Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 6 ноември 2009 г.

Turkiye Haberler - 06.11.2009 !

Си Ен Ен Тюрк: Президентът на Судан въпреки всичко идва в Турция
06 ноември 2009 | 16:00 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Визитата в края на седмицата в Турция на президента на Судан Омар ал Башир стана една от основните теми на световния дневен ред, предаде телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Неправителствените организации и световните медии настояват за арест в Турция на Омар ал Башир, срещу когото има издадена заповед за задържане през март 2009 г. за извършени военни престъпления и престъпления против човечеството в суданската провинция Дарфур.
Въпреки издадената заповед от Международния наказателен съд Турция оповести, че няма да се съобрази с нея. Турция не е страна по подписания в Рим договор за създаване на Международния наказателен съд и издаденото от него решение не обвързва Анкара. Турското министерство на външните работи се позовава на обстоятелството, че по този въпрос Съветът за сигурност на ООН няма никакво изявление или решение.
Римският статут на съда, включващ 18 съдии, влезе в сила на 1 юли 2002 г., но САЩ се обявиха остро срещу него. Съдът не е обвързан с ООН, но от етична гледна точна има голямо значение и точно заради това Европа настоява Турция да арестува Башир, отбелязва медията.
Самият Башир не признава решенията на съда и го окачествява като част от „неоимпериалистическите” планове. Той е първият действащ държавен глава, срещу когото има издадена заповед за арест.

Осем наркопласьори и 27 нелегални имигранти задържа полицията в Измир
06 ноември 2009 | 15:51 | Агенция "Фокус"
Измир. Екипи на отдела за борба с контрабандата и организираната престъпност в турския град Измир задържа осем наркопласьори и 35 лица, пристрастени към наркотиците, предаде турската информационна агенция ДЖИХАН. Иззети са 290 грама наркотични вещества и две незаконно притежавани ловни пушки. Установено е, че групата е разпространявала наркотиците предимно сред младежи.
При друга операция на полицията са задържани 27 нелегални имигранти, опитващи се да напуснат по незаконни пътища Турция, както и трима трафиканти на хора.

Опозицията в Турция сезира Конституционния съд за отмяна на поправките в закона за изборите
06 ноември 2009 | 15:45 | Агенция "Фокус"
Анкара. Основната опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/ сезира Конституционния съд за отмяна на извършените поправки в закона за изборите, според които от всяка турска провинция трябва да бъдат избирани най-малко по двама депутати, предаде телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Заместник председателят на парламентарната група на НРП Хаккъ Суха Окай заяви, че промениje противоречат на чл. 2, 10, 67 и 80 на конституцията.
Преди промените законът предвиждаше от всяка провинция в Турция да се избира поне по един депутат, каквото и да стане с нейното население.
„В закона за избор на народни представители и без това имаше несправедливост при определяне на броя на мандатите. Извършените промени още повече задълбочиха тази несправедливост. Докато за избор на един народен представител е необходимо населението да бъде приблизително 150 000 души, провинциите с население под 150 000 души и без това избираха по един депутат. Сега с промените ще може в провинции с население приблизително 70 000 души да бъдат избирани по двама депутат.”, каза Окай. Представителят на НРП окачестви промените в закона като „нарушение на принципите на равнопоставено гласуване и представяне в парламента”.

В условията на глобална криза Турция се превръща в модел за икономическо развитие на ислямските страни
06 ноември 2009 | 15:07 | Агенция "Фокус"
Истанбул. В условията на глобална криза Турция се превръща в модел за ислямските страни, с които е в непосредствена близост, пише турският вестник „Йени шафак”. на юбилейната среща на Постоянния комитет за икономическо и търговско сътрудничество на Организация ислямска конференция /ОИК/, Съюза на турските палати и борси /СТПБ/ и Дружеството на независимите индустриалци и бизнесмени /МЮСИАД/ министърът на търговията и икономиката на Сирия Йомер Хюсню Лютфи посочи, че Турция се взема модел за икономическо и политическо развитие и страната му следва политиката на нулеви проблеми със съседите. Турският финансов министър Мехмет Шимшек обърна внимание на разрастващото се икономическо и търговско сътрудничество между ислямските страни и призова за премахване на бариерите пред свободната търговия.
Председателят на СТПБ Рифат Хисарджъклъоглу изтъкна, че ислямският свят трябва да се отърси от положението на депо на Запада и да изгради собствена система за подкрепа на образованието, икономиката и търговията, защото нарастването на богатството минава през търговията.

Глобалната криза няма да се отрази в дългосрочен план на икономическия растеж, смята Кемал Дервиш
06 ноември 2009 | 14:38 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Бившият директор на Програмата на ООН за развитие Кемал Дервиш и настоящ член на Програмата за световна икономика и развитие на института „Брукингс” заяви, че не споделя мнението, че глобалната криза ще намали за дълъг период икономическия растеж в света, пише турският вестник „Йени шафак”. На конференция в Истанбул на тема „Векът на урбанизацията” Дервиш анализира отражението на световната криза върху икономическия растеж и посочи, че на първо място в Турция, но и в другите страни кризата няма да се отрази на растежа в дългосрочен план. Той каза, че в социален аспект кризата е дала сериозно отражение върху увеличаването на пропастта между богати и бедни. Сега разликата между богати и бедни е 50 пъти по-голяма от 1829 година например, а също се увеличава пропастта между най-богатите и най-бедните градове.
Директорът на Центъра за изследване на урбанизацията към Лондонското училище за икономика и политика Рики Бърдет посочи, че населението на Истанбул се увеличава с 14 души на час и по този начин градът е засегнат от безформена урбанизация. Участниците във форума изразиха мнението, че след 20 години този процес ще бъде по-бавен, но трябва да бъдат взети под внимание климатичните промени.

Лидерът на НРП в Турция определи като разчистване на политически сметки споровете за плана за сваляне на ПСР
06 ноември 2009 | 14:10 | Агенция "Фокус"
Анкара. Опозиционната Народнорепубликанска партия в Турция определи като разчистване на политически сметки споровете около плана за сваляне на правителството на Партията на справедливостта и развитието /ПСР/, пише турският вестник „Хюриет”. Според лидера на НРП Дениз Байкал под лоното на правителството се изгражда един център, който се занимава с поляризиране на обществото, с очерняне и разчистване на политически сметки.
На въпрос пред телевизия Си Ен Ен Тюрк дали ще вземе участие при разискването на кюрдското отваряне в парламента Байкал посочи, че все още не е взел решение за това.

Главният преговарящ на Турция с ЕС Егемен Багъш се срещна с гръцки държавни лица при визитата си в Атина
06 ноември 2009 | 13:53 | Агенция "Фокус"
Атина. Държавният министър и главен преговарящ на Турция с ЕС Егемен Багъш се срещна с високопоставени гръцки държавни лица в рамките на визитата си за участие в семинар на Центъра за международни черноморски изследвания в Атина, пише турският вестник „Хюриет”. Министър Багъш се срещна с премиера и външния министър Георгиус Папандреу, заместник-външния министър Димитрис Друцас, бившия пръв дипломат Дора Бакояни. В Центъра за Международни черноморски изследвания Багъш изнесе лекция на тема „Членството на Турция: по-силен ЕС”, а днес даде брифинг за журналисти от турските медии в посолството в Атина.
От Атина главният преговарящ на Турция отпътува за Германия. По време на визитата си той ще се срещне с германския външен министър Гуидо Вестервеле и съветника в кабинета Райнхард Силберберг, пише вестникът.

10 000 учители ще бъдат назначени на работа до края на месеца в Турция
06 ноември 2009 | 13:43 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на националното образование на Турция Нимет Чубукчу заяви, че в рамките на този месец в страната ще бъдат назначени на работа 10 000 учители на щатни бройки, предаде Анадолската агенция. В рамките на обсъждането на бюджета на министерството в парламентарната планова и бюджетна комисия г-жа Чубукчу е постигнала устна договорка по въпроса с представители на министерството на финансите. Кореспонденцията по новите назначения продължава, но турският министър е сигурен, че те ще станат факт преди края на ноември.

ДЖИХАН: Двама терористи са убити в провинция Битлис
06 ноември 2009 | 13:40 | Агенция "Фокус"
Битлис. Двама терористи от Кюрдската работническа партия /ПКК/ са убити вчера в провинция Битлис, Югоизточна Турция, предаде информационната агенция ДЖИХАН. Двамата били на 25 години. В съобщение на валийството се посочва, че това е станало в планински район на околия Мут. Продължават операциите по претърсване на местността.

Турските власти няма да арестуват президента на Судан при визитата му в Истанбул
06 ноември 2009 | 13:03 | Агенция "Фокус"
Анкара. Суданският президент Омар ал Башир, издирван от съда на ООН за военни престъпления, ще посети Турция през почивните дни, но няма да бъде арестуван, съобщи днес източник от турското правителство, предаде АФП.
Башир се издирва от Международния наказателен съд по обвинения във военни престъпления и престъпления срещу човечеството в Дарфур.
Организация Ислямска конференция покани Омар ал Башир на икономически форум в Истанбул и се очаква той да пристигне в града в неделя или понеделник.
„Те отговориха позитивно на нашата покана и ние смятаме, че той ще дойде, въпреки че може да има промени в последния момент. Не смятаме за подходящо да го задържаме при положение че идва по наша покана”, заяви източникът при условие за анонимност.

Али Бабаджан ще участва в срещата на министрите на икономиката на страните от Г-20
06 ноември 2009 | 12:49 | Агенция "Фокус"
Анкара. Вицепремиерът и държавен министър на Турция Али Бабаджан заминава днес за Шотландия за участие в срещата на министрите на икономиката на страните от Г-20 в Шотландия, съобщава електронното издание на вестник „Заман”. В шотландския град Сейнт Андрюс ще бъде направена оценка на мерките, които са взети и които се предприемат за съживяване на икономиката и за излизане от кризата.
Али Бабаджан ще направи изказване на форума. Министърът ще има срещи с министри от страните от Г-20 и с представители на Международния валутен фонд /МВФ/ и на Световната банка.

„Дюня”: Границата на бедността в Турция за четиричленно семейство е 2 864 турски лири /около 2 700 лева/
06 ноември 2009 | 12:39 | Агенция "Фокус"
Анкара. Границата на бедността в Турция за четиричленно семейство е 2 864 турски лири /около 2 700 лева/ според изследване на синдиката Каму-Сен, пише турският вестник „Дюня”. В изявление на синдикалната конфедерация се посочва, че според изследване, базиращо се на цените за октомври, обявени от Турския статистически институт, за основните жизнени потребности границата на бедността за едно лице е 1 436 лири. В сравнение с преди месец сумата за необходимата издръжка на един човек се е увеличила с 39 лири. Само за изхранване на едно четиричленно семейство са необходими 1100 лири. Според изследването заплатите на чиновниците и служителите изостават в посрещането на основните нужди като траснспорт, телекомуникации, облекло и други нужди.

„Йени шафак”: Военен хеликоптер е катастрофирал в провинция Сиирт, Югоизточна Турция
06 ноември 2009 | 12:21 | Агенция "Фокус"
Сиирт. Военен хеликоптер е паднал в околия Ерух, провинция Сиирт, Югоизточна Турция, пише турският вестник „Йени шафак”. При катастрофата е бил ранен един войник. Засега не се съобщават повече подробности.

„Заман”: Ще продължи завръщането на групи от ПКК от лагери в Северен Ирак в Турция
06 ноември 2009 | 12:09 | Агенция "Фокус"
Анкара. Ще продължи реализирането на проекта за завръщане на групи на Кюрдската работническа партия /ПКК/ от лагери в Северен Ирак в Турция в рамките на процеса по демократично отваряне, пише днес вестник „Заман”. Процесът беше спрян временно заради превръщането на посрещането на завръщащите се в „шоу” от някои политически сили. Въпреки че според плана следващата завърнала се група трябваше да е от Европа, е взето решение първо да бъде изпразнен изцяло лагерът Махмур в Кандил. ПКК ще бъде обезоръжена и няма да бъдат позволени посрещания, които дразнят обществото и потърпевшите от тероризма на ПКК. Завръщащите се ще бъдат настанени при роднините си или на други места, ако желаят това. От затворите ще бъдат освободени лицата, осъдени за това че са говорили на кюрдски език, пише вестникът.

Полицията в Истанбул задържа 11 души, подпомагали ПКК
06 ноември 2009 | 12:02 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Полицията в Истанбул е задържала 11 души заради помагачество на Кюрдската работническа партия /ПКК/, съобщава електронното издание на вестник „Заман”. Задържаните са събирали пари от името на ПКК и са осигурявали материална помощ на терористичната организация.
Същевременно на властите се е предал един член на ПКК, който е получил обучение в лагерите на организацията в Северен Ирак и след това е избягал в Турция.

„Сабах”: На 30 ноември ще се приемат предложенията за изграждане на въздушен отбранителен чадър в Турция
06 ноември 2009 | 11:46 | Агенция "Фокус"
Анкара. На 30 ноември ще бъде направена първата крачка в реализирането на проекта за разполагане на въздушен отбранителен чадър в Турция, пише турският вестник „Сабах”. Проектът за закупуване на въздушен защитен щит стартира при бившия началник на Генералния щаб Хилми Йозкьок. Първите предложения за закупуване на системи с дълъг радиус на действие и противорекатна отбрана ще бъдат приети на 30 ноември. В търга ще участват американските системи „Пейтриът”, руските S-300 и S-400 и китайската FD- 2000. Планирано е да бъдат закупени 4 въздушно-отбранителни системи, които ще струват 2 милиарда долара. Целта е системите да влязат в действие най-късно през 2012 година. Двете от тях ще бъдат разположени в Анкара и Истанбул, а другите две в места в зависимост от степента на опасност.

Си Ен Ен Тюрк: Не може да става въпрос за преориентация на Турция, каза Ахмет Давутоглу
06 ноември 2009 | 11:45 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на външните работи на Турция Ахмет Давутоглу заяви, че не може да става въпрос за някаква преориентация на страната, предаде телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Давутоглу /на снимката/ говори на съвместна пресконференция с намиращия се на посещение в Турция министър на външните работи на Великобритания Дейвид Милибанд.
„Турция се е натоварила с мисията да установи глобален и регионален мир около своята собствена ос”,посочи Давутоглу. Той изрази несъгласие и критикува протестите в Турция срещу посланика на Израел в Анкара Габи Леви по време на неговите посещения в североизточните турски провинции Ризе, Трабзон и Гюмюшхане.
Давутоглу съобщи, че след няколко седмици ще посети Лондон, като отбеляза близките връзки между Турция и Великобритания и механизма за консултации между тях.

Броят на починалите от новия грипен вирус в Турция достигна 21 души
06 ноември 2009 | 11:27 | Агенция "Фокус"
Анкара. Броят на починалите от новия грипен вирус А(H1N1) в Турция достигна 21 души, предаде АФП, позовавайки се на съобщение на турското министерство на здравеопазването.
Последните две жертви на новия грип са 11-годишно момиче и 21-годишен мъж. Първият смъртен случай от А(H1N1) в Турция беше регистриран на 24 октомври, като през последната седмица броят на починалите рязко се увеличи.
В понеделник започна ваксинация на медицинските работници и на хората, които планират да пътуват до Мека. Общо в Турция срещу новия грип ще бъдат ваксинирани около 28 милиона души.

„Заман”: 540 турски лири финансова помощ за книги и учебни помагала ще получат учителите в Турция
06 ноември 2009 | 11:15 | Агенция "Фокус"
Анкара. 540 турски лири /около 540 лева/ допълнителна помощ за закупуване на книги и учебни помагала ще получат учителите в Турция, пише днес вестник „Сабах”. С това решение беше финализирано обсъждането на размера на финансовата помощ, която учителите получават ежегодно. Идния септември сумата от по 540 лири ще бъде раздадена на учителите. Целта на финансовата помощ е постоянно повишаване на тяхната квалификация и оптимизиране на учебния процес.
През 2009 година учителите получиха помощ от 515 лири, а през 2008-ма - 475 лири. Решено беше също от фонда за социално подпомагане и подкрепа към Министерския съвет да бъдат прехвърлени 440 милиона лири за безплатни учебници на учениците и за осигуряването на безплатен обяд, пише вестникът.

„Сабах”: Съдебно решените в полза на бившия премиер Неджметтин Ербакан
06 ноември 2009 | 10:54 | Агенция "Фокус"
Анкара. Съдът отхвърли искането за отмяна на постановките в закон 5485, признаващи правото на последния генерален председател на забранената през 1998 г. от Конституционния съд Партия на благоденствието /ПБ/ Неджметтин Ербакан да излежава наложената му присъда в домашни условия, пише днес вестник „Сабах”. Основната опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/ беше завела дело с искане за отмяна на някои постановки и спиране действието на въпросния закон, приет на 6 април 2006 г.

Агенция “Фокус” припомня:

Бившият премиер и последен генерален председател на забранената през 1998 г. ислямистка ПБ Неджметтин Ербакан беше осъден на две години и половина затвор заради злоупотреби с финансови средства на партията. Поради влошеното си здравословно състояние той беше поставен под домашен арест, а не беше изпратен в затвора, благодарение на въпросния закон 5485. Бившият турски премиер се оттегли през май 2008 г. в лятната си резиденция в град Алтънолук, за да излежи своята присъда.
През август 2008 г. турският президент Абдуллах Гюл помилва Неджметтин Ербакан. Решението на Гюл беше продиктувано от влошеното здравословно състояние на Ербакан, тогава на 81 години.

ПКК нападна сватба за събиране на данък в полза на организацията, убити са 2 терористи и ранени 4 деца
06 ноември 2009 | 10:46 | Агенция "Фокус"
Анкара. Терористичната организация Кюрдска работническа партия /ПКК/ активизира дейността си по събиране на паричен „данък” в селата, населени с кюрди край турско-иранската граница, за да преодолее финансовата криза, в която е изпаднала в резултат на операциите на турските въоръжени сили и иранските сили за сигурност, пише турският вестник „Йени шафак”. Група терористи начело с Бериван К. и Емрах С. са нападнали сватба в село Бегале. При възникналия сблъсък между терористите и жители на селото са били убити двама терористи и са били ранени четири деца. След сблъсъка терористите са избягали. Започнала е широкомащабна операция по задържането им.
Също според информация в интернет сайта на Генералния щаб двама терористи от ПКК са се предали на силите за сигурност, а един е бил задържан от тях в провинция Хаккяри, пише вестникът.

Си Ен Ен Тюрк: Излизането на Турция от кризата ще бъде на три етапа, каза финансовият министър
06 ноември 2009 | 10:25 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на финансите Мехмет Шимшек оповести графика за излизане на Турция от икономическата криза, който включва три етапа, предаде телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Според Шимшек първият етап вече е започнал от края на 2009 г. с подобряване на стоковите запаси. Заедно с подобряването на стоковите запаси след първия етап, по време на втория етап честият сектор, който сериозно е повлиян от кризата, ще почне да се съживява. Министърът на финансите е на мнение, че от началото на 2010 г. частният сектор ще започне да се съвзема. На тре ия етап, т.е. с увеличаването на инвестициите, Турция вече ще може свободно да си поеме дъх. Министърът специално подчертава важната роля на банките за трайно увеличаване на инвестициите в Турция.

Четирима души са загинали, след като лодка с нелегални имигранти потъна край бреговете на Турция
06 ноември 2009 | 10:21 | Агенция "Фокус"
Анкара. Четирима души са загинали, след като лодка с нелегални имигранти потъна край бреговете на Турция, предаде АФП. Един човек е в неизвестност след инцидента, който е станал край курорта Бодрум. В лодката е имало 18 палестинци. Турската брегова охрана е спасила 13 души.
През Турция минава един от основните маршрути за трафик на хора от Азия за Европа и почти ежедневно в страната се задържат нелегални имигранти от Африка и Близкия изток.

Турски печат: Абдуллах Гюл отправи послание за единство и подкрепа по време на визитата си в град Тунджели
06 ноември 2009 | 09:53 | Агенция "Фокус"
Тунджели. Заседанието на премиера Реджеп Тайип Ердоган с министрите и висшите военни - членове на Съвета за национална сигурност във връзка с процеса на демократично отваряне, срещата на Ердоган след това с началника на Генералния щаб генерал Илкер Башбуг и посещението на президента Абдуллах Гюл в Тунджели привличат вниманието на турските вестници днес. Вестник „Сабах” пише, че на заседанието на министрите и висшите военни от Съвета за национална сигурност е било взето решение процесът на демократично отваряне да бъде разискван в парламента на предварително заседание на 10 ноември, вторник, а на 12 ноември да се състои общо заседание в тази връзка. На заседанието вчера е бил изслушан министърът на вътрешните работи Бешир Аталай за постигнатото в рамките на процеса. След това премиерът обсъди прилаганите мерки в продължение на час и половина с генерал Башбуг.
Вестник „Хюриет” пише, че Абдуллах Гюл е бил посрещнат вчера с голямо въодушевление от гражданите на Тунджели. Той е първият президент, който след 19 години посещава този град. Предишната президентска визита тук направи Тургут Йозал. При посрещането си Гюл каза, че всички сънародници са истински и от първа категория граждани на тази страна и различните култури, които съществуват от векове наред в Турция, са нейното богатство. Той изтъкна голямото си задоволство от посещението си в този град населен с турци алевии, сунити, кюрди и други етнически групи. Той изтъкна, че съжителството на различните култури е естествен процес. Гюл посети кметството и се срещна с кмета от Партията на демократичното общество Едибе Шахин. Важна част от програмата на Гюл беше и посещението в Дружеството за разпространение на философията и културата, пропагандирана от Хаджи Бекташ Вели, където той се срещна с представители на алевийската общност, които поискаха изграждане на алевийска академия и легализирането на статута на местата за церемонии /джем евлери/.
Вестник „Милиет” пише, че на заседание, продължило два часа и половина в министерския съвет, е било обсъдено какво ниво е достигнато в процеса по т.н. демократично или кюрдско отваряне. Разисквани са били направените досега стъпки и е било обърнато внимание на обстоятелството, че процесът на отваряне не се представя и изяснява добре и достатъчно пред гражданите.
Изданието отбелязва, че управляващата партия предвижда внасянето на нови законопроекти във връзка с политиката на демократизация и отваряне към кюрдите.
Вестник „Заман” отбелязва, че по време на историческото си посещение в Тунджели Абдуллах Гюл е отправил послание към единство и подкрепа. Той е наблюдавал и специалната обредна церемония „семах” в алевийски молитвен дом, която символизира очистването на човека и единството.

„Заман”: Над 400 килограма хероин са заловени в Измир
06 ноември 2009 | 09:34 | Агенция "Фокус"
Измир. Полицията в Измир проведе важна операция като залови 410,5 килограма хероин, укрит в натоварен с конфекция ТИР, пише вестник „Заман”. Полицията проследила група, за която е известно, че се занимава с търговия на наркотични вещества. Установено било, че в ТИР, собственост на спедиторска фирма в град Денизли и натоварен с текстил, ще бъдат укрити голямо количество наркотични вещества, за да бъдат изнесени зад граница. При извършената проверка на ТИР-а преди да навлезе в района на пристанеше Чешме в провинция Измир са открити общо 410,5 илограма хероин, укрити в различни тайници. Освен водача на ТИР-а са арестувани още 4 души в Истанбул, Денизли и Айдън. При техните разпити е установено, че са искали да изпратят хероина за европейски страни през пристанище Чешме.

Истанбул е домакин на заседание на Постоянния комитет за икономическо и търговско сътрудничество на ОИК
06 ноември 2009 | 08:42 | Агенция "Фокус"
Истанбул. От 5 до 9 ноември в Истанбул се провежда 25-то юбилейно заседание на Постоянния комитет за икономическо и търговско сътрудничество /ИСЕДАК/ на Организацията Ислямска конференция /ОИК/. По повод 25-та годишнината от създаването на ИСЕДАК в последния ден на заседанието - 9 ноември, ще се състои и специална „Среща на високо равнище на ИСЕДАК”, в което ще вземат участие държавни глави на страни-членки на организацията. За участие в тази среща са поканени държавните глави на всичките страни-членки и преди всичко на държавите, които влизат в Изпълнителния съвет на ОИК. Досега участие са потвърдили президентите на Иран Махмуд Ахмадинеджад, на Сирия Башар Асад и на Судан Омар ал Башир.

„Сабах”: Дейвид Милибанд и Ахмет Давутоглу обсъдиха отварянето на глава „Екология” в преговорите с ЕС
06 ноември 2009 | 08:38 | Агенция "Фокус"
Анкара. Mинистърът на външните работи на Великобритания Дейвид Милибанд се срещна вчера с турския външен министър Ахмет Давутоглу, пише турският вестник „Сабах”. На съвместна пресконференция след срещата Давутоглу посочи във връзка с отварянето на глава „Екология и околна среда” от преговорите за присъединяване към ЕС, че Турция е действала много убедено и решително и е направила възможно отварянето на тази глава. При посещение в комисията по околна среда в турския парламент Милибанд говори за глобалното затопляне и подари карта на климатичните промени в света, пише вестникът.

„Йени шафак”: Броят на починалите от свински грип в Турция достигна 19
06 ноември 2009 | 08:24 | Агенция "Фокус"
Анкара. Свинският грип взе Турция под своето въздействие, пише турският вестник „Йени шафак”. Починали са още четирима души, заразени от вируса. Така от началото на епидемията броят на починалите достигна 19. По нареждане на здравното министерство за два дни срещу свинския грип са били имунизирани 80 000 души. Последните четирима починали са съответно две жени на 32 и 33 години, момиче на 6 години и един мъж на 28 години.
Същевременно в болницата в Шанлъурфа има два съмнителни смъртни случая – на жена на 36 години и дете на 8 години. Също така министерството на националното образование започна разследване срещу служител в училище в Истанбул, който е сложил сушен лук срещу разпространението на вируса в класните стаи, пише вестникът.

Демократичните ценности и върховенството на закона са основната посока в развитието на Турция, каза Абдуллах Гюл
06 ноември 2009 | 08:03 | Агенция "Фокус"
Анкара. Да се разисква в каква посока върви Турция е израз на незнание и на разглеждането й като страна, която се мята сред морето, лашкана от вълните, заяви президентът на Турция Абдуллах Гюл, пише турският вестник „Хюриет”. На церемония по откриването на нова сграда на Института за международни стратегически проучвания Гюл изнесе лекция на тема „Турската външна политика през новия период”. В нея той изтъкна, че Турция разбира се трябва да поддържа връзки и с Изтока, и със Запада, и със Севера, и с Юга. „Онова, което е важно, е да се види накъде се развиват ценностите на Турция. Като се имат предвид че това са демократичните ценности, върховенството на закона, зачитането на правата на човека, прозрачност и отговорност, ще се разбере по-добре в каква посока върви тя”, каза Гюл.
По думите на турския президент могат да се разискват темпът и скоростта на това развитие, но не и неговата същност и съдържание. Той подчерта, че за успеха на страната по този път освен засилването на икономиката са важни демократичните реформи. Гюл посочи, че се чуват мнения, че отношенията с ЕС в определени периоди не са много добри, но това са неща, които се казват, за да бъде извадена страната от релсите й.
Според президента основните „артерии”, основните мисловни принципи на Турция са много здрави и тя дава своя принос в един от най-напрегнатите геополитически райони в света.

Турският министър на труда се завръща от официално посещение във Финландия
06 ноември 2009 | 00:27 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Министърът на труда и социалната сигурност на Турция Йомер Динчер приключва днес официално посещение във Финландия, къде бе по покана на колегата си Анни Синемаеки, съобщават турски медии. Освен с финландския министър на труда той имаше срещи с министъра по европейските работи и имиграцията Астрид Торс и с министъра на здравеопазването и социалните дейности Лиса Хисала.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2