Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 30 септември 2009 г.

Новините от и за Турция - 30.09.2009 г. !

Турската полиция е разбила организирана престъпна мрежа за трафик на органи
30 септември 2009 | 16:03 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турската полиция е разбила организирана престъпна мрежа за трафик на органи, предаде ДПА. Задържани са 40 души. Установени са 39 случая на хора, които са продали свой бъбрек.
Арестите са извършени в рамките на специална операция в северните и западните райони на Турция. В акциите са взели участие над 200 полицаи.
Престъпниците са плащали на донорите над 10 000 евро за бъбрек, като в последствие са продавали органа за 25 000 евро.

Днес приключва периодът на намалените данъчни ставки заради кризата в Турция
30 септември 2009 | 14:52 | Агенция "Фокус"
Анкара. Днес приключва периодът на намалените данъци върху фирмите, развиващи дейност в областта на автомобилното производство, производството на електроника, бяла техника и мебели, пише електронното издание на турския вестник „Милиет”. Намалените данъчни ставки бяха приети от правителството като антикризисна мярка на 16 март. Данък добавена стойност и специалният потребителски данък върху електроника и бяла техника за периода 16 март-16 юни беше 0 %, а за периода 16 юни-30 септември беше 2 %. Данък добавена стойност върху автомобилите беше намален на 18 %. Това активизира пазара и продажбата на автомобили нарасна значително в сравнение с предходните месеци, отбелязва вестникът.

На 6 октомври турският парламент ще обсъжда разрешението за трансгранични операции срещу ПКК
30 септември 2009 | 14:23 | Агенция "Фокус"
Анкара. Искането за удължаване на срока на разрешението за провеждане на трансгранични операции срещу лагери на Кюрдската работническа партия /ПКК/ в Северен Ирак ще бъде обсъдено в парламента на Турция на 6 октомври, вторник, пише електронното издание на турския вестник „Милиет”. На заседание на парламентарната група на ПСР днес ще бъде уточнена законодателната програма на парламента за месец октомври. В дневния ред на парламента за същия ден вероятно ще бъде включено и обсъждането на щетите от наводненията в Истанбул и други градове на страната, както настоява опозицията.

Сепаратизмът е изведен на политическата арена с процеса на кюрдското отваряне, каза лидерът на ПНД в Турция
30 септември 2009 | 13:57 | Агенция "Фокус"
Анкара. Лидерът на Партията на националистическото движение в Турция Девлет Бахчели определи процеса по демократично отваряне като маневра, която извежда сепаратизма на политическата арена, пише турският вестник „Йени шафак”. На пресконференция Бахчели посочи, че с предприетата политика премиерът Ердоган е заложил бомба с дистанционно управление с часовников механизъм в основата на националното единство и за това Турция ще плати скъпо и прескъпо. Националистическият лидер остро разкритикува премиера, който заяви, че на 23 юли са започнали процеса на кюрдско отваряне. По думите му с извадените на дневен ред с този процес модели на разделение и сепаратизъм, заплахи, декларации, насочени към разделение, се е увеличило политическото напрежение в страната. Страна в този процес са не турската нация и кюрдските сънародници, които са неделима част от нея, а Имралъ /бел. Фокус – Абдуллах Йоджалан/, намиращите се в лагерите в планината Кандил в Северен Ирак, Барзани и Талабани и другите етнически сепаратисти, изтъква Бахчели.

Комисията за конкуренция в Турция започна разследване срещу 19 автомобилни фирми
30 септември 2009 | 13:21 | Агенция "Фокус"
Анкара. Комисията за конкуренция в Турция повдигна разследване срещу 19 фирми, развиващи дейност в областта на производството и продажбата на автомобили, за разпределение на пазара и договаряне на цените от 2006 година насам, пише турският вестник „Дюня”. В решението, публикувано в интернет сайта на комисията, се посочва, че 19-те фирми, произвеждащи и продаващи автомобили, си обменят информация за целите на компаниите и ситуацията на пазара и се договарят за продажбите и стратегиите в областта на цените. Сред разследваните фирми са дистрибуторите на почти всички водещи и най-продавани марки автомобили - „Байлас Отомотив А.Ш.” – генерален дистрибутор на „Ситроен”, „Борусан Отомотив” – дистрибутор на „Ланд Роувър”, фирмите, производители и диструбутори на автомобилите „Хюндай”, „Форд”, „Хонда”, „Мазда”, „Пежо” и други.

„Йени шафак”: Демократичното отваряне ще сложи печат на конгреса на управляващата ПСР в Турция
30 септември 2009 | 12:16 | Агенция "Фокус"
Анкара. Демократичното отваряне ще сложи печат на третия редовен конгрес на управляващата Партия на справедливостта и развитието в Турция, пише турският вестник „Йени шафак”. Конгресът ще се състои на 3 октомври, събота. Очаква се на него да присъстват 11 000 делегати, 5 000 от които жени от различни провинции. На конгреса ще бъде избран нов централен изпълнителен съвет, в който се очаква да бъдат включени 16 жени.
Лозунгите, които ще бъдат издигнати, ще бъдат в съответствие с политиката на демократично отваряне. Девойки от всички провинции, облечени в традиционни носии, символизиращи тези райони, ще отправят послание, че Турция е разноцветна и в това е нейното богатство.

Хилари Клинтън призова Турция и Армения към нормализиране на отношенията без предварителни условия
30 септември 2009 | 11:48 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън призова Турция и Армения към нормализиране на отношенията без предварителни условия, пише турският вестник „Милиет”. От своя страна помощникът й Филип Гордън отправи призив към арменския президент Серж Саркисян да посети Турция за мача на националните обори. Хилари Клинтън разговаря онзи ден поотделно с външните министри на Турция и Армения Ахмет Дваутоглу и Едуард Налбандян в рамките на срещите на сесията на Общото събрание на ООН. Помощник-държавният секретар Филип Гордън, който отговаря за връзките с Европа и Евразия е изтъкнал също, че процесът на нормализация на отношенията между двете страни трябва да продължи, макар и да е труден.

„Заман”: Европейският съд за правата на човека в Страсбург осъди Турция за неправомерни уволнения на офицери
30 септември 2009 | 11:20 | Агенция "Фокус"
Страсбург. Европейският съд за правата на човека в Страсбург осъди Турция за неправомерно отстраняване от състава на турските въоръжени сили на офицери и курсанти във военни училища, пише турският вестник „Заман”. Съдът реши, че е нарушен членът от Хартата за правата на човека, който гарантира справедливо съдебно третиране. Делото е заведено от 29 бивши офицери и кандидат- офицери, които са извадени от турските въоръжени сили през 2004 година. В решението на съда се посочва, че те са освободени след активна намеса на турските специални служби. Според решението Турция трябва да заплати обезщетение на потърпевшите в размер на 116 160 евро, пише вестникът.

Актуализират се експертните работни групи по нерешените въпроси с Турция
30 септември 2009 | 10:54 | Агенция "Фокус"
София. Правителството актуализира състава на експертните работни групи по отделните групи нерешени въпроси в двустранните отношения между България и Турция. Експертните групи бяха създадени през март т. г. под общата координация на заместник-министър на външните работи. Промените отразяват настъпилите структурни изменения в организацията на работата на ведомствата след парламентарните избори у нас, съобщиха от правителствената информационна служба. От състава на работната група по имуществените и социални въпроси отпадат министерствата на образованието, младежта и науката и на регионалното развитие и благоустройството, тъй като двете ведомства нямат пряко отношение към разглежданите въпроси. Те не разполагат и с архивни документи и информация, която може да бъде използвана при решаването на имуществените и социалните въпроси.
Закритото Министерство на извънредните ситуации (МИС) отпада от групите по нерешените въпроси в областта на водната инфраструктура и за определяне на границата в района на устието на р. Резовска и разграничаването на морските пространства между двете държави в Черно море. От последната отпадат още ГД „Гранична полиция” и Военногеографската служба на Българската армия.
От групата, ангажирана с въпроса за трансграничните радиосмущения по Южното Черноморие, отпадат МИС, Комуникационни и информационни системи на ГЩ на Българската армия и Държавната агенция по информационни технологии и съобщения. Ръководството на експертната работна група ще поеме заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

„Заман”: Утре започва новата законодателна година на турския парламент
30 септември 2009 | 10:48 | Агенция "Фокус"
Анкара. Утре започва новата законодателна година на турския парламент, пише турският вестник „Заман”. След тримесечна пауза парламентът ще бъде открит от президента Абдуллах Гюл, който се очаква да направи изказване, в което да акцентира на важността на процеса на демократично отваряне. Гюл ще призове за подкрепа на този процес, изтъквайки че това е един държавен проект и той няма да наруши унитарния характер на държавата и националното единство. С любопитство се очаква позицията на Генералния щаб на Турция. Ако началникът и командващите видовете сили дойдат на откриването на парламента, това ще бъде край на протеста срещу Партията на демократичното общество.
Дневният ред на парламента през новия парламентарен сезон ще бъде натоварен. Предстои обсъждането на разрешението за трансгранична операция в Северен Ирак, протокола за нормализиране на отношенията с Армения, процеса на кюрдското отваряне, пише вестникът.

Турски печат: Кабинетът на Турция взе важни решения за борбата срещу тероризма
30 септември 2009 | 09:52 | Агенция "Фокус"
Анкара. Взетите решения на заседанието на кабинета на Турция вчера привличат вниманието на турските вестници днес. Вестник „Ватан” пише, че правителството взе важни решения, засягащи борбата с тероризма, мандата на президента и борбата с трафика на хора. След заседанието вицепремиерът Джемил Чичек посочи, че са били разгледани някои предложения за законодателни промени, целящи да хармонизират турското законодателство с европейското в рамките на преговорния процес. Една от законовите поправки предвижда лицата под 18 години, които са задържани за терористични действия, да бъдат съдени в специални съдилища за малолетни и да им се налагат алтернативни наказания. Според друга предложена поправка президентският мандат на сегашния президент Абдуллах Гюл ще бъде 5 години и ще изтече през 2012 година. Така през 2012-та турските граждани за пръв път ще избират пряко свой президент.
Вестник „Милиет” също пише, че се приема нова формула за наказания на непълнолетни, хвърляли камъни срещу полицаи на демонстрации на Кюрдската работническа партия /ПКК/. Съдът ще може да отлага наложените наказания.
Вестник „Хюриет” обръща внимание на законовата поправка, която засяга избора на президент. Според изготвения нов закон, който се опира на направените конституционни промени за избор на президент, мандатът на президента ще бъде петгодишен. Той ще бъде избиран пряко от народа и ще има право на втори мандат.
Вестник „Заман” пише, че кабинетът е взел решение за гласуването на удължаването на срока за трансгранична операция в Северен Ирак с една година.


„Милиет”: Некюрдските етнически общности в Турция поискаха процесът на демократизация да обхване и тях
30 септември 2009 | 09:01 | Агенция "Фокус"
Анкара. Заявлението на премиера Реджеп Тайип Ердоган, че процесът на демократичното отваряне в Турция ще засегне не само кюрдите, но и другите етнически общности, предизвика различни реакции от страна на тези общности, пише турският вестник „Милиет”. На среща в тази връзка дружествата, представляващи другите етнически групи, представиха своите искания. Сдруженията на лази, черкези и грузинци поискаха държавата официално да признае тяхната идентичност и да гарантира запазването на техния език, докато дружествата на босненци и албанци не предявиха искания за признаване на етническата им принадлежност и образование на майчин език.
При завръщането си от САЩ Ердоган беше заявил пред журналисти, че в Турция има не само кюрди, но още 32 етнически групи и процесът на демократизация ще обхване всички, но правителството отдава предимство на проблема, който трябва да допринесе за спирането на тероризма.
Председателят на Федерацията на кавказките дружества Джихан Джандемир заяви, че черкезката общност е на изчезване заедно с езика и културата си. Той изтъкна, че турският трябва да остане официален език, но държавата трябва да осигури равнопоставеност на всички етнически групи – и по-големи, и по-малки. Лазите също поискаха в специална декларация процесът да включи и тях и да се вземат под внимание демократичните искания на всички граждани в страната. Те, както и грузинските общности поискаха да бъде разрешено обучение на лазки и грузински език, за да не се стигне до езиково претопяване на тези групи.

"Ватан": Мандатът на президента Абдуллах Гюл изтича през 2012 г. според законови поправки
30 септември 2009 | 08:29 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският кабинет обсъди подготвения от министерството на правосъдието законопроект за мандата на президента Абдуллах Гюл след направените поправки в конституцията за пряко избиране на президента от всички граждани за срок от 5 години, пише турският вестник „Ватан”. След заседанието на кабинета правителственият говорител Джемил Чичек посочи, че проектът ще бъде внесен в парламента след някои дребни технически поправки. Така мандатът на президента Гюл ще приключи през 2012 година.
Досега президентът беше избиран от парламента с две трети мнозинство за срок от седем години без право на втори мандат.

АНКА: Доходите на три четвърти от семействата в Турция са намалели заради кризата
30 септември 2009 | 08:14 | Агенция "Фокус"
Анкара. Икономическият спад, по-ниските приходи и увеличилата се безработица се отразяват сериозно върху живота на гражданите в много градове на Турция, предава турската агенция АНКА. В Анкара, Адана, Истанбул, Измир и Коджаели много семейства са сериозно засегнати от икономическата криза. Според проучване, проведено от Центъра за изследване на икономическите политики в Турция, УНИЦЕФ и Световната банка, което обхваща 2100 семейства, приходите на три четвърти от анкетираните семейства между октомври 2008 и юни 2009 година са спаднали. Много от семействата са изпаднали в дългове, а бедните семейства са намалили разходите за храна на децата си. Анкетата констатира, че семействата с намалели доходи търсят различни начини, за да се адаптират към тази ситуация и да преодолеят кризата.

Турският кабинет внесе в парламента искането за удължаване на срока за трансгранични операции в Северен Ирак
30 септември 2009 | 07:54 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският кабинет изпрати в парламента за гласуване документа за удължаване на срока за провеждане на трансгранични операции в Северен Ирак, пише турският вестник „Заман”. В изявление след вчерашното заседание на кабинета вицепремиерът и правителствен говорител Джемил Чичек посочи, че въпросът е обсъден от правителството и то е подписало искането за удължаване на срока, внесено от генералния щаб на турските въоръжени сили. Той каза също, че правосъдното министерство е подготвило проектозакон, засягащ срока на президентския мандат на настоящия президент и след няколко технически поправки той също ще бъде внесен в парламента.

На конференция в Брюксел ще бъдат обсъдени възможностите за бизнес между Турция и Белгия
30 септември 2009 | 05:07 | Агенция "Фокус"
Брюксел/Анкара. Министърът на финансите на Турция Мехмет Шимшек и белгийският министър на икономиката Ван Куикенборн ще участват днес в конференция в Брюксел на тема „Възможностите за бизнес и инвестиции между Белгия и Турция”, съобщават медиите. Шимшек ще представи пред бизнесмени и индустриалци възможностите за инвестиции в Турция.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2