Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 30 септември 2009 г.

Отзвукът от създаването на МДС в ислямистките портали !

30. 09. 2009

Отзвукът от създаването на МДС в ислямистките портали

Екип на Ориент.Бг

Медийният шум от създаването на т.нар. Мюсюлмандемократичен съюз (МДС), завладял тотално българските медии, преля в сектора на ислямистките електронни издания. Прави впечатление, че водещите, сериозни издания в арабския свят не обръщат внимание на новината. Очевидно нейният спекулативен характер не е привлякъл погледа на авторитетните арабски журналисти. С нея се занимават различни портали с ислямистка ориентация. Такива са дайджестът „Ал Мохтасар”, суданският електронен вестник „Ракуба”, блогът „Салафитски избрани текстове”, мароканският портал „Мрежа за информационен диалог”, адресиран към мюсюлманите в Европа, порталът „Ал Асабеин”, форумът на възпитаниците на саудитския университет „Крал Фахед за нефт и минерали”, Twitter, порталът „Ас Сумуа” и форумът „Тарика ал хакика”. На практика всички те, сайтове с второстепенно и третостепенно значение, препечатват текста на журналиста Хасан Шаиб от един от най-четените портали с подобна проблематика - „Ислямът днес”. Последният се списва под егидата на водещия саудитски улем – салафит Салман Ауде и отразява мненията на неговите привърженици.

Интересен е фактът, че изключително информираният и активно следящият живота на мюсюлманите в Европа (в това число и в България) портал „Ислам онлайн”, който е под идейното влияние на влиятелния египетски проповедник шейх Юсеф Кардауи, до този момент не е реагирал. Доловима е разликата в неговото поведение, в сравнение с друго значимо събитие, свързано неотдавна с България – избора на новата генерална директорка на ЮНЕСКО Ирина Бокова. Само два дни след събитието журналист, подписал се като Кемал Ахмед (името беше премахнато след няколко часа) помести остро критична статия със заглавие: „ В ЮНЕСКО Бокова , „комунистката”..., ще се сближава с ислямския свят”.

В текста на английски език на съобщението в „Ислямът днес” не е посочено името на автора, а само са цитирани източниците: издаваният в Истанбул “World Bulletin” (от който са взети по-голямата част от текста и снимковият материал, копиран от bTV) и българският портал “Novinite”. В материала на арабски език се излагат тезите на двамата братя Юзеирови, а като основен техен опонент е посочен лидерът на „националистическата партия ВМРО” Красимир Каракачанов.

Прави впечатление, че в края на новината е добавен един текст, превърнал се почти в заставка на всички съобщения, пристигащи от България в световния ислямистки електронен обмен. Повтаря се, че мюсюлманите в страната са 2,5 милиона и че „правозащитни организации (без да се назоват точно кои) считат, че те са подложени на гонения и преследвания, достигнали дори до смяна на имената им.”


http://www.orientbg.info/Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2