Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 25 септември 2009 г.

Радио "Гласът на Турция" -25.09.2009 г. !

Талят призова към по-аквитно участие на ООН...

Президентът на ТРСК Мехмед Али Талят заяви, че искат международната общественост и ООН да поемат по-активна роля в усилията за разрешаване на кипърския проблем...

Posted 25.09.2009 09:42:53 UTC

Updated 25.09.2009 09:42:53 UTC

Президентът на ТРСК Мехмед Али Талят заяви, че искат международната общественост и ООН да поемат по-активна роля в усилията за разрешаване на кипърския проблем.
Талят отговори в Ню Йорк, където се намира за участие в сесията на Общото Събрание на ООН, на въпросите на журналисти. Той каза, че въпросите по кипърския проблем засегнати в словото на премиера на Турция Ердоган произнесено пред Общото Събрание на ООН отразяват становището и на кипърската турска страна.
Талят припомни, че на преговорите през 2004та година в рамките на плана на Анан ООН е поела много важна роля и че и днес се чувства необходимостта от активната роля на световната организация.
Мехмед Али Талят подчерта, че след като през 2005та година международната общественост е осъзнала, че изграденият дотогава имидж на кипърската гръцка страна като страна искаща разрешение, не отговаря на истината, кипърските гърци са възприели нова позиция и са започнали да се противопоставят на намесата на международната общественост в процесите за разрешаване на кипърския проблем.
-
Шахин ще замине на посещение в Азербайджан...

Председателят на ВНСТ Мехмед Али Шахин ще отпътува днес за столицата на Азербайджан Баку...


Posted 25.09.2009 09:59:59 UTC

Updated 25.09.2009 09:59:59 UTC

Председателят на ВНСТ Мехмед Али Шахин ще отпътува днес за столицата на Азербайджан Баку за участие в сесията на парламентарната асамблея на турско говорещите страни и за вденето на официални контакти.
Утре той ще бъде приет от президента на Азербайджан Илхам Алиев и ще разговаря с председателя на азербайджанския национален парламент Октай Есадов и с премиера на Азербайджан Артур Расизаде.
На 27ми септември Шахин и придружаващата го делегация ще посетят град Гендже.
В понеделник и вторник Мехмед Али Шахин ще присъства на сесията на Парламентарната асамблея на турско говорещите страни и във вторник вечерта ще отлети за Турция.
-
Ердоган отново поиска помощ за Палестина...

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган произнесе слово на 64тата редовна сесия на Общото Събрание на ООН...

Posted 25.09.2009 09:40:39 UTC

Updated 25.09.2009 09:40:39 UTC

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган произнесе слово на 64тата редовна сесия на Общото Събрание на ООН.
В словото си Ердоган отново постави акцент на проблема с Ивицата Газа и отбеляза, че трагедията в този регион продължава, отправяйки към международната общественост призива да окажат подкрепа на палестинците, които се затрудняват в снабдяването дори с питейна вода. Ердоган каза, че израело-палестинският проблем трябва да се поставя на обсъждане под формата на проблем между две държави и заяви, че разрешаването на проблема е главно условие за мира и стабилитета в региона. Премиерът Ердоган отбеляза, че турският народ е рамо до рамо с палестинския народ и разясни, че тази позиция се дължи на чувството за отговорност пред човечеството. Ердоган заяви, че е от голямо значение да бъдат подновени преговорите между Палестина и Израел, като посочи, че са готови да дадат принос за умиротворителния процес в Близкия Изток.
В словото си премиерът Ердоган се спря и на кипърския проблем.
Ердоган подчерта, че кипърския проблем трябва спешно да бъде разрешен, като подчерта че последствията от неразрешаването на проблема понася турската страна и затова е нужно да бъде намерено час по-скоро приемливо и за двете страни разрешение. Той отбеляза, че като страна гарантьор, Турция е готова да даде необходимата подкрепа и че отправят призив към всички засегнати от проблема страни да дадат принос за да бъде превърнат средиземноморският регион в регион на мира и сътрудничеството.
Премиерът Ердоган засегна в словото си и въпроса с Ирак и каза, че трябва да се гарантират териториалната цялост и политическото единство на тази страна и да бъде установен траен вътрешен мир. Ердоган добави, че е необходимо в Съвета за сигурност на ООН да бъдат включени нови членове, тъй като това ще увеличи неговата сила.
-
Преглед на турския печат 25.09.2009

Обзор на новините по страниците на турските вестници от 25ти септември 2009та година.

Posted 25.09.2009 07:38:52 UTC

Updated 25.09.2009 10:03:21 UTC

Прегледа на днешния турски печат ще започнем с вестник Джумхурийет. Вестникът е дал широко място на словото, което премиерът Реджеп Тайип Ердоган произнесе на 64тата редовна сесия на Общото Събрание на ООН. Вестникът сочи, че на заседанието на Съвета за Сигурност на ООН, по време на което лидерите са обсъдили въпроса с ядреното разоръжаване, премиерът Ердоган е отправил посланието, че е невъзможно да се налагат ограничения на възползването от ядрената технология за мирни цели и е подчертал, че притежаването на оръжия за масово поразяване не допринася с нищо за сигурността на страната, която ги притежава. Джумхурийет съобщава, че в словото произнесено на сесията на Общото Събрание на ООН, премиерът Ердоган е казал, че най-късно до пролетта на 2010та година трябва да бъде проведен референдум над разрешение на кипърския проблем, над което ще се споразумеят турската и гръцката страни на острова.
Вестник Сабах е засегнал словото произнесено от президента на Иран Махмуд Ахмединеджат на сесията в сряда на Общото Събрание на ООН. Ахмединеджат е подчертал, че ядрената програма на Иран е с напълно мирни цели. В новината пише, че иранския президент полага усилия за да бъде възприет като "герой който отнема от богатите капиталистически страни и дава на бедните страни", като се подчертава, че когато в словото си обвинява Израел в расизъм, е бил протестиран от редица делегати, които са напуснали заседателната зала.
"Г-20 обсъжда пътищата за защита от икономически бедствия". В новината под това заглавие вестник Заман съобщава, че на срещата на групата Г-20 в град Питсбург са били обсъдени пътищата за възстановяване от настоящата икономическа криза и стъпките, които трябва да бъдат предприети, за да се предотвратят в бъдеще подобни тежки икономически кризи. Според вестника, очакванията са на срещата да бъде отбелязано, че е необходимо да бъдат премахнати неравновесията в глобалната икономика, тъй като в противен случай светът ще остане изправен пред проблема с много ниския глобален икономически ръст.
Същият вестник пише, че бизнесмените проявяващи дейност в сферата на туризма са предприели конкретни стъпки за да окажат подкрепа на процеса за демократични реформи, и са взели решение да дадат приоритет в туристическите инвестиции, на източните райони на Турция. В новината пише, че нарастването на броя на туристите посещаващи анадолските градове е подтикнало тези бизнесмени към стъпки за инвестиции, и че първият хотел ще бъде построен в град Мардин.

Желаем ви приятен ден.
-
Новини 25.09.2009 Новини 1400
-
Емисии 25.09.2009 Емисия 1400
-
Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2