Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 21 септември 2009 г.

Новините от и за Турция - 21.09.2009 г. !

Франция подкрепя процеса на демократично отваряне в Турция, заяви главният преговарящ с ЕС Егемен Багъш
21 септември 2009 | 19:08 | Агенция "Фокус"
Париж/Анкара. Франция подкрепя започналия процес на демократично отваряне в Турция, заяви държавният министър и преговарящ с ЕС Егемен Багъш, пише електронното издание на турския вестник „Хюриет”. След приключване на посещението си във Франция Багъш даде пресконференция при завръщането си в страната снощи. Той посочи, че визитата му във Франция е била много важна, особено за преодоляването на някои възгледи на Франция относно турското членство. Багъш каза, че всички френски представители, с които се е срещал, са изразили становище, че преговорите с Турция трябва да продължат. По думите му Франция подкрепя процеса на демократично отваряне и следи отблизо започналия процес за нормализиране на отношенията с Армения. Тя отдава голямо значение на международните енергийни проекти – „Набуко” и „Южен поток” и подкрепя ключовата роля на Турция в тази насока.
Багъш каза също, че във Франция се проявява голям интерес към културната инициатива „Сезон на Турция във Франция”, който ще продължи на 31 март, пише вестникът.

Проливен дъжд, градушка и силен вятър парализираха живота в райони на турската провинция Анталия
21 септември 2009 | 18:24 | Агенция "Фокус"
Анталия. Проливен дъжд, градушка и силен вятър парализираха живота в райони на турската провинция Анталия, пише турският вестник „Дюня”. Внезапно развилнелият се вятър и излелият се пороен дъжд поставиха в тежко положение занаятчиите и търговците в Алания и туристите в града и района. Дъждът, който се изля преди обяд, е наводнил много къщи и работни офиси, а насъбралата се вода е затруднила силно оттичането и парализирала трафика в града. Заради усиления листопад, предизвикан от вятъра, са се запушили водопроводни мрежи и канали в града. За кратко са били прекъснати връзките и по някои мобилни мрежи.
Според Метереологичната дирекция в Алания в града за 10 минути са паднали 32 литра дъжд на квадратен метър. От градушката са пострадали и коли, които са били парикрани в центъра на града. Според метереолозите в следващите 4 дни не се очакват валежи в района, а температурите ще се покачат до 30 градуса.

Противошумови „завеси” с височина 3 метра ще бъдат изградени в Турция край пътища, летища и жп линии
21 септември 2009 | 18:00 | Агенция "Фокус"
Анкара. Противошумови „завеси” с височина 3 метра край пътища, летища и железопътни линии ще бъдат изградени в Турция и ще бъде излят асфалт, който поглъща шума, пише турският вестник „Сабах”. Министърът на околната среда и горите Вейсел Ероглу посочи, че се планира ускорено и последователно хармонизиране на страната с европейските изисквания в областта на екологията и опазването на природата. По думите му до края на тази година се планира да бъде отворена глава „Екология” в преговорите за членство на Турция в ЕС. Предвиждат се стъпки в посока намаляване на замърсеността на въздуха и защитата от шума в градски и извънградски условия. Ероглу посочи, че в момента замърсеността на въздуха в Турция в сравнение с ЕС е два пъти по-висока. До 2014 година този процент трябва да бъде намален значително.
В отоплението ще бъдат положени усилия да се премине изцяло към използването на природен газ, а котлите за отопление в сградите ще бъдат заменени с нови енергоспестяващи котли. Лигнитните въглища, които се използват за отопление, ще бъдат използвани само в централите и промишленото производство.
С оглед европейските изисквания ще бъде изготвена карта на шума за градовете и край пътищата, на които се създава повече шум, ще бъдат издигнати „завеси” срещу шума, пише вестникът.

С 14 % е по-лошо финансовото състояние на едно лице в Турция в сравнение с преди година, сочи изследване
21 септември 2009 | 17:21 | Агенция "Фокус"
Анкара. С 14 % е по-лошо финансовото състояние на едно лице в Турция в сравнение с преди една година, сочи изследване за нагласите на потребителите в условията на кризата на Института за изследване на пазарната икономика „Милуърд Браун”, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Според изследването 44 % от потребителите смятат, че икономиката върви на зле и позитивната нагласа е спаднала с 36 % в сравнение с предходни години. Изследването на института обхваща общо 9 държави и освен в Турция, отразява потребителските нагласи в Италия, Германия, Чешката република, Румъния, Испания, Полша, Холандия и Франция. Изследването показва различия в нагласите на потребителите в посочените страни и Турция. Според проучването 56 % от турските потребители биха купили познатите им и изпробвани марки, ако трябва да купуват нови стоки. Доходите на 51 % от турските потребители са същите и не са отбелязали покачване, докато паралелно 44 % посочват, че има нарастване на разходите. В ситуацията на криза най-много са били ограничени разходите за развлечения – 26 %. Според резултатите от анкетата обаче турските потребители са по-позитивно настроени от европейските потребители въпреки кризата.

Терористичната организация трябва да остави оръжието, за да спре проливането на кръв, каза генерал Илкер Башбуг
21 септември 2009 | 16:23 | Агенция "Фокус"
Мардин. Началникът на Генералния щаб на Турция генерал Илкер Башбуг посети изненадващо на втория ден от празника Рамазан военни поделения, разквартирувани до границата с Ирак, пише електронното издание на турския вестник „Хюриет”. Генерал Башбуг посети граничен участък в Сънъртепе, околия Нусайбин, провинция Мардин, ръкува се лично с всеки войник и обядва заедно с тях по случай празника. В словото си пред войниците той ги поздрави с празника и увери техните близки, че синовете им не са сами и винаги ще усещат подкрепата на държавата и ръководството на въоръжените сили. Първият турски военен посочи, че повече от четвърт век Турция се бори с тероризма и като се погледнат човешките загуби, не може да не се изпита огромна болка и съжаление. Той разкритикува изявления от типа, че до тази дата няма да убиваме хора, но след нея ще продължим, визирайки Кюрдската работническа партия /ПКК/. Подобни изявления не могат да се подкрепят и за тях трябва да бъде потърсена отговорност. По думите му защитата на целостта на страната има определена цена, но за войника честта и службата са висш дълг.
В същото време Башбуг призова да бъдат разбрани и мъките и страданията на майките, чиито деца биват привличани в лагери на ПКК. Той посочи, че защита на границата и недопускането на влизането на терористи през нея е втората основна задача на турските въоръжени сили и това задължение се изпълнява от граничните застави поделения. Първият турски военен изрази позиция, че с проливане на кръв наистина няма да се стигне доникъде и изтъкна, че единственият път е терористичната сепаратистка организация да остави оръжието. В тази насока в последните четири години се предприемат и съдебни стъпки. От 870 души от организацията, които са се предали сами, 638 са пуснати на свобода според поправки в закона за борба срещу тероризма, но трябва да бъдат предприети и икономически, социални и друг тип мерки за пресичане на влиянието на терористичната организация, подчерта турският военен.

Турция, Азербайджан и Грузия организират съвместно учение за действия в подкрепа на мира
21 септември 2009 | 15:41 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция, Азербайджан и Грузия организират съвместно учение за действия в подкрепа на мира, което включва и защита на петролопровода, свързващ трите страни, пише турският вестник „Милиет”. Според информация в интернет сайта на турския генерален щаб учението „Безкрайност” се провежда всяка година от 2000 година насам в една от трите страни. Тази година то ще се състои в Анкара между 28 септември и 2 октомври в учебния комплекс на командването на сухопътните сили. В учението ще участват общо 42 военнослужещи – 19 от Турция, 13 от Азербайджан и 10 от Грузия.

Турският премиер Ердоган замина за Ню Йорк за сесията на Общото събрание на ООН и срещата на Г-20
21 септември 2009 | 15:19 | Агенция "Фокус"
Анкара/Ню Йорк. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган замина за Ню Йорк за участие в 64-та сесия на Общо събрание на ООН и срещата на Г-20 в Питсбърг, пише турският вестник „Сабах”. Преди да отпътува на летището Ердоган посочи, че ще има срещи с лидери на повече от 20 страни. „Ако на дневен ред бъде поставен процесът на демократичното отваряне, ще представим същността му пред американските представители и ще посочим, че това е важен национален проект”, добави турският премиер. Относно искането на турските въоръжени сили за удължаване на срока на трансграничната операция в Северен Ирак той каза, че въпросът ще бъде обсъден първо в парламента.
На 24 септември Ердоган ще говори пред представители на 192 държави в Общото събрание на ООН.
Министър-председателят се придружава от вицепремиера Али Бабаджан, външния министър Ахмет Давутоглу, министъра на финансите Мехмет Шимшек и главния преговарящ Егемен Багъш.

Отношенията с Армения са част от програмата за външнополитически консултации на турския премиер в Ню Йорк
21 септември 2009 | 14:55 | Агенция "Фокус"
Анкара/Ню Йорк. Четири важни точки за действително реализиране на политиката по подобряване на отношенията с Армения включва програмата на премиера на Турция Реджеп Тайип Ердоган и външния министър Ахмет Давутоглу при участието им в сесията на Общото събрание на ООН, пише турският вестник „Хюриет”. Турция възнамерява да премине в настъпление за решаване на въпроса за Нагорни Карабах в рамките на Минската група. Тя ще изрази готовността си да подпише протоколите за нормализиране на отношенията най-късно до 12 октомври. Протоколите ще бъдат подписани и от външните министри Ахмет Давутоглу и Едуард Налбандян в швейцарската столица Берн. Анкара смята, че след като и двете страни изразят категоричните си намерения за подобряване на връзките между двете страни, ще се смята, че няма никакви пречки за присъствието на арменския президент Серж Саркисян на мача на националните отбори на 14 октомври в Бурса. Историческата комисия, която се планира да бъде създадена, няма да включва само арменски и турски историци, а наред с американски, френски, британски и швейцарски историци,ще включва и мислители от други страни, пише вестникът.

Безредици, предизвикани от нелегални имигранти, избухнаха в Истанбул
21 септември 2009 | 13:04 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Десетки нелегални имигранти предизвикаха безредици в приемен център в Истанбул, протестирайки срещу лошите условия на живот, които им се предлагат в турската държава, предаде АФП. Безредиците са избухнали през изминалата нощ, когато имигрантите, мнозинството от които са от африкански държави, са започнали да чупят прозорци и да горят покъщнина в сградата, в която са били настанени. Според полицията причините за размириците е недоволството на пришълците срещу недостатъчните хранителни дажби.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2