Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 22 декември 2009 г.

А_нкара нетърпеливо чака хабер от премиера Б_орисов !

Анкара нетърпеливо чака хабер от премиера Борисов !

Турското правителство следи внимателно политиката на кабинета на ГЕРБ и доколко може да се повлияе от подкрепящата я партия "Атака" !

А_нтоанета Маркова, Анкара-София

Турското правителство държи в най-скоро време да установи контакт с новата изпълнителна власт в България. Причините са няколко, и все сериозни. Това стана ясно от изявленията на високопоставени представители на изпълнителната и законодателна власт в Анкара пред български журналисти, гостували в южната ни съседка по покана на Генерална дирекция Информация и печат към кабинета на министър-председателя на Турция. От няколко дни се появи още една сериозна причина - плановете на българското правителството да прави нещо с новините на турски език по БНТ. Временното намерение на ГЕРБ да подкрепи идеята на "Атака" за референдум по този повод доведе и до извънреден телефонен разговор между турския премиер Ердоган и Бойко Борисов. Междувременно Борисов преосмисли намеренията на ГЕРБ и поне на този етап референдум няма да има, а новините вероятно ще се излъчват само в районите с компактно турско население. По повод телефонния разговор между двамата премиери лидерът на "Атака" реагира негативно по-скоро по задължение. Но определено темата "Хаберлер" бе спешно дедраматизирана.

"България е най-близкият ни съсед, след изборите още не сме имали среща с новото правителство, обяснява посланик Шанъвар Олгун, директор за Балканите и Средна Европа в МВнР в Анкара.

Турция се притеснява, че

българското правителство е подкрепено от радикална партия

Дотолкова, че посланик Олгун съвсем сериозно припомня примера с разпадането на Югославия и събитията на Балканите от края на 80-те години и твърди, че Турция не би искала тази част от историята да се повтаря.

Във външно министерство се въздържат да назоват партия "Атака" поименно, когато говорят за тревогата от радикалните партии близо до властта у нас. Турският вицепремиер Бюлент Арънч, третият човек в държавата, е по-ясен. Казва, че думите на Волен Сидеров звучат заплашително. "Турция се тревожи от национализма не само в България, а и другаде в ЕС", казва Арънч. Той, както и посланик Олгун, не пропускат да подчертаят, че българските турци са български граждани. Те са мост между двете държави, изтъква Арънч.

"Когато беше в България, турският премиер Ердоган каза в Кърджали: Вие сте български граждани, ще научите български език, няма да забравяте и майчиния си език, даже и още един език ще научите", припомня и шефът на парламентарната група за приятелство с България Емин Тутан. Като всяка голяма държава, Турция се грижи за сънародниците си в чужбина. Не само на думи и България би могла да почерпи опит.

Турция е на четвърто място в стокообмена на България

след Русия, Германия и Италия и на първо място в стокообмена ни с балканските страни. В Турция и представителите на изпълнителната власт, и на бизнеса подчертават, че са недоволни от спада в стокообмена, който м.г. преди кризата е бил за 4 млрд. долара. Тези нива бяха постигнати за последните 20 г. с усилията на различни правителства и в София, и в Анкара. Турското правителство на премиера Месут Йълмаз беше значим партньор на кабинета на Иван Костов и турският бизнес се чувстваше комфортно тогава у нас. Днес в турското МВнР съвсем дипломатично отговарят, че умереното ислямистко правителство на Реджеп Тайип Ердоган и представители на законодателната власт общуват с удоволствие с лидерите на всички партии в България, включително и с водача на ДСБ. Възможно е да не разчитат особено на неговото влияние срещу това на тревожещата ги радикална партия, още повече че и партията на неговия бивш партньор Йълмаз днес е в дълбока опозиция в Меджлиса. Но Анкара знае добре интересите си.

"Нямаме сериозни проблеми в двустранните отношения, вярваме в демократичните принципи в отношенията помежду ни", казва Арънч, който е бивш шеф на Меджлиса и добре помни визитата си у нас през 2006 г. "Дружба", казва той с широка усмивка - "хиляди хора от България и Турция са добри приятели". Арънч е държавник от висока класа.

Като говори за двустранните връзки, казва - ще направим среща с новото правителство. След разговора с него става все по-ясно, че Анкара наистина чака среща с Бойко Борисов, на която освен за възстановяване на търговските контакти, поразени от глобалната криза, за инфраструктурни проекти като "Южен поток" и "Набуко", за визи и транспортни такси, трябва да си говорят за взаимните тревоги - от радикални партии и новините на майчин език. За политика. Ще бъдат трудни разговори, но все пак трябва да се състоят.

с_ега / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2