Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 25 септември 2009 г.

Новините от и за Турция - 25.09.09 г. !

Анадолска агенция: Пет бригади командоси в турските въоръжени сили ще станат професионални през 2010 г.
25 септември 2009 | 16:36 | Агенция "Фокус"
Анкара. Генералният щаб на турските въоръжени сили съобщи днес, че командването на турските сухопътни сили ще приключи през 2010 година процеса за професионализация на пет бригади командоси, предаде Анадолската агенция. На редовната седмична пресконференция генерал Метин Гюрак каза, че турските военновъздушни сили желаят да набират изцяло кадрови военни в своите бригади командоси. По думите на говорителя на армията през 2008 и 2009 г. ще приключи професионализацията на една бригада командоси от турските жандармерийски войски. Генерал Гюрак съобщи, че по новата система са набрани общо 872 специализирани подофицери.

Турция и Иран планират да създадат свободна промишлена зона
25 септември 2009 | 15:54 | Агенция "Фокус"
Ван. Турция и Иран планират да създадат свободна промиишлена зона, каза днес турският министър на промишлеността и търговията Нихат Ергун, цитиран от Анадолската агенция. Идеята датира от миналата година и двете страни възнамеряват да приключат работата по този проект до края на 2009 г. Придаваме голямо значение на този проект с цел да го превърнем н най-големия и водещ индустриален и производствен център в Близкия изток, посочил министърът.
Предвижда се зоната да обхваща провинциите Ван и Игдир в Източна Турция, които са по протежение на границата с Иран. Игдир граничи също с Армения и с Нахичеванската автономна република. По думите на турския министър този проект ще създаде работни места и за граждани на Армения и Нахичеван, след като отношенията между Турция и Армения, а също между Азербайджан и Армения се нормализират.

Анадолска агенция: Кандидатурата на Турция за ЕС ще бъде приоритет на испанското председателство
25 септември 2009 | 12:29 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Кандидатурата на Турция за пълноправно членство в Европейския съюз ще бъде сред главните приоритети на предстоящото от 1 януари 2010 г. председателство на Испания. Това, както съобщава Анадолската агенция, казал испанският външен министър Михел Анхел Моратинос на срещата си в Ню Йорк с турския си колега Ахмет Давутоглу. Външните министри на Испания и Турция разговаряла също за инициативата Алианс на цивилизациите, която определили като една от най-успешните, предприемани от световната организация.
Моратинос и Давутоглу участват в работата на сесията на Общото събрание на ООН.

Петима души са загинали при наводнения в Североизточна Турция
25 септември 2009 | 11:50 | Агенция "Фокус"
Анкара. Броят на жертвите на наводненията в североизточната част на Турция достигна петима души, след като спасители откриха още едно тяло, предава АФП.
Последната жертва е 54-годишен мъж, който е открит при свлачище, станало в сряда.
По-рано този месец 37 души загинаха при наводненията в околностите на Истанбул и съседната провинция Текирдаг, припомня агенцията.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2