Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 24 септември 2009 г.

Новините от и за Турция - 24.09.09 г. !

Балканите трябва да станат територия на икономически просперитет, каза външният министър Ахмет Давутоглу
24 септември 2009 | 13:17 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Министърът на външните работи на Турция Ахмет Давутоглу участва в срещата на балканските лидери в Ню Йорк, пише турският вестник „Милиет”. В срещата, организирана от балканските американски дружества (FEBA), университета „Рътгърс” в Ню Йорк и други организации говориха ректорът на университета Стивън Дайнър, външният министър на Албания Илир Мета, членът на тристранното председателство на Босна и Херцеговина Харис Силайджич, косовският президент Фатмир Сейдиу, хърватският президент Степан Месич и други участници. На срещата трябваше да присъства и премиерът Ердоган, но поради закъснение на хеликоптера от Принстън за Ню Йорк това бе възпрепятствано. В изказването си Давутоглу е изтъкнал, че Балканите са регион с общо бъдеще и обща съдба и трябва да обединят усилията си за запазване на своето богатство. По думите му Балканите и терминът балканизация не трябва да стават синоними на разделение – етническо, религиозно и политическо. Пре 16 век балканските градове и села са били по-благоденстващи от селата в Западна Европа и това положение трябва отново да бъде възстановено и Балканите да станат територия на икономически просперитет и стабилност, на взаимно зачитане на културите.

Турският парламент ще обсъди на 10 октомври протокола за нормализиране на отношенията с Армения
24 септември 2009 | 12:46 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Протоколът за нормализиране на отношенията с Армения ще бъдe обсъдеи в парламента на 10 и 11 октомври, заяви премиерът Реджеп Тайип Ердоган, пише турският вестник „Сабах”. В изказване в Принстънския университет Ердоган засегна споразумението с Армения и процеса на демократично отваряне. Ердоган каза, че няколко дни преди мача на националните отбори протоколът за турско-арменските отношения ще бъде внесен и обсъден в парламента. Той посочи, че продължават контактите между Армения и Азербайджан и очаква те да донесат добър резултат. Относно политиката по кюрдското отваряне турският премиер изтъкна, че процесът ще се реализира стъпка по стъпка, но за това е необходимо единство от всички. Ердоган подчерта също, че е необходим нов световен ред, който да е по-справедлив и да обхване всички хора и страни.

„Заман”: В Истанбул почина на 97 години последният принц от Османската династия
24 септември 2009 | 12:19 | Агенция "Фокус"
Истанбул. В Истанбул почина на 97 години последният принц от Османската династия Ертугрул Осман Османоглу, пише турският вестник „Заман”. Последният османски принц от една седмица е бил в Американската болница в Истанбул заради бъбречна и дихателна недостатъчност. По думите на съпругата му той е починал към 20,30 часа.
Ертугрул Осман Османоглу е правнук на султан Абдулхамит II и син на принц Мехмет Бурханеддин – четвъртият син на Абдулхамит II. Той е роден в двореца „Йълдъз” през 1912 година и през 1922 година е изпратен да получи образование във Виена. След премахването на султаната в резултат на кемалистката революция той живее в изгнание и се завръща в родината си за първи път през 1992 година, след което живее и в Истанбул, и в САЩ.

„Милиет”: Фиаското на Турция за ЮНЕСКО
24 септември 2009 | 11:35 | Агенция "Фокус"
Анкара. Заради поетото обещание Турция подкрепи за поста генерален директор на ЮНЕСКО египетския министър на културата, като отхвърли предложението, направено преди това, да посочи като кандидат писателя и интелектуалец Зюлфю Ливанели, пише турският вестник „Милиет”. След избора на новия директор Ливанели, който е посланик на добра воля в световната организация, поздрави от сърце българската дипломатка Ирина Бокова, която стана шеф на ЮНЕСКО. Същевременно той „поздрави” Турция и турското правителство заради късогледството да не подкрепи своя сънародник с мотива, че редът да застане начело на ЮНЕСКО е на арабския свят.

„Милиет”: Голям сюрприз в ЮНЕСКО
24 септември 2009 | 11:15 | Агенция "Фокус"
Париж/София/Анкара. Надпреварата за ЮНЕСКО беше спечелена от опитната българска дипломатка Ирина Бокова, която надделя над фаворита Фарук Хосни, който вече 22 години е министър на културата на Египет, пише турският вестник „Милиет”. Хосни беше породил реакции срещу себе си с изявлението, че може да изгори книги, написани на иврит, намиращи се в библиотеките на Египет. Българската кандидатка, която влезе в остра надпревара с египетския кандидат, е посланик в Париж и постоянен представител на България в ЮНЕСКО. На петия тур от гласуването в Париж, където е изпълнителната комисия на ЮНЕСКО, Бокова спечели 31 от 58 гласа, а Хосни получи 27. На предния тур и двамата кандидати имаха по 29 гласа. Заради тайното гласуване не е известно кой кандидат е подкрепил всяка страна.
Турски дипломат, който е високопоставен служител в ЮНЕСКО, отхвърли твърденията, че изборът на Бокова е резултат от противопоставянето „север-юг” и в подкрепа на това посочи, че на първите турове САЩ и страни от ЕС не са подкрепили Бокова. Хосни беше подкрепян от Арабската лига, Организация Ислямска конференция и Африканския съюз, но срещу него заработи изказването му в египетския парламент през май 2008 година, че ще изгори книги на иврит в египетските библиотеки, ако намери такива. Но в кулисите се говори, че на предния тур в името на средиземноморското сътрудничество 4 европейски държави са подкрепили Хосни – Франция, Испания, Италия и вероятно Гърция, но на петия са сменили позицията си и са подкрепили кандидата на България. Ирина Бокова трябва да получи одобрение на генералната асамблея на ЮНЕСКО, която ще се състои между 6 и 23 октомври. С избора й ЮНЕСКО за първи път има жена за шеф.
В кампанията за предотвратяване избора на Хосни заради неговото изявление САЩ предложиха да бъде посочен като кандидат посланикът на добра воля на Турция в ЮНЕСКО писателят и интелектуалецът Зюлфю Ливанели, но турското правителство не погледна радушно на тази кандидатура, смятайки че редът за поста генерален секретар е на арабските страни или на страните от Източна Европа.

Турски печат: Охраната на премиера Ердоган и на президента Барак Обама стигнаха до разправа
24 септември 2009 | 10:07 | Агенция "Фокус"
Анкара. Посещението на премиера Реджеп Тайип Ердоган в САЩ за 64-та сесия на Общото събрание на ООН и вчерашният инцидент със сблъсъка между охраната на турския премиер и на американския президент Барак Обама от американската Сикрет сървиз привличат вниманието на турските вестници днес. Вестник „Милиет” пише, че предната вечер е възникнало напрежение между охраната на турския премиер, когато е искал да влезе в хотела за срещата, организирана по инициатива на бившия американски президент Бил Клинът, и охраната на президента Барак Обама. Стигнало се е дори до размяна на юмруци. Според твърдението при опита на служител от охраната на Барак Обама да атакува турските охранители Ердоган е хванал ръката му. Заради скандалната случка Ердоган е отложил изказването си на срещата и се е върнал в хотела си. Според обяснението на говорителя на „Сикрет сървиз” Донован по погрешка Ердоган и охраната му са се насочили към мястото, приготвено за Барак Обама и не са разбрали устните предупреждения, поради което се е стигнало до физическа намеса на охраната.
Вестник „Сабах” се спира на изказването на премиера Ердоган на семинара в Нюйоркския университет, посветен на диалога между цивилизациите. В него той акцентира на запазването и развитието на идеала за изграждане на общо бъдеще на базата на общочовешките ценности. Турският премиер посочва, че за да се развиват страната и светът, трябва да се установи баланс между икономиката на потреблението и икономиката на производството и за това всички трябва да си подадат ръка.
Вестник „Хюриет” пише, че при опита на Ердоган и охраната му по погрешка да влезе в хотела от входа, откъдето е трябвало да излезе президентът Барак Обама, е възникнало напрежение и служителите от американската „Сикрет сървиз”, прибягвайки дори към физическа разправа, са ги изкарали навън. Според говорителя на американската служба за охрана на президента служителят от охраната на Обама, който е хванал Ердоган за ръката, не го е познавал. След случая турският премиер е получил извинение от америкнаската служба, а служители от охраната и на Ердоган, и на Обама са били сменени. Вестникът посочва, че инцидентът е намерил и широко отражение в американския печат.
Вестник „Заман” се спира на срещите на премиера Ердоган и на другите членове на турската делегация в Ню Йорк.

134,500 кг хероин залови полицията в Истанбул в ТИР с македонска регистрация
24 септември 2009 | 09:02 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Истанбулската полицейска служба за борба срещу наркотиците залови в Одрин 134,500 кг хероин в ТИР с чужда регистрация, пише турският вестник „Заман”. По предварително получено сведение екипи на дирекцията за борба с трафика на наркотици в Истанбул са организирали полицейска операция по следене на ТИР с македонска регистрация, който е трябвало да извози за Македония масло за мини. Екипите са следили ТИР-а от влизането му в Турция. След като е натоварил законната стока в Истанбул, ТИР-ът е влязъл в ремонтна работилница в квартал Кючюкчекмедже. Тук в специални отделения на ТИР-а е бил сложен хероин. Екипите са следили ТИР-а до граничния пункт Ипсала, където той е бил спрян и претърсен. Открити са били пакети с хероин на общо количество 134,500 кг. Шофьорът македонският гражданин Зоран С. е бил задържан по обвинение в престъпление и отведен за разпит в полицията. След проверка е било установено, че той не е подвеждан под съдебна отговорност. При разпита задържаният е посочил, че за първи път се замесва в подобна дейност срещу обещание да получи 1000 долара. При разследването е станало ясно, че хероинът е трябвало да бъде отнесен на босненско семейство, което се намира в Македония, а то по разни канали ще прехвърли дрогата в италианския град Милано. Текат процедури за задържането на лицата, натоварили дрогата в Истанбул, пише вестникът.

„Йени шафак”: Първата жена генерален директор на ЮНЕСКО
24 септември 2009 | 08:30 | Агенция "Фокус"
Париж/София/Анкара. Българският кандидат Ирина Бокова спечели изборите за генерален директор на организацията за образование, наука и култура към ООН ЮНЕСКО, пише турският вестник „Йени шафак”. На петия тур Бокова надделя над египетския кандидат Фарук Хосни. Като посланик на България в Париж Бокова изпълняваше и длъжността на постоянен представител на България в ЮНЕСКО. Първата жена директор на ЮНЕСКО ще поеме поста официално на 15 октомври от сегашния директор Коичиро Мацура и ще остане начело на организацията за срок от 4 години. След избора Фарук Хосни коментира загубата си, посочвайки, че не е бил избран заради пропагандата срещу него на еврейските лобита.

Да се разделя и руши е лесно, трудно е съзиждането и обединението”, каза турският премиер в Ню Йорк
24 септември 2009 | 08:14 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. „Да се разделя и руши е лесно, трудно е съзиждането и обединението”, каза премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган на семинар, организиран от секретариата на инициативата „Съюз на цивилизациите” в института Левин в Нюйоркския държавен университет, пише турският вестник „Йени шафак”. „Да разделяме, да отделяме, да търсим различия и да разкъсваме, да рушим е лесно. Онова, което е трудно, но в същото време крайно необходимо и съответства на универсалните и човешки принципи и дух, е да се съзижда и твори, да се гради и да се обединява”, изтъкна турският премиер пред участниците и гостите на семинара, който се провежда в рамките на програмата на 64-та сесия на Общото събрание на ООН. Той посочи, че след 11 септември 2001 година в света е налице по-голяма поляризация, което е лошо за бъдещето. В изказването си Ердоган цитира великия турски мистичен поет и пропагандатор на хуманизма и общочовешките ценности от XIV век Юнус Емре „Елате да се запознаем, да бъдем заедно, да свършим общо всичко, да обичаме, да сме обичани”. Ердоган попита защо са тези войни и защо парите, които се отделят за отбрана и въоръжаване, не се дават за здравеопазване, образование и опазване на природата.
В рамките на програмата си Ердоган разговаря и с президента на Ирак Джалал Талабани за климатичните промени и присъства на обяда, даден от генералния секретар Бан Ки-мун. При влизането си в залата за приема той разговаря с кипърския лидер Димитрис Христофяс.

Турският премиер Ердоган ще направи изказване пред Общото събрание на ООН
24 септември 2009 | 05:53 | Агенция "Фокус"
Анкара/Ню Йорк. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган ще направи изказване днес на 64-та сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, съобщават медиите. Програмата на посещението на министър-председателя в Ню Йорк включва срещи с лидери на повече от 20 страни. Той ще участва също в срещата на Г-20 в Питсбърг. Турската делегация включва вицепремиера Али Бабаджан, външния министър Ахмет Давутоглу, министъра на финансите Мехмет Шимшек и главния преговарящ Егемен Багъш.

Днес започва новата учебна година в Турция
24 септември 2009 | 05:11 | Агенция "Фокус"
Анкара. В Турция днес започва новата учебна година, пише турският вестник „Хюриет”. Близо 15 милиона ученици и 600 000 учители ще влязат в класните стаи. Учебната година ще продължи до 18 юни. В 32 провинции на Турция тази година се преминава към задължително предучилищно обучение за децата над 5 години. В края на тази учебна година ще започне и прилагането на нова система за директен прием в университетите. Изпитите ще бъдат два – през април и през юни и ще се състоят от тестове – първият ще обхваща всички изучавани предмети, а вторият ще бъде специализиран.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2