Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 7 декември 2009 г.

Радио "Гласът на Турция" - 07.12.2009 г. !

Реакции срещу стъпките в Холандия за забрана на минаретата...

Стъпките предприети в Холандия за приемането на забрана за строеж на минарета в тази страна, предизвика острите реакции на турските бизнесмени работещи в Холандия...

Изпратена 07.12.2009 11:04:19 UTC

Обновена 07.12.2009 11:04:19 UTC

Стъпките предприети в Холандия за приемането на забрана за строеж на минарета в тази страна, предизвика острите реакции на турските бизнесмени работещи в Холандия. Дружеството на турсикте бизнесмени в Xоландия призова холандската общественост и холандските политици към хладнокръвие. Председателят на дружеството Тургут Торуноглу каза, че решението няма да бъде демократично.
Той подчерта, че забраната за стреж на минарета няма да може да се постави в сила в нито една европейска страна и изрази вярата си, че по-голямата част от хoландските депутати ще се обявяват против една подобна забрана.
Очаква се тази седмица в холандския парламент дасе постави на обсъждане предложението на расисткия холандски лидер Вилдер за налагане на забрана на строежа на минарета в страната.
-
Приет бе новия изборен закон...

Иракския парламент прие на извънредно заседание новия изборен закон, който ще позволи провеждането на насрочените за идния месец общи парламентарни избори...

Изпратена 07.12.2009 11:00:02 UTC

Обновена 07.12.2009 11:00:02 UTC

Иракския парламент прие на извънредно заседание новия изборен закон, който ще позволи провеждането на насрочените за идния месец общи парламентарни избори.
Отбелязано бе че законът е бил приет с единодушие.
Не бяха дадени сведения по какъв начин е било преодоляно ветото на заместник-президента на Ирак и представител на сунитското крило Тарък Ел Хашими, който бе заявил, че е против закона.
Хашими бе подчертал, че иска живеещите извън страната иракчани да имат по-голямо представяне в парламента.
Иракските кюрди от своя страна твърдяха, че ще бъдет недостатъчно представени.
Със закона, броят на депутатите в иракския парламент бе увеличен от 275 на 325 и за тюркмените и християнското малцинство бяха заделени 15 депутатски места.
Предполага се, че насрочените за 16ти януари избори ще бъдат отложени за по-късна дата поради продължилите по-дълго от очакваното дискусии над новия изборен закон.
-
Продължава следствието във връзка с експлозията...

По време на експлозия станала в дом за сираци в окръг Кърджали в България са загинали три деца от турски произход...

Изпратена 07.12.2009 11:09:12 UTC

Обновена 07.12.2009 11:09:12 UTC

По време на експлозия станала в дом за сираци в окръг Кърджали в България са загинали три деца от турски произход.
Експлозията е станала в дома за сираци в Крумовград. Кметът на града отбеляза, че експлозията е била причинена от саморъчно направена бомба.
Но прокуратурата в Кърджали повести по-късно, че експлозията е станала, когато децата са си играели с мина.
Арестувани са 6 души между които и директорът на дома и някои служители.
Разследването във връзка с инцидента продължава.
-
Невинна жертва на ПКК...

В болница в Истанбул почина 17 годишната Серап Есер...

Изпратена 07.12.2009 10:56:32 UTC

Обновена 07.12.2009 10:56:32 UTC

В болница в Истанбул почина 17 годишната Серап Есер, която получи много тежки обгаряния след нападение на 8ми ноември на привърженици на терористичната организация ПКК с коктейл молотоф срещу автобус от градския транспорт на Истанбул.
-
Премиерът Ердоган е на посещение във Вашингтон...

Срещата Обама-Ердоган ще се състои днес в 18 часа и 30 минути турско време в Овалния Офис в Белия Дом...

Изпратена 07.12.2009 10:53:38 UTC

Обновена 07.12.2009 10:53:38 UTC

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган е на посещение в САЩ по официалната покана на президента Барак Обама.
Срещата Обама-Ердоган ще се състои днес в 18 часа и 30 минути турско време в Овалния Офис в Белия Дом.
На срещата ще бъдат обсъдени редица двустранни, регионални и глобални въпроси.
Сред главните теми в дневния ред на срещата са борбата с тероризма, определянето на календар на преговорите по кипърския проблем, отношенията Турция-Армения и Азербайджан-Армения, въпроси засягащи Афганистан, Пакистан, Близкия Изток, иранската ядрена програма, изтеглянето на американските сили от Ирак, предотвратяването на разпространяването на ярдените оръжия, безопасността на енергийните пътища.
След срещата Обама и Ердоган ще организират съвместна пресконференция. Двамата ще се срещнат и на делова вечеря.
Премиерът Ердоган ще произнесе днес в университета Джон Хопкинс слово на тема "Турция градяща мир през 21вото столетие посредством дипломатически пътища".
В изявлението, което бе направил преди да отлети за САЩ, премиерът Ердоган бе изразил вярата с,и че посещението ще допринесе за укрепването на двустранните отношения и с предприемането на необходимите стъпки, близостта във военните и политическите отношения ще се отрази и на икономическите и търговски отношения.
Във връзка с искането за изпращане на допълнителни сили в Афганистан премиерът Ердоган каза, че турският генерален щаб е увеличил без да бъде отправено искане числеността на турския контингент в тази страна от 700 на хиляда 750 души и че не планират изпращането на други сили.
На въпроса дали Турция ще поеме отново посредничеството в преговорите между Сирия и Израел, премиерът Ердоган каза, че ако страните отправят искане, ще положат необходимите усилия.
По време на посещението в САЩ премиерът Ердоган е придружаван от вице-премиера Али Бабаджан, държавния министър и главен преговарящ с ЕС Егемен Багъш, външния министър Ахмед Давутоглу, министъра на благоустрояването Мустафа Демир и заместник-началника на турския генерален щаб армейски генерал Аслан Гюнер.
Мнистърът на външните работи Ахмед Давутоглу води понастоящем контакти във Вашингтон със специалния съветник на генералния секретар на ООН по кипърския проблем Александър Доунър. На срещата Давутоглу изрази очакването да се придаде тласък на процеса за разрешаване на кипърския проблем и да бъде подготвен календар на преговорите.
-
Преглед на турския печат 07.12.2009

Преглед на по-важните новини по страниците на турските вестници от 7ми декември 2009та година.

Изпратена 07.12.2009 08:25:17 UTC

Обновена 07.12.2009 08:27:05 UTC

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган е на официално посещение в САЩ. Днешната турска преса се е спряла на заглавна страница на подробности във връзка с това посещение. Вестник Заман, в новината озаглавена "Премиерът е с четири критични послания в Белия Дом", се е спрял на изявлението на премиера Ердоган преди срещата с президента на САЩ Барак Обама, по четири важни въпроса-Няма да изпращаме турски сили за участие в операциите в Афганистан, ще осъществим инвестиции от 50 милиона долара в тази страна. Терористичната организация ПКК е общ враг на Турция, САЩ и Ирак. Няма разногласия с позицията на САЩ във връзка с Иран и ще предадат посланията на президента Обама на иранската администрация. Ако бъде отправено искане, ще поемат ролята на посредник в преговорите межд Сирия и Израел.
Вестник Джумхурийет също е засегнал на заглaвна страница посещението на Ердоган в САЩ и отбелязва, че преди да отлети за тази страна Ердоган е подчертал, че са изпратили в Афганистан допълнителен военен контингент и са увеличи силите си в тази страна от 700 на хиляда 750, и не планират да дислоцират нови сили за участие във военни операции.
Вестник Хюррийет се е спрял на започващата днес в столицата на Дания Копенхаген среща на високо равнище на ООН за климатичните промени. В новината пише, че се очаква на срещата на високо равнище да бъде подписан договор за нмаляване на емисията на газовете предизвикващи парников ефект и водещи до промени в климата и подчертава, че за разлика от САЩ, Китай и Индия, Турция няма да бъде подложена на давление за поствяне под контрол на емисията на газове с парников ефект. В новината се отбелязва, че Турция е на 21ва позиция в списъка на страните в света отделящи най-много газове с парников ефект и най-големи количества въглероден двуокис. Вестникът припомня, че страната в света отделяща най-големи количества въглероден двуокис е Китай, с емисия от 7 милиона и 219 хиляди тона от този газ.
Вестник Ватан в новината озаглавена "Архитектът на закона за забрана на строежа на минарета" се бои от приток на емигранти от ислямските страни", съобщава, че в изявление за испанския вестник Ел Паис, депутатът от Швецарската Народна Партия Оскар Фрейсингер, организирал подписката с която бяха събрани 100 хиляди подписа в подкрепа на закона за забрана на строежа на минарета, е подчертал, че този зькон е много важен, тъй като ако продължи притокът на емигранти от ислямските страни, това ще сложи край на прогресивния облик на страната.
В новината озаглавена "Световния гигант вдъхна надежди" вестник Миллийет съобщава, че американския банков гигант "Ситигръп" е посочил Турция сред страните, които през 2010та година ще реализират икономически ръст и е посочил, че тя ще постигне ръст от 4,2 процента. "В доклада си Ситигръп е подчертал също така, че това ще доведе до снижване на процента на безрботицата в Турция"-пише вестник Миллийет.
Вестник Хюррийет е засегнал церемониите организирани в Атина по повод годишнината от миналогодишните студентски вълнения в Гърция. В новината се подчертава, че полицията се е затруднила да постави под контрол студентските групи, въпреки че за потушаване на вълненията в столицата са били базирани 12 хиляди полицаи.

Желаем ви приятен ден !
-
Новини 07.12.2009 Hовини 1400
-
Емисии 07.12.2009 Емисия 1400
-
Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2