Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 6 ноември 2009 г.

Радио "Гласът на Турция" - 06.11.2009 г. !

Победи на Галатасарай и Фенербахче...

Галатасарай постигна поредна победа в Лига Европа и гарантира класирането за следващия кръг на турнира...

Изпратена 06.11.2009 10:51:52 UTC

Обновена 06.11.2009 10:51:52 UTC

Галатасарай постигна поредна победа в Лига Европа и гарантира класирането за следващия кръг на турнира. На срещата играна в Букурещ без зрители, поради наказанието на Динамо Букурещ, Галатасарай се наложи над румънския отбор с три на нула с попадения на Кивъл, Нонда и Мехмед Топал и гарантира класирането за следващия кръг на турнира. Галатасарай ще се бори с Панатинайкос за челното място в групата.
Вторият турски представител в Лига Европа, Фенербахче, победи в срещата играна в Истанбул румънския Стяуа Букурещ с три на един и запази челнто място в групата и шансовете да се класира за следващия кръг на турнира.
-
„Манга” c „Най-добър изпълнител на Европа”

Турската рок група „Манга” наложи отпечатък на Европейските музикални награди на MTV за 2009 година, които се състояха в столицата на Германия-Берлин.

Изпратена 06.11.2009 11:52:56 UTC

Обновена 06.11.2009 11:52:56 UTC

Турската рок група „Манга” наложи отпечатък на Европейските музикални награди на MTV за 2009 година, които се състояха в столицата на Германия-Берлин.

Турската рок група „Манга” бе удостоена с наградата за „Най-добър изпълнител на Европа”.

Бийонсе бе удостоена с три награди, а именно: за „Най-добра песен” , „Най-добър клип” и за „Най-добра изпълнителка на годината”.

Еминем бе обявен за „Най-добър изпълнител за годината”, групата „Токио Хотел” бе обявена за „Най-добра група за годината”.

"Грийн дей" спечелиха наградата за „Най-добри рокизпълнители”, а Лейди Гага спечели наградата за „Най-добър дебют”.

Ирландската рок група "Ю ту" бе обявена за „Най-добрата група изпълнител на живо”. Преди церемонията по награждаването ирландската група изнесе невероятен концерт на открито пред Бранденбургската врата.
-
Преговорите по Кипрския проблем продължват...

Днес в Кипър ще се състои поредната среща между президента на ТРСК Мехмед Али Талят и лидера на кипърските гърци Димитрис Христофяс...

Изпратена 06.11.2009 10:46:44 UTC

Обновена 06.11.2009 10:46:44 UTC

Днес в Кипър ще се състои поредната среща между президента на ТРСК Мехмед Али Талят и лидера на кипърските гърци Димитрис Христофяс.
На срещата, която ще започне в 16 часа Талят и Христофяс ще поставят на обсъждане въпроса с имуществените проблеми.
На тази 50та от 11ти септември 2008ма година насам среща, лидерите на двете общности на острова ще положат усилия за постигане на съгласуваност над критериите по темата.
Талят и Христофяс също така ще направят равносметка и на техническите дейности осъществени по въпроса с имуществените проблеми.
-
Аббас няма да постави кандидатурата си...

Държавният глава на Палестина Махмуд Аббас заяви, че няма да постави кандидатурата си за насрочените за месец януари 2010 година избори и че по никакъв начин няма да коментира това свое решение.

Изпратена 06.11.2009 11:45:19 UTC

Обновена 06.11.2009 11:45:19 UTC

Държавният глава на Палестина Махмуд Аббас заяви, че няма да постави кандидатурата си за насрочените за месец януари 2010 година избори и че по никакъв начин няма да коментира това свое решение.

В изявление за телевизията Махмуд Аббас каза, че е предал това свое решение на Организацията за освобождението на Палестина, чиито председател е и на администрацията на Ел Фетих.

Като довод за своето решение Аббас посочи задръстването в преговорите с Израел.

Аббас каза, че за последно са били изненадани от подкрепата изразена от Вашингтон по въпроса с еврейските селища.

Аббас посочи, че въпреки всичко е възможно постигането на разрешение с Израел основаващо се на създаването на две държави и че е възможно създаването на палестинска държава в границите от 1967ма година със столица Ерусалим. Аббас заяви, че отхвърлянето от Хамас на преговорите за споразумяване е в полза на Израел.

Аббас обвини Хамас в реакционизъм и че са опустошили Газа и отправи призив да се откажат от тази своя позиция.
-
Броят на жертвите се покачи...

Броят на жертвите на свинския грип в Турция се покачи на 21.

Изпратена 06.11.2009 11:50:57 UTC

Обновена 06.11.2009 11:50:57 UTC

Броят на жертвите на свинския грип в Турция се покачи на 21.

Междувременно продължава и ваксинацията против вируса на свинския грип.

След ваксинирането на здравния персонал и на гражданите, които ще ходят на поклонение в свещенните за мюсюлманите земи ще бъдат ваксинирани децата на възраст между 6 месеца и 2 годинки, хронично болните и децата в началните училища.

Съюзът на турските медици отправи призив към гражданите да се ваксинират.
-
Седмица с критично значение за процеса на демократични промени...

Процесът на демократично отваряне, който бе засенчен от посрещането на предалите се на турските власти терористи на граничиня пункт Хабур, отново придобива тласък...

Изпратена 06.11.2009 10:36:35 UTC

Обновена 06.11.2009 10:36:35 UTC

Процесът на демократично отваряне, който бе засенчен от посрещането на предалите се на турските власти терористи на граничиня пункт Хабур, отново придобива тласък.
Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обсъди с министрите и партийни служители подробности във връзка с процеса.
Отбелязано бе, че процесът ще продължи със завръщането в Турция на нови групи терористи.
Една от главните цели на процеса е пълното опразване на лагера Махмур. Зaвръщането на терористите от Европа ще бъде отложено за неопределен срок.
Също така ще се предприемат стъпки за разоръжаването на терористичната организация ПКК и за предотвратяване на изживяването на събития, които може да наранят обществената съвест.
Обсъждат се различни пътища за предотвратяването на обществената реакция. Като една от стъпките се предвижда предаващите се терористи да не пристигат с унифомите си, а облечени в цивилни дрехи.
Ще бъде подготвен списък на намиращите се в лагера Махмур терористи и ще бъдат определени живеещите в Туpция техни родственици, родните им села и градове.
Ще се рзследват съдебните регистри на терористи, които са участвали в престъпни актове. Завръщащите се ще бъдат настанявани при свои родственици или в селищата, в които са живеели по-рано.
Започва седмица с критично значение за процеса на демократично отваряне.
Във вторник и в четвъртък ВНСТ ще обсъди в подробности стъпките предвидени да бъдат предприети в рамките на пакета за демократични промени.
-
Преглед на турския печат 06.11.2009 г.

Обзор на някои от издаваните в Турция вестници от 6 ноември 2009 година.

Изпратена 06.11.2009 11:38:54 UTC

Обновена 06.11.2009 11:38:54 UTC

Драги слушатели, предлагаме ви част от темите в днешния турски печат.

Вестник Хабер Тюрк в новината със заглавие „Обещание за подкрепа в борбата срещу терористичната организация ПКК” съобщава, че външният министър на Великобритания Дейвид Милибанд е изразил подкрепата си за процеса на „Демократично отваряне”. В новината се отбелязва, че по време на вчерашната среща с външния министър на Турция Ахмет Давутоглу, която се състоя в сградата на Министерския съвет Милибанд е казал, че ще окажат пълна подкрепа за прочистването на ЕС от терористичните елементи. По време на срещата бе обсъдена и срещата на върха на ЕС, която ще се проведе през месец Декември и на която се очаква да избухне криза поради нежеланието на Анкара да отвори пристанищата и летищата си за кипърските гръцки кораби и самолети.

Вестник Заман предава, че външният министър на Италия Франко Фратини е казал, че пълноправното членство на Турция в ЕС е със символично значение като събарянето на Берлинската стена. В новината се отлбелязва, че в речта си в университета „Енна Коре” в Сицилия, Фратини е казал: „Членството на Турция в ЕС е историческа цел, от която няма да се откажем. С присъединяването на Турция в ЕС, ще бъде обезпечен по-силен Съюз и по-силна Турция”.

В новината със заглавие „Ислямските страни вземат Турция за образец” вестник Йени Шафак предава, че Турция, която увеличи търговския си обем следвайки политиката за „нулеви проблеми” със съсдните и регионалните страни е образец за ислямските страни. В новината пише, че взаимната отмяна на визите между Сирия и Турция е било посочено като образец за другите ислямски страни. Вестникът съобщава, че министърът на търговията и икономиката на Сирия Амер Хосни Лютфи, който се намира в Истанбул за участие в срещата на върха на Постоянния комитет за икономическо и търговско сътрудничество на Организацията Ислямска конференция е казал, че отмяната на визите е поощрило Сирия да осъществи коренни реформи. Лютфи е посочил, че приемат Турция за страна модел и че по този начин са се спасили от изолиране от света.

Вестник Миллиет съобщава, че вчера военната база "Форт Худ" в Тексас е станала сцена на кърваво насилие. В новината се отбелязва, че инцидентът е станал по време на церемонията по полагане на клетва на военнослужещите заминаващи за Ирак. Вестникът предава, че майор Малик Нидал Хасан е открил огън с два пистолета и е причинил смъртта на 12 и раняването на 31 военнослужещи. Вестникът сочи, че във връзка със случая са били арестувани две лица и че все още не е установена причината за нападението.

Вестник Джумхуриет в новината със заглавие „5 морски пирата бяха заловени” съобщава, че турските командоси намиращи се на служба в Аденския залив за борба със сомалийските морски пирати са възпрепятствали опит за похищение на кораб и са заловили 5ма морски пирата.
-
Новини 06.11.2009 Hовини 1400
-
Емисии 06.11.2009 Емисия 1400
-
Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2