Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 30 септември 2009 г.

Радио "Гласът на Турция" - 30.09.2009 г. !

Срещата на лидерите на турско говорещите страни ще се проведе в Нахичеван...

Срещата на високо равнище на държавните лидери на турско говорещите страни ще се проведе на втори и трети октомври в Нахичеванската автономна област на Азербайджан...

Posted 30.09.2009 09:29:26 UTC

Updated 30.09.2009 09:29:26 UTC

Срещата на високо равнище на държавните лидери на турско говорещите страни ще се проведе на втори и трети октомври в Нахичеванската автономна област на Азербайджан.
Домакин на Деветата поредна среща на върха ще бъде Азербайджан.
На срещата на високо равнище Турция ще бъде представена от президента Абдуллах Гюл. Очаква се да присъстват и държавните лидери на Азербайджан, Казахстан, Киргизия, Узбекистан и Тюркменистан.
На високото равнище, организиращо се през определени периоди от 1992ра година насам, ще се обсъдят проблемите пред които е изправен турският свят.
По-рано Туpция бе четирикратно домакин на срещи на високо равнище на държавните лидери на турско говорещите страни.
-
Гради се бъдещата транспортна мрежа...

Днес приключва Международния Конгрес за Транспорт, организиран под девиза "Цел 2023та"...

Posted 30.09.2009 09:27:07 UTC

Updated 30.09.2009 09:27:07 UTC

Днес приключва Международния Конгрес за Транспорт, организиран под девиза "Цел 2023та", сочещ на честванията на сто годишнината от обявяването на Турция за Република.
В конгресния център Сютлюдже в Истанбул се провеждат четири заседания на тема "Морски транспорти", "Сухопътен транспорт", "Железопътен транспорт" и "Комуникация 2023".
Очаква се на специално заседание да бъде поставен и въпросът за строежа на трети мост над Босфора.
Целта на конгреса е да се определят приоритетните цели за изграждането на бъдещите транспортни и комуникационни мрежи на Турция.
С постигането на набелязаните цели Турция ще бъде обхваната от силно развита сухопътна и железопътна транспротна мрежа.
-
Министрите решиха да удължат срока на документа...

Вчера министерският съвет се събра на заседание под председателството на премиера Реджеп Тайип Ердоган...

Posted 30.09.2009 09:21:06 UTC

Updated 30.09.2009 09:21:06 UTC

Вчера министерският съвет се събра на заседание под председателството на премиера Реджеп Тайип Ердоган. На заседанието бе решено да бъде удължена с една година валидността на правителствения документ разрешаващ на турската армия да преследва зад граница терористи организиращи нападения на турска територия.
Очаква се разрешителният документ да се постави на обсъждане във ВНСТ на 6ти октомври.
Също така на заседанието на министерския съвет бе прието решение и относно закона за адекватност по член 102ри от конституцията на страната даващ възможност избирането на президента на Турция да се осъществява посредством всенародно гласуване.
-
Преглед на чуждия печат 30.09.2009

Преглед на новините за Турция в чуждестранните медии...

Posted 30.09.2009 07:18:58 UTC

Updated 30.09.2009 07:18:58 UTC

Днешния преглед на новините в чуждестранните медии започваме с новина на информационна агенция Ройтерс. Агенцията се е спряла на изявление направено след общите парламентарни избори в Германия, които поставиха на дневен ред коалиция между Партиите на Християнския Съюз и партията Свободни Демократи, в което изявление се засяга въпросът за членството на Турция в ЕС. В новината се съобщава, че член на партията Свободни Демократи е подчертал, че идеята на Туpция да бъде даден статут на привилегирован партньор вече е остаряла. Ето какво пише в новината по въпроса предадена от кореспондента на агенцията в Берлин Аксел Трелфал.
"Меркел е против членството на Турция и позицията на партията Свободни Демократи по въпроса. Но се очаква лидерът на тази партия Гидо Вестервеле да поеме поста на министър на външните работи и това несъмнено ще се отрази на позицията на Берлин по въпроса за членството на Турция в съюза. Говорителят по външнополитическите въпроси на партията Свободни Демократи Вернер Хувър каза, че Турция е заслужила правото да получи възможност за постигане на критериите за членство в ЕС, дори това да отнеме години. Според Хувър, партията му е открита за членството на Турция и е нужно да се дискутира въпросът за евентуалното й членство, тъй като идеята за даване на статут на привилегирован партньор е вече много остаряла."
Продължаваме с новина на престижното германско икономическо списание Витшафсблад под заглавието "Русия и Турция искат да купят подземните богатства на Иран". Вестникът отбелязва, че анонимното сдружение Тюркийе Петроллери и руският енергиен гинант Газпром са решили да участват съвместно в търговете за експлоатацията на находищата от нефт и природен газ в Иран. В новината, която Витшафсблад дава позовавайки се на руския вестник Ведомости съобщава, че става дума за търг за експлоатацията на 14 находища чиито резерви възлизат общо на 41 милиарда варела петрол и 740 милиарда кубически метра природен газ.
Италианският вестник Ла Стампа е дал място по страниците си на новина за смъртта на последния пряк наследник на османската династия Ертугрул Османоглу, който почина на 97 годишна възраст. В новината пише следното.
"За всеки в Турция той бе Последният османлия. 44тият внук на създателя на Османската Империя Осман Гази, принц Ертугрул Османоглу, почина на 97 годишна възраст. Той бе последният пряк наследник на османската династия, роден в периода на Османската Империя, и затова бе посрещан навсякъде с подобаваща почит и уважение оказвана на един монарх.
Продължаваме прегледа на чуждестранните медии с новина на сръбския вестник Политика в която се подчертава, че са изминали 20 години от така наречената Голяма Екскрузия, по време на която стотици хиляди български турци избягаха от репресиите на режима на Тодор Живков и потърсиха спасение в Турция. Вестник Политика е цитирал статията на Красимир Крумов от българския вестник Монитор в която се отбелязва, че тази година се навършват 20 години от масовото преселване на 370 хиляди български турци в Турция, поради репресиите ва режима на Тодор Живков който бе предприел стъпки за масова асимилизация и за промяна на турските имена с български. В сатитята българският журналист сочи, че този процес на асимилация и насилствена промяна започва през 1984та година и през 1989та година, след частичното отменяне на забраната за пътуване на български граждани в чужбина, в периода май-август 1989та година от България в Турция преминават 370 хиляди турци. Според данните на министерството на вътрешните работи на България, 214 от тези преселници са се настанили за постоянно в Турция.
Последната ни за тазседмичния преглед на чуждестранните медии новина е от испанския вестник Ел Периодико. Вестникът е засегнал представянето на Истанбул на фестивала в Барселона и подчертава, че Истанбул е град разпрострял се на огромна площ и с население повече от 15 милиона души, и е центърът на турското културно развитие и дейност. В новината пише, че това не е първото участие на града във фестивала тъй като през 1995та година той е бил открит от Реджеп Тайип Ердоган, намиращ се през този период на поста кмет на Истанбул и сочи, че оттогава до днес Истанбул е претърпял много големи промени.

Желаем ви приятен ден.
-
Преглед на турския печат 30.09.2009 г.

Обзор на някои от издаваните в Турция вестници от 30 септември 2009 година.

Posted 30.09.2009 13:02:24 UTC

Updated 30.09.2009 13:02:24 UTC

Вестник Заман съобщава, че Турският кабинет е внесъл в парламента за гласуване документа за удължаване на срока за провеждане на трансгранични операции в рамките на борбата с тероризма. В новината се отбелязва, че вицепремиерът и правителствен говорител Джемил Чичек в изявление след вчерашното заседание на кабинета е посочил, че въпросът е обсъден от правителството и то е подписало искането за удължаване на срока, внесено от Генералния щаб на турските въоръжени сили.

Вестник Йени Шафак сочи, че премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган е поздравил по телефона канцлера на Германия Ангела Меркел за изборната й победа. В новината пише, че Ердоган е пожелал тези резултати от изборите да се отразят положително върху отношенията между Турция и Германия. Ангела Меркел на свой ред е изразила задоволството си от телефонното обаждане на премиера Ердоган и е казала дословно „В близко бъдеще планирам да посетя Турция. Много благодаря за телефонното обаждане и за тази ваша любезност”.

Вестник Хабер Тюрк предава, че Иран ще отвори новата си ядрена централа за инспекции. В новината пише, че Иран е съобщил, че се работи над календар за инспектирането от ООН на новата иранска ядрена централа. Вестникът предава, че председателят на Иранската атомна агенция Али Екбер Салихи в интервю за държавната телевизия е казал, че инспекторите на Международната агенция по атомна енергия /МААЕ/ ще може да инспектират новия ядрен комплекс на Иран. Салихи е посочил, че в новия ядрен комплекс целят да обогатяват уран само до ниво необходимо за производството на електричество.

Вестник Заман предава, че паралелно с ръста в сектора на гражданската авиация е било отбелязано увеличение на пистите за хеликоптери- хелипорт. Вестникът съобщава, че 21 от 57 хелипорта в Турция с лиценз на генералната диракция за гражданска авиация към министерството на транспорта са в Истанбул. Според информация дадена от компетентните лица от генералната диракция за гражданска авиация през 2006 година в Турция е имало 42 хелипорта, а днес техния брой се е покачил на 57.

Вестник Хюрриет пише, че фестивалът на турската култура в Ню Йорк, който започна на 27 Септември и който ще продължи до 4 Октомври е възхитил американците. Вестникът съобщава, че в мероприятието организиращо се от Турския културен център на площад „Таймс Скуеър” в Ню Йорк са участвали и външния министър на Турция Ахмет Давутоглу и държавния министър и вицепремиер Али Бабаджан.
-
Новини 30.09.2009 Hовини 1400
-
Емисии 30.09.2009 Емисия 1400
-
Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2