Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 2 октомври 2009 г.

Новините от и за Турция - 02.10.09 г. !

Али Бабаджан представи стратегията за превръщането на Истанбул в регионален и международен финансов център
02 октомври 2009 | 17:08 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Вицепремиерът на Турция, координиращ икономическите въпроси, Али Бабаджан представи стратегията и изпълнителния план за превръщането на Истанбул в регионален и международен финансов център, пише турският вестник „Заман”. На пресконференция във връзка със събранията на Международния валутен фонд и Световната банка в Истанбул Бабаджан даде информация за стратегията за превръщане на Истанбул във финансов център. Той изтъкна, че отдават голямо предимство на този проект в рамките на правителствената стратегия за дългосрочно развитие. „Изключително наложително е да имаме силна икономика в контекста на дългосрочно стратегическо развитие. Брутният вътрешен продукт през 2023 година ще бъде 2 трилиона долара, а през 2050 година се очаква да надмине 21 трилиона долара”, каза Бабаджан. Вицепремиерът по икономическите въпроси подчерта, че основният фактор, който ще определя икономическото развитие ще бъде конкуренцията. В тази връзка икономиката трябва да притежава високи технологии и достатъчно качествена и обучена работна ръка. Финансовият сектор е особено важен за икономическия просперитет на страната и разработката на стратегията за превръщането на Истанбул във финансов център е започнала през 2005-2006 година, изтъкна Бабаджан. В тази връзка Съюзът на турските банки е подготвил подробен доклад и първата стъпка, която трябва да се направи, е приемането на правната основа за инициативата.

Турските власти заловиха над 20 кг хашиш
02 октомври 2009 | 16:10 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турските служби за сигурност заловиха над 20 кг хашиш при отделни операции в страната, съобщава Анадолската агенция.
Наркотикът е конфискуван при акции в провинциите Елязъг и Балъкесир.
Задържани са трима души, които са заподозрени в трафик на наркотици.

Трети редовен конгрес на управляващата ПСР в Турция ще се състои утре
02 октомври 2009 | 15:53 | Агенция "Фокус"
Анкара. Трети редовен конгрес на управляващата Партия на справедливостта и развитието в Турция ще се състои утре, пише турският вестник „Дюня”. Конгресът ще започне в 10 часа в Анкара и на него се очаква да присъстват около 10 000 делегати. След регистрацията и проверката на делегатите ще бъде избран съвет. След откриването на конгреса с изслушването на химна на Турция първи ще произнесат приветствия чуждестранните гости. Техният брой се очаква да е към 80, като сред тях ще има и премиери.
След това ще произнесе слово лидерът на ПСР и премиер Реджеп Тайип Ердоган, след което ще бъдат представени доклад за дейността на партията и отчети за приходите и разходите й, ще бъде обсъдени приет бюджетът за следващия период. Ще бъдат направени промени в състава на Централния изпълнителен съвет. В дневния ред влиза и изслушване на доклад за промени в правилника. Очаква се Ердоган да бъде единственият кандидат за председател на партията.
ПСР е 39-та партия, основана в Турция на 14 август 2001 година и спечелила парламентарните избори на 3 ноември 2002 година. От тогава вече седем години тя управлява самостоятелно.

"Радикал": Турските студенти са изискани, изчакаха до края, за да изразят своя протест, каза Строс-Кан
02 октомври 2009 | 15:23 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Турските студенти са изискани и благородни в поведението си. За да изразят своята позиция и своя протест, изчакаха до края на лекцията, заяви директорът на Международния валутен фонд /МВФ/ Доминик Строс-Кан по повод вчерашния инцидент, пише турският вестник „Радикал”. Доминик Строс-Кан беше замерен вчера след лекцията си пред студенти в университета „Билги” от журналист във вестник „Биргюн”. В изявление днес по повод случката шефът на МВФ каза, че е много щастлив, че е имал възможност да се срещне с турски студенти и да чуе тяхното мнение и добави, че уважава мнението на младежите.
От своя страна министърът на вътрешните работи Бешир Аталай определи инцидента като случяй, прекрачващ границата. Той посочи, че директорът на МВФ и делегацията на фонда не отдават голямо значение на случилото се, но то е обидно за имиджа на страната.

Генералният щаб на турската армия прекрати бойкота срещу ПДО като присъства на откриването на парламента
02 октомври 2009 | 14:58 | Агенция "Фокус"
Анкара. Присъствието на началника на генералния щаб на Турция и на командващите видовете въоръжени сили сложи отпечатък на откриването на парламента вчера, пише турският вестник ”Милиет”. С това Генералният щаб промени поведението си, възприето след изборите на 22 юли 2007 година, да бойкотира откриванията и официалните церемонии на парламента заради присъствието на Партията на демократичното общество в него. Началникът генерал Илкер Башбуг и неговите първи подчинени проследиха изказването на Абдуллах Гюл вчера, в което той отправи важни послания по политиката на демократично отваряне.
Заради бойкота на ПДО Генералният щаб не присъства на заседанията при полагане на клетва от Абдуллах Гюл като президент през 2007 година и на приемите по случай 23 април, но присъства на речта на президента Барак Обама в меджлиса на 6 април тази година.

Приключва съвместното учение на Турция, Азербайджан и Грузия за мироопазващи действия
02 октомври 2009 | 05:36 | Агенция "Фокус"
Анкара. В Анкара днес приключва съвместното учение на Турция, Азербайджан и Грузия за мироопазващи операции, съобщават медиите. Учението включва и защита на петролопровода, свързващ трите страни. В него участват общо 42 военнослужещи – 19 от Турция, 13 от Азербайджан и 10 от Грузия.
Учението „Безкрайност” се провежда всяка година от 2000 година насам в една от трите страни.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2