Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 4 септември 2009 г.

Българите не могат да гледат и слушат 10 минути новини на турски,но по няколко часа на ден гледат турските сериали !

РЕПОРТАЖ

Не гледаме новини на турски, предпочитаме Онур и Шехерезада !

В Черноочене не обръщат внимание на турските хабери, но пък искат да ги има - за зор заман !

Д>иян Моркин, снимки: В>елислав Николов

Имамът Шабан Мюслюм Али твърди, че наистина има хора, които не разбират български.

Снимки: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

16.10 ч. Един обикновен делничен ден. В ресторант "Авалон" в центъра на с. Черноочене няма клиенти. Без работа на плота се е облегнал барманът - младо изрусено момче с обеци на ушите. Две готвачки и един сервитьор похапват салатки на една от масите.

Има огромен плазмен телевизор, който е включен на сателитната телевизия "Европа". Там постоянно текат новини. Към плазмата от време на време хвърля по едно око барманът.

По същото това време по Националната телевизия вървят новините на турски език. Село Черноочене се намира близко до Кърджали и е населено изцяло от хора, които са заявили, че имат турско самосъзнание, а езикът на Ататюрк е техен майчин.

Законът за радио и телевизия (ЗРТ) позволи по националните медии да има новини на турски през 2000 г., когато в чл. 12, ал. 2 беше записано, че програмите или отделни предавания могат да бъдат и на друг език, когато са предназначени за български граждани, за които българският език не е майчин.

От гласуването на този член през 2000 г. до сега новините на турски език са постоянно в обръщение - но не толкова от телевизионния екран, а от устата на политици, националисти, обикновени българи и защитници на турския етнос. Тази тема е като спорта за българина - всеки има мнение, всеки знае как стоят нещата. Винаги се стига до въпросите защо циганите или арменците нямат новини на техните езици. Чуват се и викове:

- Защо ще викат на България Булгаристан и др.

Новините на турски език са били винаги и в предизборните програми на партиите, които с националистически дух печелят електорат. С лесни обещания те са сваляни от екран поне 100 пъти. И така до поредната подписка. Последната беше в началото на август и тръгна от Партията на българските мъже във Варна. Преди години тази партия се обяви, че ако спечели изборите, ще изгони всички хомосексуалисти от властта. Не спечели изборите. Сега събра няколкостотин подписа и провокира премиера Бойко Борисов да говори по темата. Пред Коритаров той заяви, че няма нищо против парламентарните групи да започнат обсъждане по този въпрос, но задължително свалянето на новините трябва да стане след широка обществена дискусия.

Да погледнем обаче нещата от друга страна. Да кажем, че българите мразят турците. Мразят ги, та не ги траят. Мразят езика, храната, музиката и дрехите им.

Какво се вижда обаче от телевизионните рейтинги. Новините на турски език обикновено имат около 0.5 рейтинг и почти такъв дял от гледащите тв в момента. Точно по това време по Нова телевизия върви турският сериал "Мелодия на сърцето", чийто рейтинг е около 4.9 - 5.3, а неговият дял - около 50 процента. Още по-високи са рейтингите на турските сериали, които вървят вечер по Би Ти Ви.

Това какво означава? Че българите не могат да гледат и слушат 10 минути новини на турски, но по няколко часа на ден гледат турските сериали? И попиват културата на този народ.

Плачат с Шехерезада и пият с Онур

И тайно си мечтаят да имат лъскави къщи около Босфора.

"Когато бях малко момче и ходех на училище, тук в Черноочене имаше един много строг учител. Беше дошъл някъде от Пловдив по разпределение. Говореше ни на български, караше ни да четем и да пишем. Видя обаче, че повече от децата не го разбират. До края на срока той научи турски и започна да си говори с нас. Проблемът е за старите хора, които наистина не разбират нищо". Това сподели 55-годишният Рамис Мехмед Реджеб. Мъжът има автосервиз на един от входовете на селото. Сам сочи към отсрещната малка кооперация, в която живеят няколко семейства. На всяка тераса са инсталирани сателитни чинии, които могат да хванат всички програми на турски език. Всички в селото са така.

Млада продавачка се е подпряла на килимите в един от дюкяните на мегдана. Момичето обаче предпочита да си играе с телефона, отколкото да обсъжда новините на турски език. Лениво отвръща, че не я интересуват, и не гледа.

В разгара на лятото нито млади, нито стари гледат новините на майчин език в 16.10 ч. Младите са по кафенетата, а старите са по къра и събират тютюн.

"Ние сме родени тук и обичаме България,

но има хора, които не говорят този език, защото не им е майчин. Какво пречи по телевизията да има такива новини? Нито хляб искат, нито вода. Има възрастни хора, които идват при мен да им разказвам какво се случва в държавата и какво се говори". Това разказва на много развален български имамът на Черноочене Шабан Мюслюм Али. Той е съгласен, че въпроси от този род се използват и от българските националисти, и от членовете на ДПС за политически цели.

"Не е важно на какъв език са новините, а какво ни казват. Като са на турски, да не би да казват нещо за далаверите на Доган. Аз работя по строителния надзор и ми е много ясно колко много е сгафил Доган с тази ограда и с това барбекю. Законът за устройство на територията ясно казва, че доварът трябва да е 1.60 висок. Другото може да е мрежа. Да видим дали на Бойко ще му стиска да го гътне", пита 50-годишният Мюмюн. Той е роден в Черноочене, но в момента работи в Кърджали. Налага му се често да идва да надзирава строежите на съселяните си.

"Защо да ги няма тези новини? Толкова ли много пречат. Оставете да ги има поне за зор заман", казва Рамис Реджеб и се захваща да лепи спукана гума. Комшията му се е качил и гласи сателитната чиния.

Автомонтьорът Рамис Реджеб се надява да оставят новините заради възрастните хора.

Няма семейство, което да няма сателитна чиния и да не гледа всички програми.

сега

България Таймс

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2