Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 25 септември 2009 г.

ТУРЦИЯ:Какво ще се случи с бастиона на светската държавност?

ТУРЦИЯ: ЧТО СТАНЕТСЯ С ОПЛОТОМ СВЕТСКОЙ ГОСУДАРСТВЕННОСТИ ?

Джонатан Льюис

На протяжении десятилетий турецкая армия считала себя столпом турецкого общества, всегда готовая вмешаться, если гражданское руководство попытается отойти от светской модели развития, предначертанной основателем современной Турции Мустафой Кемалем Ататюрком. Сегодня, ощущая нарастающую угрозу своим позициям как в правовом, так и в организационном плане, генералитет предпринимает шаги, призванные напомнить правительству страны, что политическая роль турецких вооруженных сил как государственного института по-прежнему сильна.

Современная Турция была выкована Кемалем Ататюрком, возродившим боеспособность турецкой армии и в 1919 году приступившим к выдворению с территории страны зарубежных сил и формированию современного турецкого государства. Признание роли, которую сыграли военные в основании Турции, красной нитью проходит по жизни сегодняшней Турции: в школьной программе выделены часы на детальное изучение истории, подкрепленные тематическими экскурсиями и встречами с представителями вооруженных сил.

На заре становления современного турецкого государства армия видела свою первоочередную задачу в защите территориальной целостности и светской модели развития страны. Так что турецкие военные с большим подозрением наблюдают, как правительство Партии справедливости и развития (ПСР) в Анкаре предпринимает шаги по достижению долгосрочного политического урегулирования с двумя исконными недругами – Арменией и собственным курдским населением. [Для получения дополнительной информации см. архив рубрики "Взгляд на Евразию"].

Хотя многие в Турции и хотели бы покончить с десятилетиями вражды и кровопролития, они, как и определенные слои турецкого общества, настороженно относятся к компромиссам. В частности, они опасаются, что во имя достижения мира правительство Партии справедливости и развития может пойти на слишком большие уступки. Усугубляет эти настроения и гибель шести турецких военнослужащих, погибших 8-9 сентября в трех отдельных столкновениях с курдскими боевиками Рабочей партии Курдистана (РПК).

В последние годы ПСР демонстрирует готовность потеснить военных в решении политических вопросов. В начале 2009 года контролируемый партией парламент принял поправки, позволяющие судить военнослужащих в гражданских судах. Ряд высокопоставленных военных деятелей сегодня предстали перед судом по обвинению в причастности к деятельности тайной организации "Эргенекон", замышляющей военный переворот. [Для получения дополнительной информации см. архив рубрики "Взгляд на Евразию"].

В последнее время военные начали наращивать свои усилия. Так, например, 6 сентября в честь ежегодных празднований по случаю Дня победы вооруженные силы выступили с впечатляющей демонстрацией силы. Количество задействованных в военном параде войск превысило прошлогодние показатели вдвое. Гораздо больше было танков, самолетов и вертолетов. Воды Босфора бороздил флот из 22 судов.

Приехали посмотреть на демонстрацию военной мощи в Анкаре и премьер-министр Реджеп Тайип Эрдоган, и президент Абдулла Гюль. Они пробыли на параде, наблюдая за марширующими колоннами, вдвое больше времени, чем в прошлом году.

Эрдоган, Гюль и другие должностные лица Партии справедливости и развития отдают себе отчет, что трижды на протяжении последней половины XX века военные отстраняли от власти неугодные им правительства. И все же правительство ПСР явно намерено проводить свою политику в жизнь и дальше. Как заявил 11 сентября министр иностранных дел Ахмет Давутоглу, правительство надеется, что протоколы о процессе мирного урегулирования с Арменией будут одобрены и подписаны в шестинедельный срок. [Для получения дополнительной информации см. архив рубрики "Взгляд на Евразию"].

"Тексты протоколов обнародованы. Так мы пытаемся узнать мнение всех политических партий и неправительственных организаций, – приводит слова министра информагентство "АПА". – Мы ограничены шестью неделями и постараемся сделать все от нас зависящее".

От редактора: Джонатан Льюис является независимым журналистом и фотографом из Стамбула.

http://www.eurasianet.org

>>>

ЗАГЛАВИЕТО НА БЪЛГАРСКИЯ ПРЕВОД Е НА E-VESTNIK !

ПОРЕДНАТА МАНИПУЛАЦИЯ НА E-VESTNIK !

ОРИГИНАЛНОТО ЗАГЛАВИЕ:ТУРЦИЯ:Какво ще се случи с бастиона на светската държавност?

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Турция: Военните отново мислят за намеса в светското управление !

Септември 2009

Кадети от военновъздушната академия в Истанбул на церемонията по завършването на висшето училище. Снимка: Ройтерс

От десетилетия турските военни имат значимо влияние в политическия живот на страната. Те се наложиха като политически фактор през кемалистката епоха, а през последните 50 години извършиха четири преврата. Ролята на създадения от тях през 60-те години Съвет за национална сигурност нарасна в съответствие с конституцията от 1982 година и той стана една от най-важните държавни институции. Как приемат военните стъпките за политическо споразумение с Армения и с кюрдското население и ще сложат ли край на светското управление на страната пише EurasiaNet.

Турската армия е смятана за основния стълб на турското общество, готова да се намеси винаги, когато гражданското управление се опита да се отдалечи от светския модел на развитие, предначертан от основателя на съвременна Турция Мустафа Кемал Ататюрк. Днес, усещайки нарастващата заплаха за позициите си както в правен, така и в организационен план, генералитетът предприема стъпки, които трябва да напомнят на правителството на страната, че политическата роля на турските въоръжени сили като държавна институция е силна, както и преди.

Съвременна Турция беше изкована от Кемал Ататюрк, който възроди боеспособността на турската армия и през 1919 година започна да гони от територията на страната чуждите сили и да формира съвременната турска държава. Признанието за ролята, която военните са изиграли за основаването на Турция, преминава като червена линия през живота на днешна Турция: в учебната програма са отделени часове за подробно изучаване на историята, подплатено с тематични екскурзии и срещи с представителите на въоръжените сили.

От зората на основаването на съвременната турска държава армията е виждала първостепенната си задача в защитата на териториалната цялост и на светския модел на развитие на страната. Затова турските военни наблюдават с голямо подозрение как правителството на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) в Анкара предприема стъпки за дългосрочно политическо споразумение с два изконни врага – Армения и собственото кюрдско население.

Въпреки че мнозина в Турция биха искали да приключат с проточилите се десетилетия вражди и кръвопролития, те, както и определени слоеве от турското население, се отнасят към компромисите подозрително. По-точно се страхуват, че в името на постигане на мир правителството на Партията на справедливостта и развитието може да се реши на прекалено големи отстъпки. Тези настроения се задълбочават и заради смъртта на шестимата турски военнослужещи, които загинаха на 8 и 9 септември в три отделни сблъсъка с кюрдски бойци на Кюрдската работническа партия (ПКК).

През последните години Партията на справедливостта и развитието демонстрира готовност да ограничи влиянието на военните при взимането на политически решения. В началото на 2009 година контролираният от партията парламент прие поправки, които позволяват военнослужещите да бъдат съдени в граждански съдилища. Днес редица високопоставени военни застанаха пред съда по обвинения във връзки с тайната организация “Ергенекон”, която замисляла военен преврат.

Напоследък военните започнаха да отвръщат на тези действия. Така например на 6 септември, на ежегодните празници по случай Деня на победата, въоръжените сили направиха впечатляваща демонстрация на силите си. Броят на включените във военния парад войски беше два пъти по-голям от миналата година. Имаше много повече танкове, самолети и вертолети. А водите на Босфора бяха порени от флот от 22 съда.

Да гледат демонстрацията на военната мощ в Анкара бяха дошли и министър-председателят Реджеп Тайип Ердоган, и президентът Абдула Гюл. И прекараха на парада, наблюдавайки маршируващите колони, два пъти повече време от миналата година. Ердоган, Гюл и другите длъжностни лица от Партията на справедливостта и развитието си дават сметка, че през последната половина на 20-ти век военните са отстранявали от власт неудобните за тях правителства на три пъти. Въпреки това правителството на Партията на справедливостта и развитието явно има намерение да продължи да провежда политиката си и занапред.

На 11 септември министърът на външните работи Ахмет Давутоглу заяви, че правителството се надява протоколите за процеса на мирно уреждане на споровете с Армения да бъдат одобрени и подписани в шестседмичен срок. “Текстовете на протоколите са обнародвани. По този начин се опитваме да разберем мнението на всички политически партии и неправителствени организации,” беше цитиран Давитоглу от информационната агенция “АПА”. “Ограничени сме в рамките на шест седмици и ще се постараем да направим всичко, което зависи от нас.”

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2