Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 24 септември 2009 г.

Радио "Гласът на Турция" - 24.09.2009 г. !

Изявление от Бабаджан

Държавният министър и вицепремиер на Турция Али Бабаджан заяви, че няма да бъде правилно да се дава календар относно края на процеса на преговорите с МВФ.

Posted 24.09.2009 12:01:20 UTC

Updated 24.09.2009 12:01:20 UTC

Държавният министър и вицепремиер на Турция Али Бабаджан заяви, че няма да бъде правилно да се дава календар относно края на процеса на преговорите с МВФ.

В интервю за ТРТ Бабаджан, който се намира в САЩ на въпроса „Как ще бъдат оползотворени средствата, които е бъдат отпуснати при евентуален договор с МВФ?” каза, че ще отдадат приоритет за изплащането на дълговете на вътрешния пазар.

На въпроса „Кога икономиката на Турция ще се възстанови изцяло?” Бабаджан отбеляза, че в големите страни този срок може да продължи до 10 години, но за Турция този срок ще бъде по-кратък.
-
„Златния портокал”

Оповестени бяха филмите, които ще се състезават на 46тия Международен филмов фестивал „Златния портокал” в Анталия, който ще се организира в периода 10-17 Октомври.

Posted 23.09.2009 10:50:32 UTC

Updated 23.09.2009 10:50:32 UTC

Оповестени бяха филмите, които ще се състезават на 46тия Международен филмов фестивал „Златния портокал” в Анталия, който ще се организира в периода 10-17 Октомври.

В категорията за чуждестранни филми се състезават 12 филма от Европа и Азия, а така също и два турски филма.

Филмът на Пелин Есмер „11 без 10” разказва за живота на запаления колекционер Митхат Бей.

Другият турски филм състезаващ се в категорията за чуждестранните филми е филма на Абдуллах Огуз „Горещо”.

В извънконкурсната програва на фестивала са включени филми от 5те континента.

В категорията за национални дългометражни филми участват 16 филма.

В категориите за късометражни филми ще се състезават 26 филма, а в категорията за научно-документални филми 25 творби.
-
Засилени мерки за сигурност в Питсбърг

В навечерието на срещата на високо равнище на групата Г-20 в американския град Питсбърг се извършва сериозна подготовка срещу евентуални протестни акции.

Posted 24.09.2009 11:30:04 UTC

Updated 24.09.2009 11:30:04 UTC

Предприети са изключително строги мерки за сигурността в Питсбърг,където ще се проведе среща на Г-20.Получените сведения през миналата седмица за планирани бомбени атентати в градовете Денвър и Ню Йорк въведоха силите за сигурност в алармено състояние.Приблизително 4 хиляди полицаи и военни ще охраняват Питсбърг по въздух, море и суша.

Срещата на високо равнище на световните лидери ще блокира живота в целия град.Въведена е забрана за влизане на превозни средства в конгресния център.Десетки тунели, мостове и работни места ще бъдат затворени. Първите демонстрации в навечерието на срещата бяха направени от екологичните групи.
-
Ахтисаари заяви, че решенията на различни парламенти вредят на усилията за преодоляване на турско арменския проблем.

Решенията на чужди парламенти за събитията от 1915 година пречат на усилията за разрешаване на турско-арменския проблем

Posted 24.09.2009 10:42:28 UTC

Updated 24.09.2009 10:42:28 UTC

Председателят на Независимата комисия за Турция, бившият президент на Финландия Марти Ахтисаари заяви,че взетите решения от чужди парламенти относно събитията от 1915 година навреждат на усилията за намиране на разрешение на проблемите между Турция и Армения.

Ахтисаари посочи,че напоследък в Турция съществува много по- открита и либерална обстановка за дискусии във връзка с Армения и че самият той посреща позитивно участието на историците и интелектуалните среди в дискусиите по този въпрос. Според Ахтисаари, добрите отношения между Турция и Армения ще се отразят положително върху целия Кавказки район.
-
Важни послания от Ердоган

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, който е на официално посещение в САЩ отправи важни послания във връзка с вътрешната и външна политики на Турция.

Posted 24.09.2009 11:48:03 UTC

Updated 24.09.2009 11:48:03 UTC

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, който е на официално посещение в САЩ отправи важни послания във връзка с вътрешната и външна политики на Турция.

На конференцията в университета Принстън на тема „Регионалните приоритети на турската външна политика относно глобалния мир” премиерът Ердоган направи изказване относно турската външна политика. Ердоган, който се спря на отношенията между Турция и Армения припомни, че отношенията между двете страни са в период на нормализиране, че във връзка с това са били парафирани протоколи и че дейностите по въпроса продължават. Ердоган съобщи, че на 10-11 Октомври протокола за съгласуваност ще бъде внесен в парламента.

Ердоган отбеляза, че президента на Турция Абдуллах Гюл е заминал в Ереван за дагледа мача между националните отбори по футбол на Армения и Турция и че и президента на Армения Серж Серкисян също трябва да пристигне за мача в Турция.

Премиерът Ердоган, който отправи важни послания и във връзка с ЕС каза ”Ще продължим дейностите докато не получим открит отказ. Ще продължим да напредваме окачествявайки търговските критерии като критерии на Истанбул, а политическите като критерии на Анкара”.

Относно политиката на „Демократично отваряне” Ердоган каза следното: „Искаме да разрешим проблемите или поне да сведем до минимум проблемните сфери”.

Ердоган отбеляза, че този процес не обхваща единственно разрешението на кюрдския проблем, но борбата с терора и проблемите с алианите и малцинствата.
-
Преглед на турски печат 24.09.2009 г.

Обзор на някои от издаваните в Турция вестници от 24 септември 2009 година.

Posted 24.09.2009 10:49:19 UTC

Updated 24.09.2009 11:47:59 UTC

Bестник Заман съобщава, че президентът на Турция Абдуллах Гюл, който замина за Саудитска Арабия за участие в церемонията по откриването на Университета за наука и техника „Крал Абдуллах”, е приел по отделно представителите на Западния регион на Саудитско-турския съвет и някои турски бизнесмени в двореца Ел Хамра, където е отседнал, а след това е взел участие на церемонията по откриването на Университета за наука и техника „Крал Абдуллах”, на която са участвали редица световни лидери.

Вестник Хабер Тюрк пише, че премиерът Реджеп Тайип Ердоган в речта си на конференцията в университета Принстън в щата Ню Джърси е разкрил възгледите си относно политиката за „Демократично отваряне” и е посочил, че Турция цели да разреши проблемите си в рамките на юридическите и демократични правила. Вестникъкт предава, че Ердоган е казал с дословно: „Целта ни е да разрешим проблемите в сферите на демокрацията и човешките права. Искаме да сведем до минимум проблемните сфери. Всяка стъпка основаваща се на правата и правосъдието непременно дава резултат и е подкрепяна от обществевеността”.

Вестник Сабах отбелязва, че в речта си в университета Принстън Ердоган е казал, че протокола парафиран с Армения ще бъде внесен за обсъждане във ВНСТ два дни преди футболната среща между националните отбори на Турция и Армения, която е на 14 Октомври. Вестникът цитира изказването на Ердоган: „Преговорите между Азербайджан и Армения напредват с невиждано въодушевление. Тези стъпки между Турция и Армения достигнаха много важно ниво благодарение на посредничеството на Швейцария. Убеден съм, че ако предразсъдъците не излязат на преден план и не бъдат предприети стъпки вземащи предвид вътрешната политика парафирания договор с Армения ще бъде одобрен от парламента. Тези стъпки ще бъдат предприети на 10 или 11 Октомври”.

Вестник Миллиет предава, че в речта си в института Левин в Нюйоркския държавен университет премиерът Ердоган е казал следното относно „Съюза на цивилизациите”: „ След 11 септември 2001 година в света се правят изказвания насочващи света към още по-голяма поляризация. Лесно е да се диференцира, но трудното и същевременно универсалната и хуманна необходимост е се изгражда и сплотява”.

Вестник Джумхуриет съобщава, че Турция утре за първи път ще бъде представена в Съвета за Сигурност на ООН в ранг на премиер. В новината се отбелязва, че на срещата на върха относно предотвратяването на разпространението на ядрените оръжия и разоръжаването, което ще бъде председателствано от мандатния председател на Съвета за сигурност на ООН президента на САЩ Барак Обама, Турция ще бъде представена от премиера Реджеп Тайип Ердоган. През 1961ва година Турция бе избрана за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН за срок от една година, но тъй като през този период не бе проведена среща на върха и Турция не бе предтавена в ранг на премиер. Двегодишния мандат на Турция на непостоянен член на Съвета за сигурност изтича през 2010 година.

Вестник Заман в новината със заглавие „Първия турски спътник бе изстрелян в орбита” съобщава, че спътникът İTÜpSAT1, който е произведен от Факултета за авиационна и космическа техника на Истанбулския технически университет в Турция е бил изстрялан в орбита. В новината се акцентува, че спътникът, който е бил изстрелян от Индийския институт за космически изследвания от град Шрихарикота ще обикаля земното кълбо за 90 минути.

Вестник Милилет съобщава, че министерството на транспорта планира до 2023 година, когато се навършват 100 години от обявяването на Републиката да реализира 12 проекта за строеж на аутобани. В новината пише, че целта е изграждането на непрекъсната мрежа от аутобани в Турция, която е мост свързващ Европа и Кавказкия регион, Близкия Изток и Централна Азия. Министерството планира до 2023 година към мрежата от аутобани с обща дължина 2 хиляди 238 км да бъдат построени още 12 нови аутобана с обща дължина 4 хиляди 773 км.
-
Новини 24.09.2009 Hовини 1400
-
Емисии 24.09.2009 Емисия 1400
-
Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2