона на острова.

Изпратена 19.12.2009 12:51:41 UTC

Обновена 19.12.2009 12:51:41 UTC

Планираната от президента на ТРСК Мехмет Али Талят и лидера на кипърските гърци Димитрис Христофяс домашна дипломация през месец януари ще се води в дома на специалния представител на ООН за Кипър Тае Брук Зерихун в буферната зона на острова.

Двамата лидери в Кипър първоначално бяха планирали срещите от преговорите по Кипърския въпрос на 11, 12, и 13 януари да се състоят в дома на лидера на кипърските гърци Димитрис Христофяс, а срещите на 18, 19 и 20 януари в дома на президента Талят, но някои партии от управляващата коалиция в кипърската гръцка част се обяви против това решение.

Талят и Христофяс, които ще се срещнат на 21 Декември, понеделник се очаква да обсъдят детайлите от преговорите през месец Януари.
-
Турция продължава да оказва подкрепа за Афганистан

Турция продължава да оказва подкрепа за Афганистан, който през последните дни е изправен пред редица проблеми.

Изпратена 19.12.2009 13:02:44 UTC

Обновена 19.12.2009 13:02:44 UTC

Турция продължава да оказва подкрепа за Афганистан, който през последните дни е изправен пред редица проблеми.

Турция обучава в Турция персонала на Афганската национална армия.

Офицери и редници от Афганската армия са на обучение във военната школа в Ъспарта.

До днес бе приключено обучението на 143ма афгански военнослужещи.
-
Гюл проведе среща с Перес

Вчера президентът на Турция Абдуллах Гюл в рамките на срещата на върха на ООН по климатичните промени в Копенхаген проведе среща с президента на Израел Шимон Перес.

Изпратена 19.12.2009 12:31:32 UTC

Обновена 19.12.2009 12:31:32 UTC

Вчера президентът на Турция Абдуллах Гюл в рамките на срещата на върха на ООН по климатичните промени в Копенхаген проведе среща с президента на Израел Шимон Перес.

По време на срещата, която се е състоя по искане на израелска страна бе обсъден израело-палестинския конфликт.

Президентът Гюл предаде на Перес надеждата между двете страни да бъде обезпечен мир въз основа на границите между Израел и Палестина от договора подписан през 1967 година.

Гюл предаде на израелския президент искането за прекратяване на строежа на нови еврейски селища в окупираните палестински земи и каза дословно „Турция желае Израел и Палестина да живеят в мир, спокойствие и сигурност”.

В изявлението направено от президентството на Турция относно поканата отправена от президента Перес към президента Абдуллах Гюл за посещение в Израел се казва, че Гюл е отбелязал, че възнамерява да посети Израел в най-кратък срок.
-
Преглед на турския печат 19.12.2009 г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешната турска преса…

Изпратена 19.12.2009 12:27:43 UTC

Обновена 19.12.2009 12:27:43 UTC

Вестник Заман пише, че вчера е била осъществена първата среща на високо равнище между Турция и Израел след кризата от срещата на Световния икономически форум в Давос между премиера на Турция Реджеп Тайип Ердоган и президента на Израел Шимон Перес. Вестникът съобщава, че вчера президентът Абдуллах Гюл в рамките на срещата на върха на ООН по климатичните промени в Копенхаген е провел среща с президента на Израел Шимон Перес. Вестникът предава, че президентът Гюл е запознал президента на Израел Шимон Перес със становището на Турция. Президентът Гюл е казал: „Не изолирайте хората. Трябва да разберете, че нещата няма да вървят така. Нищо не остава скрито, всеки е наясно с всичко. Турската общественост също следи от близо развоя на събитията в Близкия Изток”. Вестникът предава, че във вчерашното изявление на президентството на Израел е било отбелязано, че срещата е преминала положително и в приятелска обстановка. В изявлението се акцентува, че президентите на Турция и Израел са се споразумели за възобновяване на нормалните, положителни и стабилни отношения между двете страни. В изявлението също така се отбелязва, че президента Абдуллах Гюл е приел поканата на Перес за посещение в Израел.

Вестник Хабер Тюрк съобщава, че срещата на върха на ООН по климатичните прпомени в Копенхаген е приключила с глобално споразумение. В новината пише, че в текста на споразумението е включено предложението до края на идната година да бъде придаден обвързващ характер на въпросите над които се споразумяха страните участнички. Вестникът предава, че в споразумението се потвърждава необходимостта да се удържи повишаването на температурите на планетата в рамките на 2 градуса по Целзий, но че за сметка на това не е било взето решение за ограничаване на количеството вредни емисии изпускани в атмосферата от богатите страни.

Вестник Сабах в новината със заглавие „Турция е естествен партньор на ЕС” съобщава, че външният министър Ахмет Давутоглу на съвместна пресконференция след срещата си с външния министър на Естония Урмас Пает е отговорил на въпроси от дневния ред. Вестникът предава, че на въпрос относно членството на Турция в ЕС Пает е казал, че „Турция е естествен партньор на ЕС”. Вестникът пише, че в отговор на това изказване Давутоглу е отбелязал, че Турция и Естония си оказват взаимна подкрепа във всяка една сфера и че търговския обем между двете страни, който по настоящем е 500 милиона долара постепенно ще нарастне.

Вестник Йени Шафак в новината със заглавие „Афганските военнослужещи са обучавани в Турция” съобщава, че през тези дни когато на дневен ред е въпроса за изпращането на турски военнослужещи за мисията на НАТО в Афганистан, офицери и редници от Афганската армия са на обучение във военната школа в Ъспарта. Вестникът предава, че до днес е било приключено обучението на 143ма афгански военнослужещи.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2