Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 7 декември 2009 г.

Turkiye Haberler - 07.11.2009 !

Вашингтон отдавна е наясно със стратегическото значение на Турция, а ЕС все още не разбира това, според британски вестник
07 декември 2009 | 14:07 | Агенция "Фокус"
Лондон. Турция е съюзник, чиято тежест и позиции в региона нарастват, но връзките й с Иран застрашават сигурността в региона, се посочва в публикация на британския вестник „Дейли Телеграф”, пише турският вестник „Заман”. Според британското издание не може да се омаловажава влиянието на Турция върху Иран, но турско-иранските връзки са крах на надеждите за САЩ. Вашингтон от много отдавна е наясно със стратегическото значение на Турция, а ЕС все още не може да разбере това.
Вестникът посочва, че за турската външна политика от 45 години насам ЕС е първостепенна цел, но тъй като няма „здравословен” преговорен процес, тя се насочва на изток.

Държавната турска радио и телевизия ТРТ взе решение за излъчвания без реклами
07 декември 2009 | 13:44 | Агенция "Фокус"
Анкара. Държавната турска радио и телевизия ТРТ взе решение за излъчвания без реклами, пише турският вестник „Йени шафак”. Според дирекктора на ТРТ Ибрахим Шахин турската държавна вмедия взема за модел британския държавен телевизионнен канал Би Би Си, която излъчва изцяло с държавни средства. Според Шахин общественото финансиране е добър модел за държавните телевизии.

Израел предпочита Франция вместо Турция като посредник в преговорите със Сирия, обяви Бенямин Нетаняху
07 декември 2009 | 13:23 | Агенция "Фокус"
Тел Авив. Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че предпочита Франция вместо Турция като посредник в израелско-сирийските преговори, пише турският вестник „Ватан”. Миналата година Турция участва в четири тура на израелско-сирийските мирни преговори, но след атаките на премиера Реджеп Тайип Ердоган на форума в Давос настъпи охлаждане в турско-израелските отношения.

Представителството на „Тойота” в Турция прилага стратегии за бързо развитие на компанията
07 декември 2009 | 13:07 | Агенция "Фокус"
Анкара. Компанията ALJ Grup, която купи представителство на автомоблинта акомпания „Тойота” в Турция от Сабанджъ холдинг за 85 милиона долара, вече прилага стратегии за бързо развитие и увеличаване на пазарния дял в Турция и Европа, пише турският вестник „Хюриет”. Новият шеф на представителството Али Хайдар Бозкурт заяви след среща със собственика и президент на японската компания д-р Тойода, че ще напишат нова история на „Тойота” в следващите години. Бозкурт посочи, че „Тойота” е най-предпочитаната автомобилна марка в много страни. Той посочи, че са се договорили за увеличаване на производството на моделите на „Тойота” в турските фабрики и за стратирането на производството на нови модели.

Си Ен Ен Тюрк: 10 души са пратени в затвор в Истанбул заради участие в терористични акции
07 декември 2009 | 12:02 | Агенция "Фокус"
Истанбул. На 10 души, задържани при антитерористична операция в Истанбул, е наложена мярка за неотклонение, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Сред пратените в затвор е и председателят на околийската организация на Партията на демократичното общество в район Есенлер Йълмаз Дурсун. 15 души бяха задържани онзи ден при антитерористична операция в Истанбул за акции с коктейли „Молотов” срещу сгради в града. След разпита съдъ в район Бешикташ в Истанбул е разпоредил мярка затвор за 10 от тях, един е бил освободен, а срещу 4 разследването продължава. В същото време в знак на протест срещу задържането симпатизанти на ПКК в район Кючюкчекмедже са затворили пътя за преминаване на автомобили. Полицията се е намесила за възстановяване на реда.

„Заман”: Конституционният съд на Турция ще гледа утре делото за забрана на прокюрдската ПДО
07 декември 2009 | 11:40 | Агенция "Фокус"
Анкара. Конституционният съд на Турция ще гледа утре, 8 декември, делото за забрана на Партията на демократичното общество, пише турският вестник „Заман”. Републиканската касационна прокуратура беше повдигнала дело с искане за забрана на ПДО на 16 ноември 2007 година с мотива, че партията се явява средоточие на терористична дейност и действия за разделянето на страната. Оторизираните докладчици от Конституционния съд предадоха доклада на председателя на съда Хашим Кълъч в края на изминалата седмица. В него те посочват, че ПДО трябва да бъде забранена, като излагат мотивите си. Заедно с искането за забрана прокуратурата поиска и забрана за политическа дейност на 221 членове на партията по закона за политическите партии.
Заключението в доклада не обвързва Конституционния съд за решението, което трябва да вземе.

„Милиет”: Депутатите от прокюрдската ПДО ще подадат оставки, ако партията бъде забранена
07 декември 2009 | 11:17 | Агенция "Фокус"
Анкара. Ако излезе решение за забрана на партията, ще подадем оставки и ще се върнем към сърцето на народа, казаха от Партията на демократичното общество в Турция, пише електронното издание на турския вестник „Милиет”. При положение, че Конституционният съд в Турция постанови забрана на ПДО депутатите възнамеряват да подадат оставки. Ако това се случи и те бъдат подкрепени от независимия депутат Уфук Урас, празните кресла в парламента ще станат 28, което изисква до три месеца да се проведат междинни избори. За това обаче се изисква председателството на парламента да приеме оставките и те да се гласуват в пленарна зала. В този смисъл в политическите кулиси се коментира, че прилагането на стратегията на ПДО ще бъде затруднено и няма да се стигне до крайни варианти, пише вестникът.

„Милиет”: Един студент загина по време на сблъсъци в Диарбекир между кюрдски активисти и полиция
07 декември 2009 | 10:44 | Агенция "Фокус"
Диарбекир. Сблъсъци възникнаха в Диарбекир след забрана на демонстрациите срещу условията, при които излежава присъдата си лидерът на Кюрдската работническа партия /ПКК/ Абдуллах Йоджалан, пише електронното издание на турският вестник „Милиет”. Демонстрантите замерваха с камъни полицаите и офиса на управляващата Партия на справедливостта и развитието. Организирането на протестно шествие беше поискано от прокюрдската Партия на демократичното общество, но полицията не даде разрешение за провеждането му и се опита да разпръсне събралите се демонстранти. Това провокира ответна реакция и полицаите бяха замервани с камъни. От своя страна полицията откри стрелба във въздуха, при което рикоширал куршум засегна смъртоносно студента от университета в Диарбекир Айдън Ердем. 130 души бяха задържани от полицията в последните дни при организирани митинги и демонстрации на кюрдски активисти в градове в Югоизточен Анадол, пише вестникът.

„Хюриет”: 12 автомобила са били подпалени в районите Бейоглу и Бахчелиевлер в Истанбул
07 декември 2009 | 10:23 | Агенция "Фокус"
Истанбул. 12 автомобила са били подпалени в районите Бейоглу и Бахчелиевлер в Истанбул, пише електронното издание на турският вестник „Хюриет”. Маскирани лица са подпалили 7 коли, намиращи се на паркинг в централния истанбулски район Бейоглу, поливайки ги с бензин. Други 5 коли са били подпалени в Бахчелиевлер. На мястото на инцидента в Бейоглу са пристигнали веднага противопожарни екипи и са локализирали пламъците без те да засегнат други паркирани коли. На пет от колите са причинени материални щети.
Също срещу два паркирани автомобила в квартал Юмрание са били хвърлени коктейли „Молотов” от неизвестни лица. Полицията е предприела операция за задържане на неизвестните извършители на престъпленията.

Турски печат: Трима бивши командващи на въоръжените сили бяха разпитвани за плановете за преврат срещу ПСР
07 декември 2009 | 09:36 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Визитата на премиера Реджеп Тайип Ердоган в САЩ, която започва днес, и отправените от него послания на път за Вашингтон, както и разпитът на бивши командващи на видовете въоръжени сили в Турция в рамките на разследването по делото „Ергенекон” са водещите теми в турските вестници днес. Вестник „Милиет” пише, че бившите командващи на сухопътните сили армейски генерал Айтач Ялман, на военновъздушните сили Ибрахим Фъртъна и на военноморските сили адмирал Йозден Йорнек са дали показания пред прокурорите, водещи разследването по „Ергенекон”. Вестникът посочва, че искането за тяхното задържане по закона за наказателните съдилища е в сила, но те са освободени след разпита, тъй като няма опасност да избягат или да повлияят върху промяна на доказателства за тяхната вина. От прокуратурата посочват, че разпитът на тримата бивши военни ще продължи. Те са разпитвани за връзката им с плановете за преврат и за сваляне на Партията на справедливостта и развитието /ПСР/ от власт през 2003 и 2004 година.
Вестник „Сабах” цитира думите на заместник главния прокурор на Истанбулската прокуратура Туран Чолаккадъ, че тримата висши военни за разпитани заради плановете за военен преврат през 2003 и 2004 година. На въпрос на журналисти дали няма достатъчно основания за задържането им Чолаккадъ посочва, че няма вероятност генералите да избягат или да повлияят върху хода на разследването. Вестник „Хюриет” пише, че бившият командващ военноморските сили адмирал Йозден Йорнек е бил разпитван 10 часа от прокурорите Зекерия Йоз и Фикрет Сечен по обвинение за създаване на благоприятна почва и подпомагане на дейността за извършване на военен преврат. Бившият командващ е отговорил на 75 въпроса.
На изявлението на премиера Ердоган, че Турция не желае и няма да воюва в Афганистан и няма да изпрати допълнително войници, а ще помага финансово, чрез логистика и проекти за благоустройството на Афганистан, обръща внимание вестник „Заман”. Изданието посочва, че темата Афганистан ще е една от ключовите теми, които ще бъдат обсъждани на срещата Ердоган-Обама днес в Белия дом. То представя и другите въпроси, които са в дневния ред на срещата – Иран, развитието на израелско-палестинския конфликт, кипърският въпрос.

„Милиет”: Думите на турския премиер името на Македония да си остане Македония породиха остри реакции в Атина
07 декември 2009 | 08:38 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Думите на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган името на Македония да си остане Македония породиха остри реакции в Атина, пише турският вестник „Милиет”. При церемония по откриване на Европейски център в Истанбул онзи ден Ердоган коментира кризата между Гърция и Македония за името на бившата югославска република. Думите му относно спора за името на бившата югославска република намериха отражение в гръцките медии. „Името на Македония е проблем за някои. Гърция е наш близък и уважаван съсед. Ти си приел името Гърция. Остави Македония да продължи с Македония”, каза турският премиер.
Вестникът посочва, че споровете с Гърция за признаването на Македония с това име продължават. По време на управлението на Тито Гърция също имаше притеснения за употребата на името Македония в рамките на югославската федерация, но се въздържаше да влиза в конфликт с тогавашните управляващи. След обявяването на независимостта обаче тя се възпротиви да признае Македония под това име. Решението на Гърция през 1993 година да направи известни отстъпки и да признае новата република под името „Нова Македония” свали от власт кабинета на партия Нова демокрация, оглавяван от Мицотакис.

„Хюриет”: Турция не иска да воюва в Афганистан, каза премиерът Ердоган на път за САЩ
07 декември 2009 | 08:09 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция не иска да воюва в Афганистан, е позицията, която изрази премиерът Реджеп Тайип Ердоган на път за Вашингтон, пише турският вестник „Хюриет”. Пред съпровождащите го журналисти Ердоган посочи, че ще разкрият центрове за обучение на афганистанската армия и ще подпомогнат обучението й. Готови са да окажат помощ и за обучение на полицията, ако бъде поискано това и ще отпуснат 50 милиона долара вместо поисканите 40 милиона. Ердоган изтъкна обаче, че няма да увеличат контингента си в Афганистан с още войници. По думите му турският контингент в Афганистан вече е 1700 души и има много добър диалог с местното население, а Турция реализира важни проекти за благоустройството на страната и ще продължи да оказва такава помощ.

Анадолска агенция: Турският премиер Ердоган е на официално посещение в САЩ
07 декември 2009 | 07:46 | Агенция "Фокус"
Анкара/Вашингтон. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган е на официално посещение в САЩ по покана на президента Барак Обама, предаде Анадолската агенция. В 01,40 часа днес Ердоган и съпровождащата го делегация бяха посрещнати на летище „Андрюс” във Вашингтон от турския посланик Наби Шенсой. Турският премиер е съпровождан от ключови министри в правителството – вицепремиера по икономическите въпроси Али Бабаджан, държавния министър и главен преговарящ с ЕС Егемен Багъш, външния министър Ахмет Давутоглу, министъра на благоустройството Мустафа Демир и други високопоставени лица. В рамките на визитата си Ердоган ще се срещне днес с президента Барак Обама отначало насаме, а след това на работния обяд, даден от Обама.
Програмата на турския премиер включва и изнасяне на лекция в университета „Джон Хопкинс” на тема „Турция и усилията й за изграждане на мир чрез дипломацията на 21-и век”, както и лекция на тема „Турция в световната политика” в стратегическия център СЕТА.

Един човек е загинал по време на демонстрация в Турция
07 декември 2009 | 00:44 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турската полиция разпръсна демонстрация на кюрди в град Диарбекир. По време на протестната акция полицаите са простреляли 23-годишен студент, който по-късно е починал в болницата, предаде РБК.
Демонстрацията бе в знак на протест срещу условията, при които е държан в затвора кюрдският лидер Абдуллах Йоджалан. Демонстрантите са замеряли полицаите с камъни и с бутилки със запалителна смес.
Полицията е използвала сълзотворен газ и гумени куршуми, за да разпръсне протестиращите.
Съобщава се за един ранен полицай.

Премиерът на Турция ще разговаря с президента на САЩ във Вашингтон
07 декември 2009 | 00:05 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Анкара. Бъдещето на турско-американските отношения, регионални и международни въпроси, съвместни международни проекти и стъпки, предприемани в резултат на стратегическото партньорство между двете страни ще бъдат темите, които ще обсъждат премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган и президентът на САЩ Барак Обама днес във Вашингтон.
Двамата ще имат най-напред половинчасова среща на четири очи, а след това ще продължат разговора на работен обяд.
Както съобщи Ердоган вчера преди отпътуването си за Вашингтон, в разговора ще бъдат обменени идеи и мнения и за Ирак, Афганистан, Пакистан, Близкия изток, Източното Средиземноморие, Балканите и Кавказкия регион, борбата с тероризма, предотвратяването на разпространението за оръжия за масово поразяване, глобалната финансова криза, климатичните промени и сигурността на енергийните доставки.
Програмата на посещението на Ердоган във Вашингтон включва и среща с американски конгресмени.
Посещението на турския премиер първоначално бе предвидено за 29 октомври. Поканата на президента на САЩ Барак Обама е била за този ден, но тъй като датата съвпада с официалния празник на Турция, от турското външно министерство помолиха американските си колеги визитата да бъде отложена.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2